הבעיה שלי עם שינוי

הבעיה שלי עם שינוי

אוקי אז שינוי בעד מדיניות רווחה לשכבות כמו נכים וכו´, הם גם בעד צמיחה כלכלית תוך הקלה של המיסוי והפיכת ישראל לאטרקטיבית יותר, וגם בעד הקלה על העול שנושא על גבו מעמד הבינים. סבבה, הכל טוב ויפה. אבל נניח וטומי לפיד יצא עם 17 מנדטים, באמדת השפעה מכרעת בכנסת (מה שקרוב לודאי יקרה) ויגרום להפסקת הקצבאות לחרדים, הפסקת דמי האבטלה וכו´. מה אז? ניהיה במשבר הכלכלי הגדול ביותר שידעה המדינה, כאשר האוכלוסיות הנכשלות ביותר, עם הכי פחות סיכוי להצליח (מעמד סוצויואקנומי נמוך וכמובן חרדים, ואברכי ישיבות) ישארו חשופוץ לגמרי בלי אפשרות להכנסה כל שהיא. שינוי לא תומכת במדיניות רוחה או כלכלת שמאל, ולכן אני מניחה שעבודות יזומות הן לא באות בחשבות. מה עושים במצב כזה? נותנים לאנשים לגווע? או אולי יורדים מהעץ הגבוה וממשיכים במתן קצבאות? אני אשמח אם מישהו יסביר לי, כי זה באמת מתריד אותי

meirkl

New member
מאיפה הבאת את זה?

יגרום להפסקת הקצבאות לחרדים? לא, לא, חביבי, הוא לא יבטל לחרדים. הוא ישווה בין כל האזרחים. כל מה שמקבלים הלא חרדים יקבלו גם החרדים. אין סיבה להפלות את החרדים לרעה (וגם לא לטובה). ואל חשש, שום צעד לא עושים בזבנג וגמרנו. מדובר בתהליך, ומאחר ששינויי החקיקה יחסכו למדינה הרבה מאוד כסף, ניתן יהיה להזרים כסף זה ליצירת מקומות עבודה לנזקקים או למתן תמיכה לתקופת הביניים לנזקקים.

z1v2i3

New member
הצחקת אותי!

להזרים כסף ליצירת מקומות עבודה? אתה רציני? כודם כל שנמלא אנחנו הישראלי הידועים ב"מוסר עבודה" גבוה במיוחד את המקומות הקיימים. מה יש בנייו זה לא עבודה? חקלאות זה לא עבודה? חלוציות היא מילה גסה היום? יש מקומות עבודה למי שרוצה לעבוד.אז כשנלמד את הישראלי ה"חוחמולוג" להפשיל שרוולים בעבודה ולא רק כשחם והוא יצתרך לעבוד בשכר שהוא אכן שווה ולא בשכר שהוא "חושב" שהוא שווה (מינימום מנכ"ל מהיום הראשון). אז תאמין לי שהכל יסתדר. לגבי חלוקה שווה של משאבים לאומיים, צריך עוד טיפה להתאמץ ולהגיע אולי ל 17-18 מנדטים.

gershon17

New member
ברור שהוא רציני

מה לעשות שמישהי עם תואר שני במנהל עסקים, או מישהו עם תואר שני בספרות, לא ממש ירגישו שהם ממשים את עצמם בעבודה בבניין. אז נכון, אם אין ברירה עדיף שיעבדו שם ולא שיחיו על חשבון מי שכן עובד, אבל זה לא אומר שלא צריך לדאוג להם לאופציה יותר טובה.

z1v2i3

New member
תחשוב אחרת!

אני בעד שינוי גישה. בשום מדינה נורמלית(וכזאת אנחנו רוצים את ישראל, לא?)הממשל לא דואג לתעסוקה של אזרחים. זאת המצאה "גאונית" שלנו.מי צריך את שרות התעסוקה כשממילא אין כמעט מעסיק שיקבל אותך דרכם? הם יקחו אותך דרך חברת כח אדם. שרות התעסוקה כבר מזמן לא ממלא את יעודו.אין לא זכות קיום כארגון שאמור לספק עבודה. אני למשל בעל רקע טכני,לא אקדמאי,רציתי למצוא עבודה, שלחתי מעל מאה פקסים מהבית(אם אין אפשר לקנות 250-350 ש"ח)למפעלים ולחברות כ"א בתוך חודש מצאתי עבודה.נכון ,בגלל המצב הקשה התפשרתי על השכר,אבל אני לא חי על חשבון המדינה. תמצאו לא מדינה מתוקנת שהממשלה דואגת ישירות לתעסוקה? אין חיה כזאת. הממשלה צריכה לדאוג להביא יזמים ולהחליט לאילו מקומות כדאי לה להפנות אותם.את כל השאר שכוחות השוק יעשו.

meirkl

New member
לא ירדת לסוף דעתי

אני לא התכוונתי שהממשלה תמציא משרות או ג´ובים או תיצור מקומות עבודה פיקטיביים. אבל כשהכסף שיתפנה יופנה להשקעות בתשתיות, לעידוד לתעשיה מודרנית או למחקרים ופיתוח טכנולוגיות, הדבר יגרור יצירת מקומות עבודה. נכון שאם נצליח לחסל את תופעת העובדים הזרים אזי יתפנו עוד הרבה מקומות עבודה, אבל שינוי לא אוהבת למכור אשליות (היא כן בעד חלום, אבל במובן החיובי), ולכן היא לא מבטיחה פתרון פלא על פיו העובדים הזרים יעלמו מהנוף תוך שבוע, או חודש, או שנה.

gershon17

New member
ועכשיו אני קצת מסייג את התיקון שלי

אני כן חושב שצריך להקטין את כמות העובדים הזרים שיש בארץ, כי המצב הוא עדיין אבסורדי. כשיקטן התמריץ לא לעבוד, ובניגוד יגדל התמריץ של המעסיקים לשלם יותר לפועלי בניין, יהיו יותר ישראלים שיהיו מוכנים לעבוד בעבודה כזו (בעיקר בגלל שלא תהיה להם ברירה). זה לא יפתור את הבעיה, אבל ישפר את המצב. זה לא סותר את עידוד התעסוקה שדיברתי עליו למעלה או למטה או איפה שלא יהיה.

gershon17

New member
לא דיברתי על עבודות יזומות

דיברתי על עידוד תעסוקה ע"י עידוד מעסיקים ויזמים. אני לא חושב שיש לנו ויכוח בנקודה הזו, אבל תקן אותי אם אני טועה...

sheketz

New member
בשביל עידוד הצמיחה

לא צריך להזרים כסף, מספיק שיגבו פחות מיסים.

z1v2i3

New member
הסבר פשוט!

אופליה החמודה! אני אנסה להסביר לך את המצב בצורה הקלה לאיכול. יש לנו כיום במדינה שני סוגים של פרזיטים,שניהם באשמת הממשלה. הסוג האחד הם החרדים שאם יצעו לעבוד יקחו אותם גם לצבא, מזה הם פוחדים פחד מוות. הסוג השני הם המובטלים. למה להם לצאת לעבוד כשאפשר באותו מחיר לשבת בבית ללקבל את אותו הכסף, אם בדמי אבטלה או אם בהנחות כגון:בבי"ס ארנונה ומיסים אחרים שאינם משלמים. הפתרון לדעתי הוא כזה:לשלוח את ה"דוסים" לשרות לאומי(כל אחד חייב לתת מעצמו למדינה וזהו עקרון שאין ואסור שיהיה יוצא מן הכלל) בשביל הצבא הם רק "כאב ראש", וכך גם הם יוכלו לתרום למדינה בדרך חומרית המקובלת. לגבי המובטילם (בטלנים) זה כבר סיפור אחר. צריך להתחיל לחנך את עם ישראל לחיות מעבודה ולא מ"קומבינות".איך עושים זאת. אני אתעלם כרגע מאינטרסים פוליטיים כאלה ואחרים של שרים שמעדיפים לרצות את בעלי ההון. צריך לחוקק חוק שמי שפוטר מעבודה זכאי במשך כחודשיים(אולי שלושה)לדמי אבטלה בגובה של ממוצע שלושה חודשים האחרונים של המשכורות שלו. בתןך פרק זמן זה יצתרך המובטל הנכבד למצוא לעצמו עבודה חליפית, ולא...? מצידי שילך לקבץ נדבות. רק כך נצא מהמצב האבסורדי שבו יש לנו כ-270.000 מובטלים ו300.000 עובדים זרים. ועוד טיפ קטן. אם תעשי סיור קטן בתעשיה ולא חשוב איזו תגלי ש 99% מהעובדים היום במשק הם עולים מרוסיה, לא ישראלי מולדים לא אתיופים. מעניין למה??? אז יש כמה מקרי סעד להם אכן צריך לעזור אבל רוב רובם פשוט הצגה. אז קחי הכל בפרופורציות.

דבר ראשון,תודה על ההסבר ודבר שני

אני הבנתי שמקור הפיחות בעובדים בתכום התעשיה הוא עלית איכות החיים בישראל על בסיס לא ראלי (אנשים בישראל, כידוע, חיים על כסף שלא שלהם, ככה נוצרים לאנשים פרטיים ושכירים חובות של עד כפול ומשולש מהמשכורות שלהם) ככה ירד הרצון לעבוד בתעשיה, והמערכת הכלכלית תקועה, או אפילו צועדת לאחור,ולא מסוגלת להתפתח. אני אסביר את עצמי- בעל מפעל עובד בשביל 200,000 שקל הכנסות למפעל בחודש, הוא צריך לשלם שכר דירה למפעל, שכר לעובדים, חומרי גלם, חשמל, מים, טלפון, ארנונה, דלק, ועוד מיליוני דברים. בסוף החודש, כמו שאמרתי, אחרי כל התשלומים נשארים לו ביד 50000 שקל, כאשר את רוב הכסף הוא צריך להחזיר על ריבית (הבנקים בישראל, כידוע, לוקחים ריבית גבוהה מהממוצע, 5%) ו25000 מיתוך זה הוא צריך לשלם למיסים. כשהוא מוציא משכורת מהמפעל הוא צריך גם לשלם על זה מיסים. כך שבסוף החודש הוא נשאר עם שכר ממוצע של משהו כמו 5000 שקלים. כאשר אנחנו מדברים על עובדי השירותים למיניהם (למשל פקידי בנק, מורים, שוטרים וכו´) שמשתכרים שכר ממוצע של 6000 שקל בחודש, על גבו, בסופו של דבר, של התעשיין. כמו שהבנתי שינוי מיצגת את מעמד הביניים (ובעל המפעל מין הסתם שייך למעמד הזה) איזה פיתרון מציעה שינוי למצב, שהממשלה הכניסה אותנו אליו, כי אם היא לא תוציא אותנו מהמצב הזה הרי שהכלכלה בישראל לא תתפתח (יתווספו רק עוד אנשים לשירותים ולא לתעשיה) האם שינוי יכולה להבטיח עיגון בחוק של תנאים מקלים לאנשים תעשיה? האם היא מציעה "עידוד" כל שהוא ליוזמה כלכלית בתכום, שזהו בעצם הדבר שיניע את המערכת הכלכלית. אם כן, מהו? אשמח לשמוע תשובה, כי התשובות שאני מקבלת עד עכשיו מעורפלות ביותר...

meirkl

New member
אופליה גדולה

התאור שהבאת נחמד, אבל כל הנושא הרבה יותר מורכב, וקשה ללמוד כלכלה על אצבע אחת בפורום פוליטי. בגדול שינוי בהחלט הצהירה כי היא בעד היוזמה הפרטית, מלחמה בבירוקרטיה וצמצום הבזבוזים במנגנוני הממשל. פורז הוכיח עצמו בעבודתו בועדות הכנסת בתחום זה, וזוכה לשבחים מכל חוגי הבית (חוץ מש"ס אולי) והוא הראשון שהצליח להביא להחלטה על הגבלת צריכת חשמל חינם על ידי עובדי חברת חשמל. שינוי במסגרת מלחמתה בבזבוזי הכספים הציע לאסור בחוק מינוי שרים בלי תיק. ועוד היד נטויה....

אני יכול לנסות

הבעיה שתיארת היא חלק מבעיה יותר גדולה. התעשיין בדוגמא שלך יכול גם להרוויח יותר (הוא שולט בשכר שלו), ונותני שירותים לרוב מרוויחים פחות (שכר המורים, למשל, רחוק מ- 6000 ש"ח). הבעיה של התעשיין ושל המורה, לצורך העניין, דומה, והיא נטל המס הגבוה. שניהם משתייכים למעמד הביניים. אילו התעשיין היה משלם פחות מסים, הוא היה יכול להגדיל את המשכורות לעובדים שלו, יותר אנשים היו משקיעים בתעשייה, והמשק היה צומח. גם המורה היה נהנה מנטו גבוה יותר, היה יכול להגדיל את הצריכה שלו, כך שגם התעשייה ונותני שירותים אחרים היו מרוויחים, וכן הלאה. את היוזמה החופשית ניתן לעודד גם על ידי הפרטה מואצת של חברות ציבוריות שממומנות ממסים, תנאים של שקט בטחוני, וכו´. הפרטה כזאת תצמצם גם את המנגנון הלא יצרני עד למה שהמשק צריך ולא יותר מכך. בתנאים כאלה התעשייה תצמח באופן טבעי, ללא צורך בעידודים מלאכותיים של הממשלה. המפתח הוא לתת לשוק לעבוד לבד, ןלהתערב כשיש גורמים שמפריעים לו לעשות זאת.

gershon17

New member
את מתארת בעל מפעל בחובות

מי שמנהל את החברה שלו כך שהיא בחובות לא נשלטים, עושה משהו לא בסדר. את מתארת לעצמך שבעלי המניות של אותו מפעל לא יהיה שמחים לשמוע שיותר מחצי מהרווחים הולכים להוצאות מימון, נכון? גם המס שציינת לא נכון. חברה לא משלמת 50% מס על רווחים, אלא 36% מס. ומשכורות הן הוצאה מוכרת, כלומר עליהן החברה לא משלמת מס כלל. במקרה שלך נשארת עם שכר ממוצע של 50,000 שקל פחות הריבית והמס על הריבית (שאלה טובה אם הוא צריך לשלם מס על הריבית, אם הוא יודע מה הוא עושה אז לא, או לפחות לא על הכל). בכל אופן, שינוי טוענת שוב ושוב שהדרך להוציא את הכלכלה מהבוץ היא ע"י עידוד עסקים פרטיים. חלק מזה הוא עידוד עסקים פרטיים בתעשיה. עידוד יכול לבוא בהקלות מס, יכול לבוא באשראי בריבית נמוכה, יכול לבוא בהמון צורות.

z1v2i3

New member
את לא בכוון!

מה שאת מנסה להבהיר זה לא פשוט! כל עוד לבנקים יש עניין להעניק אשראי אנחנו (פרטיים ועסקים) נחיה היום על הכנסה של מחר.מאחר ואנחנו כן רוצים כלכלת שוק (ולא כמו שהיה לפני עשרים שנה שכל התעשיה כמעט היתה שיכת לממשלה)אז צריך להתאים את עצמנו לדינמיקה מסויימת שאותה קובעים מין הסתם בעלי ממון. אנחנו (יש להניח) אנשים מספיק אינטלגנטיים כדי לכלכל את עצמינו בתבונה ולא לעלות מעל הפופיק. יש ליצור תחרות חופשית בכל תחום אפשרי (חברת חשמל,בזק,מקורות,וכו´) כדי שלא יבצר מצב שמחיר החשמל עולה והשכר נשאר.חברת החשמל מעזה להעלות מחירים כי אין לה מתחרים.

../images/Emo41.gif קצת הגזמת עם עניין המובטלים

ממש לא כל מובטל הוא בטלן. יש הרבה מובטלים מרצון שהם אכן בטלנים אבל יש גם המון שהם ממש לא. מה עם גבר בן 50 או יותר שפוטר מעבודתו (כמו אלו למשל שיפוטרו בימים הקרובים מבנק הפועלים)? האם אתה מציע לכל האדקמאים בני ה50 שגרים במרכז לסוע כל יום לעבוד בחקלאות בביקעה? לעבוד בבניין? בחורים צעירים ובריאים אכן יכולים לעבוד בבניין ובחקלאות (ויש עוד הרבה הרבה עבודות פיזיות דומות) אבל יש גם הרבה מאד מובטלים שהם קצת יותר מבוגרים ואתה לא תשלח אותם לעבוד בזה.

z1v2i3

New member
נכון!

אבל סטטיסטית רוב המובטלים הם מהסוג שדיברתי. לגבי אנשים בגילאים אלה ניתן למצוא פיתרונות. למשל,במקום לשלם אבטחת הכנסה לכל פרזיט שיושב בבית וצוחק על העולם(במיוחד על פריירים כמוני שעובדים) ישלמו את זה לעאלה שתכנית בגלל הגיל או סיבה הגיונית אחרת כבר לא יקלטו במקומות עבודה.לא לכאלה שבצורה מכוערת מנצלים פירצה בחוק.

עם זה אני כבר יכול להסכים.

מה שכן תיקח בחשבון שדמי האבטלה והבטחת הכנסה שניתנים למי שפותר בגיל 50 הם לא נדבה מהמדינה אלא כסף שמגיע לו ביושר - אדם שעבד לדוגמא בבנק הפועלים ויפוטר בימים הקרובים שילם במשך השנים 10% ממשכורתו כל חודש לביטוח הלאומי מה שמצטבר לסכומים ענקיים.

gershon17

New member
פעם שניה עם בנק הפועלים

המפוטרים מבנק הפועלים יקבלו תנאים חלומיים ממש. כל מי שמעל גיל 56 יקבל פנסיה מלאה כאילו עבד עד גיל 65, והאחרים יקבלו 230% פיצויים. גודל חבילת הפיצויים הממוצעת לעובד - 1.2 מיליון שקל (שזה נגיד 800,000 שקל נטו? הרי חלק מהפיצויים פטורים ממס). אדם בן 50 שיקבל את ה-1.5 מיליון שקל שלו בבת אחת (ככל שאתה יותר מבוגר תקבל יותר פיצויים), יוכל לחיות מהקצבה של 10,000 שקל לחודש נטו במשך יותר מ-12 שנה, וזה אם לא יקבל ריבית על הכסף ורק יצמיד אותו למדד (ואז גם אין מס, כמובן). אני לא חושב שהוא יזדקק לעזרה מהמדינה בעתיד הקרוב. 12 שנה זה די והותר זמן אפילו למישהו בן 50 למצוא עבודה, או לפתוח עסק של עצמו.

למעלה