הבהרה לזהות הפורום.

הבהרה לזהות הפורום.

הברכה והשלום לכל משתתפי הפורום. -------------------------------------------------------- באנו בזאת למסור גילוי דעת על אופן תפקוד וניהול הפורום. מאחר ואנו חדשים בסוג זה של מדיה מן הראוי היה שינתנו לנו "ימי חסד" על מנת להשלים פעולינו ונברך כולנו על המוגמר. אך היו שהבינו ההפוך ממטרת המקום ולכן באנו להבהיר את העניין. ראשית דבר: אנו צוות רבנים אורתודוכסיים, חובשי כיפה, בעלי גישה חיובית ומודרנית לחיים המודרניים, בעלי גישה לטכנולוגיה ולתרבות המערבית. תוך שמירה על הצוויון היהודי המלא. גישה זו שאובה מספרי חז"ל ובראשם הרמב"ם,הרמב"ן,גאוני ספרד ובבל והאחרונים. אנו באנו להטעים דרכינו בכך שהחינוך כיום מגדל דור "שאינו יודע לשאול", ולאחרית יום-גם דור של :"חכמים שאינם יודעים להשיב" בבחינת "שאל חכם-חצי תשובה" (מפאת חוסר בקיאותם בחוכמות שונות ומגוונות) ואינם יודעים להשיב שאלות פשוטות במדעים, ובהוי החיים העכשוי. וכידוע כתב כבר ה-חידושי הרי"ם על הפסוק "בינו שנות דור ודור"(דברים ל"ב ז´)-"בכל דור ובכל תקופה באה הבנה חדשה בתורה מן השמיים שהיא מתאימה לדור"- שכל דור ודורשיו-בבעיות אותו הדור ובהבנות אותו הדור. וכמו שכתב בעל "חובות הלבבות" (רבינו בחיי) בהקדמה לספרו: (ע"פ פירוש לעברית של רבי יהודה איבן טיבון וביאור "לב טוב") "והחכמה (שצריך האדם לדעת) מתחלקת לשלשה חלקים. החלק הראשון הוא חכמת הטבע, המלמדת את טבע כל הנבראים ואת תכונותיהם, וכיצד הם משתנים מטבעם וחוזרים אל טבעם. והחלק השני הוא:"חכמת השימוש", הכוללת את החכמות העוזרות לאדם להשתמש בנבראים לצרכיו-כגון חכמת החשבון, המידות, התכונה, והניגון. והחלק השלישי הוא:"חכמת האלוהות"-המלמדת אותנו לדעת את האל ית´ ואת שאר המושגים הרוחניים-כגון הנפש והשכל והמלאכים. וכל חלקי החכמה הנזכרים לעיל על סוגיה השונים הם שערים שפתח הבורא ית´ לבני האדם כדי להשיג על ידם את התורה ואת העולם-אלא שחלק מהחכמות נצרכות יותר לידיעת התורה וחלק מהן נצרכות יותר לתועלת האדם" (עד כאן לשונו). ומכאן מצינו שאכן האדם צריך להיות בקיא בחכמת העולם הרחב. בסוף כל תשובה יכתב שמו של הרב המחבר לעניין זהות התשובה. כולנו תקווה שאכן נפרה האחד את השני ונתבשם מריחה המתוק של היהדות. בברכה. צוות רבנים. הרב יוסף גרין הרב חיים יצחקי

CHOFA

New member
איחול,הערה,ושאלה לסיום.

בס"ד 1.מזל טוב על הפורום,ואני מקווה שהוא יצליח וישגשג. 2.לא רוצה להיות קטנונית- אבל זה פשוט הפריע לי בעין.... את המילה צביון כותבים ב ב´ ולא ב ו´. ולשאלה... 3.הבנתי שלנשים מותר לקרוא לעצמן(רק במנין של נשים וכו´) בתורה, מה קורה כאשר אשה היא נידה? האם מותר לה לקרוא בתורה?

שלום ותודה על התמיכה.

אין שום איסור בספרות הפסיקה (כגון שו"ע) שנשים יקראו בתורה, מותר לאישה בנידה לגעת בספר תורה ולקרוא בו. (וישנן דיעות המובאות בספרות הקבלה שאישה בנידה לא תקרב אל ספרי התורה אבל זוהי דיעה שאינה להלכה כלל) לגבי קריאת אישה מול ציבור גברים-הדבר נתקל בבעיה של "קול באישה-ערווה" וגם לשיטת המקלים (כה-"בית חדש",המהרי"ט ועוד) שאומרים שאם הגבר לא מכיר את האישה אזי אין בעיה של "קול אישה" הרי שכאן הוא ממש רואה אותה ובזה די משום "מכיר",אבל כשלעצמה לקריאה (או במנין נשים) אין בעית קריאה. כיום שישנם מנינים לרוב בשבתות, ובתי הכנסת ערוכים לקבל קהל נשים במקומות המיועדים לכך-כקהילה אחת השומעת את ה-"בעל קורא" קורא בתורה הייתי ממליץ ליותר נשים להגיע אל בתי הכנסת בשבת ולשמוע את פרשת השבוע. הדבר מחזק את האפיון הקהילתי,תורם רבות מבחינה חברתית ומן הסתם כך היה נהוג מקדמת דנא. כיום לצערי אוכלוסיית הנשים בציבורים מסויימים נשארת בבית בשעה שהגבר הולך לבית הכנסת. וחבל-הדבר יכול לתרום רבות גם לגיבוש המשפחתי. בברכה. הרב יוסף גרין.

יואב10

New member
איך אתם מבינים את המשפט

ישרפו דברי תורה ולא ינתנו לנשים .. בקונטקסט של הדברים שכתבת?

זוהי דעת יחיד.

אולם יש דעה הסוברת הפוך ואומרת כך: סוטה פרק ג´ משנה ד: "...מכאן אומר בן עזאי-חייב אדם ללמד את בתו תורה...". ולשיטת ר´ אליעזר-"כל המלמד בתו תורה כאילו לומדה תפלות". ותסתכל מה הטעם לא ללמד אישה תורה בברטנורה. יום טוב. הרב י.גרין

ציפי ג

New member
תפילת נשים במנין רגיל

אני רוצה להעלות בעיה, שנדמה לי, שהרבה הטוענים שעל נשים ללכת להתפלל במנין בשבת, לא חושבים עליה מראש. מה עם הילדים? בבית הכנסת שלנו, יש ב"ה, הרבה מאוד ילדים, מגילאים 18 ומטה. כמובן שהגדולים שבהם יושבים ומתפללים כאחד האדם. ומה הקטנים? רצים פנימה החוצה, מצווחים ומשתוללים. להלכה נפסק, שילד שאינו יודע איך להתנהג בבבית כנסת, אין לו מה לעשות שם. מי ישמור על הילדים כשהאם בבית כנסת? אם האב, (כמובן שהוא ילך להתפלל במניין מוקדם) לא יהיה שום גיבוש משפחתי, ואז גם סעודת השבת מתעכבת, בשל העדרות האם. (או להפך, אם תלך למנין מוקדם, ונמצאת יושבת ומחכה לבעלה כמימים ימימה) אם הם ירוצו פנימה והחוצה, עוד עלולות להתרחש צרות צרורות, ורק לפני שבועיים אבדה ילדה במושב גימזו ביערות בעת שהוריה היו בבית כנסת. האם לא צריך להסדיר קודם את ענין הבייביסיטר?

ודאי שצריך להסדיר.

וגם במידה והמרקם של התא המשפחתי לא יפגע מכך. בראש ובראשונה השלמות המשפחתית היא המובילה. מאחר ואין עניין שנשים תתפללנה במניין אזי לא שייך לעכב את סעודות השבת עבור אילוצים אלה או אחרים. בכל מקרה מה שכתבתי כתבתי למצב אופטימאלי שהדבר מאפשר שנשים יגיעו למניין. לגבי ילדים קטנים שמפריעים-הדבר ברור שאם הם מפריעים למהלך התפילה ולציבור המתפללים אז ודאי שעדיף לא להביאם לבית הכנסת.

Yair Segal

New member
כבוד הרבנים, אנא הבהירו

האים כבוד הרבנים מוכנים להבהיר במה המודרניות שלהם באה לידי ביטוי? ליפעמים מודרני משמעו לא מקפיד. האים אתם מקפידים על קלה כבחמורה? לפי איזה פוסקים אתם הולכים? האים פסיקות הרב אליישיב מקובלות עליכם? וכיצד אתם מקבלים את פסיקות הרב עובדיה יוסף? אודה לצוות הרבנים אים יפרטו את שאלת המודניות שבהתיחסותם להלכה. שאלה: האים יש מקום בהלכה, להיות פשרני? בתודה מראש על היתיחסותכם יאיר

שלום יאיר וברוך הבא.

אינני מבין מדוע אנשים נוטים לאמץ את הרעיון ש-"מודרני" משמעו "זלזול" בתורה ובמצוות. אני ובני ביתי מקפידים קלה כבחמורה. פסיקות כל גדולי הדורות מקובלות עלינו. לשאלתך:הגדרתך את המונח "פשרני" נובע מרעיון של "פרווה" בהלכה, לא מקפיד,ואף מזלזל. מבחינתי המונח פשרני הינו פשרה בין שתי דיעות ולקיחת הדיעה היותר מתאימה לדורינו,(תוך הקפדה על מבנה ההלכה,איכותה וביצועה)- למבנה נפש האדם כפי שהוא נתפס כיום, וכמובן הדברים נשענים על פוסקים מוכרים לכל בית ישראל. ויש להם על מה שיסמוכו. לעיתים תגלה "התנגשות" או "מחלוקת" בין פסיקות לקונזציוס ששומר תו"מ, לבין פסיקות (באותו הנושא) לציבור הרחב או באופן כללי. הדיעות רבות ומגוונות וכל מי ששחה אי פעם בים הפוסקים יודע כי בכל עניין נפלה המחלוקת והדיעות לא שלימות אחת עם השניה. והיאך נכריע?, כאן אנו הולכים לאורם של גדולי הדורות האחרונים שהבינו ללב הציבור ולתהליכים שהציבור עובר בימים אלה שהשינויים רבים. הפוסקים שאנו מסתמכים עליהם הינם בעיקר הדין הרב סולובייצ´יק ז"ל, הרש"ר הירש ז"ל,בעל ה-"איגרות משה" ועוד. (וכמובן פוסקי דורינו.)

כמה דברים לא ברורים לי..... ../images/Emo128.gif

שלומלום לכם שוב, כמה דברים לא ברורים לי, ראשית הייתה שאלה שלי שעניתם לה והייתה התפתחות מעניינת לשאלה וכל השרשור נמחק, מאוד תמוה. אני מבין מתגובה אחרת שלכם שהיו השתלחיוית היום בפורום, אך לא ברור לי למה השרשור ההוא נמחק. ועכשיו להתייחסות להבהרה שלכם שגם היא מוזרה בעיניי: "אנו צוות רבנים אורתודוכסיים, חובשי כיפה" אתה מכיר איזה שהוא רב אוטרטודוכסי שאיננו חובש כיפה? "בעלי גישה חיובית ומודרנית לחיים המודרניים, בעלי גישה לטכנולוגיה ולתרבות המערבית" אין לי דילמה עם החיים המודרניים, החברה האורטודוכסית היא חברה מודרנית שמשתמשת בכל חידושי המדע. לגביי "התרבות המערבית" כאן יש לי שאלה, למה כוונתכם בגישה לתרבות המערבית? "אנו באנו להטעים דרכינו בכך שהחינוך כיום מגדל דור "שאינו יודע לשאול", ולאחרית יום-גם דור של :"חכמים שאינם יודעים להשיב". חכמים שאינם יודעים להשיב???? בעיניי זה משפט של כפירה! כנ"ל ההסבר שלכם אליו. היה פעם יהודי חכם שאמר "אין חדש תחת השמש" נכון האמצעים התחדשו אך הבסיס נשאר זהה, אותם אהבות, אותם שנאות, אותם יצרים. אז נכון היום נוסעים בוולוו ופעם רכבו על חמור. אתה יודע, אם העולם היה באמת משתנה אז אולי היום אם כל הקידמה כבר היינו מפסיקים לעשות צרכים כמו האדם הקדמון........ כל מה שהשתנה זו הניאגרה. כשיהודי הולך לשאול את הרב שלו שאלה בנזיקין אז הרב פותח גמרא בסוגיית השור הנוגח וכו´ ונותן לו את התשובה משם. על איזה רבנים אתה מדבר שאינם יודעים לתת תשובות? האם הרב אליישיב לא ידע לענות לך על משהו? האם הרב שטיימן החזיר את פניך ריקם ללא תשובה? האם רבי חיים קנייבסקי לא ענה לך? מי לא יודע לענות שהוא זקוק לך כדי לתת תשובה? דבר נוסף, הרב בכלל לא צריך להיות בקי בכל העניינים האלה כדי לתת תשובה, אם יש עניין מיקצועי אפשר לקבל חוות דעת של מומחה מהימן ועל סמך חוות הדעת הזו הרב יתן את תשובתו ההלכתית-השקפתית. אודה לכם אם תענו לי על השאלות הבאות: - רבנים של איזה קהילה אתם? - מי הסמכות הרבנית אליה אתם כפופים? אנא תשובה ברורה ולא כפי שעשיתם מקודם שנקבתם ברבנים שאינם בין החיים והוספתם בכלליות "פוסקי דורנו" - מי הרב שנתן לכם את ברכת הדרך לפתיחת פורום זה, אנא את שמו המפורש תודה שלומלום

אם באת להתריס אנא צא.

המקום אינו מיועד לאלה אשר רוצים לטרפד את הפורום. אני מבקש ממך לא לכתוב כאן יותר. את שאלותיך יכולת לשאול במסר פרטי,וגם היית מקבל תשובה מפורטת ומנומקת. וניכר משאלותיך כי הם בעלי גוון תסיסתי והם באו ע"מ לפגום במרקם הפורום. ללא רצון אמיתי לידיעה. ראה תשובתי הנקראת "קשוט עצמך ואח"כ קשוט אחרים". כשהסתכלתי בהודעות שלך בפורומים אחרים (כגון מין ומיניות) גיליתי שאתה אדם הרחוק משמירת תורה ומצוות, בעל שפה גסה המדבר על "פנטזיות מיניות",ועל "גירויים מיניים" ללא רבב, ללא צניעות המאפיינת את בני ישראל. אתה מעביר קורסים מעורבים-ואתה קורא לי כופר?. התבייש לך. הרב י.גרין

ezer

New member
גיבוש משפחתי?

ילמדינו רבינו, כיצד הליכה לבית הכנסת - למקום תפילה, מקום שאדם מתייחד עם קונו אפשר לעשות גיבוש משפחתי? אחרי התפילה חוזרים לבית. אז היכן הגיבושון?

ציפי ג

New member
עזר, שאלתני בזמנו

האם אבי מקדש בערב שבת, כמנגינה שמתפללים בבית כנסת. מזה שנים רבות לא הלכתי לבית כנסת בערב שבת, ולכן לא ידעתי למה כיוונת. והנה, זה לא מכבר הלכתי, וכן אבא שלי מקדש במנגינה זו. הנה חלק מההווי המשפחתי, (שכן מנגינה אין בה הרבה מעבר לכך) שנחסך מאשה שלא הולכת לבית כנסת, כבעלה.

לגביי בקשתך שאצע, תודה לא

שלומלום לך, לא ברור לי על מה יצא קצפך, אני מצהיר באופן הברור ביותר שאין בכוונתי לטרפד את הפורום הזה ואו לפגום במרקם שלו כפי שכתבת. לגביי באופן אישי אכן אינני שומר מצוות אך אין לי דבר כנגד אנשים שומרי מצוות, להפך. כמו כן לגביי הפורום שציינת "טיפול מיני ומיניות" אז אני משמש אחד ממנהליו. אני מכבד את שיפוטיותך לגביי השפה בה אני משתמש אך חושב אחרת ממך ואם היית טורח לבדוק היית רואה שגם כתבתי לך מסר אישי. ועכשיו לעניין עצמו, . שאלותיי אליך נכתבו באופן גלוי היות שמה שכתבת היה באופן גלוי מעל דפי הפורום לכן כך גם שאלותי אליך, זכותך לחשוב עליי ככל העולה על רוחך אך אנא ענה על השאלות הלגיטימיות שנשאלת. כמו כן לגביי השרשור שנמחק זה נותן הרגשה של סתימת פיות אודה לך על הסבר מדוע הוא נמחק. דבר נוסף בכרטיס "צוות הרבנים" מופיע השם שרגא יום טוב ואילו בהודעתכם מופיעים שני שמות אחרים "יוסף.גרין" ו "חיים יצחקי" מדוע זה? אודה לך על התיחסות עניינית לסוגיה שהעליתי על מה שכתבת "חכמים שאינם יודעים להשיב" ההתלהמות שלך לא עונה על הסוגיה והיא מיותרת בעיניי וכמו כן אנא השב לשאלותיי ממקודם ואני כותב אותם שוב: - רבנים של איזה קהילה אתם? - מי הסמכות הרבנית אליה אתם כפופים? אנא תשובה ברורה ולא כפי שעשיתם מקודם שנקבתם ברבנים שאינם בין החיים והוספתם בכלליות "פוסקי דורנו" - מי הרב שנתן לכם את ברכת הדרך לפתיחת פורום זה, אנא את שמו המפורש תודה שלומלום

אמיתי 23

New member
לפי מיטב זכרוני בגמרא

עמ"י עש"ו וכך פסקו בשו"ע . אסור לאדם לקרא בחכמות זרות ובעיקר בחכמי הטבע וסופו לעקר מעולם . לא ? וכל מה שכתב החכם רב חובת הלבבות וכן הרמב"ם ורמב"ם דיברו על לימוד מתוך התורתנו הקדוש והם אוסרים בכל תוקף ללכת ללמוד אצל הגוים וחכמתם אז מי התיר לך ? מאיפה מצאת פריצה כזו ? ומי אתה שתפסול גדולי עולם שתגיד שתובתם אינה מספקת ?

למעלה