הבוקר ברדיו

הבוקר ברדיו

בדרך לעבודה, שמעתי את זאב בוים, סגן שר הבטחון, בתשובה לתהיה האם חיסול יאסין לא יביא מישהו קיצוני ממנו לשלטון: "בלה בלה בלה, עם מטורף כזה, מי צריך שפויים, בלה בלה בלה" וחשבתי לעצמי, אולי זו הבעיה של האנשים ממשלת ישראל, שהם כבר לא צריכים שפויים. ועוד שמעתי שהכתב דיווח לאולפן על משהו שקרה בעקבות הפיגוע, והמגיש באולפן תיקן אותו "זה לא פיגוע, זה חיסול" וחשבתי לעצמי, באמת איך זה שכשהם עושים את זה - זה פיגוע, וכשאנחנו עושים את זה - זה חיסול?

giulietta

New member
פיגוע/חיסול

זה נורא פשוט. תלוי באיזה צד אתה. אני בצד של הטובים.

or99

New member
למילה פיגוע...

ישנה משמעות של פעולה רעה ולא צודקת, לעומת חיסול שהיא פעולה מוצדקת. למה הפעילות שלנו מוצדקת ושלהם לא? לשאלה זו תוכל לקבל תשובות רבות: 1. אנו פוגעים רק בלוחמים נגדנו ואילו הם פוגעים בחפים מפשע. ואם תבוא ותשאל: לו הם היו מבצעים פיגועים בחיילים בלבד, מה היה ההבדל? יהיו מי שיגידו שאכן אז פעולותיהם היו לגיטימיות, אבל נראה שהיית מקבל גם תשובה אחרת: 2. אנו פוגעים כתגובה להרג מצידם, למטרת הרתעה, מניעה, או עונש, ואילו הם פוגעים בחיי אדם רק כתגובה לשלטון שלנו בשטחיהם, ולא להרג מצידנו, ותגובה כזו מצידם אינה לגיטימית, לא לאזרחים ולא לחיילים. ואם תקשה שוב: הרי גם האצ"ל הלח"י וההגנה עשו פעולות דומות, ופגעו בשוטרים בריטיים (בערבים - רק בתגובה להרג מצידם!) למטרה של שחרור הארץ! 3. התשובה לכך היא שאכן המצב שווה, אולם כל אחד מבצע את התפקיד שלו, ומכנה את הפעולות הנעשות מתוך אינטרסים שלו בשמות שידגישו את צדקתם. ויהיו מי שיתנו את התשובה האמיתית ביותר, וכבר קדמתני giulietta: אנו איננו פוסט-מודרניסטים. יש אמת אובייקטיבית!

אטיוד5

Active member
הצדק תלוי בזוית הראיה.

בובלי קשר לזוית הזאת, אם לדוגמא יפגעו הפלשתינאים בשרון, זה יהיה חיסול ולא פיגוע. חיסול הוא אישי, פיגוע הוא אקראי.

freedom rider

New member
"חיסול שהיא פעולה מוצדקת"

כלומר, כאשר מישהו מנסה לחסל את רוזנשטיין, זו פעולה מוצדקת.

or99

New member
טוב, בסדר... מתקן: המילה חיסול...

כאשר היא נאמרת בהקשר הפלשתינאי, משמעותה בציבור היא בד"כ פעולה מוצדקת, בניגוד למילה פיגוע. אתה מדבר על הגדרות שלדעתי הן אינן חשובות. השאלה העיקרית היא מדוע הפעולות שלנו, תקרא להן באיזה שם שתרצה, נחשבות מוצדקות.

אלי ו.

New member
אפשר להכניס עוד דעה?

כמו בצבא, גם הנושא הזה מתחלק לשלושה חלקים. אנחנו משתמשים במלים שונות פשוט כדי להבדיל בין מעשים שלנו למעשים של אויבנו. אויבנו רצחו שר בממשלה, אנחנו עושים חיסול ממוקד למנהיג שלהם. חלק ממכבסת המלים מיועד פשוט להבחין בין הצדדים. (איפה hapax שתסביר את זה?) חלק אחר כמובן בא להסתיר את המשמעות האמיתית, כבר הבאתי לכאן את המערכון של ג'ורג' קרלין על הלם קרב שמדבר על שינוי מלים כדי להרחיק אותן מהמשמעות האמיתית שלהן. עוד חלק בא כדי, דרך השפה, להראות את צדקת דרכנו מול רשעותם של אויבינו. (יודעים מה? גם זה לגיטימי!)

or99

New member
הם נהרגים שלא בכוונה תחילה,

אלא תוך כדי הלחימה. בנוסף לכך, המחבלים לעיתים קרובות מסתתרים בכוונה בריכוזי אוכלוסייה. חשבתי שזה ברור ולכן לא התייחסתי לכך.

אוֹחַ

New member
הכל עניין של פוקוס.

מול עינו של טייס המסק"ר עומדת תמונה איכותית ביותר של היעד לחיסול. הוא תמיד בפוקוס, היעד. מתמקדים בו. בפיגוע, לעומת זאת, אין פוקוס. הכל מטושטש, הצבעים מתערבבים. אין הבדל בין צעיר למבוגר, אישה או ילד, זד או לץ. הכל נשחטין ושחיטתן כשרה. בקיצור, שאלה של טכנולוגיה. ומה? אתה חושב שחיסול היא מילה יפה יותר מפיגוע?

אני? אני בכלל מסיפור אחר..

אני סתם תוהה. אפשר לומר שרחבעם זאבי חוסל? לדעתי גם חיסול היא לא מילה יפה, רק שמה שלא יפה בה הוא שהיא הופכת את המחוסל להיות לא אנושי, משהו כמו ג'וק. כשמחסלים ג'וק לאף אחד לא אכפת. נהפוכו, זה משמח - כן יאבדו כל אויביך K1000. אם היינו אומרים שהרגנו אותו, זה היה גורם לנו אי-נוחות קלה. למרות שהיינו מתגברים עליה, כלי למרות שהיה נכה, הוא עמד בשורה אחת עם הגדולים בצוררי ישראל, אבל כשאומרים חיסול, הרבה יותר קל לחיות עם זה.

אטיוד5

Active member
כן, רחבעם זאבי חוסל.

אם כי נרצח יותר מדויק. חיסול/רצח הוא אישית לוחצת לעומת פיגוע שבו נפגעים אנשים בעלמא. בפיגוע זהות הנפגע לא משנה. ברצח/חיסול זהות הנפגע ידועה מראש.

freedom rider

New member
זאת כנראה האמת האובייקטיבית

זאת כנראה האמת האובייקטיבית שהוזכרה במקום אחר בשרשור הזה: זה תלוי מאיזו נקודת מבט אובייקטיבית מסתכלים.

ganooov

New member
אין אובייקטיביות בהגדרה הזאת.../images/Emo13.gif

ואין אובייקטיביות של נקודת במבט. קוראים לזה סובייקטיביות. אובייקטיביות: אחמד יאסין כרגע אינו מהלך ביננו, וגופתו הורדה אל הקבר.

ganooov

New member
במובן האובייקטיבי של המילה, כן. ../images/Emo13.gif

במובן הפחות ציורי, אני חושב שהוא דווקא התגלגל ביננו.

or99

New member
ההגדרה המילונית אינה חשובה!

מה שחשוב הוא משמעות ההגדרה כפי שנתפשת בציבור: חיסול בהקשר הפלשתינאי - טוב. פיגוע/רצח - רע.

אטיוד5

Active member
טוב ...

עכשיו הגענו להבדל בין חוסל ונרצח. חוסל זה בדם קר, נרצח זה בדם חם. נראה לי שבמקרה של יאסין זה גם וגם. בוא נגיד שהוא חוצלח.

למעלה