הבעיה שלי... ושל כולם..

The ArchAngel

New member
הבעיה שלי... ושל כולם..

אני היחיד שהבחין בכך שהלברה שךנו, לכאורה חברה מודרנית המושטטת על בסיס של שוויון ודמוקרטיה, למעשה מטפחת עשרות דיעות קדומות, סטראוטיפים, אין ספור סוגים שונים של אפליה, מתקנת ואחרת, ומספר רב של זיפת מסוג אחר. דוגמא? טקס פרסי המוזיקה לדיוות שחורות, אני די בטוח שאם הייתי יוזם טקס לאמנים לבנים, היו קוראים לי גזען. במשך 400 שנים האפרו-אמריקאים היו עבדים בארה"ב, אז עכשיו הם מקבלים זכויות מיוחדות? דבר שני, הפמיניזם המודרני. בפעם האחרונה שבדקתי, הפמיניזם היה תנועה למען שוויון הנשים, משמע, ללא מין עליון לכאן או לכאן, כלומר אשה מבצעת את כל העבודות, המטלות והתפקידים שנחשבו פעם (ולא בצדק) לגבריים, והגברים יבצעו מטלות ועבודות שנחשבו לנשיות (שוב, לא בצדק), אך לא כך הם פני הדברים. למעשה עבר זמן מה מאז ראיתי מישהו שמאמין בשוויון, כשרבות מהנשים שראיתי מקבלות את הפמיניזם כולו כאילו נבנה על המשפט: "כל הגברים אותו דבר, והם רוצים רק דבר אחד". הדבר תקף גם לגבי המצב בארץ. היהודים שונאים את הערבים מעצם היותם ערבים, והערבים את היהודים מעצם היותם יהודים. כמובן שכל זה כאין וכאפס לעומת הקבוצות החברתיות המפולגות של ארצינו: אשכנזים, מרוקאים וכו´. וכמובן שבמקום היחיד בו המוסכמות נשברות, ומקבלים זה את זה בזכות המ שאנחנו, אצל הילדים, מלמדים על ההבדלים האלו ללא הרף. רק אתמול ישבתי בכתה כשהמורה בהסטוריה אמרה שעד לפני מספר שנים בכלל לא לימדו על יהדות ארצות האיסלאם והכל אשמת יהודי עיראק, מרוקו, תימן וכו´. בן הסתם, הדבר גרר ריב ארוך בין ילדים בכתה. מה המטרה של מאמר זה? ובכן כל מה שכתבתי, כתבתי על מנת לשאול אתכם שאלה. האם אני היחיד שמאמין, בלב מלא, וללא צל של ספק, שלפני שאנחנו שחורים ולבנים, גברים ונשים, ערבים ויהודים, מרוקאים ואשכנזים, אנחנו בני אדם, יצורים אם נשמה? האם אני היחיד שמאמין שכל מה שצריך לעשות כדי לזכות באותה חברה, בה לכאורה כולנו חפצים, הוא לשחרר את הדעות הקדומות?

De-Panther

New member
לא... אבל זה דבר לא אפשרי ולכן זה..

לא נעשה זה גם מטבע האדם האדם הוא כמו חיית פרא כמה שאנחנו מחשיבים את עצמנו למתקדמים ולעליונים בגזע משאר היצורים החיים אנחנו לא האדם הקדמון חיי בקבוצות ממש כמו הרבה חיות בטבע מה קורה עם החיות בטבע?? החזקים שורדים תמיד יש מנהיג עם דגש על זה שהוא זכר החלשים מזדחלים ובסוף נעלמים מי שיותר ערמומי מצליח יותר ככה זה גם בחייו היום יומיים של האדם אצלנו בארץ או בכל מקום אחר בעולם ואין מה לעשות לגבי זה...

אלין2

New member
אצלי כולם שווים מאז ומתמיד.

שחורים או לבנים אשכנזים או מרוקאים אבל ערבים אני לא אוהבת רק את המחבלים יש ערבים טובים תלוי מעדיפה לא לענות כל כך על זה.

nutmeg

New member
סטיגמה

זה עניין סבוך. מצד אחד, אנחנו לא יכולים בלי תיוגים ומצד שני לא כל התיוגים "נאים" לנו. ואני אסביר: סטיגמה נופלת על אחד ממנגנוני הלמידה האנושית העיקרית. מהרגע שילד בא לעולם, הוא עושה בו "סדר" על מנת להבינו באופן סטיגמטי - כלומר הוא נותן תווית וכותרת ומכניס לקופסאות: רעב / לא רעב יש אםא / אין אמא יבש / רטוב וכך הלאה. ככל שהילד יותר קטן וניסיונו בעולם מועט, כך יהיו התיוגים שלו גסים ולא מובחנים. ברגע שהניסיון גדל כך גם כושר התיוג ומספר הקופסאות. מנגנון התיוג שעושה לנו סדר בעולם לא עוזב אותנו עד יומנו האחרון... וזה עוד יותר מסובך ממה שאמרתי: תיוג מתוחכם ועדין או הבנה מורכבת על העולם יכולה להתבצע רק אחרי שכבר יש כמה קופסאות מתוייגות בבוידעם. כלומר גם אם "שוברים סט" מחשבתי, אפשר לעשות זאת רק אחרי שכבר היה איזה "סט" לשבור. ואם זה לא מספיק מורכב, יש עוד 2 עניינים: 1) יש תיוגים או סטיגמות שאנחנו לא יוצאים נגדם. כל אותן "סטיגמות" שאנו מוכנים בחפץ לב לאמץ אל ליבנו - למשל, מסתובבים אנשים בעולם שיהיו הראשונים שיגידו על עצמם שהם "פריקים" או "פנקיסטים" או "geeks" במין גאווה. (עכשיו שכתבתי גאווה - כמובן גם האוכלוסיה ההומו-לסבית שיצאה מהארון שיהיו הראשונים שיעידו על עצמם שהם gays)... כלומר יש אזורים מסויימים בחיינו בהם אנחנו "תמימי דעים" עם הסטיגמה והיא גם משרתת משהו בהגדרת הזהות שלנו. ככה שלפעמים נגדיר את זהותנו על ידי "סטיגמה מאומצת" ולפעמים נגדיר את עצמנו על ידי "מי שאנחנו לא" - כלומר על ידי הגדרת "האחר" תיוגו והכתרתו בסטיגמה. (גם אתה שהגדרת את עצמך כ"דוגל שוויון" השתמשת בסטיגמה) 2) הפרדוקס הסטיגמטי. ברגע שיוצאים להלחם בסטיגמה, דווקא יוצא שעוזרים בהעצמתה הגדרתה. על זה קצת עלית כשכתבת את מה שכתבת. כל לחימה בסטיגמה על ידי "אפלייה מתקנת" רק מחזקת את הגדרת הסטיגמה... ככה שבעיני, הפיתרון אינו טמון ביציאה נגד סטיגמות דווקא - זו מלחמה אבודה מראש! הפיתרון טמון בהגדרת הזהות האישית של כל אדם ואדם באשר הוא. למשל, אתה מתייג את עצמך כ"דוגל שוויון". אחלה. אני מוכנה להתערב שיבוא יום בו תצטרך לעדן את התיוג הזה כשתעמוד מול מישהו "שווה" לך שרוצה להרוג אותך, מישהו שממש לא מעניין אותו שאתה "דוגל בשוויון" כי הוא (למשל) דוגל בעולם בלי יהודים דווקא. מורכב, אה? אין מה לעשות, ככה זה עובד.

The ArchAngel

New member
שימור עצמי

אם יבוא אדם להרגי, זו תהיה הגנה עצמית, בין אם הוא ערבי, יהודי, שחור, לבן, גבר או אשה... כולם שווים בעיניי האל והמלחמה

דן צ

New member
אני מסכים איתך

אבל קודם כל בקשר לדיוות השחורות ופמניזם , זה נקרה "אפליה מתקנת". האם זה טוב או יותר גרוע מאפליה ? זה כבר נושא אחר. לצערינו גם בתורה ישנה אפליה, אפליה בין היהודים לגויים , אסור להתחתן איתם ואסור לנהוג במנהגם ויותר מכך , אם גוי נגע ביין , אסור לשתות את אותו היין והוא נקרא "יין נסך". כבר בספר בראשית יש שיוך של אנשים לקבוצות שונות , אם זה מגדל בבל ואם זה השיוך של בני ישראל על פי שבטים, שנים עשר במספר. כן, זה מפריע נורא כל האפליות האלו ושיוך על פי סטראוטיפים מגוונים, זה מרגיז ואפילו מעציב , רואים את זה במקומות העבודה [קידום] , רואים את זה בחיי היום יום [ רוסים , אתיופים, ערבים , ספרדים , אשכנזים....] אם זה הוגן ? בטוח שלא , אבל זה קיים לצערינו בכל מגזר במדינה. אז מה עושים?? האמת שאין הרבה מה לעשות , גם אם במשרד החינוך ישתדלו מאוד לחנך על ערכים אחרים , ערכים שרואים כל אדם בצורה שווה , בין אם הוא שחור ובין אם הוא ערבי וכדומה , וגם אם תהיה הענות סוחפת בקרב העיתונות האלקטרונית והעתונות הכתובה להלחם בתופעה , זה עדין לא יסייע לכך מהסיבה הפשוטה , הכל צריך לבוא מחינוך בבית , אם הילד יקבל חינוך הוגן והגון , יש סיבה טובה לאופטימיות , אבל אם הילד יקבל חינוך בבית קלוקל בנושא הזה [ובנינו זה מגיע מהבית] אזי הכל נעשה חריק ולחינם. אז אני מציע שכל אחד בפנים שלו יחשוב איך הוא רואה את המצב ואך הוא נלחם מול התופעה הזאת.

אלף, אתה בטח לא היחיד שמאמין בכך

ובית, כמו שנוטמג הסבירה, את מנגנון "המיון" הראשוני של האדם לא תוכל לשנות, כנראה. אפילו כאדם שוויוני כפי שאתה מתאר, חשוב על פגישה ראשונה עם אדם שאינך מכיר. המנגנון הזה עובד בשבילך על מנת "לתייג" את האדם השני, לבחון אותו, ולקבוע את דעתך עליו (בין אם זה תוך 5 שניות כמו ש d@r121 פעם הציע, ובין אם זה על סמך הכרות יותר מעמיקה). גם סטיגמות הן מנגנון כזה, ואכן החוכמה היא לא להכליל אלא לבחון כל אדם על סמך תכונותיו ואופיו, ולא דוקא המגזר הספיציפי אליו הוא משתייך, מתוקף היותו אישה/הומוסקסואל/יליד מרוקו/יליד פולין/מאותגר-גובה/או בלונדינית. מאחלת לכולנו שנצליח לעשות את זה, רק קח בחשבון שזה כמעט בלתי אפשרי.

nutmeg

New member
כי לעוף

קשור להתפתחות הידע והמידע ולא ל"אופן" החשיבה - שהוא, מה לעשות, נשאר אותו הדבר כבר שנים על גבי שנים. באותו אופן חשיבה ממיין ומקטלג גם למדנו לעוף וגם למדנו שכדור הארץ אינו שטוח... ועוד נלמד עוד ועוד, אני בטוחה.

The ArchAngel

New member
ואם כל זה

עדיין לא למדנו לשפוט אדם לפי מעשיו, אופיו ואמונותיו ולא לפי מוצאו

nutmeg

New member
יש משהו שאתה מפספס...

מכיוון שכלי השפיטה שלנו יושבים בקלבסה הפרטית של כל אחד, אין לנו אלא להשתמש בקלבסה הפרטית הזו - על כל מגבלותיה. אחת המגבלות העיקריות שלה היא שהשיפוט נשען ומסתמך על תהליך למידה פרוגרסיבי (אישי של כל אחד וניסיונו הוא בעולם), שמתחיל במיון גס וככל שלומדים יותר, המיון נעשה יותר מורכב ועדין. תמיד אנחנו הולכים מהכלל או מהקונטקסט אל הפרטים הקטנים, מבחוץ פנימה ומהצורה אל התוכן. מה לעשות ככה בנוייה הקלבסה. כך שקודם תראה שאדם מסויים הוא "כושי, על חוף הים" (קונטקסט) שמיד "נדבק" אל כל הפרטים האחרים שיש לך בקלבסה על "כושים בחוף הים" ותגיד לעצמך משהו כמו: בטח יש לו יום חופש מהנקיונות, או (אם הוא גבוה במיוחד) בטח הוא שחקן רכש... מעניין של איזו קבוצה. אם תכיר אותו ותפתח שיחה אולי תלמד שצדקת ואולי תלמד שמדובר בבן של דיפלומט או ישראלי למהדרין ממוצא אתיופי... בשביל השלב הראשון של מיקום פרט מסויים בתודעה שלך אתה מנסה קודם לשייך אותו לאחת הקופסאות שכבר יש לך בקלבסה. רק אחר כך עם הזמן ובמידה שלא הצלחת למקם אתה פותח קופסא חדשה על פי מעשיו ומי שהוא באמת - כי היה לך זמן לברר וללמוד. מכיוון שלשפוט אדם על פי מעשיו אתה חייב ללמוד אותו ואת מעשיו, זה לוקח זמן ואנרגיה שלא תמיד יש לך לבזבז. אז מה נשאר? הידע הקודם שהכליל כבר אנשים בכל מיני קופסאות מקופסאות שונות. שלא תבין אותי לא נכון - אני לא אומרת שזה "טוב" שככה אנחנו שופטים, אלא שככה זה מתרחש. זהו תהליך הלמידה שלנו: על מנת לשפוט אנחנו צריכים לדעת ובשביל לדעת אנחנו צריכים פרטים ובשביל פרטים צריך להתעמק... טוב הבנת את הפואנטה, נכון?

nutmeg

New member
ויש משהו שאני פיספסתי

כי בעצם כל השירשור הזה הפך להיות שיפוט על שיפוט. כלומר, פיספסתי להגיד משהו על זה שאנחנו (בנוסף לעוד צרות) גם שופטים את הדרך בה אנו שופטים. יופי טופי. קודם עמדתי על הפודיום והרצתי על איך המוח עובד ואיך שופטים בכלל, אבל לא אמרתי מילה אחת על כך שאנו גם שופטים את כושר השיפוט שלנו עצמנו. לא מעט צרות מביאה שפיטה על שפיטה - אבל זה גם עושה אותנו "מותר האדם..." אם תרצו. היכולת שלנו להתבונן על החשיבה שלנו ולהגיד: "אני חושב שאני חושב", או היכולת להתבונן על הרגשות שלנו ולהגיד: "אני חושב שאני מרגיש" - זה עסק לא פשוט בכלל שתמיד מזכיר לי את הזברות. כן, זברות. ובכן, (אהה הםם!!) - רק להשכלה כללית, יש שני סוגים של זברות: זברות עם פסים עבים המגיעים עד הבטן, וזברות עם פסים דקים ובטן כמעט לבנה לגמרי. עד פה אמת לאמיתה תבדקו בספארי ברמת גן. אבל לא רק ברמת גן, גם באפריקה יש את אותם שני סוגי הזברות. הן חיות באותם אזורים, אוכלות את אותו עשב, שותות מאותם בורות מים ובורחות מאותם אריות -- אממה, לעולם לעולם לעולם הן לא מזדווגות אחת עם השנייה. ולא עלה על דעתנו ולו לשנייה אחת לשפוט אותן ולהגיד משהו כמו: "פויה! זה לא יפה! כולכן זברות ´שוות´ - מה זו האפלייה הזו?!"... נכון? נראה לנו ´טבעי´ שאם הן לא רוצות להתערבב, לא צריך. יש DNA, יש ברירה טבעית, יש לשמור על הגזע... ומה איתנו? לנו התפתחה קלבסה עם קורטקס רציני שחושב, שחושב על זה שהוא חושב, ששופט, ששופט את השיפוט שלו עצמו... מה זה נודניק!! ככה שהפכנו ליצורים מאוד מסובכים שמצד אחד יש לנו DNA, וחוקי השרדות גזע קדמונים שעדיין "מזיזים" לנו ומניעים אותנו לפעול בכל מיני דרכים ´טבעיות´ לגמרי השייכות לעולם החי, ומצד שני יש קלבסה עם קורטקס ששמה ברקסים, שואלת שאלות, שופטת, שופטת את השיפוט ומברברת על המחשב כמוני כבר שעה. אז מה נהיה? נהיה שלפעמים אנו פועלים עם אחוזי קורטס יותר גבוהים ולפעמים לא. מתי שהקיום שלנו בסכנה, אנחנו פתאום מרשים לעצמנו להתנהג באופן אחר לגמרי מאשר בימי שלום, עם כל הרציונאל שפתאום עושה את העולם העויין ואת פעולות ההשרדות שלנו בו להגיוניים להחריד... מי כתב שם למעלה את הקלישאה: "כולם שווים בעיני אל המלחמה?" לזו כוונתי. כשבאים להרוג אותי, אני זברה. נקודה. בימים אחרים אני לא.

nutmeg

New member
חס וחסה!

נראה לך? כנראה הגזמתי עם המרק עוף. עלו לי הלוקשען לראש.

nutmeg

New member
טה דהההה!!!

[זה היה אקורד הסיום]. וילון מחיאות כפיים כיבוי אורות אפשר להוריד את המייק-אפ, לפתוח כפתור במכנסיים, ולהאכיל את הזברות קש. שבת שלום

למעלה