האפיפיור סילבסטר

david g

New member
האפיפיור סילבסטר

תמיד יש את הוויכח הזה שלא צריך לחגוג את הסילבסטר. אז מישו בבקשה מוכן להגיד לי אחת ולתמיד, סלבסטר באמת היה רוצח יהודים ואנטישמי ברמה של היטלר או שזה סתם לא נכון? אני שואל מבחינה היסטורית כמובן... מבחינה עובדתית.

tayenka

New member
כנראה שלא היה

כנראה שסילבסטר היה די לא משמעותי, נקודה. אפילו הישג קטן כמו רדיפת יהודים לא השיג.. הוא חי בתקופה שהייתה קריטית לנצרות, אבל נעדר מכל הארועים החשובים (ועידות סופר חרכזיות, למשל). חוצמזה, אנחנו חושבים עליו בתור אפיפיור, מישהו שיכול ליזום משהו כמו רדיפות, וזה לא מדוייק. הוא היה בישוף רומא - בישוף חשוב, אבל באותה תקופה לא בעל ההשפעה שהייתה לבישופי רומא אח"כ. כיוון שאני לא זוכרת כרגע פרטים מדוייקים, אנסה לא לבלבל, אבל לכל הפחות אני אגיד שלא ידוע לנט שרדף יהודים. ד"א, דבר עם נוצרים בחו"ל, אף אחד לא יידע מה זה "סילבסטר". רק בישראל קוראים לזה ככה, לא ברור למה (כלומר, זה נכון שערב השנה החדשה הוא יום הקדוש של סילבסטר, אבל הוא לא מספיק חשוב כדי שנוצרים יקראו את החג על שמו).

מטרניך

New member
תיקון טעויות:

מכל העדויות שאני מכיר סילווסטר ה-1 היה דווקא אפיפיור משמעותי מאוד. הבעייה היא שיש סביבו אגדות רבות ולכן לא ידוע בדיוק מה נכון ומה לא. אבל עצם העובדה שיש אגדות סביב האיש מלמדת שהוא היה חשוב. הוא היה הבישוף של רומא בתקופת התנצרותו של הקיסר קונסטנטין והאגדות מספרות שהוא מילא תפקיד חשוב במאורע הזה שהיווה את פריצת הדרך לנצרות. ע"פ העדויות הוא אירגן בשיתוף פעולה עם קונסטנטין את הקונציל החשוב של ניקאה בשנת 325 שבה התקבלו החלטות חשובות מאוד מבחינת הכנסייה הנוצרית (מאבק במינות האריאנית, קביעת השילוש הקדוש כדוגמה נוצרית בסיסית וכד'). כיוון שבשנות כהונתו עברה בירת הקיסרות לקונסטנטינופול הפך סילווסטר לאדם החשוב ביותר ברומא. כיוון שכך צצו אגדות על הסמכויות שהוענקו לו ע"י הקיסר כשליט החלק המערבי של האימפריה. בתקופות מאוחרות חוברו ביוזמת אפיפיורים תעודות מזוייפות על ה'מתנה' שהוענקה כביכול לסילווסטר ע"י הקיסר, בתור בסיס למעמדם ולכוחם של בישופי רומא - הלא הם האפיפיורים. המסמך הידוע ביותר הוא 'DONATIO CONSTANTINI', כלומר מתנת קונסטנטינוס שעליה בעיקר הסתמכו האפיפיורים גם במאבקם בקיסרים ובמלכים של ימי הביניים ושעובדת היותו מזוייף התבררה במשך הזמן. לגבי היהודים מספרות האגדות על פולמוסים שהוא ניהל עם רבנים ועל רדיפתו את 'היהודים הנוצריים', כלומר קהילות של נוצרים ממוצא יהודי שניסו לקיים קשר כלשהו עם היהדות. הכנסייה בתקופה זו עשתה הכל כדי להיבדל מהיהדות וחיזרה אחרי האצולה הרומית שבקרב חלקים מתוכה היתה אהדה ליהדות. היא ראתה על כן ביהדות אוייב מר. עד לימי קונסטנטין היו רדיפות נוצרים ברומא בעוד שדווקא כלפי היהדות גילה השלטון סובלנות. אגדה אחת מספרת שגם קונסטנטין נטה ליהדות וסילווסטר, ע"י פולמוס פומבי מוצלח עם רב, שכנע אותו בצדקתה של הנצרות. לגבי ה-31 בדצמבר, הרי בכל אירופה המרכזית והמזרחית הוא נקרא 'סילווסטר'. לא רק בישראל, גם בגרמניה, שוויץ, אוסטריה, פולין וכד'.

Boogieman

New member
האגדות הנ"ל הן מאוחרות יותר לא?

תקן אותי אם אני טועה בנקודה הזאת, והיות שהן יותר מאוחרות אז סביר להניח שהן מבטאות את הלך הרוחות בתקופתן יותר מאשר את תקופתו של סילבסטר. נקודה אחרת שכדאי להדגיש היא שבתקופה המדוברת, לבישוף רומא לא היה המעמד, או הסמכויות שיש לאפיפיורים בתקופות מאוחרות יותר, זה נכון שהבישופים של רומא טענו לעליונות על הבישופויות האחרות, אבל אני לא בטוח שאפשר לדבר ממש על "אפיפיור" במשמעות המאוחרת יותר של המילה. השם "סילבסטר" נפוץ בארצות קתוליות או קתוליות למחצה בגלל שלכל יום בשנה יש שם של קדוש בכניסיה הקתולית. הקדוש של ה-31 בדצמבר הוא סילבסטר, אבל היום הזה לא מציין את חייו ופועלו של בישוף רומא אלא את תחילת השנה האזרחית.

Boogieman

New member
או קיי, אז?

אם אני טועה אז תקן אותי, האם החג בא לציין את השנה החדשה שחלה ביום שנושא את שמו של סילבסטר (ואם היא היתה חלה ביום אחר היא היתה נושאת את שמו של קדוש אחר כי יש קדוש לכל יום חוץ מ"יום כל הקדושים") או שהחג עצמו הומצא לכבוד סילבסטר, ואם כן אז למה חוגגים אותו גם בארצות פרוטסטנטיות?

מטרניך

New member
מדובר בשני ארועים המתמזגים כאילו

לאחד. יום סילווסטר הקדוש נקבע ע"י הכנסייה אחרי מות האפיפיור סילווסטר ה-1 ב-31.12. זה היום האחרון של השנה לפי התאריך הרומי המקובל (אז היוליאני). ה-1 לינואר לעומת זאת נחגג כבר ברומא העתיקה כחג ראש השנה ונשא אופי של חג עממי. כלומר, מדובר בחג פגאני, בלתי נוצרי לחלוטין. בתחילה ניסתה הכנסייה להילחם במסורות ובחגים הפגאניים (גם במסורת הגרמאנית מציינים את היום הזה), אך ללא הצלחה ולכן היא שינתה טקטיקה והלבישה עליהם אופי דתי-כנסייתי או שילבה אותם בתוך ההווי שלה. כך היא עשתה גם לגבי הקרנוואלים הנחגגים בארצות הקתוליות בסוף החורף. את ה-1 בינואר למשל ניסתה הכנסייה להפוך ל'יום המילה' של ישו, אבל לאיש לא היה רצון לחגוג את ברית המילה שלו במקום את השנה החדשה. סמיכות התאריכים בין יום הסילווסטר לראש השנה יצרה את הזהות ביניהם, כביכול וכך הפך במדינות רבות הסילווסטר, וביחוד ליל הסילווסטר לליל תחילת השנה החדשה המלווה בצילצול פעמוני הכנסיות. בעולם הנוצרי מדברים על 'תקופת החגים' וכוללים בה את חג המולד, סילווסטר וראש השנה. זה טוב לעסקים (המכירות לחגים) ולחופשות. גם אנחנו בישראל מתחילים להיות דומים להם - סו"ס אנחנו חלק מהציוויליזציה היודאו-נוצרית-יוונית-רומית-פגאנית-אירופית-אמריקאית, לטוב ולרע, גם אם יש כאלה המנסים להחזירנו לכור מחצבתנו העיראקי ולכלוא אותנו שם.

almog4

New member
באמת הגיע הזמן

באמת הגיע הזמן לתת שוב את הקישור לתשובתו של בלדד השוחי בעניין הסילבסטר.
דני

למעלה