הביזנטים

הביזנטים

האימפריה הרומית המזרחית, שמקובל כיום לקרוא לה האימפריה הביזנטית, התפצלה בהחלטה שלטונית מהאימפריה הרומית, והמשיכה להתקיים מאז ברציפות שלטונית עוד בערך אלף שנה עד שחוסלה ע"י הטורקים, אחרי בערך 2000 שנות קיום רציפות של המדינה הרומאית. בתקופה הזאת המדינה הביזנטית התמודדה עם הברברים, הערבים, מסעי הצלב, הטורקים, ומן הסתם צרות נוספות ושאר תהפוכות הזמן עד שחוסלה. הביזנטים החליפו בשלב מסוים את השפה הרשמית מלטינית ליוונית, שהיתה ממילא נפוצה למדי בטריטוריה שלהם, אבל המשיכו כל הזמן לראות עצמם כרומאים לכל דבר, ושמה של האימפריה שלהם בפיהם היה בסופו של דבר פשוט "רומניה", כלומר ארץ הרומאים. שאלה: מעבר לענין החלפת השפה הרשמית, עד כמה הביזנטים היו שונים בעצם מהרומאים, או במילים אחרות, עד כמה הם באמת היו המשך של האימפריה הרומית ?

תרבויות אחיות

אסיה הקטנה היתה עד הכיבוש הטורקי אזור יווני לכל דבר ויוון ורומי היו תרבויות אחיות. היתה גם סוג של המשכיות לתרבות הרומאית הנכחדת וגם לבית המלוכה הרומאי. הנצרות התפתחה בכיוונים שונים משום שברומא התפתחה הכנסיה הקתולית בביזנטיאון התפתחה הכנסיה האורטודוכסית תקנו אותי אם אני טועה.

המשכיות התרבות הרומאית

> היתה גם סוג של המשכיות לתרבות הרומאית הנכחדת וגם לבית המלוכה הרומאי. אלו בדיוק שני ההיבטים שמענינים אותי, במיוחד הראשון כמובן, ההמשכיות התרבותית. אודה לך אם תוכל להרחיב בנושא.

הוד11

New member
הביזנטים היו יוונים יונים

והתרבות שלהם היתה התרבות היוונית האורתודוכסית.

Boogieman

New member
אני לא יודע עד כמה היתה המשכיות

תרבותית, הביזנטים נקראו והיו יוונים בלשונם ותרבותם. גם לא ברור לי לאיזה בית מלוכה רומאי הכוונה שכן רשמית, לרומא לא היתה מלוכה ולא בית מלוכה. נראה לי שההמשכיות היתה בעיקר מבחינת ההגדרה העצמית הפוליטית. הם ראו את עצמם כממשיכי האימפריה הרומית ולהבדיל מהאחרים שטענו כך (האימפריה הרומית הקדושה, הצאר הרוסי, איטליה הפשיסטית וכו') היה לזה איזשהו בסיס הסטורי. הייתי אומר שגם מבחינת התרבות וגם מבחינת המסגרת המינהלית, ההמשך של האימפריה הרומית היא הכניסיה הקתולית ולא האימפריה הביזנטית.

Y. Welis

New member
ואגב ההמשכיות הביזנטית עברה לנסיכי

מוסקבה, שאחד מהם התחתן עם בת הקיסר הביזנטי (נדמה לי שזו היתה אנה קומננה), וכך הצארים היו אחרוני יורשי הקיסרים של רומא - עד שגם הם נכחדו.

שינובי4

New member
סביר יותר להניח כי

ביזנטיון התנתקה למעשה מהמורשת הרומית ככל שהזמן חלף, עצם החלפת השפה או עליית הייונית הינה עדות לכך. זה לא רק עניין דתי, אלא גם תרבותי, סדרי חוק ושלטון ומנהל וצבא. לכן יש רגליים לסברתך שההמשך של רומא היא אירופה., שהרי ב-800 חזרה הקיסרות למערב. ביזנטיון נמצאה למעשה בנתק מוחלט מרומא משנת 1054, היו נסיונות לאיחוי אך זה לא צלח. המחלוקת הייתה עמוקה מידי מכדי לגשר בהצלחה, נושא "והבן".

הוד11

New member
היוונית היתה

התרבות והשפה הרשמית באימפריה הביזנטית עד היכחדותה ב1456. אגב הרבה מהביזנטים היוונים התאסלמו ונבלעו בעם הטורקי עם הכיבוש העות'מאני במאה ה14.

היא אכן נכבשה בשנת 1453 אבל

אם אינני טועה הקיסרות הביזנטית נעלמה לחלוטין שנים אחדות לאחר מכן...

שינובי4

New member
אתה טועה

בכיבוש העיר ( שגיאוגרפית הייתה כל שנותר מהקיסרות הביזנטית ) ובהריגת הקיסר, חוסלה הקיסרות הביזנטית לחלוטין. העות'מנים ( ולא הטורקים-כפי שנכתב כאן )כבשו את כל האדמות האירופאיות והאנטוליות שהיו בידי הביזנטים.

הישות הביזנטית האחרונה נעלמה ב1460

לאחר כיבוש איסתנבול בשנת 1453 נותרה במוריאה בדרום יוון ישות ביזנטית, שאחיו של הקיסר הביזנטי שלטו שם. ישות זו הייתה ברבות השנים וסלית של העת'מאנים והם נקראו דספוטים. המשך קיומם של הדספוטים לאחר כיבוש קונסטנטינופול היווה איום על העת'מאנים והמשיך להיות קרן תקווה עבור הביזנטים להשתקם מחדש. על כן חיסלו העת'מאנים בשנת 1460 את הישות הדספוטית הביזנטית. ודרך אגב העת'מאנים הינם תורכים.

שינובי4

New member
הכיבוש העוסמני

חיסל את הקיסרות, הישות במוריאה לא הייתה רלוונטית כאיום לעוסמנים. מדובר אז באימפריה חזקה שעברה משבר קשה ושרדה אותו בהצלחה - טימור לנג -זה שאח כלשהו ישב ביוון וניסה לבנות משהו , זוהי כמובן בדיחה, לעג לרש, האימפריה העוסמנית הייתה אז בתנופת כיבושים כך שימיהם היו ספורים בכל מקרה- 7 שנים והסיפור חוסל. ואגב- הם לא היו טורקים, אלא ממוצא טורקמני. תורכים היה כינוי עד כמעט סוף המאה ה-19 לחוואי ברמה החברתית הנמוכה ביותר באנטוליה, כינוי גנאי אמיתי. כאשר חלה ההתעוררות של הלאומיות בתורכיה כמו גם במזרח התיכון , הכינוי הזה תורכי הפך לאות כבוד,להגדרה לאומית הלאום התורכי, בדומה למונח ערבי.

חיסול הדספוטים

הדספוטים שישבו בדרום יוון היוו איום על העת'מאנים לאחר שחוסלה הקיסרות הביזנטית לא כאיום פיזי וממשי אלא איום לטווח הרחוק. האשפרות שהביזנטים יוכלו לשקם את עצמם ולהתחזק בטווח הרחוק וכן לטעון לשליטה על איסתנבול הפחידה את העת'מאנים ולכן חוסלה הנסיכות במוריאה. כך שאולי מבחינתך זה לעג לרש, אך למרות חוזקם של העת'מאנים באותה התקופה הם חששו מכך ולכן מהרו לחסל נסיכות שבין כה הייתה נתונה למרותם. שנית, אם אתה טוען שהעת'מאנים לא היו טורקים אולי בבקשה ממך תמנה את ההבדלים בין טורקמנים לטורקים, (פרט לעובדה שטורקי היה כינוי גנאי)? ברוב תקופת שלטונם העת'מאנים לא הדגישו את עצם היותם טורקים, כי לא זה היה הביסוס עליו נשענו ללגיטימיות שלטונם. העת'מאנים נשענו על האסלאם כצידוק לשליטתם על שטחי האימפריה. הלאום הטורקי כלל לא שיחק תפקיד חשוב. עם זאת מוצאם הוא טורקי.

הוד11

New member
העיר טרבוזונד

הייתה העיר הביזנטית האחרונה והיא נכבשה ב1461

למעלה