הבסיס של

הבסיס של

הבסיס של החיים, הביולוגיה, הפסיכולוגיה - זה האבולוציה . אז למה לא לומדים אבולוציה בתיכון ? לימודים כמו שצריך , לא חרטא - בארטה כמו היום .

22ק ו ס ם

New member
כשיש לך מנכ"ל לשעבר של משרד המדע

שהוא בריאתן אז זה מסביר הכל. תוכניות הלימוד באמת מיושנות לדעתי ויש הרבה דברים בנוסף לאבולוציה שהיו צריכים להלמד על ידי כולם.

תוספת

ואני לא מדבר רק על הביולוגיה . למשל - היסטוריה : ב 12 שנות לימוד לא לומדים כמעט כלום על ארועי ה 100,000 שנה האחרונות , פרט לתקופה של 3,000 שנה אחרונות , וגם שם זה בעקר בקשר לעם היהודי וא"י . עם כל הכבוד אלינו , לא לומדים כלום על האדם כאדם.

22ק ו ס ם

New member
זה נכון, הייתי מעיף את רוב לימודי התנ"ך

המצחיק הוא שבארה"ב שהיא מדינה דתייה אין לימודי תנ"ך בבתי ספר. אפשר ללמד היסטוריה כחלק מההתפתחות האבולוציונית שלנו. שיקחו את הספר של הררי כספר לימוד.

ניראה

ניראה לי שכל מה שקשדור ללימודי תנך ולחגוג חגים ( עבודת אלילים) זה מסיבות חברתיות או משפחתיות. אגב , מה הופך את ארה"ב למדינה דתית ?

אה...

אמריקה איננה מדינה דתית. רבים מתושביה הם דתיים, זה נכון, אבל ארה"ב מבוססת על הפרדה חוקתית בין דת למדינה, ואין לה, למשל, דת רשמית של המדינה (דבר שקיים במדינות רבות אחרות).

22ק ו ס ם

New member
זה שיש הפרדת רשויות לא רלוונטי

עם רוב האנשים במדינה דתיים אז אמריקה היא מדינה דתית. אני לא המצאתי את זה, הרבה כתבו על זה כולל סאם האריס בספר שלו מכתב לאומה נוצרית. מעבר לזה שאנשים הם דתיים, הדת מהווה חלק חשוב מחיי היום יום של הרבה אנשים ואין סיכוי למשל למועמד אתאיסט להיות נשיא.

אני ממשיך לחלוק עליך,

ולטעון שיש הבדל מהותי בין מדינה שרוב אזרחיה דתיים, לבין מדינה דתית. אני לא המצאתי את זה, הרבה כתבו על זה כולל האבות המייסדים של ארצות הברית. ובזאת אסתפק כדי לא להיחשד בהצקה.

22ק ו ס ם

New member
ישנן הגדרות שונות למדינה דתית

יש את ההגדרה שאתה מתייחס אליה והיא מדינה שהיא באופן פורמאלית נשלטת על ידי הדת כמו איראן, לעומת זאת, יש מדינות רבות אחרות שבהן הדת מהווה חלק חשוב מהחברה וחיי התושבים שלה גם אם היא לא מוגדרת כמדינת הלכה. אתה מתייחס רק להבט טכני ואני מתייחס להבט סוציולוגי. זה שיש הבדלים בין מדינות דתיות שונות כתלות בהגדרה שלהן זה מובן מאליו.

אני מבין מה שאתה אומר, אבל

לפי ההשקפה הזו, קשה למצוא מדינה שאיננה נחשבת למדינה דתית מבחינה סוציולוגית. אני חי במדינה שיש בה את אחוז הלא-מאמינים שהוא מהגדולים בעולם - והוא בסביבות ה-20% בלבד. אני יכול לספר לך שהדת נוכחת מאד בחיי היום יום. פחות מבישראל או בארה"ב, תודה לאל (
), אבל בהחלט נוכחת. המדינות היחידות שלא תיכללנה בהגדרה "מדינה דתית" לפי זה, הן מדינות שבהן הדת אסורה במפורש (צפון קוריאה, אם אינני טועה; ברית המועצות לפני שהתפרקה). גם אלה, מבחינתי, מדינות הלכה, רק שההלכה איננה דתית...

ranisharoni

New member
סקנדינביה

סאם האריס (או דוקינס) ציין שבמדינות סקנדינביה (שוודיה?) יש רוב של אתאיסטים למרות שלצרכי רישום בתעודת לידה רובם רשומים כנוצריים. זה לבטח לא המצב בארה"ב שם הקפיטליזם הדתי פורח ומשגשג. אני מסכים איתך לגבי צפון קוריאה והגוש הסובייטי לשעבר. פולחן השילטון שם מהווה דת פאנטית לכל דבר (יובל הררי מציג את הנושא בצורה מאלפת).

22ק ו ס ם

New member
בוודאי שאפשר למצוא מדינות שאינן דתיות

הכל שאלה של מידה. עד כמה הדת משחקת תפקיד חשוב בחיי התושבים ביום יום וגם באופן רשמי. יש מדדים שונים למדידת דתיות ובמובן הזה ארה"ב יוצאת מאוד גבוה. רוב מדינות אירופה למשל הרבה פחות דתיות מארה"ב.

SignedIncognito

New member
יש לזה סיבה?

כומר למה דווקא ארצות הברית ולמה בה הדת משמעותית יותר "חזקה מבאירופה?

יש לזה הרבה סיבות,

אחת מהן, למשל, היא שארצות הברית הוקמה על-ידי פנאטים דתיים שהוברחו מארצם (אנגליה) על בסיס אמותנם.

SignedIncognito

New member
כן אבל לא רק,היו שם הרבה מחפשי הזדמנויות

אני יודע שברחו לשם הרבה קבוצות שסבלו מדיכוי דתי באירופה אבל יחד עם זאת היו שם מספיק מחפשי הזדמנויות שדת לא עניינה אותם. יצא לי לקרוא בכמה מקומות שמי שהיה אחראי על ניסוח ואישור כחוקה שלהם היה ממש לא אדם דתי. יותר מזה מספיק להסתכל על מבני הממשל שלהם בשביל לראות שהם מאוד מזכירים את המבנים ברומא העתיקה....התחושה שהמקימים ראו את המקום כ"רייך חדש" ולא מקום שנועד קודם כול לפאנטים דתיים.

John the Savage

New member
יש הבדל בין אמונה דתית לשייכות דתית

הרבה אנשים משייכים את עצמם לדת מסויימת גם בלי להיות מאמינים. באנגליה לדוגמה על השאלה "אתה מאמין באלוהים?" השיבו בחיוב רק כ-40% מהנשאלים. מצד שני, כ-77% מהתושבים משייכים את עצמם לדת כזו או אחרת. בארה"ב, בניגוד לאנגליה, 85-90 אחוז מהתושבים מאמינים בקיומו של האל.

22ק ו ס ם

New member
מדינה היא דתית כשהתושבים שלה משתמשים בדת

להצדיק כל מיני החלטות ומעשים שלהם, או שהם פעילים בצורה אקטיבית בנושא הדת (ללכת לכנסייה כל יום ראשון). האמונה באלוהים פחות משמעותית בעיניי כי יש הרבה אנשים שיגידו שהם מאמינים באלוהים אבל חוץ מזה לא יעשו שום דבר שקשור לדת. בארה"ב למשל, הרבה אנשים מתנגדים להפלות מסיבות דתיות וחושבים שזה רצח. זו בעייני דתיות.

אנשים שחושבים שהפלה היא רצח

לא חושבים את זה מסיבות דתיות. אנשים שחושבים שהפלה היא רצח ושרצח זה חטא בעיני אלוהים זה כבר סיפור אחר. (אדם יכול להיות אתאיסט גמור ובכל זאת לטעון שעובר אנושי הוא בן-אדם במובן החוקי ו/או המוסרי של המילה החל מרגע ההפרייה, ולכן הפלה היא רצח. יש לא מעט אנשים כאלה.) אני לא מתקטנן סתם; ההבדלה בין אתיקה לבין דת היא מאד חשובה בדברים האלה. ואנשים שהולכים לכנסיה ביום ראשון לא נקראים אצלי "פעילים בצורה אקטיבית בנושא הדת" (האמת שאני לא מבין את הניסוח הזה בכלל). להיות פעיל מבחינה דתית, כשאנחנו מדברים על מדינות, פירושו המידה שבה אמונות דתיות משפיעות על צורת ההתנהלות של המדינה. העובדה שבמדינה מסויימת הולכים 77% מהאנשים לכנסיה ביום ראשון לא ממש משנה למישהו. השאלה היא מה האנשים הללו עושים שמשפיע על זולתם. מבחינתי, מדינה דתית במובן המלא של המילה היא מדינה שהחוקים בה הם חוקים דתיים (והתפוסה בכנסיות ביום ראשון תהיה, אם כך, 100%). מדינות איסלאמיות, למשל. יש גם מדינות רבות שבהן הדת משחקת תפקיד נרחב בחיים הפוליטיים - אבל זה לא בהכרח הופך אותה למדינה דתית. במדינה דתית, למשל, לא תוכל להיות הומוסקסואל מוצהר - אבל בארה"ב יש מקומות (ניו יורק, למשל) שבהם אתה יכול להתחתן עם מי שבא לך. במדינה דתית שיעורי דת הם חלק אינטגרלי ממערכת החינוך הממשלתית - בארה"ב אין את זה (וזו הסיבה שבריאתנים מנסים לדחוק את מרכולתם דרך שיעורי מדע). במדינה דתית כוהן דת משפיע על תהליך קבלת ההחלטות כפונקציה של מעמדו הדתי - ובארה"ב זה לא קיים (יש אנשים שהם גם כמרים וגם פוליטיקאים, אבל כוחם לא נובע מסמכות דתית). ארצות הברית איננה מדינה דתית, למרות שהדת נוכחת בחיים האישיים והציבוריים. איראן היא מדינה דתית. ישראל, כרגיל, עדיין לא החליטה.

למעלה