הארכיון הציוני

עדנה4

New member
הארכיון הציוני

היום קיבלתי תוצאות (חלקיות לפחות) מחיפוש שנעשה על פי בקשתי בארכיון הציוני. על פי ספר זכרונות שנכתב ע"י בן עיר של אימי - ידעתי באיזו אניה, ובאיזה תאריך עלתה אמי ארצה. אותו בן עיר מזכיר בספרו שהוא באמת פגש באניה את אמי וסבתי. זה שהוא לא הזכיר את סבא לא הטריד אותי. אבל היום התברר לי שאמי וסבתי הגיעו ארצה לבדן. סבי כנראה הגיע קודם או אחר כך. האם יש למישהו רעיון איך למצוא מתי (ובאיזה סטטוס - של מבקר או של עולה)הגיע סבי ארצה? תודה.

wow1

New member
מדבריך עולה שבנות השרות הלאומי

בארכיון הציוני עדיין לא בדקו רשומות אודות אביך. בקשי מהן לבדוק ע"פ שמו של אביך אם יש לו אזכור כלשהו באוצרות הארכיון. כמובן שכל פרט ביוגרפי נוסף אודות אביך יוכל לעזור, כגון: ארץ מוצא, השתיכות לתנועה ציונית כלשהי ו/או הכשרה לקראת עליה ( ישנו בארכיון מאגר תיקים של מועמדים לעליה ). אם אביך עלה לפני אמך וסבתך יתכן והוא שלח להם סרטיפיקטים מתוקף היותו אזרח ארץ ישראלי ( ישנו מאגר ארוסות משנת 36 והלאה אם זכרוני אינו בוגד בי ובו רשומים גברים ששלחו סרטיפיקטים לארוסותיהן ) וכך הלאה והלאה. איל.

עדנה4

New member
המדובר הוא בסבא - לא באבא

שכן על אבי יש לי אינפורמציה, והצד המעניין אותי ביותר, וזה שעליו אין לי מספיק אינפורמציה הוא של הסבא וסבתא. (הורי אמי) אז מצאתי שסבתא ובתה - היא אמי עלו ארצה באניה סבסטופול, ב 19.4.1926. ואיפה סבא? האם בא קודם לכן, אולי לבקר את בנו - דודי, שעלה ארצה קודם לכן עם גדוד החלוץ על שם ברנר, או שמא היה זה הפוך. סבתא ואמא באו לבקר את הדוד, וסבי הצטרף אחר כך. העניין הוא שלגבי אמא וסבתא היתה לי נקודת התחלה. ספר זכרון שפרסם בן עירן, והזכיר שפגש אותן באניה, סיפר גם מה היה שם האניה ובאיזה תאריך הגיעו ארצה. לגבי סבא אין לי נקודת התחלה. ואני מחפשת רעיון כיצד להתחיל. תודה בכל מקרה. עדנה

כוכה

New member
האם פירטת בפנינו כבר שמות???

לא כל כך זכור ליו ואם לא - כדאי שתפרטי מה שאת יודעת עליהם שמות, מאיפה, באלו מסגרות היו בארץ ומקומות. לעתים מישהו עולה במקרה על קצה חוט - וכך מגיעים לפקעת.

עדנה4

New member
והנה פירוט הסיפור

אז ככה. מה שאינני יודעת - עולה כמובן בהרבה על מה שאני יודעת. אבל בקיצור זה ככה: אמי ז"ל נולדה במוזיר שברוסיה הלבנה ב 1913. אביה -(יעקב יפמן) קיבל אחרי שהשתחרר מהשרות הצבאי בתזמורת של הצאר ניקולאי חלקת יער ליד מוזיר, וכך הגיעו לשם. אינני בטוחה היכן גרו קודם. ב 1922 עלה ארצה בנם (דודי) עם גדוד החלוץ על שם ברנר. בעקבותיו הגיעו גם סבא וסבתא. שמעתי שבאו לביקור ונשארו בארץ. לכן היה לי חשוב לברר באיזה סטטוס הגיעו, כמבקרים או כעולים. מצאתי שבן עיר של אמי עלה יחד איתה ארצה. על האניה היה מאוד מוטרד שמא יתפסו אותו על משהו ויחזירו אותו לרוסיה, וכשסוף סוף יצאה האניה לדרך, קראה לו סבתי ואמרה ל: "עכשו אתה יכול לעשות להם אצבע משולשת (אה פייג ביידיש)". אחר כך סיפר באיזה אניה הגיע ארצה (הסבסטופול 19.4.26) והנה השגתי את הרשומות משרון בארכיון הציוני - והנה הפתעה - סבא לא מופיע ברשימות. אז איך בא? ומתי? האם בא לפני סבתא ואמא, או אחריהן? ואיפה אפשר לחפש? האם ניתן לחפש אניה, אניה, והאם יש רשימות של האניות? סבא בודאי לא בא לפני דודי (בנו) שעלה ארצה ב 1922, אבל אולי עלה ארצה אחרי שאמא וסבתא הגיעו? ההפתעה הגדולה שהיתה לי, היתה לפני כמה שנים כשפניתי לחיפוש קרובים הישן ושם אמרו לי שיש מכתב למשפחת אמא (משפחת יפמן) ושלחו לי מכתב שכתבה אחות סבתי (אם אמי) שאף אחד בארץ לא ידע על קיומה. שמה היה ביילה גוזמן (בת שמואל דב טורצקי) מלנינגרד. מהמכתב התברר שהיא התכתבה עם אחותה - אמי עד פרוץ מלחמת העולם השניה שאז נותק הקשר. בזמן המלחמה סבתא חלתה, ומתה ב 46. ב 1949 כתבה אחותה של סבתא לחיפוש קרובים והמכתב חיכה לי 51 שנים! חיפשו עבורנו בבית שאת כתובתו היא מסרה אולי במקרה יש מישהו מהמשפחה שגר שם אבל לא היה. מאוד הייתי רוצה לדעת מה קרה למשפחה שם, מי שעבר שם את המלחמה, עבר תקופה קשה מאוד, אבל איך מוצאים את צאצאיה של ביילה גוזמן שגרה בלנינגרד אחרי מלחמת העולם השניה, בת ר' שמואל דב טורצקי (הסבא רבא שלי ששמעתי שהיה בעל אניות להובלת חיטה) זה הסיפור כוכה, יותר חורים מגבינה, כמו שאומרים, אבל אולי לאט לאט אצליח לפחות חלק מהחורים לסגור.

כוכה

New member
הסיפור מרתק ולא רק מהצד המשפחתי

גם מבחינה לאומית היסטורית ויש בו הרבה מרכיבים מעניינים.... וללא שייכות -יש להפריד בין חיפושייך אחר המשפחה בארץ ואלה של חו"ל - לגבי האונייה - אולי מכיוון שפחד נרשם בשם אחר??? האם חיפשת מחפשי המשפחה בג'ואישגן ??? כוונתי ללנינגרד. הארכיון הציוני - מפקדי אוכלוסין ייתן לך מידע על המשפחה בארץ. הדוד הוא דמות מפתח כי עלה עם קבוצה - בוודאי מוכרת. ודרכו לדעתי יש סיכוי למצוא חוט לבני המשפחה האחרים. ארכיון החלוץ - מצוי בבית לוחמי הגיטאות. וגם ביד טבנקין באפעל אפשר למצוא חומר של החלוץ. וזוהי רק ההתחלה לה לה לה ..... ואחרים ימשיכו ויסייעו בידך - (כי אני - מה זה עסוקה... וגם לא כל כך מומחית כמו רבים כאן).

עדנה4

New member
את צודקת

שיש להפריד בין שני החיפושים. את יודעת מאז שקיבלתי את מכתבה של אחות סבתי יש לי הרגשה של אחריות. ברור לי שאולי רק נכדיה (במקרה הטוב) הם בחיים. ואם פעם יבוא מישהו מהצד השני ויחפש קרובים בארץ, כל הסיכויים שלא ידעו על קיום הקשר אלינו. אולי אני באמת צריכה להרשם בג'ואישגן כמחפשת את משפחת גוזמן מלנינגרד. את רואה לא ידעתי שארכיון החלוץ נמצא בבית לוחמי הגיטאות. אני אנסה לחפש שם אולי יש משהו. ואנסה גם במפקדי האוכלוסין. לא חשבתי על זה. עדיין אין לי נסיון מספיק בתחום הזה, ולצערי הרב מאוד מאוד לא יכולתי להצטרף לנסיעה לירושלים, ואני מקנאה בכם שהייתם שם. אם יש רעיונות נוספים אני אשמח לקבל. תודה, עדנה.

friend9

New member
יריה באפלה

לפי סיפורך לא מן הנמנע שביילה גוזמן מוצאה גם היא ממוזיר. ב- JGFF יש 2 אנשים החוקרים משפחת GUSMAN מהעיר MOZYR בבלרוס:
Marlene & Barry Horwitz (#14297) 5143 Densmore Ave. Encino, CA 91436 United States [email protected] Deborah Mann (#72903) [email protected]
לא יזיק לכתוב להם. ודרך אגב, הסתכלתי במפה: מוזיר יושבת על נהר גדול, נהר פריפיאט, וזה תואם לסיפור על הובלה בנהר.

wow1

New member
ארבע הערות לסדר היום:

1. קצה חוט אחד הוא לסרוק את ה- family finder בג"ג אחר גוזמנים וטורצקים ולהתחיל לשלוח מיילים לכתובות שנראות בעלות פוטנציאל ויש כאלה בעיקר מבין הטורצקים. 2. לתרגם את הסיפור לאנגלית ולהכניסו לקבוצת הדיון של הג"ג. 3. לצרף את הכתובת בלנינגרד לסיפור. 4. אני חושב שבמשפט: "מהמכתב התברר שהיא התכתבה עם אחותה - אמי" נפלה טעות וצריך להיות: "סבתי". איל.

../images/Emo45.gif וואו../images/Emo70.gif איזה סיפור../images/Emo70.gif

נראה לי שאפשר להוציא ספר מתח מרתק מהסיפורים של כולנו. אז נכון, אני יודע ש"המדור לחיפוש קרובים" וודאי מלא בסיפורים כאלו, על אחים שנפגשו אחרי שנים, על מכתבים אבודים שנמצאו וכו' - אבל כשזה מסופר כאן, בגוף ראשון, לקהל שמתרגש מסיפורים כאלה, זה אחרת לגמרי
אני מסכים לגמרי עם ההצעות של wow1. צירופי מקרים נדירים הם הרבה פחות נדירים כשאוכלוסיית היעד גדלה
ארנון

עדנה4

New member
אייל צודק

היא באמת התכתבה עם סבתי. ובעצם אולי גם עם אמי? כבר אין את מי לשאול. אגב, אנשי חב"ד היו נחמדים מאוד, (לבת דודה שלי יש קרובים חבדניקים מהצד השני) וחיפשו בבית שאת כתובתו היא מסרה בלנינגרד אם יש מישהו שם. אני אסירת תודה על ההצעות לפעולה. אם ארנון זוכר, הפניה הראשונה שלי אליכם היתה בבקשה לקבל כתובת לפנות אליה בלנינגרד - סנט פטרסבורג של ימינו, ועכשיו אחרי שהתפניתי קצת (בשבוע שעבר השאתי את בתי) אתחיל לכתוב מכתבים ואספר לכם כמובן מה העליתי בחכתי. תודה לכולכם. עדנה

אני בטוח שאת מבינה כבר - אחרי זמן

מה בפורום - שלרוב, הרקע לשאלה חשוב לא פחות מהשאלה עצמה. הסיפורים הלכאורה-פעוטים נונתנים בידי הקוראים אותם אסוציאציות וכיווני מחשבה, איש איש בדרכו. מזל טוב לנישואי בתך - הוספת עוד קשר לעץ המשפחה...
ארנון

כוכה

New member
הערה לגבי ארכיונים

שנאמרה כבר רבות בעבר: בית לוחמי הגיטאות - המנהל יוסי שביט (שיתוף פעולה לא מי יודע מה - בהמעטה...). כתבי (פקס) מה בדיוק את מחפשת, תתאמי איתו מתי את באה, תקבלי תיקים ותתחילי לעבור עליהם - הם לא יחפשו בשבילך. אפעל- תתקשרי לרוני עזתי - המנהל - - או פקס, תגידי במה במדובר - תקופה, גדוד מקומות - תבקשי שיגידו לך בחיפוש הממוחשב שלהם אם יש משהו בעניין (הכיני כמה מילות מפתח) וההמשך כנ"ל. בהצלחה!!!

א77

New member
גבינה מחוררת עדיפה בהרבה

על כלום. ומה איכפת לך מהחורים, אם בסה"כ הגבינה עצמה גדולה מאד. רק לא הבנתי למי פנית? מה זה בדיוק מה שכתבת :כשפניתי לחיפוש קרובים הישן שבת שלום זאבי

עדנה4

New member
חיפוש קרובים הישן

אני מתבישת להודות על בורותי, אבל רק לפני כמה שנים שמעתי על הארכיון הציוני ממכר שחיפש חומר על משפחתו. החלטתי שמה שטוב בשבילו יכול להיות טוב בשבילי. הרמתי טלפון ואמרתי שאני מחפשת חומר על המשפחה. אמרו לי אין, אבל אולי תפני לחיפוש קרובים? לא הבנתי, איזה חיפוש קרובים, ההוא ההוא, הישן שפעם שמענו תוכניות ברדיו בשנות החמישים? (אז חשבתי שסתם הרדיו פתוח לא עלה בדעתי שאמי מקשיבה אולי ספציפית למשהו). אמרו לי כן, אותו חיפוש קרובים הישן מלפני 50 שנה. נתנו לי טלפון של אשה שעד לפני כשנה נדמה לי החזיקה את הארכיון הישן ההוא עד שהוא עבר לארכיון הציוני. התקשרתי אליה ואחרי כמה ימים קיבלתי חזרה בפקס מכתב מדודה של אמי שאף אחד בארץ לא שמע עליה. אמי כנראה סיפרה רק על מי שחשבה שנשאר בחיים. על הדודה שלה, אחות סבתי לא סיפרה. רק תארו לכם מה זה לקבל מכתב שחיכה 51 שנים שמישהו יגאל אותו מתהום הנשיה.

z a h a v i

New member
סיפור מרתק

הי עדנה שבת שלום קראתי את השירשור שהתחלת הוא באמת מרתק ועם אתגר , ענף עץ המשפחה שלכם אצלי הורחב בהוספת פרטי החתן המצטרף.כך שהמלצת ארנון מולאה.

מה אתה עוד פה???

לך הביתה
תנוח קצת מהגניאולוגיה
הפורום יחזיק מעמד בלילה
אין לו סיוטים
אז יאללה
שלך חנה גונן

עדנה4

New member
לעץ של zahavi

קשור בעלי, שזה ענף גדול, מסובך ומעניין בפני עצמו, בעל סיפורים מרתקים. אני מתחברת רק כ"אשתו של". עדנה

למעלה