אפשר לנסות לדבר
השאלה אם זה יכול לעזור. בתור מי שעישן כל שנות נעוריו אני יודע שכשהייתי נער מי בכלל יכול היה לתת לי הרצאות על נזקים? זה לא עניין אותי בכלל. חוץ מזה שעישון נחשב "קולי" ומי שמעשן הוא יעני בוגר, עמוק יותר. חוץ מזה שעישון, בתקופת בית הספר בעיקר, הוא משהו ממש מחתרתי. אני לא שוכח שכשהייתי בבית הספר היינו מעשנים במחששה ותמיד מישהו היה צריך לשמור שלא יבוא מורה ואם היה בא מישהו ישר היינו מכבים הסיגריות שלא יראו. היה בזה משהו נועז, משהו שמקשר בין החבר´ה, כמו מין סוד כזה, כאילו כולם "שותפים לפשע". תחושת הסיכון, האדרנלין, ה"הליכה על הקצה". אולי אני מקצין את זה קצת אבל אלה הם זכרונות של איך היה אצלנו בביה"ס. בצבא, זכור לי שהראו לנו סרט על נזקי העישון והביאו מישהו עם רמקול בגרון שכבר היה מחוק לגמרי מהסיגריות, כבר לא היה לו קול. כולנו כמובן הזדעזענו עמוקות (מה, לא מזעזע?), וכולם ככה צקצקו בלשון ואמרו אוי אוי אוי איזה מסכן, אבל תכל´ס, כשיצאנו החוצה כולם הדליקו סיגריות. גם ככה נמות מתישהו. אחרי שקברנו חבר טוב של המשפחה שנפטר מסרטן ריאות כתוצאה מעישון בדרך החוצה מבית הקברות הדלקנו גם סיגריות. בקיצור איבדתי סבא ו-4 חברים יקרים מסרטן והפסקתי לעשן כמו ורד בגלל בריאות. כבר לא יכולתי יותר. לא עם ולא בלי. חוץ מזה בן אדם שמעשן עושה כל מיני תחבולות ומניפולציות כדי להסתיר וחושב שאף אחד לא יודע (כאילו שלא מריחים). אצלי אבא שלי למשל לא אמר לי כלום כי הוא תמיד אמר שהוא בעצמו מעשן אז הוא לא יכול להגיד לי לא כי הוא לא דוגמא. בטוחני שלחלקכם יהיו השגות לגבי שיטת החינוך הזאת אבל מה שאצלי היה הוא שאני הייתי צריך לחוות את זה על בשרי. לא תמיד יש לנו אפשרות להשפיע על אנשים בצורה שהיינו רוצים. אני יודע שאפשר לדבר ולהסביר אבל לפעמים (גם אם זה קשה להגיד) צריך לתת לאנשים להתגלח על הזקן שלהם. למרות שעישון גורם נזקים קשים לבריאות (וגם לכיס) אבל אולי היא תפסיק לעשן כשהיא תגלה את ההוצאות הכרוכות בדבר. אין ספק שיש פה את אלמנט הלחץ החברתי שהוא מאד חזק ואנשים לא רוצים להיות שונים אז הם עושים מה שכולם עושים לטוב ולרע. ולסיום הייתי רוצה להתריע על משהו שאותי מעצבן באופן מיוחד: לא יודע אם הילדים שלכם נוהגים לשבת בבתי קפה אבל בזמן האחרון, מסתובבים נציגים של חברות סיגריות בבתי קפה ומציעים לאנשים סיגריות בחינם. חוץ מהפלישה למרחב הפרטי שבדרך כלל מתבצעת די בגסות (למרות החיוכים הרחבים של אותם נציגים) יש כאן ממש שידול לעישון. ויש כאלה, שמה שנותנים להם בחינם יקחו. גם אם זה משהו כמו סיגריות, שמזיק גם למעשן וגם ובעיקר לסביבתו. הם ממש מנסים לגרום לך לעשן.חשבתי לפנות בעניין לאגודה להגנת הצרכן כי לפי דעתי זה לא חוקי. אז קחו לתשומת לבכם. לילה טוב גולדי