הגיון, לא הבנתי את זה.

a p p l e m a n

New member
הגיון, לא הבנתי את זה.

נגדיר "טיעון מלומד" הוא טיעון אמיתי שבו כדי להגיע למסקנה חייב הטוען להסתמך על ידע אישי שאותו אין הוא מגלה באומרו את ההנחות. לדני יש רק את הידע האישי הבא: רק קלסרים לבנים מיוצירם מחומרים זולים. דני: "אני מניח ש____, ומכך אני מסיך שקלסרים אדומים יקרים מקלסרים לבנים". איזו מההנחות הבאות תשלים את הטיעון של דני ל"טיעון מלומד"? (1)מחירי מוצרים תלויים רק בעלויות חומרי הגלם. (2)עלות הייצור של קלסרים אדומים גבוהה מעלות הייצור של קלסרים לבנים. (3)קלסרים אדומים הם הקלסרים המשובחים ביותר. (4)קלסרים אדומים הם הקלסרים היקרים ביותר. התשובה הנכונה היא 1. אשמח אם משהו יסביר לי למה, ומה הקטע של השאלה.

Xenox

New member
נסיון

הנחה במשפט לא יכולה לכלול משהו שיוביל למסקנה. כלומר הוא לא יכול להתבסס על 2+4 את תשובה 3 קצת קשה לי להסביר, אבל זה מזכיר את 2 זה שעלות יצורם גבוהה לא מעידה בהכרח על מחירם הסופי,ברור שזה לא הגיוני אבל עדיין זה לא נאמר מפורשות. אקיצר,כיוון שההנחה כוללת מידע ישיר על המסקנה, ובתוספת הגיון בריא, אם זה איכותי זה יעיד על מחירו. תשובה 1 היא פרווה ולא מרמזת על המסקנה, לכן הייתי בוחר בה

a p p l e m a n

New member
תודה רבה.

בעצם כל הענין של השאלה שאני לא אוכל להבין כלום מהמשפט של יוסי בלי לדעת את הנחת היסוד. תשובה 3 אני חושב שזה פשוט לפסול כי שוב יש התיחסות לקלסר האדום כהכי משובח ולכן ברור שהוא יהיה יקר מקלסר לבן שהוא מהחומרים הכי זולים בלי להבין מהמסקנה.

לקח לי זמן להבין, אני אנסה להסביר

ניסוח מסורבל נורא, אבל ככה: ה"טיעון המלומד" הזה הוא בעצם טיעון ש"לא חושף את הקלפים", כלומר, יש לך ידיעה מודיעינית על משהו, אבל אתה לא רוצה לחשוף אותה, ולכן כשאתה רוצה להסביר על מה היא מדברת אתה משתמש במשפט שהוא הגיוני, אבל כללי, בעצם כמו קלישאה, שאליו יכולים להתאים הנתונים שאתה יודע. כמו לדוגמה: אתה יודע שהאווזים בחורף נודדים דרומה כדי להמלט מהקור, אבל אתה לא רוצה לחשוף את המידע ולכן תשתמש בטענה כללית כמו "בעלי הכנף נודדים בחורף ממקום קר למקום חם ולכן..." ואז אתה משלים את הטענה במסקנה כמו "...ולכן מולי מבקר בארץ בחודש הקרוב". אני מקווה שהדוגמה היתה ברורה ונכונה. כך גם משפט 1 משתמש במשפט כללי לגבי עלויות הייצור ולא מדבר על יחס בין עלות ייצור של חומר מסויים (שמלמדים אותנו על תכונותיו הקלסרים מהסוג האחר) כמו כל שאר המשפטים.

a p p l e m a n

New member
אם כבר הצקתי לכם עם שרשור אז שאלה

האם יש נוסחה ברורה לכמה אלכסונים יש במצולע, או שכל פעם אני צריך לצייר אותם.

leMon sQueezer

New member
גם אני אנסה

דני יודע שרק קלסרים לבנים מיוצרים מחומרים זולים, כלומר, קלסרים בצבעים אחרים (למשל אדומים) לא מיוצרים מחומרים זולים. דני מסיק שרק קלסרים אדומים יקרים מקלסרים לבנים, או במילים אחרות קלסרים אדומים יקרים מקלסרים לבנים. תשובה (4) זהה למסקנה שלו ולכן היא לא יכולה להיות טיעון מלומד. תשובה (3) לא קשורה לנתון שרק קלסרים לבנים מיוצרים מחומרים זולים תשובה (2) לא טיעון מלומד כיוון שעלות יצור גבוהה לא בהכרח אומרת שמחיר המוצר יהיה גבוה. תשובה (1) היא טיעון מלומד כי היא (בניגוד ל-2) כן אומרת שעלות יצור גבוהה מובילה למחיר גבוה ולהיפך.

למעלה