הערות על שיטת ההגיון
השיטה שלך נשמעת מצוינת לכאורה, אך גם לה מספר חסרונות. האחד והוא הברור מכל הוא שאדם חסר ניסיון שבא רק להתרשם יכול לשאול שאלות אך יהיה לו קשה מאוד לבקר את נכונות התשובות. אבל, יש בעיה נוספת: דווקא בתור תלמיד שמתמיד, שואל וחוקר לאורך הרבה שנים, אצל מורה שמעודד לכך ועושה זאת בעצמו. אני חייב לציין שיש בעיה נוספת בגישה הזו: יש כאן הנחה סמויה שיש תשובה נכונה אחת, והיא נכונה תמיד. עצם הקיום של כל-כך הרבה שיטות שונות של לחימה, מעיד על העדרה של תשובה כזו. תוסיף לכך את ריבוי הפתרונות לאותם מצבים (ניתן להגיב למצב ספציפי באחת ממגוון גדול מאוד של טכניקות) ותבין שבעצם אין תשובה אחת חד משמעית. אם לשאול מינוח מתמטי, הייתי מתייחס לתורת הכאוס, כל שינוי מינורי בתנאי ההתחלה יכול להביא לשינוי מאוד גדול בתוצאה לאחר זמן. ההרגשות שלנו והתחושות שלנו בהחלט מהווים חלק מתנאי התחלה, כך גם מצבנו הרגשי באותו הרגע. לכן, אותו דבר יכול להיות הגיוני במצב מסויים אחד ולא סביר במצב אחר ששונה ממנו רק בפסיק שהוא לכאורה קטן - חלקיק של שניה או תנודה קטנה של הגוף. דברים שצופה לא מאוד מיומן בכלל לא יבחין בהם. וכשהמדובר במומחים של ממש שמבצעים את הטכניקה ומשתמשים בניואנסים אלה, נדרשת צפיה חוזרת ונשנית כדי להבין מה בעצם קרה, גם אם יש לך נסיון של מספר שנים. אלמנט בעייתי נוסף הוא שלא כולנו מדברים באותה השפה. ואני אנסה להסביר: אני אישית טיפוס מאוד מדעי / ריאלי. מבין מונחים כמו כיווני-תנועה, תיזמון, מרכז-כובד, שיווי משקל, מומנט, כיווני תנועה של מפרק, מנוף וכו´. אחד המתאמנים במועדון (בכיר וותיק ממני) חושב ומדבר בשפה שונה לחלוטין - הוא מדבר על זרימת קי, קבלה, שיחרור מתח פנימי וכו´. שיחה בין שנינו היא דו-שיח של חרשים גם כשאנו מסכימים ברמה היסודית. כשהוא מעביר שיעור (מחליף את שלמה) קשה לי מאוד בד"כ להבין מה הוא בכלל רוצה ממני. לא פעם אני מצליח לבצע את התרגיל, אך לא בדרך שהוא מנסה להעביר ולא פעם אני צריך ממש להרגיש את אופן הביצוע שלו (להתאמן איתו אישית) כדי שאבין מה הוא רוצה ממני. עדיין, לאותו מתאמן רמה גבוהה משלי והבנה אישית יותר טובה משלי את האייקידו. אלא שההבנה שלו באה מזווית מבט שונה לחלוטין, שאני לא מצליח להבין כמעט (לפחות עד היום). לכן, גם כשהמורה מסביר דברים בצורה שלא נראית הגיונית לך, זה לא מעיד על רמתו. זה מעיד שההגיון שלך ושלו לא מסתכלים מאותה זווית. האמת, גם נקודת המבט האישית שלי משתנה לאורך השנים, אני חושב שאם תקרא כאן בפורום את כתבי לאורך השנה + האחרונות תוכל למצוא סתירות בינהם. או לפחות, אי הסכמות מינוריות. ככולם, גם אני מתקדם ומרחיב אופקים ולא בהכרח אסכים מחר עם הדברים שאמרתי וכתבתי היום. אני מסכים איתך שבעדר אמצעים אחרים, החלק של שאילת המורה על ההגיון מאחורי חלק מהדברים שהעביר בשיעור שראית בהחלט יכולה להוות אחד האמצעים להחליט על איכותו והתאמתו לך. אמיר