הגוף זוכר?

zangiamit91

New member
הגוף זוכר?

היה לי דיון מעניין עם 2 חברים על העניין של האם ועד כמה הגוף זוכר נגינה.
לפי מה שכל אחד זכר, זה שבפסנתר ובבאס הגוף לא שוכח, לאומת זאת גיטרה, הגוף שוכח (אחרי פרק זמן שלא מנגנים או לחלופין לא מתאמנים מספיק)...

מה אתם אומרים? יודעים, שמעתם משהו?

khammel

New member
תגדיר זיכרון

אין דין מי שלמד והתאמן שנים על גבי שנים ואז הפסיק, כדין אדם שהתאמן כמה חודשים ואז הפסיק. כמו כל יכולת פיזית, הגוף זוכר זמן מה ולאט לאט מאבד את היכולות הנרכשות. אני עדיין זכרתי איך לנגן בחלילית אחרי הפסקה של שני עשורים. גם אני הופתעתי.

זה אולי פחות מפתיע אם ניקח בחשבון שאחרי החלילית ניגנתי בקלרינט אי אלו שנים ועל הקלרינט אני עוד מנגנת פעם בכמה שנים.

מעבר לזה, תתחיל כאן - http://en.wikipedia.org/wiki/Muscle_memory

thewierdo

New member
תמיד תהיתי לי

אם ימחק לי הזיכרון האםאני אזכור איך מנגנים.

לא נראה לי בכנות...
הגוף לא זוכר דברים, יש דבר כזה זיכרון שריר, מה שמאמן אותנו לתת בנד זריז לנקודה הנכונה, אבל הוא לא נשמר זמן רב.

Kfitzi

New member
לא יודע שום דבר מדעי\עובדתי

אבל לדעתי זה הכל עיניין של כמה הדברים הוטמעו בך.
אומרים שלא שוכחים איך לרכב על אופניים... אני לא יודע אם זה נכון, אבל אם יש בזה שמץ של אמת, ככל הנראה מבוסס על העובדה שאופניים באמת מלמדים אותך. ז"א, אין חצי ואין בערך. אם לא טרחת ללמוד כמו שצריך איך לעשות את זה, אתה תיפול כל הזמן, תשבור את הראש ובאופן כללי - לא יהיה לך כיף.

+ אני מניח שזה הולך יד ביד גם עם הגיל בו רובינו לומדים לרכב על אופניים. משהו במוח יותר רך אז והדברים נדבקים בקלות. מוח אל-דנטה.

בקיצור - אני חושב שבן אדם שלמד באמת לנגן. התאמן באמת ותרגל באמת, הדברים ידבקו אצלו לאורך זמן ללא קשר לכלי. זה יכול להיות פסנתר (שוב מחזק את התזה שלי לגבי אופי הלימוד - שורשים קלאסים בגישת הלימוד יותר קפדניים בפסנתר מאשר בגיטרה (לרוב)) ויכול להיות גיטרה.
אני רק חושב ש97-98 אחוז מהאנשים שקוראים לעצמם גיטריסטים, לא באמת למדו את הכלי כראוי, אלא כמתחשק. וחשק זה כמו טפלון. טפל וחלקלק

דווקא אופניים זה משהו שלדעתי לא מלמדים

כמו שלא מלמדים ללכת. פשוט זורקים אותך למים או לאספלט ואמרים לך סע. שמירה על שיווי משקל זו תכונה מולדת ועל זה מבוסס האופניים.

Kfitzi

New member
אני חושב שכמו עם הליכה -

למרות שהסיפור לא נורא מורכב, אתה פשוט לא יכול לזייף את זה. או שאתה יודע, או שלא...

דבר שלא קיים בנגינה על כלי... וכל אחד מאיתנו יודע לזהות בשנייה נגן "שיודע" ונגן ש"לא יודע"...

DC400

New member
גיטרה זה כלי בוגדני -מאוד! מנסיון אישי שלי

היו לי 2 תקופות של חזרה לנגינה אינטנסיבית - בשתיהן כמעט חטפתי תסכול מהמהירות שבה היד מאבדת את החוזק והדיוק .

אבל מצד שני חוזרים לעניינים תוך חודש אם מנגנים כל יום לפחות חצי שעה.

( אתה יכול לאבד את המיומנות אבל לא את הדרך ללמוד אותה מחדש... )

deathOrat

New member
אפתח בציטטה

"כשאני לא מתאמן יום אחד, אני יודע את זה.
כשאני לא מתאמן יומיים, המבקרים יודעים את זה.
כשאני לא מתאמן שלושה, הקהל יודע את זה."
יאשה חפץ (אחד הכנרים הכי גדולים בתק' המודרנית)

דעתי ע"ס נסיוני הן בפסנתר והן בגיטרה.
הגוף זוכר חלק
אבל הוא לא מגיע קרוב אפילו לרמה של אימון מתמיד.
כן אתה תצליח לנגן דברים פשוטים אבל ברגע שהקואורדינציה תהיה יותר משמעותית אתה תראה שזה לא יהיה בסינכרוניזציה מלאה
בגיטרה לדוג' בפריטה מהירה יופיעו כל מיני רעשים של מיתר חסום
בפסנתר יד שמאל תהיה פחות חזקה מיד ימין(אצלי)
אתה תצליח בלוז וידיים שלך יזכרו לבד חלק מהשירים שניגנת פעם זה ללא ספק
אבל יש "תקיעות" ואתה תרגיש את זה.
כל זה גם תלוי במה אתה מנגן ואיך אתה מנגן.
אני יכול להבטיח לך שאני אחרי 4 שנים של הפסקה בפסנתר יכול לנגן יצירות מסויימות ויש חלק שפעם יכולתי ואחרי דקה כואבות לי הידיים.
כנ"ל בגיטרה, לא ממזמן חזרתי מהפסקה של כמה חודשים יש הבדל.

pril

New member
אין לי ידע אמיתי בנושא, אבל אני לא רואה סיבה

שגיטרה תהיה שונה מדברים אחרים.

PaperPope

New member
ספרים בנושא

בשנים האחרונות יצאו כמה ספרים מעניינים בנושא של רכישת מיומנויות, רובם מתבססים על מחקרים של K. Anders Ericsson וכתובים באופן מאוד ידידותי.
הם מנסים להסביר איך מומחים בתחום כלשהו (גם נגנים) הופכים לכאלה ומה הופך את שיטות האימון שלהם ליעילות יותר.
אני חושב שהספרים האלה יכולים להיות מאוד מועילים עבור כל מי שעוסק בהוראה והדרכה של כל תחום וגם לכל מי שרוצה לדעת איך עובד מנגנון הלמידה שלנו ואיך אפשר לשפר אותו.

The Talent Code - Daniel Coyle

Talent Is Overrated - Geoff Colvin

Practice Perfect: 42 Rules for Getting Better at Getting Better by Doug Lemov, Erica Woolway, Katie Yezzi and Dan Heath

הספר הזה יצא בהמשך ל- The Talent Code ומתמצת את העקרונות שמופיעים בו לידע שאפשר ליישם:

The Little Book of Talent: 52 Tips for Improving Your Skills - Daniel Coyle

למעלה