הבחנה בין מורים?

• פותח הנושא idv
  • פורסם בתאריך
חצי הלצה אבל עם קורטוב רצינות

תחושות פנימיות מאוד מושפעות ממצב רוח רגעי. אם אכלת משהו לא טוב, תרגישי לא טוב, ואם במקרה פגשת מורה בפעם הראשונה ההרגשה הלא טובה תתחבר אצלך למורה, גם אם הוא מורה מעולה...

idv

New member
קצת מוגזם

לחבר בין הרגשת בטן אובייקטיבית (קלקול קיבה וכד´) לבין הרגשה לגבי מורה. נכון שרוב האנשים מושפעים ממצב הרוח ואפקש הראשוניות משפיע על התפיסה שלנו לגבי אנשים אחרים ופה בדיוק הבעיה שרובכם מתקשים לענות לי עליה (בהנחה שבכלל קיימת תשובה ואמצעי מדידה אמפירי) איך אני מפריד בין אישיות האדם היכולת שלו ללמד ובין המקצועיות שלו בתחום כך שאוכל ללמוד מהמקצועיים ביותר. דרגות ותעודות עד כמה שהבנתי מהדיונים כאן בפורום לא בדיוק נחשבות כמדד היות ואין סמכות חת (ארצית או עולמית) המאגדת בתוכה את כל אומנויות הלחימה ותעודה שלה תחשב כמדד אובייקטיבי. על כן כיצד על תלמיד חדש לבדוק את מקצועיות המורה שלו. אולי בהזדמנות זו אני אספר כיצד אני מנסה לבדוק את המורה שלי: בכל שעור אני שואל לפחות שאלה אחת לגבי הטכניקה, סיבה לבצע דבר כזה או אחר, ניסיון ל"התקיל" את המורה בשאלות שנראות לא קשורות אחת לשניה (לאו דווקא באותו הזמן) ולבדוק האם הוא עקבי בתשובותיו והאם יש היגיון מאחורי התשובות.

amir_aikido

New member
הערות על שיטת ההגיון

השיטה שלך נשמעת מצוינת לכאורה, אך גם לה מספר חסרונות. האחד והוא הברור מכל הוא שאדם חסר ניסיון שבא רק להתרשם יכול לשאול שאלות אך יהיה לו קשה מאוד לבקר את נכונות התשובות. אבל, יש בעיה נוספת: דווקא בתור תלמיד שמתמיד, שואל וחוקר לאורך הרבה שנים, אצל מורה שמעודד לכך ועושה זאת בעצמו. אני חייב לציין שיש בעיה נוספת בגישה הזו: יש כאן הנחה סמויה שיש תשובה נכונה אחת, והיא נכונה תמיד. עצם הקיום של כל-כך הרבה שיטות שונות של לחימה, מעיד על העדרה של תשובה כזו. תוסיף לכך את ריבוי הפתרונות לאותם מצבים (ניתן להגיב למצב ספציפי באחת ממגוון גדול מאוד של טכניקות) ותבין שבעצם אין תשובה אחת חד משמעית. אם לשאול מינוח מתמטי, הייתי מתייחס לתורת הכאוס, כל שינוי מינורי בתנאי ההתחלה יכול להביא לשינוי מאוד גדול בתוצאה לאחר זמן. ההרגשות שלנו והתחושות שלנו בהחלט מהווים חלק מתנאי התחלה, כך גם מצבנו הרגשי באותו הרגע. לכן, אותו דבר יכול להיות הגיוני במצב מסויים אחד ולא סביר במצב אחר ששונה ממנו רק בפסיק שהוא לכאורה קטן - חלקיק של שניה או תנודה קטנה של הגוף. דברים שצופה לא מאוד מיומן בכלל לא יבחין בהם. וכשהמדובר במומחים של ממש שמבצעים את הטכניקה ומשתמשים בניואנסים אלה, נדרשת צפיה חוזרת ונשנית כדי להבין מה בעצם קרה, גם אם יש לך נסיון של מספר שנים. אלמנט בעייתי נוסף הוא שלא כולנו מדברים באותה השפה. ואני אנסה להסביר: אני אישית טיפוס מאוד מדעי / ריאלי. מבין מונחים כמו כיווני-תנועה, תיזמון, מרכז-כובד, שיווי משקל, מומנט, כיווני תנועה של מפרק, מנוף וכו´. אחד המתאמנים במועדון (בכיר וותיק ממני) חושב ומדבר בשפה שונה לחלוטין - הוא מדבר על זרימת קי, קבלה, שיחרור מתח פנימי וכו´. שיחה בין שנינו היא דו-שיח של חרשים גם כשאנו מסכימים ברמה היסודית. כשהוא מעביר שיעור (מחליף את שלמה) קשה לי מאוד בד"כ להבין מה הוא בכלל רוצה ממני. לא פעם אני מצליח לבצע את התרגיל, אך לא בדרך שהוא מנסה להעביר ולא פעם אני צריך ממש להרגיש את אופן הביצוע שלו (להתאמן איתו אישית) כדי שאבין מה הוא רוצה ממני. עדיין, לאותו מתאמן רמה גבוהה משלי והבנה אישית יותר טובה משלי את האייקידו. אלא שההבנה שלו באה מזווית מבט שונה לחלוטין, שאני לא מצליח להבין כמעט (לפחות עד היום). לכן, גם כשהמורה מסביר דברים בצורה שלא נראית הגיונית לך, זה לא מעיד על רמתו. זה מעיד שההגיון שלך ושלו לא מסתכלים מאותה זווית. האמת, גם נקודת המבט האישית שלי משתנה לאורך השנים, אני חושב שאם תקרא כאן בפורום את כתבי לאורך השנה + האחרונות תוכל למצוא סתירות בינהם. או לפחות, אי הסכמות מינוריות. ככולם, גם אני מתקדם ומרחיב אופקים ולא בהכרח אסכים מחר עם הדברים שאמרתי וכתבתי היום. אני מסכים איתך שבעדר אמצעים אחרים, החלק של שאילת המורה על ההגיון מאחורי חלק מהדברים שהעביר בשיעור שראית בהחלט יכולה להוות אחד האמצעים להחליט על איכותו והתאמתו לך. אמיר

idv

New member
שיטת ההיגיון

כאדם ראלי ומדעי גם כן יתכן והתמזל מזלי (או לא תלוי בנק´ ההשקפה) למוצא מורה שמדבר באותה שפה כמוני. הכוונה בשיטת ההיגיון שלי היא לא למצוא תשובה אחת סופית ומוחלת. כפי שנהוג לומר בצבא אין תשובת בית ספר. ברור לי שיתכן ושתי שיטות יתנו תשובה אחרת לאותו מצב התחלתי. לדוגמא אומנויות הדוגלות בהתחמקות ולא לעמוד בפני ספיגה לעומת כאלה שטוענות שאדם צריך לדעת גם לספוג. לכל אחת מהתשובות יש היגיון מאחורה. מה שחשוב לי אצל המורה הוא שההסבר למה הוא עושה ככה ולמה השיטה אותה הוא מלמד דוגלת בתשובה הזאת יהיה ברור ועקבי, גם אם הוא לא יתאים להיגיון שלי, כפי שאמרתי היגיון הוא סובייקטיבי ומשתנה בהתאם לרמת הידע, אישיות וכו´.

amir_aikido

New member
ומה אם יהיו לו מספר תשובות שונות

לאותה השאלה ? גם באותה השיטה עצמה יתכנו מספר תשובות שונות לאותה שאלה, כל מני הסברים, בהתאם לרמות השונות של ההבנה של השיטה וגם בהתאם למטרה שרוצים להעביר באותו הרגע, ואולי אפילו תוך התחשבות במצב הרוח / האישיות של העונה והשואל אמיר

Zhou Nam

New member
סתירות בהסברי המורה שלי הן תמיד

בכוונה !!!! מין קואן כזה שצריך לעורר מחשבה ושאלות נוספות

deep ocean

New member
תחושה פנימית לא מושפעת

ממצב רוח רגעי. זה כל הקטע של תחושה פנימית. זה משהו מעבר למצב הרוח שלנו. התחושות הפנימות שלי בחיים הנחו אותי במציאת מורה לקונג-פו, במציאת לימודים שיתאימו לי, במציאת עבודה, ועוד ועוד.

krav maga IMI

New member
מסכים עם deep ocean

כל אחד כמעט ניסה בחייו להתאמן במשהו- אומנות לחימה, כדורסל, בלט או מקרמה. מי מאיתנו שהתמיד, עשה זאת (בין היתר) בגלל רצונו האישי, העניין שעלה בו לנושא, יכולת פיננסית- כן, גם זה שיקול בימינו!- וגם- בגלל המורה שלו. וכוונתי היא, שבסופו של דבר, מורה בעל הסמכה בד"כ יודע יותר מחניך מתחיל על החומר אותו הוא מלמד. ואם הוא מלמד טעויות בוטות כל כך, משמע שהגב שהוא מציג שיש לו הינו מזוייף. יש הרי מס´ סופי של מורים בכירים בארץ בכל שיטה, ולא בעיה לרוץ על אילן היוחסין שהם יוצרים עם תלמידיהם. מי שלומד אצל מאמן, וזורם לו באימון, וכיף לו, והוא מרגיש שהוא לומד ומשתפר- אחלה! שימשיך להתאמן. ומי שלא- שיעזוב לאלתר, וימצא מורה אחר או אפילו סגנון אחר, תלוי מה לא הסתדר לו. חשוב להבין, יחס חניך-מאמן הוא מיסודו סובייקטיבי, ולכן, יש לקחת המלצות בזהירות ולא בעיניים עצומות, ובסופו של דבר לתת לרגש לעשות את שלו לגבי המשך האימון. הערה- אני מקווה שברור שאני מתייחס רק למאמנים מוסמכים, כל אחד לפי ההסמכה התקפה בשיטתו. מי שיש לו הסמכה ידע להראות לכם אותה, ומי שלא, ובכן, לא! אשמח לתגובות.

deep ocean

New member
ועוד משהו לסיום ../images/Emo39.gif

שכשרק מתחילים ללמוד אמנות לחימה, בתקופה מסויימת אולי יתאים לנו להתאמן במשהו מסוים אצל מורה מסוים, ופתאום אחרי כמה זמן, נגלה שאנו רוצים להתאמן אצל מורה אחר, או אמנות אחרת, או סגנון אחר. אני למשל התחלתי בטאי צ´י וצ´י קונג, ואחרי כמה חודשים התחלתי ללמוד קונג-פו. אחרי חצי שנה או יותר, הפסקתי ללמוד טאי צ´י, אבל אני בהחלט מיישמת בשיעורי קונג-פו עקרונות שלמדתי בשיעורי טאי צ´י. יש לי בהחלט יתרון על חלק מהתלמידים בתרגילי זוגות מסוימים. אגב, יש תלמידים שלמדו או לומדים טאי צ´י, הרבה יותר זמן ממני, ולהם יש יתרון עלי
לאחר מכן הפסקתי ללמוד צ´י קונג, ואני מתרגלת מידי פעם את חמשת הצלילים. כיום אני מתאמנת בקונג-פו בלבד, אבל כל הידע שרכשתי בטאי צ´י וצ´י קונג, בהחלט נמצא איתי, ואנ עושה בו שימוש. לסיכום, בהתחלה רצוי להיות פתוחים, להקשיב לתחושות הפנימיות, לנסות שיעורי נסיון בכל מיני מקומות, לא לשלול מהר, ובעיקר לסמוך על עצמכם. אף אחד לא יכול להגיד לכם אם המורה הזה הוא טוב או לא, אתם צריכים לבחון את זה ולראות אם הוא מתאים לצרכים שלכם. (וצרכים כידוע יכולים להשתנות). בנוסף, חשוב שתשימו לב אם התרגילים שהמורה נותן הם הרמוניים לגוף שלכם, ושהמורה לא נותן תרגילים שמסכנים אותכם.

orii

New member
../images/Emo127.gif נראה לי

מה שאת כותבת. אני חושב שזה חשוב מאוד שנגע לקחת כל מיני דברים ולשלב אותם בחיים שלנו. כמו שאת רואה מהסיפור שלי לא תמיד מה שלומדים משתלב. מה את אומרת?

orii

New member
מה שלא השתלב

אולי לא היתיי מספיק ברור או שהדגש היה על נקודות אחרות, אז הנה הסיפור מזוית זו: שתי שיטות הטאי צ´י (שלמדתי וזו שאני לומד היום) מלמדות לנוע אחרת העקרונות הבסיסיים שאולי במילים נשמעים אותו הדבר מיושמים בצורה אחרת כמעט לחלוטין. למשל, בשתי השיטות מדברים על רכות (ובשתיהן מדגישים שזה לא רפיסות) אבל זה מרגיש אחרת. לאחרונה (וגם בזכות הפורום) נפגשתי עם כמה חברה מהשיטה הקודמת כדי לראות מחדש את ההבדלים (ולא להסתמך רק על הזכרון שלימאז) ואכן זה מאוד שונה. אבל בזה אין משהו מפתיע או לא מתחבר. הבעיה מתחילה כשבוחנים את מה שזה עשה לי. השיטה הראשונה גרמה לי להיות חולה בסידרה של מחלות (בחלקן קשות) בשמך שנה וחצי מתוך שנתיים וחצי של אימונים. נקודה מרכזית היא שהמורה של השיטה הרשונה גרס שהמחלות אכן קשורות לטאי צ´י והן חלק מתהליך חיובי של הבראה. המורה השני שגם טיפל בי לאורך התקופה שהייתי חולה טען, לאחר שנה וחצי, שמקור הבעיות הוא הטאי צ´י אותו אני לומד. כמעט 3 שנים שאני לומד את הטאי צ´י השני ואין בעיות, נהפוכו... לפחות לגביי, יש מסקנה ברורה השיטה הראשונה לא היתה בריאה וגרמה נזקים. אני מקווה שהבהרתי מה לא משתלב.

deep ocean

New member
ואוו איזה סיפור!!!!

זה מלמד להקשיב למה שבאמת מרגישים, ובאמת לראות עוד מורים, ולראות אם המורה ושיטת הלימוד היא הרמונית לנו. נפלא שמצאת את המורה והשיטה שעושים לך טוב

למעלה