הבטחה לנעמה - איין ראנד - הימנון

הבטחה לנעמה - איין ראנד - הימנון

שלום לך נעמה ! אני מבקשת לא לפרט כאן את עמדתי / דעתי על הספר רק לתת סיכום קצר בכמה מילים... בסיום המאמר לפי דעתי הצגת העלילה הכתובה על גב הספר מציגה את הספר על כל היבטיו. להלן תקציר העלילה, כפי שמופיעה על גב הספר : שוויון 7-2521 רואים את חירות 5-3000 עובדים בשדה וחשים כאב מוזר בכל גופם. האיש הצעיר בן ה- 21, החושב ומדבר בלשון רבים - כשאר אחיו ואחיותיו בעולם שבו הוא חי - אינו יודע איך לקרוא להרגשה חסרת-שם ואסורה זו. הוא יודע כי פעם בשנה מפגישים גברים ונשים בארמון ההיזדווגות; את התינוקות מפרידים מיד מאימותיהם והם גדלים בבתי-תינוקות, בבתי-תלמידים, ובגיל חמש-עשרה מוגיעה מועצת העם לכל אחד מה יהיה עיסוקו בחיים. כך הפך שוויון 7-2521 למטאטא-רחובות, למרות שכלו המבריק ורוחו השוחרת דעת. חריגותו היא קללה בעולם הקסרקטינים האפור והעריץ, שבו אסור לחשוב, לכתוב, להיות לבד, להעדיף, לשאול. החברה האנושית החדשה חיה על-פי אידיאולוגיה של ``האחד בתוך כולם וכולם בתוך אחד``, ומטשטשת את שרידי הטכנולוגיה המפותחת של העולם שנהרס ונשרף בעידן ``התחיה הגדולה``. אבל אין לכלוא את הרוח. שוויון 7-2521 מוצא מנהרה ישנה, עוסק בה בסתר בניסויים מדעיים ומגלה את החשמל. כשהוא מביא - כפרומיתאוס - את בשורת האור למועצת העם, מלקים אותו באכזריות כמורד מסוכן. הוא עם אהובתו חירות נמלטים אל היער ומגיעים אל בית שנותר מן הימים שקדמו להפיכה. כאן הם מגלים את האביזרים של התרבות - רהיטים, בגדים, מראות, כלים - אך בעיקר: ספרים, ידע, ואת מילת המפתח הקדושה : ``אני``. ************************** אני התרשמתי מאוד מהרעיון שהספר מציג לקורא דעתי האישית היא שאיין ראנד היא אחת הסופרות הטובות ביותר שקמו אי פעם ! אני מעריצה אותה, את כושר כתיבתה ואת דעותיה - השקפת העולם שלה ! כתיבתה וכושר התבטאותה במילים משאירה בי רושם עמוק וברצוני לחקוק את מילותיה עמוק בפנים יש הרבה מה ללמוד מהשקפת עולמה המעודדת אינדיוידואליזם (בולט בספר הנ``ל), חופש ויצירה קריאה מהנה !

איין ראנד - מרד הנפילים

איין ראנד - מרד הנפילים ------------------------------ בספר זה מציגה איין ראנד את הפילוסופיה שלה - תפיסת האדם כיצור גיבור, שאושרו האישי מהווה את התכלית המוסרית של חייו, שהישגו היצרני מהווה את הפעילות הנאצלת ביותר והשהשכל משמש לו מוחלט יחיד. אני מצאתי את עצמי מזדהה עם הרעיונות ועם רוח הדברים הסופרת מביעה ביקורת על החברה בה אנו חיים באופן מרשים והספר מגיע לשיאים שלא ידעתי שניתן לקיימם מכוח הכתיבה. ספר זה, הינו אחד מהבודדים, שלא רק נהנתי מהקריאה בו אלא גם השאיר בי חותם עמוק. במשך כל העלילה מצאתי עצמי מפעילה תהליכי חשיבה וכאשר חיפשתי ציטוט לצורך מאמר זה - מצאתי עצמי נסחפת בעלילה מחדש... ביקשתי לצטט לך את כל הספר :) ובכל זאת מצאתי 2 ציטוטים - על פי הם, לפי דעתי, בנויה כל העלילה ציטוט ראשון - אהבה - דבריה של דאגני (עמוד 1002 - כרך ב`) ``אני גאה על שהוא בחר בי להעניק לו עונג וכי הוא בחיר ליבי. זה לא היה - כמו אצל מרביתכם - מעשה של הנאה ריגעית וסלידה הדדית. היתה זו הצורה המושלמת להבעת הערצתנו איש לגבי רעותו, במלוא הידיעה מה הם הערכים שבאמצעותם נעשתה בחירתנו. אנו נמנים עם אלה, שאינם מנתקים את ערכי-הרוח מפעולות הגוף, שאינם מניחים לערכיהם להיפך חלומות שוא; אנו מגשימים אותם, משווים צורה חמרית למחשבות והופכים ערכים למציאות - אנו נמנים עם אלה העושים פלדה, מסילות ברזל ואושר. ואלה מביניכם, השונאים את המחשבה על עליצות אנושית, המשתוקקים לראות חיי אדם כסבל כרוני וכשלון, המשתוקקים שבני אדם יבקשו מחילה על אושרם - או על הצלחתם, או על יכולתם, או על הישגם, או על עושרם - לאלה מביניכם אני אומרת עתה: רציתי בו, הוא היה לי, הייתי מאושרת, ידעתי שמחה, שמחה טהורה, מלאה ונטולת אשמה, זו השמחה שאתם חרדים לשמוע כי מישהו מתוודה עליה, השמחה שידיעתכם היחידה עליה היא שנאתכם לאלה הראויים להשיגה. טוב, שנאוני, אפוא - משום שאני השגתיה !`` ציטוט שני - יצרנות וכוחנות דבריו של האנק (עמוד 1008 - כרך ב`) ``השלמתי עם העלבונות שהטיחו נגדי, עם זיופיהם, עם סחיטותיהם. חשבתי, כי אני יכול להרשות לעצמי להתעלם מהם - מכל אותם מיסטיקונים המפטפטים על נשמותיהם ואינם מסוגלים לבנות גג מעל לראשיהם. חשבתי, כי העולם הוא שלי וכל אותם חסרי אונים פטפטנים אין בכוחם לאיים על כוחי. לא יכולתי להבין מדוע אני מפסיד בכל מערכה ומערכה. לא ידעתי, כי הכוח שהותר כנגדי היה כוחי שלי. בעודי טרוד בכיבוש החומר, הסגרתי בידיהם את ממלכת הרוח המחשבה, העקרון, החוק הערכים, המוסר. השלמתי, באווילותי, עם ההנחה כי הרעיונות אינם חשובים לקיומו של האדם, לעבודתו, למציאותו, לאדמה הזאת - כמו הרעיונות אינם שייכים לתחום ההיגיון, אלא לאותה אמונה מיסטית שתעבתי. וזהו כל מה שביקשו שאוותר עליו. די היה בזאת. הסגרתי את הדבר, שכל מנגנון המלכודת שלהם מתכוון להכניע ולהרוס: הגיונו של האדם. לא, הם לא היו מסוגלים לעסוק בחומר, לייצר שפע, לפקח על האדמה הזאת. הם לא יכלו להיות אדונים לכל אלה. הם השתלטו עלי.`` מקווה שנהנתם מהמאמר ממש כשם שאני נהניתי לכתוב אותו קריאה מהנה ! וחג שמח לך נעמה ולכולם !!! ענבל

למעלה