הבטחתי , ולכן אקיים !

אבאשלטל

New member
הבטחתי , ולכן אקיים !

לקשישא החטיאר , ולכל השאר : חידות המפלים וגלישת המצוקים ! * שאלה ראשונה - מהו המפל הגבוה ביותר בתחומי א"י , ומהו גובהו ? ושתי הבהרות , 1. הכוונה כמובן גם למפלי אכזב כאלה המוכרים בכינויים מפלים יבשים . 2. על המציינים את גובהו או למצער גובהו המשוער של המפל , לפרט על סמך מה הם קובעים את הנתון המיספרי שהביאו . * ושאלת הבונוס - מה היתה גלישת המצוקים הנועזת הדרמטית וכנראה גם הגבוהה ביותר שבוצעה אי פעם בתחומי א"י רבתי ? ושתי הבהרות , 1. הכוונה לגלישה תחת כיפת השמיים ולא למסע למרכז האדמה בסיגנון ההוטה של הג'רמק וכיו"ב . 2. אני ער לעובדה שהמושגים נועז ודרמטי הם סובייקטיביים למדי , אבל דומני שלאחר שתתברר התשובה תהיה תמימות דעים עימי בנושא . והערה כללית - היות ושאלת הבונוס מן הסתם לא קלה , אני מוכן ומזומן לתת רמזים רבים בנושא ואתחיל כבר עתה בציון הרמז הדק כי קטע קצרצר (ובאיכות ירודה) מהאירוע המדהים הזה שודר בערוץ הראשון (יותר מפעם אחת) במיסגרת תכנית תיעוד מסויימת מאוד . ובציון הרמז העבה כי כפי שוודאי הבחנתם מההתנסחות , מדובר בא"י רבתי (!) בהצלחה לכל הניבחנים !

אבאשלטל

New member
../images/Emo45.gif , תשובה חלקית נכונה !

חסרים הפרטים על גובה המפל , וההנמקות . ואוסיף ואומר שכאחד שהתעמק בשאלה הזאת בזמנו , המסקנה שלי היא כי מנחם מרקוס האחד והיחיד ממעיט באומדן שלו על גובה המפל בסקר מ. יהודה . האומדנים שאני בצעתי (בכמה שיטות שונות) נתנו תוצאה גבוהה יותר . ואני עדיין ממתין לתשובה בשאלת הבונוס , אם צריך אז ישנם עוד הרבה רמזים בקנה . כי אכן זו שאלה לא קלה !

ihtiyar

New member
ממתין לרמזים לחידה השניה

את המפל בקדם - לא גלשתי. לא היו חבלים ארוכים מספיק, והיו חבר'ה שלא תִרגלו הארכת חבל ומעבר קשר, לכן ויתרנו. עברנו לגלוש בנחלים טור ותמרים.

בעניין החידות

- לדעת מרקוס גובה מפל קדם הוא 370 מ' (אם אני זוכר נכון). - באיזשהו מקום קראתי כי מרקוס גלש במפל קדם (היום אסור), החבל היה קצר מדי והיו צריכים למשוך אותו בחזרה למעלה (או משהו כזה) - ומאז הוא לא ממשיך לגלוש מצוקים (למעט מפל הארנון). - נדמה לי שבאסון שהיה בארובת תחנת הכח באשקלון, לפני שנים אחדות, היה צורך בחילוץ מורכב במיוחד שכלל גלישה ממסוק לתוך הארובה. לא זוכר מספיק פרטים כדי לחפש את הנושא ברשת.

אבאשלטל

New member
נחל קדם , ורמזים נוספים

קשישא ידידי , קבל תיקונקטן : את המפל בקדם - לא גלשת , וגם לא תגלוש לעולם ... ! נכון שאנשים עקשנים מצויידים במיטב הטכנולוגיה המודרנית יכולים לעשות כמעט הכל , אבל ממה שידוע לי על שיטות הגלישה דהיום , מדובר במבצע שהוא מעבר לגבולות היכולת האנושית . נ. טור ? נ. תמרים ? במחילה ממך אתה רוצה לסדוק לי את הסרעפת מהצחוקים ? שניהם (נחלים מאתגרים בזכות עצמם) הם ננסים במושגים של הקדם ! כמה מילים על נ. קדם לפני המשך הרמזים - בסקר מ. יהודה הצפוני מכתיר מנחם מרקוס את מפל הקדם כגבוה במפלי מ. יהודה , מה שהופך אותו כמובן לגבוה במפלי ישראל בכלל . הוא אומד את גובהו בכ - 300 מ' , אבל לא מפרט איך הגיע לאומדן הזה . אני התחלתי להתעניין בקדם עוד לפני שמנחם היגיע לעבוד בראשות שמורות הטבע כסוקר , וכמובן הרבה לפני שפירסם את סקר מ. יהודה . המיוחד בנ. קדם הוא שהוא היחיד בכל נחלי מ. יהודה שצונח בבת אחת את שתי השכבות הקשות יוצרות המצוקים , קרי הטורון שיוצר בד"כ את המפלים היבשים הענקיים בראש הקניונים (למשל מפלי הצפירה בצאלים ומפל מחראס דאלל של נ. ערוגות) ותצורת צפית שיוצרת את המעוק הפנימי דוגמת הקניון היבש של נ. דוד ומפל הפעמון . ויתרה מכך , הוא יוצר את פרסת הענקים שלו בנקודה בה רמת המדבר היא הגבוהה ביותר ביחס לחוף הים (250 ואפילו 300 מ' מעפה"י) כלומר שמדובר בהפרש גבהים כולל של 650 - 700 מ' ! . מבלי להכנס לפרטים מיותרים אמדתי את גובה המפל ע"ס חישוב סכום עוצמות השיכוב הגאולוגי של התצורות השונות שאותן צונח הנחל , ספירת קווי הגובה באפיק התחתון (כן , זה אפשרי) והשוואתם לגובה רמת המידבר בנקודת הצניחה , ומדידה וחישוב של נפילה חופשית (לא שלי...) דבר שבוצע בזהירות המתבקשת ומיחוץ לעונת הקינון (ידוע היה אז על קן של עקב עייטי בקיר הפרסה) . ואולי עוד כמה אומדנים שהספקתי לשכוח . התוצאה המשוקללת היתה בין 350 ל 400 מ' גובה , ויותר בכוון של 380 מ' ! בעיקבות התנסחות לא מוצלחת פעם בטבע וארץ של גיורא אילני (דבר נדיר אצלו) הוטעיתי לחשוב שהאיש שהמציא את גלישת הצוקים במ. יהודה ואדם שהוא שני רק ליוסי פלדמן המיתולוגי בידענותו על המקום , קרי אלי רז גלש פעם את הקדם , ואחד הדברים הראשונים ששאלתי אותו כשהגעתי לשמורה והכרנו היה אם הבנתי נכון , והוא "הרגיע" אותי שלא היו דברים מעולם . אם יום אחד תצליח קשישא לגלוש את המפל המיפלצתי הזה , אני מקים מזבח ומעלה בו קטורת כל יום לכבודך ! ולהמשך הרמזים של חידת הבונוס - ראשית מה בנוגע לרמז על א"י רבתי ? לא התייחסת עדיין לכך . אם תפענח אותו נכון זה יצמצם בצורה ניכרת ביותר את האיזור הגאוגרפי החשוד . ובמידה ותפתור את שאלת חבל הארץ אוכל לתת לך עוד רמזים שקשורים בו ספציפית . רמז משמעותי נוסף הוא הניסוח "וכנראה גם הגבוהה ביותר שבוצעה אי פעם" תחשוב על המילה "גבוהה ביותר" במובן של כפל משמעות ... אה , ובנוגע להערה של עמית שכרגע קראתי , אז אם שכחתי לציין (זה פשוט נראה לי מובן מאליו) אין מדובר בקטסטרופה אנושית ולא במבנה מעשה ידי אדם ! מדובר במיבנה מדהים שבמדהימים מעשה ידי הטבע בלבד , ובאירוע יזום שהסתיים ללא כל נפגעים . להפעם אסתפק בזה (טוב לא התחייבתי לעשות לך חיים קלים) , ולדעתי יש לך מספיק חומר למחשבה לפחות לשאול שאלות מכוונות , אם אכן תשאל אני מבטיח לענות על כל אחת מהן תשובה מלאה ללא התחמקות או התחכמות . בהצלחה !

ihtiyar

New member
../images/Emo127.gif משקלו של החבל באורכים כאלה

פשוט "נועל" את אמצעי החיכוך. לעולם לא היא ביטוי של "אכלני כובעים". אולי ימציאו אמצעי חיכוך אחרים או טכניקת גלישה אחרת? למה להתחייב? עבורי הגלישה היא אמצעי להגיע למקומות כגון הוטות נטיפים, או נחלים שאין דרך אחרת ללכת לאורכם (ע"ע אבו חשייב כדוגמה). יש פה ושם מקומות או מפלים שהם יפים לכשעצמם (מע' הקשת, או נחל תמרים). מרבית המפלים הם סתם קירות חסרי עניין למי שעבורו עצם הגלישה כבר לא מהווה אתגר.

אבאשלטל

New member
שתי הערות ועוד אחת

הערה אחת : וכי לא כתבתי בפירוש - "ממה שידוע לי על שיטות הגלישה דהיום" עם דגש על דהיום . ללמדך שאולי בעתיד יהיו שיטות שיצליחו לפצח את בעית מישקל החבל . כך שהערתך הנלוזה בעיניין "אכלני כובעים" היתה מיותרת . הערה שניה : אני ממתין לשאלות הכוונה שלך בנוגע לחידת הבונוס , ומציע שתנסה ראשית לפצח את שאלת האיזור הגיאוגרפי . ועוד אחת : אני מכין לך תגובה עסיסית בעיניין הדרדר שבזיהויו העזת להטיל ספק !

meir e

New member
למיטב ידיעתי כן גלשו

את הקדם, אני מכיר אישית מישהוא שתכנן לגלוש כולל הבאת אמצעי חיכוך יעודים שמאפשרים לגלוש אם חבל של 400 מטר, התכנון היה לגלוש על חבל של 400 מטר שמורכב מחיבור של שני חבלים של 200 כאשר מבצעים מעבר קשר, כמובן שעם הבטחה מלמעלה בעזרת חבל נוסף שגם הוא יהיה חיבור של מספר חבלים. למיטב זכרוני ממי שתיכנן את המבצע הנ"ל שמעתי פרטים על גולשים קודמים שגלשו את המפל, מבטיח לבדוק את הנושא ולחזור עם פרטים. המבצע הנ"ל לא יצא לפועל עקב בעיות לוגיסטיות \ עלויות.

אבאשלטל

New member
אשמח מאוד לשמוע פרטים על כך !

וכפי שאמרתי בתגובתי המקורית - אנשים עקשנים מצויידים במיטב הטכנולוגיה המודרנית יכולים לעשות כמעט הכל נ. ב. 1. בקשר להערה של עמית אני נזכר כעת במעורפל שגם אני שמעתי שמועה על מאן דהוא שניתקע פעם באמצע המפל וניזקק לחילוץ . לא חושב שהיה מדובר במ. מ. , וגם מעולם לא קיבלתי אישור מגורם מהימן כלשהו לשמועה הנ"ל . 2. ועדיין גם אם יסתבר שהצליחו לגלוש את מפל הקדם , אני סבור שהגלישה שאליה אני מכוון את חידת הבונוס היא דרמטית ומרשימה פי כמה !

ihtiyar

New member
dubito ergo cogito

אמר אדם חכם אחד. אני בהחלט מקבל את דבריו, ידידי המלומד.

אבאשלטל

New member
רנה דקארט !

========================================== Rene Descartes : “Dubito ergo cogito ; cogito ergo sum" (I doubt , therefore I think ; I think , therefore I am) ========================================== גם אני מסכים לחלוטין !

אמצעים כאלו כבר קיימים גם בארץ

פתרונות למשקלים כבדים כבר הומצאו ונעשה בהם שימוש. חבלים באורכים כאלו מנסתם לא גולשים עם שטיך/איטלקי/כדו'. כדי שלא יהיה כאן מעין פתרון לגלישת צוקים כאלו, בהם הגלישה אסורה, אחדול כאן. חשוב לציין רק, שהעוסקים בתחום כבר מכירים את הפתרונות.

אבאשלטל

New member
רמזים רבותי , רמזים !

ובכן האיזור הגאוגרפי שבו התבצעה הגלישה החד פעמית ההיא הוא לא אחר מאשר סיני . ולזאת כיוונתי כשדיברתי על א"י רבתי . והרמז הנוסף הוא הסרט "מיפגשים מהסוג השלישי" , שמגיע לשיאו הדרמטי למרגלות ה Devil's Tower המפורסם . האתר שבו בוצעה הגלישה הוא במידה ידועה היפוכה של התופעה הגאולוגית ההיא שבמדינת וואיומינג . ממתין לתשובות , או למצער לשאלות הכוונה .

צר לי אך לא מכיר

גם לא הבנתי כ"כ: "האתר שבו בוצעה הגלישה הוא היפוכה של התופעה הגיאולוגית..." ומנגד - כתבת בהודעה קודמת שאין כוונתך לגלישה למעמקי האדמה. האין היפוכו של עמוד סלע בור בקרקע?

אבאשלטל

New member
עמית , זה מתחמם . . . ! ! !

וכי לא כתבתי שמדובר בתופעת טבע מדהימה וייחודית מאין כמותה ? אז רק כדי לענות על שאלתך המאוד מתבקשת , הנה נתון משמעותי ביותר לפיתרון החידה ושאותו חשבתי (בטרם הקדמת לשאול) לשחרר מחר : גובה נקודת תחילת הגלישה היה יותר מ 2 ק"מ מעפה"י וגובה סיומה כ 150 מ' נמוך יותר ! ותחשוב כעת איך זה משתלב בסך כל הרמזים כולל עיניין ההיפוך הגיאומורפולוגי . ממתין לשאלות נוספות או להצעות פיתרון .

אבאשלטל

New member
הבהרות נוספות !

1. הגלישה שבה מדובר התבצעה במחצית שנות ה 70' של המאה הקודמת , ימים שבהם סיני כמובן היתה בחזקתנו , ולמיטב ידיעותי היא מעולם לא שוחזרה . 2. לשאלתו של העיט - האירוע לא כלל אף דמות מפורסמת מבין אריות הגלישה הוותיקים של ראשית הסנפלינג בארצנו , כדוגמת שוקה רווק או אלי רז . 3. לא שזה נורא משנה , אבל כשפישפשתי בזכרוני אז נזכרתי שכנראה סך גובה הגלישה היה כ 170 מ' , ומכל מקום החבלים שבהם נעשה שימוש לצורך המיבצע היו באורך 200 מ' כ"א . ממתין לשאלות הכוונה , או הצעות פיתרון .

למעלה