הבעיה היא בתרבות

FuturePrimitive

New member
הבעיה היא בתרבות

דריק ג'נסן הוא מההוגים האנרכיסטים המעדיפים לדבר על שורש הבעיות גם כשהביקורת אינה מובילה לאלטרנטיבות ברורות. מקור הצרות שלנו הן התרבות שמכתיבה לנו ערכים של השמדה והשלמה. בני אדם אינם הבעיה, אלא מערכת התפיסות שמסייעת להם להיות השוטרים של עצמם. להיות השומרים של המוסר של הקניין שחונק את החיים שלנו. אז אפשר לדבר על קפיטליזם ותאגידים, ואם בא לכם לבקש מהם טובות, אז אומר דריק, תלכו למגמה ירוקה. ואם אתם מבינים מבינים את האינסטינקט של ההגנה העצמית, והאדמה שבה תלוי קיומכם, ואתם יודעים מה שאתם עושים, לכו לפעולה ישירה, לא כדי לעשות תמונות יפות בטלויזיה אלא כדי לשתק את המערכת שעובדת יוםיום כדי לשתק אותנו. ואם אתם מרגישים שבא לכם להציע אלטרנטיבות, אז דברו עם אנשים על החיים שלהם, עודדו אותם להכיר את הצמחים ולגדל גינות אורגניות - הכינו אותם לקריסה של המערכת, שקוראת מול עינינו. אם השלמתם עם החיים בחברה קפיטליסטית וצרכנית, אתם מוזמנים למגמה ירוקה. אם אתם מהזן שלא מוכן להיות השוטר של עצמו, הראיון הזה יכול לתת לכם תובנות ורעיונות. אשמח לא לקבל תגובות מאנשים שלא יטרחו להקשיב...

הרעין מעניין

גם אם אני לא בטוח שאני מסכים איתו בגדול אני חושב שחלק מהתפקיד שלי האו לא לנסות לעצור את הטיטניק או להסיט אותה מנתיב ההתנגשות (פשוט בגלל שזה כמעט בלתי אפשרי), אלא פשוט לבנות עם אנשים סירות הצלה. אם מספיק אנשים יתחילו לחושב על בניית סירות הצלה אז הטיטניק ממילא תשנה את הכיוון או תאט, או שפשוט יהיו כמה שברים אחרי שנפגוש את הקרחון. שמע, אני ממש לא בטוח שאני יכול לשבת ולהאזין (לא בטוח שיש לי את הציוד הטכני) אולי תכתוב חלק מהראיון או שתתרגם את אחד המאמרים שנראים לך מתוך האתר שציינת? אחרי הכל, הזמן של כולנו מוגבל, והקלת הנגישות של אנשים היא דרך טובה כדי שעוד אנשים יוכלו לקרוא עוד דברים. ותגובה - לפי דעתי הבעיה היא לא "בתרבות" אלא ב"מוסדות" . כלומר התרבות היא רק חלק ממה שדפוק, והיא נדפקה בין היתר על ידי מוסדות דפוקים אחרים. ובכל מקרה, בכל גישה שתבוא (התרבותיים או המוסדיים), הרי הפתרון הוא אלטרנטיבה, בין היתר , גם במישור שבו פועלת הבעיה. כלומר אם הבעיה היא בתרבות דפוקה, לא יעזור לדבר עם אנשים על גינות אורגניות, ומה שצריך באמת זה תרבות אחרת (או תרבויות אחרות), שתיתן לאנשים את המוסדות (התרבותיים, הכלכליים, הפוליטיים וכו- לפי גרסת המוסדיים) או פשוט תהיה שם (לפי גרסת התרבות), כדי לתת להם היגיון ופילוסופיה לפיהם הם יבנו גינות אורגניות או יבצעו מעשי פרמקצלר אחרים. הבעיה ברעיון של "גינות אורגניות" במקום לנסות לבנות מוסדות אלטרנטביים (כמו קהילת מחרוזת, גינות קהילתיות וכו'), שיאפשרו תרברות אחרת, או פשוט יצירה של תרבות אחרת (איך מייצרים תרבות? - שאלת מיליון הדולר). היא שאם אכן תהיה קריסה חברתית או סביבתית היא עלולה להיות עמוקה מידי, ולסחוף איתה את כל העבודה שהקעת. לדוגמא, אם פתאום יש רעב, אז אלו בעלי גינות האורגניות יסבלו מהתקפות מצד הממשלה או מצד הרעבים בצורה ישירה. לדעתי חלק מהנסיון לשינוי הוא המעשה (כמו גידול גינה אורגנית) והחוויה (כמו להיות בכינוס של פעולה ירוקה , אבל חלק ממנו הוא ברעיונות - או במימים שיש אצלנו בחברה. לדוגמא, המים של "אסוד שיהיה עבדים", תפס חזק, ושרד הרבה תהפוכות. לא שאין את תופעת העבדות, אבל נעשתה התקדמות מסויימת. כך גם דיבורים על תאגידים או מה דפוק בקפיטליזם לא נועדו רק בשביל להפיל אותם, אלא גם כדי שהלאטנרטיבות לא יחזרו בעצם על אותן שגיאות רק באופן אחר (לדוגמא ברית המועצות, הקיבוצים, ישו, המהפכה הצרפתית או קאופרטיב מונדרגון) - השאלה היא לא רק איך לבנות אלטרנטיבה, אלא איך לבנות אותה, כך שגם אם היא תצליח, היא לא תהפוך בעצמה לבעיה. מובן שאין טעם לא לבנות אלטרנטיבה רק בגלל שאתה לא יודע את התשובה (כי תוך כדי תהליך נוסף עוד מידע והאנשים והמוסדות משתנים בתהליך של שינוי הדדי, אישי וקבוצתי), אבל בכל זאת שווה להקדיש לכך מחשבה (כדי לא לפיול לבורות שאחרים כבר נתקעו בהם)

FuturePrimitive

New member
זה מעורר

מה שאתה כותב נשמע נכון, אבל יש מצבים שבהם ביקורת נוקבת יכולה לעורר אותך לחשוב על מקום יותר עמוק מאלטרנטיבה - על הבסיס לקרקע שעליה אנחנו צועדים. ודריק ג'ונסון עושה את זה לדעתי בחדות, ובהומור, ובכאב ובשלווה. לכן, המלצתי לשבת ולהקשיב לו, לא בגלל שאני עומד להגן על הדיעות שלו או משהו. בכל מקרה, גם אם אין לך זמן להאזין כדאי להבנתי להיחשף לביקורת האנרכו-פרימטיביסטית: לפעמים האפיקים שפותחים הרעיונות חשובים יותר מהצעות לאלטרנטיבה זו או אחרת. www.primitive.com

תודה

הצרה היא שלא כולם יכולים לשמוע את הקבצים מבחינה טכנית ומבחינת רוחב פס אנא ממך , תרגם חלק לגבי מה שכתבת על ניתוח הפותח רעיונות - אני מסכים אבל שים לב שזה גם יכול להרתיע אנשים שנמצאים אולי עוד יותר רחוק אפילו ממגמה ירוקה - כל אחד והמקום פתיחה שלו, דרך ההסתכלות והקצב משלו. תודה דרור

למעלה