הבהרת עץ

yafitst

New member
הבהרת עץ

היי לכולם,
אשמח אם תעזרו לי, יש לי שולחן בצבע דובדבן ואני רוצה להגיע לגוון עץ טבעי האם זה אפשרי?

yuvaleitan

New member
יפית - מספר שאלות, כדי לעזור לנו לעזור לך

1. האם הצבע חיצוני בלבד (לכה מגוונת), או ספוג בעץ (בייץ)?
2. האם לוח השולחן עשוי חומר מתועש כלשהו מצופה פורניר (מרב הסיכויים) , או עץ מלא?
3. מה מידת המיומנות שלך/ זוגך, מה הכלים העומדים לרשותך?

אם התשובות הן בייץ ופורניר, אז הייתי נמנע מלנסות בכלל (אבל אחרים אולי יגידו אחרת). המקרה הטוב ביותר הוא של עץ מלא ולכה חיצונית מגוונת בלבד.
מקווה שעוזר

yafitst

New member
הבהרת עץ

תודה על תגובתך המהירה
השולחן מעץ בוק וצבוע בבייץ, (הצצתי מתחת לשולחן וראיתי) ועל זה שכבת לכה.
יש לי מיומנות ואני מצויידת במשייפת חשמלית טובה,
אם כדאי לנסות מסיר צבע?

yuvaleitan

New member
מצבך לא רע בכלל (עד כמה שאני יכול לשפוט...)

מסיר צבע יכול לעזור בהסרת המעטה החיצוני, כלומר הלכה. אני מסופק אם ידגדג לבייץ, שספוג בעץ.
לא יהיה מנוס מללטש את שכבת העץ העליונה, הספוגה בביץ, על מנת לחשוף את העץ ה"טבעי", הלא ספוג בבייץ. מלטשת חשמלית (אורביטלית? רוטטת?) תעזור לך בזה ותקדם את התהליך מאוד.
אם את שונאת אבק ואוהבת ללמוד דברים חדשים, נסי כלי בשם ציקלינה, שמגלח גם גימורים ישנים (לכה), וגם את העץ עצמו, בלי להתחפר ובלי לעשות אבק.
אני כבר רואה את כל חברי הפורום מגחגחים לעצמם.... אני ידוע כממליץ כמעט כפייתי של הציקלינה...
יובל

matzil

New member
אני לא מגחך... קורא בשקיקה

מכל מלמדי השכלתי (ונשארתי מטומטם
)

yafitst

New member
טוב.. אז קבלתי את המלטשת

היא תוצרת PEX 220 A BOSCH
אני מקווה שהיא מתאימה לעץ .
זה השולחן שלי , היום הוא שולחן סלוני נמוך, במידה 100X100 והוא הולך להיות שולחן אוכל אחרי שארכיב לי רגל אמצעית שמצאתי.
בתאוריה, אני רוצה שהוא יהיה בסוף התהליך בצבע וואש אפור.
נראה לאן נגיע בסוף

yuvaleitan

New member
המלטשת בהחלט מתאימה לעץ

קחי בחשבון, שכתלות בעובי שכבת הלכה ועומק ספיגת הבייץ, יש לך הרבה עבודת לטש על השולחן הזה (לפחות זה בלי הרגליים...).
את התיאוריה שלך אני יישמתי על שולחן פינת אוכל - רגל מרכזית שמצאו אשתי והילדים, ופלטה (אורן במקרה שלי), 140X140, שהפכה לפלטה עגולה 139.5. אגב, גם אצלי הגימור הוא חצי שקוף, ובצבע בז'-אפור-מעושן.
בהצלחה, ונשמח לראות תמונות מהתהליך וכמובן את התוצרת - זה יהיה שכר העזרה..... (-;
יובל

זהירות..

אם באמת השולחן הוא פורניר ולא עץ מלא....
קרוב לוודאי שהבייץ נספג לעומק כל הפורניר(פחות ממלימטר)....
ויהיה קשה מאוד(אם אפשרי ביכלל) ללטש רק את הביץ....
בהצלחה!

yuvaleitan

New member
יש רמז בתמונה

עד כמה שהבנתי בבניית רהיטים משגת - נראה כאילו יש לוח מרכזי, וסביבו לוחות רחבים בעובי ~3/4", שנותנים את המראה המאסיבי. יכול להיות שהלוחות הסובבים מלאים והלוח המרכזי הוא משהו מצופה פורניר, אבל ממה שראיתי ברהיטים מצופיי פורניר, המשטח העליון מחופה כולו, והקנטים המעובים מחופים, כך שנקודת ההשקה היא בפינה, בקו המפריד בין המישור העליון למישורים האנכיים לו (אני מקווה שאני מובן).

יפית - אם את מסירה את הרגליים בכל מקרה, השתמשי באזורי החיבור שלהן לפלטה מלמטה, על מנת לודא שאכן זה בור מלא - את יש חור של דיבל, אם אפשר בעזרת מפסלת או אפילו סכין יפנית לחפור לעומר ~2מ"מ, ולודא שאכן הפלטה מבוק מלא ולא מילואה מצופה.

eg1267

New member
אכן רמז, אבל ...

אני מצטרף לאזהרותיו של עומר (משהואחרנגרייתאיכות).

אני מנחש (אולי מתאים יותר לומר "מהמר") שמדובר בפורניר. למה ?

- התשובה של יובל, כפי שהמורה שלי לתלמוד (אני מהדור שעוד למד תלמוד בבית ספר חילוני למהדרין) נוהג היה לומר, היא "תשובה יפה אך לא נכונה". יש כאלה שמחברים את המסגרת לפלטה, ומצפים הכל בפורניר, ויש כאלה שמצפים את הפלטה בפורניר, ומחברים למסגרת.

- הפלטה העליונה נראית לי צמודה היטב למסגרת. מאחר שהמסגרת מודבקת גם במימד "הלא נכון" (כלומר, במאונך לסיבים), ומחאר שעץ מלא מתרחב / מתכווץ, הייתי מצפה להבחין בהיפרדות כלשהי בין הפלטה לבין המסגרת.

- השולחן לא נראה לי "שולחן יקר", לכן אני מסופק אם מדובר בעץ מלא שהוא יקר בהרבה מציפוי פורניר על בסיס כלשהו.

- הרמז שאני מוצא בתמונה הוא אחר. נראה לי שהחלק התחתון של הרגל "מתנפח" ונפרד. רמז לכך שלא מדובר בעץ מלא.

איך אפשר להגיע לניחוש מושכל יותר ?

- אם תעלי תמונה טובה של המשטח העליון יהיה די קל להתרשם אם מדובר בפורניר (דוגמה חוזרת, קווי תפירה של הפורניר) או בעץ מלא.

- הרעש שמקבלים בנקישה על עץ מלא שונה מאוד מהרעש שמקבלים בנקישה של לביד או MDF. ניקשי על רהיט שאת בטוחה שעשוי מעץ מלא (או לחילופין מלביד או MDF) והשווי לנקישה על השולחן. לא צריך להיות מוסיקאי מדופלם - די קל להבחין ברעש השונה.

- תרימי את השולחן. אם את יכולה לעשות את זה בקלות (כלומר, השולחן קל) - לא מדובר בעץ מלא, אלא בלביד. אם השולחן כבד - מדובר בעץ מלא או בסבירות נמוכה יותר ב - MDF מצופה פורניר.

- אם הרהיט נמצא אצלך מיום היוולדו, והוא לא שינה את הצבע שלו בצורה משמעותית (הצבע של עץ הדובדבן נוטה להתכהות ולהעמיק) - סביר להניח שמדובר בפורניר.

איל

yuvaleitan

New member
תודה איל,

מכל תגובה שלך אני לומד עוד משהו חדש.

ו... קיבלתי את ההערה לגבי ה"יפה אך לא נכונה"...

דובדבן? לי זה נראה בוק שגוון לדמוי דובדבן. קשה לי להאמין שזה דובדבן, ודאי לא מלא.
האם יש שימוש נפוץ (או בכלל) בפורניר דובדבן? ובארץ?

eg1267

New member
מסכים

מסכים - ממש לא נראה לי דובדבן, אבל הכותבת כתבה "בצבע דובדבן" אז הלכתי איתה.

בהחלט יש שימוש בפורניר דובדבן. נפוץ ? בארץ ? לא יודע.

איל

yuvaleitan

New member
פספסתי משהו בתמונה - שאתה ציינת

התירוץ - זה PDF, ונפתח בלי התאמה לגודל המסך
התוצאה- לא גללתי למטה, ופספסתי את ההתנפחות/קילוף בתחתית הרגל (ככל הנראה מחשיפה למים).
ואם הרגליים לא מעץ מלא, אז על אחת כמה וכמה הפלטה, למעט אולי לוחות הקנטים.

אינני מצליח לפתוח את התמונה

אך לפי תיאורך יש עץ מלא ושם אפשר להגיע לעץ לאחר ליטוש של 1ממ+
במקרה של הפורניר זה בעייתי....
אלא אם כן זוהיא לכה עם גוון בתוכה

למעלה