הגלשן לא פונה

הגלשן לא פונה

טסטם פעם על גלשן שאינו פונה? לא מומלץ. קרה לי פעמיים: ...ומעשה שהיה, כך היה: הבאתי ארצה גלשן כמעט חדש בשם אקספרס. הבאתי אותו לגבעה בבת ים לטיסת היכרות. ארנון ביקש סיבוב. בהמראה, פנה שמאלה כהרגלו, למרות רכיב הרוח הצפוני. כנף שמאל פגעה בקרקע ומר גלישה אווירית חזר להר... הנזק, חייב בין היתר תפירת קצה כנף. ארנון ברוב נדיבותו לקח את התיקון על עצמו. התפירה יצאה גרוע. זה היה קצה כנף עם טיפים,והמפרש העליון, נראה בקצה כמו האחוריים של שאול יהלום כשהוא מרוגז. מכיוון שלא הכרתי את הגלשן, לא שמתי לב שארנון החזיר לי אותו כשהקיל בתוך המפרש.(סליחה, הוא סרב להביא אותו אלי, ואני נאלצתי לבוא אליו, אבל כבר כתבתי קודם משהו על נדיבותו). הגלשן הזה תוכנן ויוצר עם קיל מתחת למפרש התחתון. בהמראה הבאה בתבור הגלשן ביצע פנית פרסה וממש לפני מועד החזרת ציוד, דחפתי להזדקרות ואז הואיל הנ"ל לפנות. חשבתי לתומי שכך טס גלשן כזה והמשכתי לסובב אותו במצב של כמעט הזדקרות... כך טסטי לי כמה טיסות כאשר אני מסגל לעצמי סגנון טיסה ייחודי, עד שאנטולי ראה אותי לפני המראה בגעש, ושאל אותי אם אני מתכוון להמריא כך. עד היום אני מצפה להתנצלות/ לקיחת אחריות - שמעת פעם על זה משהו - ארנון?) אך לאמר את האמת, ציפיותי יורדות עם השנים. מי יודע, אולי זה עוד יקרה. ומעשה שני שהיה כך היה: התגוררתי באירופה ובנסיעותי הרבות בין גרמניה להונגריה, הבאתי את הגלשן "לעמירם ההונגרי" (מתקן הגלשנים המקומי) להחלפת כבלים וחידוש כללי. הנ"ל עשה עבודה נאה, אך איבד את הספיד-בר. הוא נתן לי ספיד-בר אחר אך לא היה לנו מושג מה צריך להיות רוחבו. האיש (טוב, לא ממש עמירם) קרח מספר חורים לקראת קצהו של הבר והמליץ לי לנסות לטוס רפוי, ולמתוח (לעבור לחור פנימי יותר) בהדרגה, וכך עשיתי. הגלשן טס טוב יותר ככל שמתחתי יותר, עד שבטיסה אחת הוא סרב לפנות, והפעם עמד בסרובו גם במהירויות נמוכות. הטיסה הסתיימה בצמרות עצים גבוהים במיוחד, כאשר גולש מקומי מטפס על העץ וקושר לענף את כיסוי הגלשן שקשרתי לעצמי קודם. הגיע משב רוח והגלשן מתנתק מהצמרת ונופל. תארו לעצמכם את התמונה: גולש תלוי על עץ ועלו תלוי גלשן. עד שהגיעו מכבי האש עם הסולמות, התחילו חלקים מסויימים בגופי להשחיר (לא, לא החלק ההוא מהבדיחה). מזלו של הגלשן הסורר המשיך לבגוד בו, והוא אופסן אחר כבוד במרתף ביתי ברמת השרון, כעתודת חלקי חילוף לגלשן דומה במצב טוב שרכשתי בינתיים. יום אחד התברר שוועד הבית ביצע נקיון וזרק לפח כל מה שהיה באותו מרתף. נדמה לי שיש כאן הרבה מסקנות, אתם מוזמנים לכתוב אותם בעצמכם בפורום (זה שגם אני אידיוט, אני כבר יודע, כתבו משהו יותר מקורי !)

חגי

New member
לא יכול להיות!!!

בהזדמנות אקרא את מה שכתבת ...אבל כרגע זה קצת ארוך מדי.

להתמודד מול טקסט ארוך מדי...

חגי, אתה מגיב עוד לפני שקראת את הטקסט. תראה כמה אתה אימפולסיבי. לזה התכוונתי שכל מי שעובר בצומת חייב לקבל ממך הערה. על החתום: "האנטישמי"

גלעד HPAT

New member
מיקי, יש לך מושג למה הגלשן לא פנה?

ודווקא במצב של הזדקרות (אני מעריך שהמדובר במצב ה"mesh") הוא כן פנה? וחוץ מזה בגלשן השני בעצם עם קיצור ה- base bar הגלשן מאבד מהדיהדראל שלו ואז הוא פחות יציב (כמה שזכור לי ולמיטב הבנתי), לא? ואז דווקא אמור לבצע יותר פניות ואולי אף "יואוינג" בלתי רצוני. גלעד

למה לא פנה ?

במקרה הראשון, זאת לא ממש פניה, אלא נפילה לצד הכבד במצב של כמעט עמידה. לדעתי זה כבר שלב איטי יותר מהמש כשחלקים מסויימים נמצאים כבר בהזדקרות. לגבי המקרה השני, זה נכון עד לדבול מסויים שעברתי אותו. אני לא מומחה גדול באווירונאוטיקה, יש באגודה מומחים גדולים ממני, מעניין מה הם חושבים.

גלעד HPAT

New member
הבנתי תודה, באמת רעיון - אם יש מי

שבאמת מבין מה בעצם קורה כשמעכניסים keel לתוך מפרש או כשמקצרים את ה base bar יותר מדי

גלעד, לא מתוך ידיעה אבל בהחלט השערה

מחושבת. לא הבנתי לגמרי את עניין הכנסת ה-keel בתוך המפרש (משום מה זה נראה לי דבר קשה לביצוע גם כאשר מנסים זאת בכוונה. אבל אני כמובן שלא ראיתי את הגלשן המדובר). אוכל רק לשער שבאופן הגיוני, אים מכניסים חלק שהיה אמור להיות מחוץ למפרש, הוא עשוי להבליט את הכיסוי. כך שפרופיל הכנף משתנה, וזה ברור שישנה את מאפייני הטיסה. לגבי קיצור ה-base bar: אולי העניין הוא שאין מקום לזוז ימינה ושמאלה (באופן יחסי למצב המקורי) בתוך המשולש הצר יותר. אבל זו רק דעתי
צום קל לכולם (במיוחד ליניב שני המסכן שצריך לצום בהולנד הקדושה
)

אוליי נולדת לעוף אבל אתה לא מבין

הרבה האוירודינאמיקה. כמובן מיקי שאם הבייס ארוך מדי מתיכנון המפעל במקור, אתה מקבל דיהדראל בכנף כי אורך הבייס בר + כבל הכנף קובע אותו (תראו איך גלשן בנוי). לכן בהתחלה קבלת גלשן עם דיהדראל גדול שהוא מעוד יציב, תמיד שואף להתישר וקשה להכניס אותו לפנייה. ככל שקצרת את הבייס בר יצרת כנף יותר ישרה ולכיוון האנדראל. כלי טייס חמקמק שקשה לשלוט עליו וזה מה שקרה לך. מסקנה שלי... תפסיק לקנות כל מניי מציאס וגרוטעות מהונגרים, תשקיע פעם אחת במשהו איכותי. (אני כבר יודע מה תגיד לי-הכסף, המשקל שלי, היה לי גלשן מצויין.......)

השקעתי בך - ותראה מה יצא

איבדת לי את תעודת הגולש. למה בכלל לקחת אותה, אין כבר דואר? אם יש לך עוד עיצות, תן סימן! חוץ מזה הבעיה לא הייתה בגלשן אלא בי ובבחירת האנשים שלי. ועדיין אני חושב שעדיף (לי) לשלם שליש מחיר על גלשן כמעט חדש ממחיר מלא על גלשן שעוד חודש יהיה גם הוא כמעט חדש!

shaniya

New member
I could suggest

minimum two more ways to pass your idea without causing any antagonism.

נמרוד...לא ראיתי צורך (מיותר) לחזור

על מה שכבר נאמר לגבי ההשפעה על הדיהדרל... אבל אים אתה מרגיש צורך לבקר בצורה כל כך "בונה" אז שיבושם לך..!! בסה"כ נסיתי לחשוב על גורמים נוספים (ואדגיש שוב למי שקשה לו להבין, שאני לא מדבר מתוך הכרה של המקרה, או מתוך וודאות שהשערותי הם אכן נכונות) שעשוים להשפיע על התנהגות הגלשן בזמן טיסה. לגבי הבנתי באוירודיאנמיקה... נו טוב, מזל שיש לי אותך להאיר לי את עיני.
צום קל לכל מי שצם, ובילוי נעים לכל מי שלא..

בשני המקרים אתה לא הבנת.

החיבורבין שני חלקי המפרש התחתון, במרכז הגלש, לאורך הקיל - פשוט סגרו את הוולקרו מתחת לקיל במקום מעליו. הלחץ של המפרש התחתון מנע את התנועה החפשית, ימינה ושמאלה, של הקיל וזה מהשהפריע להיגוי. במקרה השני, מדובר בסנטימטרים בודדים, וממילא, גוף הגולש לא מגיע עש לפינת המשולש. כאן זה כבר עניין של אנדראל ודיאדראל, שהם קריטיים להתנהות כל כלי טייס (יציבות, ניהוג וכו')

היי גלעד

עצם הכנסת קיל לתוך מפרש בהיותו מתוכנן להיות בחוץ גורמת למתיחה חזקה מאד של המפרש ובטוח שמשנה את הדיהדרל, למרות שאיני בטוח שזו הסיבה האמיתית. כנראה שבמקרה הזה הדיהדרל גדל וייצב את הגלשן במישור הגלגול ,

גלעד נכון

אתה צודק בתיאוריה ככל שהצלע התחתונה קצרה יותר הדיהדרל קטן יותר והגלשן הופך להיות פחות יציב במישור הגלגול ומגיע אפילו למצב בו הוא שואף להחריף את הפניה במקום להתיישר. אבללללללללללללללללללל כמו שהערתי לחגי - אנחנו לא יודעים הכל והתיאוריה גמישה כמו הבד של המפרש. למרות שנראה לי שבמקרה הזה מיקי הופך את היוצרות והגלשן לא פנה כשהצלע התחתונה היתה ארוכה מידי ולא קצרה מידי.

גלעד HPAT

New member
או, זה כבר יותר מסתדר לי

אבל עם זאת מעניין, שאם בכל זאת מיקי לא טעה ואכן בשלב מסוים של קיצור הbase bar הגלשן הפסיק לפנות, הרי התופעה מעניינת ולי לפחות בינתיים אין תשובה לכך. אשמח אם למישהו תהיה תשובה למקרה המתואר על ידי מיקי (או שמיקי באמת טעה בייחוס הייצבות לקיצור דווקא של ה bar) בו הגלשן דווקא באנדראל מסוים או בדיהדראל קטן (שהרי איננו יודעים אם הקיצור הוביל ליצירת אנדראל או רק להקטנת הדיהדראל), מתיימב ולא מאפשר פניה. גלעד

גלעד בגדול אני מסכים עם עמירם אי

אפשר לנתח הכל(אנחנו לא,אולי יצרן כן). בכל אופן קיצור הבייסבר אמור למתוח את המפרש ולהשפיע על הבילו(עד ביטול) ואולי גם על תנועת הקרוס בר\או חופשיות הקיל פוקט,כל אלה גורמים שמשפיעים על יציבות בגילגול. מקווה שעזרתי

למעלה