הגדה של פסח

yoav2004

New member
הגדה של פסח

משהוא יודע היכן ניתן להשיג הגדה של פסח בלדינו?

Sarika

New member
תנסה במרכז לחקר הלאדינו

באוניברסיטת בר אילן. או אצל מר משה בכר טלפון:03-9312652

SuzieRS

New member
../images/Emo124.gifSarikaa, לא קשור לאגדה....

(כדי לא לפתוח הודעה חדשה..) אין קונטינואסיון די אייר:- "merak" איי מאס ביירב'וס לאדינוס קי דיריב'אן (קי ב'יינין- שניגזרים) די אסטה פאלאב'רה- merak- קומו: Merekiyar Tener merekiya דעגה טבולה בגעגוע- מתן פרוש לרגש כזה רק בלדינו יכול להיות! ser merekioso ---סיר מיריקיוסו סי אמפלייה אין דוס מודוס: 1- להיות מודעג 2 - חובב
קי לינגוה מאראב'יוסה קי סאב'ה דאר נומבריס אה קאדה סינטימיינטו

Sarika

New member
סוזי, תודה תודה תודה

סוף סוף נמצאה התשובה שאליה התכוונתי- דאגה טבולה בגעגוע, אצלנ אמרו = TIYENGO MERAK או ESTO MERAKLIYA מונג'אס גראסייאס

SuzieRS

New member
ברצון קירידה. -גם לי יש שאלות,איך..

איך אומרים בעברית??. 1- VULA ? 2 - YUGO ? איך להגיד בעברית: TENER YUGO, UNA MANCHA, DESPUES KE SE ALIMPIYO, DESHO UNA VULA האם יש מילה מקבילה ל- VULA ? זה לא בדיוק "הילה". על YUGO ,במילון ספרדית-עברית כתובות מילים לא מתאימות לנו (לי) : עול, אסל (?), עולה (?), עבדות, שיעבוד. מה יכול להיות הפרוש הנכון ?

Sarika

New member
מצטערת, אינני מכירה את המילים

VULA ו-YUGO ,פעם ראשונה שאני שומעת על קיומן, אשמח לדעת מה פרושן.

SuzieRS

New member
oyy Sarika, את היית תקוותי...

איך אני אסביר ? VULA**- זה מין areola/הילה , אבל לא סביב הירח.למשל על בד עדין, מין כתם קל טבעתי סביב לכתם המקורי-נוצר במיוחד אחרי שמנסים לנקות אותו. גם כשמנקים שמשות/זכוכיות בשמש. נשארים סימנים אחרי הניקוי. גם לסימנים האלה אומרים -KEDARON VULAS - אין בעברית מילה מתאימה ??? YUGO** - איך להסביר ??? " לקום מחר בבוקר, עם ... " מניעים חיוביים? כוונות טובות? לקרת מעשים/ ארועים טובים ? 'עול' יכול להיות חיובי ? לא חושבת ! סבתאתי כל כך אמרה לי : KALE KE TENGAS YUGO/ ALEVANTATE KON YUGO DE IR A LA'SKOLA איפה אסטרלו ??? וגם רחילו ???

VULA I YUGO

EN GREGO VULA ES STAMPA. PUEDE SER KE DESPUES KE YA SE ALIMPIO LA MANCHA AYINDA KEDO ALGUN SINIAL. SI ME AKODRO DE MI CHIKEZ YUGO ES LA GANA, EL GUSTO DE FAZER KUALUNKE AXION EN EBREO PUEDE SER DAHAF (דחף).

SuzieRS

New member
טריאנדפילו, אזה פלאזיר די ב'ירטי

אקי. VULA: מי גראנמאמה סאב'ייה איל גריגו. פאריסי קי איס די אייה קי קונוסקו איל ביירב'ו. מה קומו דיזירלו אין אבריו ? : נשארו סימנים . YUGO: "דחך" נראה לי בסדר. תודה רבה אמיגו.

SUZIE אפשר

אולי גם יוזמה-ליזום. גראסיס סוזי יו קאדה דייה איצ'א לו מאנקו אונה ב'יסתה אל פורום מה נו מיב'יינה סיימפרה אל "יוגו" פארה איסקריב'יר!

SuzieRS

New member
../images/Emo124.gifאסטרלווו-די כבר..חיזרי הביתה

מה עניינים ... משחקים ברוגז
מי הצ'ילבה שלך
נכון ש
לא עוזבים
אז, ייא'באסטה קירידה, טורנה אה קאזה
מירה, טי ב'ה אינבייאר פ'לוריס...

אסטרלו

New member
../images/Emo25.gif../images/Emo25.gif../images/Emo25.gifסוזיקה

נו אסטו ברוגז ! דה אנדה לו טרושיטיס קרידה ?
אסטאמוס "אלב'אנטאנדו אל אב'ר" תוכנה מואב'ה אן אל לאב'ורו תוכנה דה ERP קה דמנדו פאשריקה קואלו אז.....
אסטו לאב'וראנדו קאדה דיה פ'ין אה לאס אוצ'ו דה לה נוצ'ה (!!) אי נו טנגו אוז'וס פארה ב'ר אל מחשב אן קאזה. אסטו ב'ה טומאר פ'ין אל מדיו דל מז ינואר.....
אוי ב'יני דמפראנו פור קה אסטו און פוקו מאלה, יה סאב'ס: מוקוס, טוס אי פ'ריוס. טנגו מונצ'ו דה אסקריב'יר: פור אל ליב'רו "אל גיזאדו ספאראדי" קה אסטה מוי בואנו אי פור אל ליב'רו "אן בואן סימן" קה אסטה מוי נגרו אמה נו טנגו טיימפו אגורה. נו סה קואלו אז VULA אי YUGO אמה מרקלי אנדה מוזוס אז סר מומחה אה אונה קוזה. טה מאנדו אי אה טי און בוקה דה רוזאס

tsiporganeden

New member
אדיו אסטרלו אי טו קון אסטה בלה?

יה מה מאטארון, לוס איניירווס יה נו אסטאן אלקאנסאנדו אה קאלמאר, יה פוג' לה אסוכאר אי לה אנטאסיון דה אסטה "תוכנה" קמאדה אי טוסטאדה קה לה וייגה, נכנסתי לדיכאון, איזה צרה צרורה.

SuzieRS

New member
אסטרליקה,קירידיקה מייה

*אמפרימירו די טודו ק'אסטיס סאנה. נו טי ב'אקסינאטיס קונטרה לה גריפה ? ייה ב'אלה לה פינה אי נו טומה דוס פונטוס די טיימפו. * איל לאב'ורו מוס טומה לו מאס די לה ב'ידה, מה יינה דישאטי ב'יר און פוקו אקי. * פור לה VULA I YUGO, מי פאריסי קי טריאנדאפילו ייה טופו לה סולוסייון. פאריסי קי סון בייב'וס אין גריגו. קומו טודוס איראן פוליגלוטיס, נונקה פינסי אה דימאנדארלה אה מי גראנמאמה דאנדה סאב'ייה איל גריגו. מיראטי בואנו אסטירליקה. נ.ב. מיראקלי איס חובב, כמו " חובב כדורגל" הוא לאו דבקא מומחה בכדורגל. איס בייב'ו טורקו.
נו מוס דישיס אין מיראק.

נדמה לי ש מיראק יותר תשוקה למשהו

בילתי ניתן להשגה, משהו שהיה ולא קיים עוד. אני זוכר את אמי ז"ל שהיתה אומרת תמיד אחרי שאחי נהרג במלחמת העולם נגד האיטלקים, "תינגו מיראק קה נו פודה ב'ירלו א מי פ'יז'ו אנתיס קה סה מאתו."

eagl8

New member
שריקה - סליחה על ההתערבות אבל|חיבוק

מי מה שזכור לי מילדותי המילה merak לאוו דווקא געגוע - אל א "מתאווה" ל... או - שמאד מתאווה למשהו ומצטער שלא יכול להשיגו. במשפחתנו ,המילה הזו ונגזרותיה הייתה איך שהוא קשורה לאוכל ודברי מאכל. ולמה אני זוכרת את זה כל כך טוב, כי כשהייתי קטנה והיו מכבדים את האורחים קפה טורקי בספלונים קטנים, הייתי הופכת את העולם שיתנו לי גם, סבתי עליה השלום, הייתה מחייכת-מתנצלת בפני האורחים ואומרת :" אז מראקליה דה קאבה". וכל זה להבדיל מחשק -- dezeho וכמובן - המילה געגוע "אסקאריניו".

למעלה