הגיגים לפרשת השבוע

ירון 1231

New member
הגיגים לפרשת השבוע

שלום לא ראיתי צורך להציג את עצמי מאחר ובעבר כתבתי אולם אני נאלץ לשנות את שמי מסיבות אישיות אם זה מעניין את מישהו הוסיף פרטים. בשבועיים האחרונים פתחתי קצת חומש לאחר תקופה ארוכה שלא פתחתי את הספר הזה ועלו לי כמה הגיגים ורציתי להציע אותם לפני שוכני פורום קדוש זה. יש דבר מאד מעניין בחומש בראשית יהוה של חומש בראשית הוא מאד אנושי הוא לא כל יכול והוא יכול לטעות זה מתחיל בכך שאלוהים בורא את העולם בשלבים בורא ובוחן ורק לאחר "וַיַּרְא אֱלֹהִים, כִּי-טוֹב" הוא ממשיך הלאה. לאחר מכן בפרק ב' לאחר שהוא כבר יצר הכל משהוא בתמונה לא מסתדר לו "וַיֹּאמֶר יְהוָה אֱלֹהִים, לֹא-טוֹב הֱיוֹת הָאָדָם לְבַדּוֹ" מיד "וַיִּצֶר יְהוָה אֱלֹהִים מִן-הָאֲדָמָה, כָּל-חַיַּת הַשָּׂדֶה וְאֵת כָּל-עוֹף הַשָּׁמַיִם" אך אף אחת לא מוצאת חן בעיני נח (ובצדק). ואז אלוהים מחפש רעיון אחר לבת זוג לנח "וַיִּקַּח, אַחַת מִצַּלְעֹתָיו, וַיִּסְגֹּר בָּשָׂר, תַּחְתֶּנָּה" וזה כבר כן מוצא חן בעיני האדם היא נראית כמוהו (ולא מכוערת כמו פיל או חזיר). לאחר מכן בפרק ג' אלוהים מחפש את נח וכשהוא מוצא אותו הוא מגרש אותו בלחץ "פֶּן-יִשְׁלַח יָדוֹ, וְלָקַח גַּם מֵעֵץ הַחַיִּים, וְאָכַל, וָחַי לְעֹלָם". בפרק ד' יהוה כבר יותר אסרטיבי הוא מאד נחרץ וחד אם קין. ואז בפרק ו' יהוה מבין שניסיון של שבוע לא מספיק בטווח של אלף השנה העסק לא כ"כ מתפקד העולם יפה אבל האנשים לא מתנהלים לפי התכנון המקורי שלו והוא מתנחם על כי ברא את האדם והוא נהיה עצוב. אבל יש קרן אור יש את נח והא בסה"כ בסדר, אז הוא מנסה להתחיל את הכל מנח אולי כך הוא יצור אדם יותר טוב (השבחה גנטית?). ואז בפרק ח' נופל ליהוה האסימון הוא מבין שזה לא תלוי בו יש דברים שהם גדולים עליו "כִּי יֵצֶר לֵב הָאָדָם רַע מִנְּעֻרָיו" הוא מתחרט ואומר אני יותר לא מתערב בבריאה נותן למשחק הזה להתנהל לבד בלי ההתערבות שלי במעשה הבריאה "עֹד, כָּל-יְמֵי הָאָרֶץ: זֶרַע וְקָצִיר וְקֹר וָחֹם וְקַיִץ וָחֹרֶף, וְיוֹם וָלַיְלָה--לֹא יִשְׁבֹּתוּ.” אבל מה גרם לו להבין את זה ריח ניחוח יש לו אולי חולשה לריחות או למישהו יש הסבר יותר טוב אני לא הצלחתי להבין זאת.

ההגיון1

New member
יפה

ההערה שהאלוהים התנכי מצטייר בצורה מאוד אנושית נכונה ויפה דומני שזה נכון לא רק לגבי חומש בראשית אלא גם בשאר התנך מה שהדגשת זה האופן שבו הוא מתואר כמשנה דברים בהתאם להתפתחויות ובעצם כלא יודע כל ומראש וככזה שנזקק לשנות את תכניותיו בהתאם למציאות השאלה היא למה התנך שכפי הנראה מעונין לבסס את אלוהים כמנהיג מאפשר את זה ?

mister xy

New member
השאלה היא

האם התנ"ך מתיימר להציג את אלוהים כיודע עתידות? האלוהים התנ"כי מוצג כגיבור כל יכול, לא זכור לי יותר מזה.

ההגיון1

New member
בעיקר כמנהיג שאין שני לו

אלוהים מוצג בתנך כמנהל מצליח של העולם וזה מוביל להדגשה על יכולתו לפתור כל בעיה שמתעוררת (זה הגבורה שציינת) התיאולוגים של הדת הסיקו מכאן כי אלוהים חייב להיות יודע הכל מראש אבל גם ללא שימוש בהנחה הזאת אני עדיין שואל למה התנך לא מנסה לטייח (כדרכו) את האפשרות של הנבראים להעמיד את אלוהים במצב שבו הוא נאלץ להיערך מחדש האם זה עצמו מדגיש יפה יותר את ההנהגה שלו?

mister xy

New member
זכות הבחירה

כותב התורה מציג את האל יהוה כאחד שנתן לאדם את זכות הבחירה. (ראה נתתי לפניך היום את החיים ואת הטוב וגו') סביר להניח שהוא עשה את זה כדי לענות על השאלה אם אלוהים רוצה שלא נעשה עברות למה הוא נתן לנו אפשרות לחטוא? מאוחר יותר קבע האדם שאלוהים הוא יודע כל וגם צופה ומביט עד סוף כל הדורות, ומכאן הגיעה הסתירה הידועה בין הידיעה לבחירה...

ההגיון1

New member
זה ענין אידיאולוגי

זכות הבחירה היא חלק מהמצע האידאולוגי של התנך ואין לה זיקה לעניננו אלוהים יודע כל צופה ומביט כו' זה לקוח מהברכה שסידרו אנשי כנסת הגדולה לזכרונות בר"ה כפי שציינת אני לא זוכר מקום שבו התנך מספר על זה שאלוהים יודע כל (יתכן ויש מי שיודע מוזמן) בכל אופן הדיון התמקד בתיאור דמותו של יהוה אלוהים איך שהוא מצטייר בספר התנך ושם להבנתי הוא מתואר בעיקר כמנהיג ומנהל

ירון 1231

New member
הוא גם לא כל יכול

בפרק ח' הוא גם לא בדיוק כל יכול, את יצר האדם הוא לא יכול לשנות. אני לא חושב שיש עוד מקומות שאלוהים נתפס כטועה חוץ מהפרשות אלו של בריאת העולם ודור המבול ודור ההפלגה.

ההגיון1

New member
למה

כל הסיפור במדבר בו בני ישראל חוטאים ואלוהים נאלץ לשנות את תוכניותיו אגב לא כתוב שהוא לא יכול ,אולי הוא לא רוצה (מחב"ת)

עץ שתול

New member
המשך לפרשת נח

דור ההפלגה! אנשים בונים דבר שעוצמתו הגדולה לא נלקחה בחשבון כשאלוהים ברא וסידר את העולם... "וַיאמֶר יְהוָה הֵן עַם אֶחָד וְשָׂפָהה אַחַת לְכֻלָּם וְזֶה הַחִלָּם לַעֲשוֹת וְעַתָּה לא יִבָּצֵר מֵהֶםכל אֲשֶׁר יֽזְמוּ לַעשֽׂוֹת׃ הָבָה נֵרְדָה וְנָבלָה שָׁם שְׂפָתָם אֲשֶׁר לא יִשְׁמְעוּ אִישׁ שְׂפַת רֵעֵהוּ׃"

ירון 1231

New member
יש פה משהוא יותר

זה לא נראה שאלוהים פחד מהמגדל שהם בונים מקריאת הפסוקים זה נראה כי אלוהים לא רוצה שהאדם יהיה מלוכד יותר מדי ויצבור עוצמה יותר מדי גדולה (ואולי יגלה את סדר הבריאה) הוא מעדיף את בני האדם מפולגים וחלשים. היום שהמידע עובר ממקום למקום בצורה מסודרת ושפה אחידה המדע מתקדם והאדם יכול הרבה יתר להתערב בבריאה. אבל מה שיפה זה לקרוא את סיפורי התנ"ך מתוך תנ"ך קורן (בלי פרוש) מגלים תנ"ך חדש סיפורים חדשים ותובנות חדשות.

למעלה