הבגידה הגדולה

הבגידה הגדולה

'ואם אדבר איתה על האבק? אתה לא חושב שהיא תקשיב לזה?' הספרן השמיע צליל שהביע עד כמה הוא מפקפק בכך. 'למה לה, לכל הרוחות?' הוא אמר. 'למה שילדה בריאה וחסרת מחשבה תתעניין בחידה תיאולוגית רחוקה?' 'בגלל מה שהיא חייבת לחוות. חלק מזה כולל בגידה גדולה...' 'מי יבגוד בה?' 'לא, לא, זה החלק הכי עצוב: היא עצמה תהיה הבוגדת, והחוויה תהיה נוראה. אסור לה לדעת את זה, כמובן, אבל אין שום סיבה שהיא לא תדע על בעיית האבק... [המצפן הזהוב, מושג הצפון , עמוד 36-37 ] בציטוט הנ"ל המאסטר משוחח עם חברו הטוב צ'ארלס הספרן והוא מספר לו על הבגידה הגדולה שתתבצע על ידי ליירה. לאורך כל הטרילוגיה לא כתוב לנו מה הייתה אותה הבגידה בבירור, אם כי יש שלוש אופציות קיימות: 1. רוג'ר - ליירה בהחלט מרגישה שהיא בגדה ברוג'ר בכך שהובילה אותו למותו, ושם הפרק שבו זה קרה הוא "בגידה". זו היא האפשרות שרוב האנשים בוחרים כששואלים אותם על מה היא הבגידה הגדולה. 2. פנטלימון - כשליירה נוטשת את פאן על רציפי עולם המתים, היא מרגישה שהיא בגדה בשותף החיים שלה. לדעתי זו הבגידה האמיתית. פה היא עוזבת במכוון את פאן והרגשות בקטע הזה נורא חזקים. כמו כן אפשר לראות את הכעס ששורר ביניהם לאחר מכן. 3. שניהם ביחד - קיימת גם הפשרה הזו, בגלל שהבגידה ברוג'ר והבגידה בפאן קשורות אחת לשנייה: ליירה קודם בגדה ברוג'ר, אחר כך בגדה בפאן כדי להתנצל בפני רוג'ר בעולם המתים. כך שהבגידה הגדולה הייתה שניהם ביחד, הדבר הגדול, ולא רק אחד מהם. מה אתם חושבים?

yael ziv

New member
דעתי-

הבגידה ברוג'ר יותר מקדמת את העלילה, אך הבגידה בפאנטלימון חזקה יותר, והחוויה שליירה עוברת בהחלט קשה יותר (הן מבחינה גופנית והן מבחינה נפשית). בנוסף, אי אפשר לקרוא לבגידה ברוג'ר בגידה, מכיוון שהיא נעשתה לא במודע ולא מתוך בחירה. כל עוד אני לא מוצאת קשר הגיוני בין שתי הבגידות הנ"ל אני חושבת שהכוונה כאן היא לבגידה בפאן.

לדעתי - רוג'ר

למרות שפנטלימון זאת בגידה יותר חשובה לדעתי, כתוב שהיא לא תדע שהיא בוגדת. היא ידעה שהיא הולכת לפגוע בפנטילמון כשהיא השאירה אותו שם, למרות שעם רוג'ר לא היה לה מושג.

האבק

New member
המממ רעיון מעניין

לא חשבתי על זה. אבל מצד שני היא לא ידעה שהיא הולכת לבגוד בו, היא הצילה אותו מהאכלנים! את פנטלימון היא עזבה על החוף כשהיא מודעת למה שהיא עושה. כמו שכתבתי בהודעה הראשית - הפרק בו רוג'ר מת נקרא "בגידה". אתם חושבים שפה פולמן מבהיר לנו שזו הבגידה אליה הוא התכוון, או שזה סתם כדי לבלבל את הקוראים?

O a s i s 3

New member
אמ..

אני חושבת שהבגידה הייתה בפנטלימון. בקטע לא מצויין שהיא לא תדע שהיא בגדה, אלא שהיא לא אמורה לדעת שהיא תבגוד. לא היה לה מושג, עד שהיא נכנסה לעולם המתים, שהיא הולכת לבגוד בחבר הכי קרוב אליה, בחלק השני של הנשמה שלה. "והחוויה תהיה נוראה..." עם כל הכבוד למה שהיא עברה עם רוג'ר, מה שקרה עם פנטלימון היה כואב ונורא הרבה יותר. הנשמה שלה נקרעה, והחוויה הייתה מאוד קשה לשניהם. יותר קשה מאיבוד חבר ילדות קרוב.

האבק

New member
גם הטיעונים שלך נכונים

באמת שאני כבר לא יודע מה לחשוב
מצד אחד היא גורמת בעקיפין למותו של רוג'ר, החבר הכי קרוב אליה. מצד שני היא עוזבת את ה*נשמה* שלה בשביל ללכת להתנצל בפניו. אולי זה בכל זאת האפשרות השלישית שהעלתי, שהבגידה היא שילוב של שניהם?

Fairywitch

New member
לא היה לי ספק לרגע שמדובר ברוג'ר-

קודם כל- לפרק קראו "הבגידה" (תודה שהזכרת לי את זה, אודי
), פור גאד סייק. "רמז" יותר ברור מזה אין. בנוסף- הנבואה הזו מוזכרת בספר הראשון, והסיפור עם רוג'ר הוא בספר הראשון. דבר נוסף והכי חשוב- כמו שכבר נאמר פה, היא לא בגדה בפנטליימון בלי לדעת. זאת גם לא בגידה- הפ נפרדו באופן מודע לחלוטין, וזו הייתה פרידה כואבת, אבל זאת לא בדיוק בגידה. היא לא שיקרה לו- לא ביודעין ולא בטעות. מעולם לא חשבתי שמדובר בפאן, ואין לי ספק גם עכשיו.

Fairywitch

New member
לגבי "שיקרה לו"- תוספת:

לרוג'ר היא שיקרה, בטעות ובתום לב. היא אמרה לו שהיא מצילה אותו ושהם מוגנים, ובעצם היא הביאה אותו ישר לידיים של מי שרצח אותו בסוף. חוץ מזה, היא סירבה לקרוא באלתיומטר כשהיא ורוג'ר היו אצל לורד עזריאל. אם היא הייתה קוראת- אולי הוא היה ניצל.

מסכימה.

גם לי לא היה ספק שמדובר ברוג'ר. בפאן היא לא בגדה, כי היא חזרה אליו אח"כ והם התחברו שוב. ברוג'ר - זכורה לי האימה שחוויתי כשהתברר לי שהוא הולך לאכול אותה, וזה היה בגלל ליירה. כמעט בכיתי שם.

כתוב בפירוש

אחרי שהיא נפרדה מפנטה-לימון (שוש!) היה כתוב "וכך התבצעה הבגידה הגדולה שהנבואה סיפרה עליה" (לא מדוייק...). לדעתי זה היה מטופש כי אחרי הבגידה הגדולה שהיא עשתה לרוג'ר לא היה להם מספיק אז אחרי פנטלימון הם כותבים שזאת הייתה הבגידה... שלא לדבר על העובדה שלפרק של רוג'ר קראו הבגידה... רוני
.

yael ziv

New member
אני חושבת שמצאתי את הקשר בינהן-

"וכך התגשמה הנבואה שניבא המאסטר של קולג' ג'ורדן באוזני הספרן," משקפת הענבר, ההארפיות, עמוד 261 עד לפה משפט זה מוכיח כי הבגידה אליה התכוון פיליפ פולמן הינה הבגידה בפנטלימון. אך אם ממשיכים לקרוא את המשך המשפט: "...שליירה תבגוד בגידה גדולה ותשלם עליה בסבל נורא." נראה כי הבגידה ברוג'ר היא הבגידה המנובאת ואחרי שליירה משלמת עליה בסבל ההפרדה מפנטלימון, היא בעצם משלימה את הנבואה כולה, המתייחסת לא רק לבגידה, אלא גם לתשלום.

האבק

New member
אז זו כן אפשרות ג'

ליירה בגדה ברוג'ר (החלק הראשון של הנבואה: הבגידה), ואחר כך נפרדה מפנטלימון (החלק השני: סבל נורא). הו, אז הגענו למסקנה!
תודה יעל!

הממ

אבל ליירה בהחלט סבלה הרבה אחרי שרוג'ר מת... (אני סתם אוהבת להתווכח, אל תתייחסו) רוני
.

האבק

New member
יש מה להשוות?

תקראי רגע את הקטע של המוות של רוג'ר, ואחרי זה את הקטע בו היא נפרדת מפנטלימון ותראי את ההבדל

חחח

נורא קשה לי לא לחשוב על וולדי כל דקה בהקשר של "להוציא חלק מהנשמה" ובלה בלה בלה... רוני
.

למעלה