האם עלי לספר לכלתי?!

האם עלי לספר לכלתי?!

לצערי קיימתי קשר כבחור רווק עם נערה ירושלמית במשך שנתיים, במסגרתו עברנו על ההלכה פעמים רבות. הקשר נפסק בקיץ שעבר, גם בגלל שנתפסנו. כעת זכיתי ב"ה להתארס. עד עתה כלתי אינה יודעת דבר. אך מועד החתונה מתקרב, ונקיפות המצפון שלי מתגברות. האם לפי ההלכה אני מחוייב לספר לה?! אבקש רק את עיקר הדין, ללא חומרא או מידת חסידות.

זה לא צנוע לפרט

ומה זה משנה בעצם? נכשלתי בעבירות רבות שאסורות לאנשים לא נשואים, ואני מחכה בקוצר רוח לתשובת הרב אם עלי לספר על כך.

בובה 141

New member
אבל זה היה שהיית עם נערה

ירושלמית....וזה כבר עבר..אז מה זה קשור עכשיו לארוסתך?

אופירA

New member
מנהל
עד כמה שידוע לי

ואסייג קודם לכן, שאינני יודעת לא מה עיקר הדין, ולא מה חומרא ולא מה מידת חסידות, אלא מה אומר ההיגיון הפשוט. עד כמה שידוע לי, בעל תשובה אינו צריך לפרט את עברותיו מהעבר, ולאחרים אסור להתעסק בהן. כך שהיות שמה שעשית בעבר, אם חזרת בך ואינך מתכוון לחטוא שוב - אינו נוגע לאשתך לעתיד - מה לה לדעת על כך? מה זה יוסיף לה? אלא שיש כאן עניין אחר. כאשר כלתך מסכימה להתארס איתך, היא מסכימה על דעת המצג שאתה מציג לה מבחינה דתית וחברתית. כלומר, שמבחינה חברתית, לגבי הסכמה לנישואין - לא הרי מי שהוא טהור מחטא כהרי מי שחטא בעבר ועשה תשובה על חטאיו (למרות שכלפי הקב"ה הוא חביב עוד יותר מהצדיק הגמור, ובמקום שבעלי תשובה עומדים צדיקים גמורים אינם עומדים). ויש עניין נוסף - שאם ייוודע לכלתך בעתיד מפיהן של "נשמות טובות" על מעללי העבר שלך, היא עלולה להרגיש שרימית אותה בכך שהיתה צריכה לשמוע שמועות קשות (ובוודאי גם מוגזמות ולא נכונות) מבחוץ, ולא היית ישר איתה, למרות שבעצם אינך צריך לספר לה את הדברים כדי לא לצערה לחינם וללא תועלת. כך שמה שעקרוני כאן זה שני דברים: האחד - אם אכן חזרת בתשובה מוחלטת ושוב אינך מתכוון לשוב לסורך. והשני - האם הצגת מצג שלם של מצבך הרוחני כרגע בפני ארוסתך. לכן הראוי מבחינת ההגינות החברתית (ובעיקר בגלל שהנושא ידוע לאחרים, שהרי תפסו אתכם, ובפרט אם ברור לך שארוסתך בשום אופן לא היתה מסכימה להינשא לך אם היתה שומעת מה שהיה) הוא לומר לארוסתך שבעבר לא נהגת באופן חלק בתקופה X בתחום X (בלי לפרט יותר מידי, כמובן), כדי שלא יהיו לה הפתעות לא צפויות, אלא ששינית את דרכך ובנית את עצמך, ואם מצאת חן בעיניה כמות שאתה אתה מבקש ממנה שלא לשנות את דעתה בגלל כמה ענייני עבר קצרים וחסרי חשיבות עקרונית. ואם אתה יודע שזה כלל לא משמעותי כלפיה, ובכל מקרה היתה מסכימה להינשא לך, ואין דרך שיספרו לה מה היה - ייתכן שאין צורך שתצער אותה לחינם. במחשבה נוספת - עדיף שתיגש לרב שמכיר אותך טוב, ותספר לו את כל הפרטים הרלוונטים, כולל מה שארוסתך מצפה מחתנה וכו', ותשאל אותו איך לנהוג. זה לא דבר שמתאים שיענו לך בפורום אינטרנט. יש גם טלפון של אוזן קשבת לפניות אנונימיות, שיכול לעזור במקרים כאלה - 02-5813370, 02-5820469 (בערב)

gdisrael

New member
הוא למעשה לא אמר שהוא חזר בתשובה

אני הבנתי שסתם הוא קיים יחסים אסורים כאשר היה דתי, ועכשיו הוא מאורס. אבל יתכן ואני טועה.

תודה לך, רבי! חייתני!

אך בינתיים נולדה לי שאלה נוספת. תוך כדי המתנה לתשובתך, שאלתי בינתיים גם את המשגיח בישיבתי, הגה"צ ר´ יצחק לייבוביץ´ שליט"א, והוא פסק שעלי כן לספר! ומה אעשה כעת ואיך אפתור את הסתירה בין הפסקים?

לא הבנתי למה זה קשור לארוסתך....

זה משהו שעלול לפגוע בה? בכל מקרה עדיף שלא תספר כלום....אתה עומד להתחתן וב"ה תבוא עליכם ברכה טובה בחיי נישואים. מזל טוב

למעלה