הא הא, בכתב העת PSYCHOLOGY TODAY

הא הא, בכתב העת PSYCHOLOGY TODAY

התפרסמה כתבה לא קצרה תחת הכותרת "מדוע אנחנו לא מאושרים?" הם לא שאלו "האם". אנחנו- זה הציבור האמריקאי במקרה הזה, אבל מותר להשליך. הנחת העבודה הנוספת בכתבה הזו היא שכמה שאנשים יותר מנותקים ויותר מבודדים מסביבתם, ככה הם יותר לא מאושרים. הכתבה מתמקדת בכמה אספקטים מרכזיים בחייו של אדם. 1. אתם מתחתנים. בדורות הקודמים הציפיות שלנו מבני הזוג שלנו היו מועטות יותר. היום מצפים מבני הזוג להיות חברים, מאהבים, חברי נפש, וחתיכים. אין שום אדם נורמלי שיכול לעמוד בציפיות האלה ככה מסתבר וזה מאכזב. ולכן האמריקאים מקבלים 10 נקודות יותר בממוצע במדד אי שביעות הרצון שלהם מנישואיהם היום , מאשר לפני שלושים שנה וגם מתגרשים המון. דנמרק היא המדינה המאושרת ביותר כרגע, גם מהבחינה הזו אבל גם מאספקטים נוספים, והכל בגלל שהדנים לא זורקים מיליונים על החתונות שלהם ולא מרגישים שהם צריכים להוכיח משהו למישהו. הם לא בלחץ על עצמם, על בני הזוג שלהם ועל הדבר הזה שנקרא "אהבה". 2. אתם יולדים ילדים. אמריקאים הם פיידוצנטריסטים, מרוכזים בילדים שלהם והכל סובב סביבם. בעולם השפוי הילדים מגיעים למשפחה שלהם ומתאימים את עצמם אליה, כשברור שההורים הם בכיסא הנהג. באמריקה לעומת זאת, שבה הכל סובב שביב הילדים, ההורים מנתקים את עצמם מהעולם על מנת לסגוד לרך הנולד. הורים מפנים מה שנקרא באמריקאית "זמן משפחה" כשהמשמעות היא שיש זמן שמוקדש אך ורק למשפחה ובו ההורה בעצם מתנתק מכל פעילות או קשרים עם אנשים בני גילו. בו בזמן שבאיטליה למשל הורים וילדים, ומבוגרים נוספים עם או בלי ילדים, יכולים לאכול ביחד ארוחת ערב, באמריקה זה לא קורה. כי האידאולוגיה האמריקאית אומרת שאתה לא צריך לתכנן להיות עם אנשים נוספים בזמן שאתה מבלה עם המשפחה שלך. הורים פשוט לא מבלים כמו אנשים נורמלים. וככה אתה מתנתק מהעולם ונעשה גם דכאוני וגם מה זה משעמם. אפילו את עצמך. 3. אתם עוברים לפרברים. חצי מהאמריקאים חיים בפרברים או ממש בספר. הפרברים נתפסו פעם כמקום שיש בו יותר מרחב ויותר אפשרויות ויותר חופש, אבל האמת לגמרי הפוכה מזה. העניין הראשון שממוטט את התיאוריה שבפרברים יותר סבבה, היא הרצון של אנשים לקנות בית.כשאנשים קונים בית הם בעצם אומרים בזה שהם רוצים ממלכה פרטית משלהם שמנותקת מהמרחב הציבורי. והבתים היום בעצם מצוידים בכל ציוד אפשרי שעוזר לנו להתנתק ממה שקורה בחוץ, מחיי הקהילה, ולרבוץ בבית די בניחותא בלי להרגיש שאנחנו מפספסים משהו בחוץ. בנוסף לזה, בחמישים השנים האחרונות הבתים האמריקאים גדלו מבחינת שטחם באופן שאמור לחקות בצורה טובה יותר את העולם שבחוץ. הפרוזדור של הבתים האלה מספיק גדול כדי להחליף את ה- TOWN HALL, חדר הטלוויזיה הוא על תקן הקולנוע או התיאטרון הפרטי שלך, חדר האוכל הוא הדיינר. אם הייתה ספירה ציבורית רוב האנשים כנראה לא היו מרגישים צורך לקנות בתים גדולים יותר. ועצם זה שאתה תקוע בכביש מי יודע כמה שעות בשבוע בתוך קופסת פח בדרך אל העבודה וחזרה לסברביה לא מוסיפים לך שמחה. 4. אתם עובדים. והנתון הכלכלי: אנשים שנוסעים 45 דקות בממוצע ביום, צריכים להרוויח 19% יותר בעבודה שלהם בחודש, בכדי שהנסיעה מהפרברים תשתלם להם גם כלכלית. הנורבגים עובדים 1400 שעות בשנה, האמריקאים 1900. טים קסלר, פסיכולוג, מצא מתאם שלילי בין כמות השעות שאדם עובד לבין שביעות הרצון שלו מחייו.אנשים שנשענים על המסלול המטריאליסטי בתקווה שיביא להם אושר ויקנה להם את החלום האמריקאי, יותר מבואסים. כי אם יש מיקוד יתר בעבודה,זה בא על חשבון מיקוד וזמן שאפשר להקדיש לדברים אחרים שיעשו אותך שמח, שבשבילם אתה יענו בעצם עובד. קסלר טוען שדחפים מטריאליסטים גורמים לאדם לראות באנשים אחרים אובייקטים למניפולציות שלך, ובכך פוגעים ביכולת שלך ליצור קשרים נורמטיביים עם בני אדם אחרים. או במילים אחרות: ככל שמתרכזים יותר בלאסוף דברים חומריים, יותר קשה לעזוב את הדברים החומריים האלה בצד ולהתמקד באנשים אחרים. יש כאן סוג של מעגל מרושע: השקעת יתר במשפחה הגרעינית, ורעיונות נוקשים בנוגע איך לחנך את הילדים ובאיזה בית ספר, דורשת יותר זמן בעבודה בכדי לממן את הצרכים האלה של המשפחה ויותר ניתוק לכן מהעולם שמסביב. הורים מבלים הן יותר זמן בעבודה והן יותר זמן עם המשפחה שלהם היום מאשר ב- 1975. ואנשים לכן לכודים במעגלים האלה שבעצם די מאמללים אותם בסופו של דבר, כי אין להם זמן לכלום חוץ מזה. 5 ואחרון, אתם ממשיכים לחלום. התחושה שיש יעד שאליו צריך להגיע בכדי להגשים את עצמך, מקום שבו אתה תזכה לאושר, מקום שבו הרומנטיקה שולטת לעד בקשרים שלך- הוא לא יותר מחלום וקשקוש בלבוש. אבל בגלל שהוא לא מציאותי ונותן סוג של תקווה, הוא גם יוצר סט של ציפיות והילכות חיים לא ריאליות שסופן המר ידוע. המקום הטוב או הרצוי הוא המקום שבו הציפיות של אדם מאוזנות, והידיעה שהדברים שהוא רודף אחריהם אולי לא באמת תמיד שווים את המרדף.

sirpad

New member
לא יודע לגבי ההשוואה לדנמרק

אבל לומר שהדנים לא בלחץ, זה קצת לייפות את הדברים. לפני שבאתי לדנמרק לא ידעתי מה זה סטרס, ושיש גם מחלה כזו.

sirpad

New member
קטונתי, עדיין עובד על להסביר לעצמי

מה עושה אותי מבסוט, ואיך להתמיד בזה.

mayush63

New member
תגידי לאן את עוקרת

זה מעניין אותי גם לא אמרו כלום על בריטים? דווקא תמיד נראה לי שאמריקאים הרבה יותר שמחים ותקשירים מהבריטים אבל אולי זה עניין של עומק ההכרות איתם.. אגב- נצל"ש לא קשור (כדי לא לפתוח שרשור חדש)- יד ושם פתח דף לציון 50 שנה למשפט אייכמן (אתמול) עם קטעי ארכיון אמא שלי שלחה לי לינק- זה מעניין- אם יש זמן/סבלנות http://www1.yadvashem.org/yv/he/holocaust/eichmann_trial/index.asp

צפיתי

יש כל מיני דברים שאפשר לומר על זה, אני לא אגיד. והאמריקאים אומללים. זה רק הנוגדי דיכאון שגורמים להם להראות שמחים.

ranshe

New member
מעניין. אפשר לינק למקור?

לא מצאתי לפי ב-http://www.psychologytoday.com/, אבל אולי לא חיפשתי נכון

forglemmigej

New member
זה מה שיש לי להגיד

בכל החפירה הזו לא מצוין מהו אושר ,אלא רק מהו לא. הכוונה בחפירה לא אליך אלא למי שכתב את הגיגיו. פעם לפני 100 שנה היו מעמדות מאד ברורים אנשים פשוט נולדו אליהם והיה קשה מאד לשנות סטטוס. מאז השתנו הרבה מאד דברים וכל אחד יכול להגשים חלום, לשנות מעמד חברתי , ללמוד, לעבוד ,לטייל ,להתחתן עם מי שבא לו (אני מתכונת לעולם המערבי השבע כמובן
) עבודה היום היא לא 8-0-5 או 9-0-5 אלא 7-24 או 24/7 ורוצים פתרון מיידי לכל דבר, הפלפון עושה אותך זמין מיד. השכלה היא בהתאם למה שבא לכל אחד ולאו דוקא לצרכים של החברה. קריירה היא מזמן לא מקום מוסדר עם פנסיה אלא פרויקטים שמחליפים פרויקטים שמחליפים...וכן הלאה. חברים זה משו שמקליקים עליו בפייס או שלפעמים גם מתעלמים.. החיים היום הם שינוי ענקי שלא כל אחד יכול להתמודד איתו ,הטכנולוגיה תמיד מהירה מהרגש היא נותנת אולי פתרונות נוחים מבחינה טכנית אבל היא לא מקרבת אנשים היא לא עושה אותם פחות בודדים . ולסיום ,הגודל אף פעם לא קובע ויעיד הקטע עם בתים גדולים בסברביה ולמה בכלל הכל כל כך גדול באמריקה?

לגבי השאלה האחרונה

שהעלית, אני בטוחה שהם רק מפצים. לי תמיד נדמה שאנשים רק מחפשים דרכים כל הזמן שבהן הטכנולוגיה תוכל לצמצם מרחקים בין אנשים. לא אמרתי שזה תמיד מצליח.

הההא

אבל זה תלוי את מי שאתה שואל. אם אתה שואל את ווינט האנשים בארץ הכי מאושרים בעולם! הגעתי למסקנה שאושר תלוי ביכולת שלך להתכחש למציאות, עד גבול מסוים. וקצת על סובלנות "לזרים"- רעיונות זרים, דתות זרות כאלה:http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1224956.html http://www.haaretz.co.il/hasite/spages/1225038.html והאמת היא שלדעתי הקרקע מוכנה ופוריה בארץ, חברתית, פסיכולוגית ופוליטית למהפך אנרכו-פשיסטי. מארק מיי וורדס.

למעלה