הארי פוטר וגזענות

חרבביש

New member
הארי פוטר וגזענות

גזענות, במציאות החוץ-פוטרית, היא כשמבדילים בין שתי קבוצות או שני אידיווידואלים *שווי ערך* על בסיס משתנים חסרי משמעות ובלתי ניתנים לבחירה, כגון צבע עור, מוצא, שפה וכד'. - ומתרצים באמצעות אותו משתנה חסר-משמעות את ההפיכה של אחד הצדדים לנחות מהשני.

בהארי פוטר, הגזענות היא של אוכלי-המוות ותומכיהם כלפי מוגלגים וחצי-מוגלגים. ההבדל העיקרי מהמציאות שלנו, הוא שרולינג מציגה מציאות שבה באמת יש שני גזעים, גזע עליון (בעלי יכולת קסם) וגזע נחות (מוגלגים). גם ה"טובים" וה"נאורים" בסדרה מתייחסים למוגלגים בזלזול ובוודאי שלא כאל שווי ערך - קצת כמו האוליגרך הנדיב, הם מגנים על המוגלגים אולם מסתירים מהם את האמת ולא משתפים אותם בהליכי קבלת ההחלטות; רואים בהם יצורים פסיביים.

יכולת הקסם, ממש כמו תכונות הגזע העליון לפי אידיאולוגיות גזענות שונות, נמצא בדם. זוהי עובדה שרולינג קבעה בסדרה; לא מדובר באידיאולוגיה חברתית מערבית-קפיטליסטית, שבה מי שמשקיע הכי הרבה, מגיע הכי רחוק; מדובר באידיאולוגיה חברתית גזענית, שמחלקת את בני האדם, במקרה זה, לשני גזעים: מוגלגים (חלשים, נזקקים, אשר נולדו כאלה ולעולם יישארו חסרי כוח קסם) - וקוסמים (עצמאיים ובלתי תלויים. גם הם נולדו כאלה, גם אם לא ידעו זאת בתחילה).

מסקנתי היא, שבניסיון להציג את הגזענות כאכזרית ולא-צודקת, רולינג למעשה יוצרת חברה שההפרדה הגזעית היא הטבע שלה ומביעה השקפה גזענית משל עצמה בעצם ההפרדה בין בעלי יכולות קסם (אשר עוברות בדם!) לבין מוגלגים.

אני מסכים אבל

הסתרת האמת מהמוגלגים היא בראש ובראשונה כאמצעי להגנה להקוסמים עצמם, עוד מהפרעות של המאה ה-15, וכל עלילות הדם על המכשפות - (פטיש המכשפות).

מאיפה הסקת שהקסם טמון בדם?
כי אם כך - מאיפה מופיעים למוגלגים ילדים עם פוטנציאל קסום (כמו הרמיוני?) ומה עם סקיבים?

חרבביש

New member
בוודאי שהקסם הוא בדם

לעיתים רחוקות יש מקרים יוצאי דופן, של סקיבים וילדי-מוגלגים. ממש כמו עיניים כחולות, שלפעמים מדלגות על מישהו במשפחה של כחולי-עיניים ולפעמים, בלי סיבה מוסברת מופיע מישהו עם עיניים כחולות למשפחה של כהי-עיניים (בסופו של דבר הסיבה היא כנראה שבעבר הרחוק-מאוד היו כחולי עיניים במשפחתו, הרי כל בני האדם מקורם אחד).
אז כן, יכולת קסם היא כמו עיניים כחולות.

אני ממש לא מסכימה

הקסם של רולינג הוא תכונה מולדת, זה נכון, תכונה עם יתרונות וחסרונות ואולי נראית לנו טובה או נעלה אבל המסר שאני ראיתי בה"פ זה שהיא פשוט קיימת (וארתור וויזלי הוא ההוכחה שלפעמים לקוסמים נראה שהמוגלגים חיים טוב יותר)
אבל המסר של רולינג הוא חד משמעית נגד גזענות ורואים את זה ביחס של דמבלדור (אני אקח אותו כמייצג ה"טובים") ושל אמברידג' (מייצגת ה"רעים") לדמויות השונות.
בסגל הוגוורטס אתה רואה את האגריד החצי ענק, פליטיק הקרוב של גובלינים ובמשך שנה גם את לופין האיש זאב, שלושתם מקובלים על דמבלדור, אהודים בבית הספר, אהודים על הארי (הגיבור), חוץ מזה אתה רואה שם את הרמיוני בת המוגלגים החברה הכי טובה של הארי ו"הילדה הכי חכמה בשכבה".
אמברידג' מהצד השני גזענית חשוכה ששונאת "בני כלאיים מטונפים" ומוגלגים (המשרד בספר 7) ויש עוד בערך מליון דוגמאות של דמויות שהן טובות ואוהבות מוגלגים ואת מי ששונה מהם (כמו למשל הוויזלים) ודמויות רעות גזעניות (לדוג' משפחת מאלפוי)

חרבביש

New member
בסגל הוגוורטס אין מוגלגים. רק סקיב אחד

עד כמה שידוע לי.
בכל מקרה אני לא טוען שדמבלדור הוא גזעני - אלא שרולינג היא כזו, בכך שהיא מחלקת את המין האנושי לגזעים שונים, בעלי יכולות קסמים וחסרי יכולות קסמים.

timetraveler900

New member
לדעתי זו בחירה שלך לראות בזה כגזענות

הרי מן הסתם בני אדם שונים זה מזה. וכמו בהגדרה שנתת בהתחלה כשמבדילים ביניהם על בסיס משתנה בלתי ניתן לבחירה ומורידים מהערך שלהם על בסיס אותו משתנה זו הבעת גזענות.
כמו שאמרו לפני, ההסתרה של קסם מפני מוגלגים היא הכרחית וחיונית להישרדותם של שני ה"סוגים". תאר לעצמך שהמוגלגים היו יודעים על קיומם של קוסמים. היו חוזרים לציד מכשפות ורדיפות, כי רוב בני האדם לא מסוגלים לסבול את התחושה שיש קבוצה שחזקה יותר מהם. יראו בזה כאיום ומשם מה שיניע אותם זה כבר לא היגיון אלא פחד. עלול לפרוץ כאוס כל כך גדול שבסוף אנשים יהרסו לעצמם את החיים.
אז איך אפשר לצפות שיהיו מוגלגים בהוגוורטס? ומה הם יעשו שם? (פילץ' הוא דוגמה לסקיב שבמקום לזרוק אותו מעולם הקוסמים נתנו לו הזדמנות להשתלב, אולי לא בדרך הכי מודרנית שיש, בקהילה שהוא נולד בה).

הקוסמים חיים בתרבות שלהם והמוגלגים בתרבות שלהם. אין שום רמיזה מצד רולינג שהמוגלגים נחותים יותר כי אין להם קסם. זו כבר הסקת מסקנות. וזו מסקנה שגויה, כי אולי באמת אין למוגלגים את אותם יתרונות שיש לקוסמים אבל גם לקוסמים אין יתרונות שכן יש למוגלגים.
הכל עניין של נקודת מבט.

חרבביש

New member
את סותרת את עצמך.

מצד אחד, "אולי באמת אין למוגלגים את אותם יתרונות שיש לקוסמים אבל גם לקוסמים אין יתרונות שכן יש למוגלגים."
ומצד שני את בעצמך אומרת ש"רוב בני האדם לא מסוגלים לסבול את התחושה שיש קבוצה שחזקה יותר מהם".
אז אלה שתי קבוצות שוות או שיש קבוצה חזקה וקבוצה מוגבלת?

timetraveler900

New member
אני גם אמרתי שזה עניין של נקודת מבט

אם המוגלגים יגלו שיש קוסמים הם ישר יתפסו אותם כחזקים יותר מהם (בין היתר בגלל שהם גודלים על סיפורים ואגדות על קוסמים רבי עוצמה וכמה קסם יכול לפתור הכל),
אבל זה לא בהכרח נכון.
בני אדם מטבעם כשהם נכנסים למצב חדש, כשהם ניצבים בפני דבר חדש, הם נכנסים למצב של מגננה - "איך אני יכול לשמור על עצמי? איך אני יכול להגן על עצמי?", מגוללים בראש את התסריט הכי גרוע ולפיו הם עובדים. זה לא בדיוק רציונלי אבל זה מה שקורה.
אז שתי הקבוצות שוות ערך, אבל תמיד יהיה מי שיתפוס את אחת מהן כחלשה יותר.

uma cuica

New member
בטח שהיא לא גזענית

אלה מבקרת את הגזענות
כתבתי על זה תגובה בבלוג שלי

uma cuica

New member
החלוקה עצמה

היא נראה לי בשביל העניין שהספר מייצר זתוך העולם שלנו חיים קהילה עצמאית של קוסמים שאנחנו לא יודעים אליהם זה חלק מהעניין שהספר מעורר, זה לא בא מתוך גזענות.

אני חושבת שרולינג מציגה עמדה חד משמעית

נגד גזענות על כל צורותיה

הארי שהוא קול המספר חף מכל גזענות שהיא. הוא מחלק את העולם לרעים וטובים לפי ההשתייכות לאוכלי המוות ולא לפי גזע ולכן הוא מקבל בצורה יפהפיה את האגריד החצי ענק פירנזה הקנטאור גריפהוק הגובלין ודובי גמדון הבית.
שלא לדבר על האמירה החד משמעית שלו ללופין "אבל אתה נורמלי אלא שיש לך בעיה"

הרמיוני שהיא הקול של רולינג פועלת חד משמעית נגד גזענות בפעולה שלה למען גמדוני בית והיא גם מייצגת את המגזר שסובל מגזענות בהיותה בת מוגלגים.

כל ההצגה של דמויות מתבססת על זה מאלפוי וולדמורט גזענים וכמוהם פאדג' ואמברידג'
לעומתם דמבלדור , הארי ומשפחת וויזלי מתנגדים לגזענות ופועלים נגדה.

עצם החלוקה לפי מוגלגים וקוסמים לא מהווה לדעתי גזענות אלא הצגה של מצב נתון שבו יש שני סוגים של בני אדם עם תכונות שונות.
העניין הוא שהרעים בסיפור רואים בעצמם נעלים על המוגלגים והטובים רואים בכולם בני אדם.

uma cuica

New member
בדיוק

למרות שהחברה של הקסומים בהארי פוטר היא מאוד גזענית וממדרת, כאילו הקוסמים בינהם לבין עצמם לא שווים, גמדונים לא מקבלים שום זכויות, ילדי מוגלגים נרדפים, ענקים מוגלים וכ"ו, נראה לי שרולינג משתמשת בזה כדי לבקר את הגזענות ולגנות אותה לא רק אצל אוכלי המוות אלה בכל החברה ולאורך כל הספרים רולינג מראה לנו שגם שוולדמורט איננו החברה שם היא מאוד בעייתית וחיה בהכחשה שהוא אי פעם יחזור, ולא עושה גם מספיק כדי לשנות את התנאים לעלייה מחודשת שלו.

בקשר לרעים וטובים חשבתי על זה וזה גם מעניין , הארי מחלק על העולם לטובים ורעים בעיקר בספרים הראשונים שהוא עוד יחסית ילד, אבל אם תשימו לב לחלק גדול מהדמויות הטובות יש תמיד צד "רע" או "חייתי" בדמבלדור יש את כל מה שאנחנו מגלים על העבר האפל שלו ועל המשפחה וזה, באגריד יש צד כאילו חייתי שאוהב בעלי חיים מפלצתיים בספר השני רידל תיאר אותו כ"מגדל גור זאב מתחת למיטה נאבק ביער האסור עם טרולים" , לופין הוא אדם זאב, בהארי יש את הצד שוולדמורט הטביע בו שהוא היה קטן, רון יש לו את הקטעים שלו שהוא תמיד מרגיש מקום שני, סיריוס בלק שהוא...נו... סיריוס בלק
. הרמיוני היא היחידה שהיא באמת סתם ילדה חרשנית שרוצה בטובת כולם
. ושאר הדמויות הם טובות אבל הארי לא מכיר אותם באופן מעמיק כל כך אז אנחנו לא מכרים עוד צדדים שלהם. (ואי אפשר להכיר גם מילון רובדים בכל הדמויות שיש בספר זה קצת מוגזם)
וזה עוזר לרוילנג להדגיש את זה שלכולנו יש צד רע אבל החבירה היא בידיים שלנו.

טוב זהו סייימתי עם החפירה

חרבביש

New member
רולינג מציגה עמדה אנטי-גזענות

בתוך החברה הקסומה. אולם מחוץ לה, קוסמים ומוגלגים חיים באופן מופרד, עם פערים בלתי ניתנים לגישור. להארי אולי יש המון חברים שלא מקובלים בין הקוסמים, אבל אין לו חברים מוגלגים. המקרים הבודדים שבהם יש מוגלגים שמתחברים עם קוסמים הם יוצאי דופן שמוכיחים את הכלל.

זה נכון עובדתית אבל

להארי אין חברים מוגלגים משתי סיבות שאף אחת מהן לא קשורה לגזענות בכלל : קודם כל בגלל דאדלי שגרם לזה שלא יהיו להארי חברים (נאמר במפורש בספר הראשון שאף אחד לא רצה להיות חבר של הארי כי פחדו מדאדלי הביריון) וחוץ מזה הארי לומד בפנמייה רק של קוסמים, זה כמו שלמים שלומד בפנמייה. שמקבלים אליה רק ילדים בגובה 1:50 בשם משה לא כל כך יוכל להתחבר עם אחרים

למעלה