האם עבריים אתם?

Amina

New member
האם עבריים אתם?

אחרי שקראתי ממושכות ומהצד את הדיון על יהודי וישראלי אני רוצה להציג שאלה לכל כל אלה שרואים עצמם קודם כל כישראליים. "ישראלי" זה מושג בעייתי כי יש מאפיינים נפרדים לישראלים יהודיים, ישראלים דרוזים וישראלים בדואים וכך הלאה, וזה מעלה את הצורך להשתמש במילה הטעונה "יהודי" שלא ברור אם היא מבטאה קודם כל דת או לאום. מה באשר ל"עברי"? אני עבריה, משמעו שאני חשה קרבה לכל מי שעברית היא שפת האם שלו, או שהוא שואף להיטמע בה (למשל העולים החדשים).

SupermanZW

Well-known member
ואם

שפת האם שלי אנגלית, אז אני אנגלי? (אגב, אף פעם לא הייתי באנגליה) ואיך אפשר לקבוע הגדרה אתנית ע"פ שפות מדוברות? אני דובר 6 שפות, אז האם אני אנגלי רוסי ספרדי איטלקי גרמני עברי? מה זה השטויות האלה?

השולמית

New member
אם כך- מה מייחד את הערבים כערבים?

הפלסטינאים, המצרים, העיראקים וכו' הם ערבים. הטורקים והאיראנים (פרסים) אינם ערבים. מה מייחד את בני הקבוצה הראשונה חוץ מהשפה (או ליתר דיוק- משפחת השפות)?

השפה והתרבות ../images/Emo20.gif

אבל הדוגמא שלך דווקא מחזקת את הטיעון, לפיו שפה אינה מגדירה לאומיות: המצרי ירשום בטפסים, שהוא בן ללאום המצרי, ולא בן ללאום הערבי, למרות ששפתו ערבית. וכך הדבר גם לגבי העמים דוברי האנגלית.

SupermanZW

Well-known member
תשובה

לערבים מוצא אתני משותף וזה מייחד אותם ללא קשר לשפה. האם ערבי דובר צרפתית הוא גם צרפתי? האם ערבי שלא נולד במדינה ערבית ואינו דובר ערבית אינו ערבי? על מה את מדברת?

Amina

New member
להסביר? לפרט?

טוב. אני דוברת מספר שפות אבל עברית היא השפה המרכזית שלי, זו שפת האם במקרה שלי. בעלי יליד ארץ אחרת, שפת האם שלו היא אמנם לא עברית אבל האוריינטציה העיקרית שלו היא לשפה העברית. הדבר הזה מאחד אותנו תרבותית, מעבר לדברים אחרים כמובן. הנקודה הזאת מקרבת אותנו לאנשים רבים סביבנו ומחלקת בינינו את הבדיחות בעברית, קריאת עיתון הבוקר, התקשקשות בטלפון בעברית, שירה, ספרות, טלויזיה ומה לא. כשאני פוגשת מישהו החולק איתי את העולם הזה אני חשה שייכת לאותה קבוצה איתו, הרבה יותר מאשר עם יהודים בקנדה, רוסיה, מרוקו או כל תפוצה אחרת שלא התקבצו איתנו. איני "כנענית" כי איני חשה קרבה לעולם התרבותי של בני העמים האחרים באזור, המילה "יהודיה" גורמת לי אי נוחות בגלל אי הקירבה שלי ליהודי הברוקלינאי או הפריזאי, גם המילה "ישראלית" לא פשוטה בגלל אי הקירבה שלי לתושבי הארץ שחושבים וחיים בערבית. אין לי איתם את הזרימה וההזדהות שיש לי עם דוברי עברית כשפה ראשונה (עם או בלי מבטא). אני תוהה אם ההגדרה המתאימה לי ביותר היא "עבריה".

אי הקירבה שלך ../images/Emo20.gif

מסתובבים בעולם דוברי עברית שאינם יהודים, וגם אינם שותפים לעולם התוכן שלך (שירה, ספרות, טלביזיה). יש כמרים פרוטסטנטים דוברי עברית, ויש פלסטינים דוברי עברית. האם אליהם את חשה קרבה יותר מאשר ליהודים בתפוצות? איני בא להקניט, אני רק מנסה לחדד נקודה.

המוזרה

New member
נכון

בביקור האחרון שלי ברומא, שמעה נזירה אותי ואת חברתי מדברות עברית ועטה עלינו כמוצאת שלל רב, ניהלה איתנו שיחה ערה בעברית, וסיפרה ששירתה שלוש שנים במנזר בירושלים והיא מתגעגעת לארץ ולשפה.

מאיפה הבאת את הקביעה

שהעולים החדשים שואפים "להטמע" בשפה העברית? הקביעה הזו מוזרה ביותר מכיוון שבכל מקום בו נתקלתי ביותר מעולה חדש אחד , הם תמיד ידברו ביניהם בשפת מוצאם ולא בעברית(במיוחד העולים מרוסיה). בראשון לציון עירי, שקלטה בשנים האחרונות גלי עליה מסיביים, אני מרגיש לפעמים כאילו אני נמצא במוסקבה. השפה השולטת ברחוב היא רוסית, על הרבה חנויות יש שילוט ברוסית (בחלק מן החנויות הנמצאות בבעלות של עולים חדשים השילוט הוא רק ברוסית ולי אין שמץ מושג מה מוכרים שם בכלל). סבתי , שעלתה ארצה לפני 55 שנים, עדיין מדברת 90% אידיש (וה-10% הנותרים זה עברית משובשת, רוסית, ופולנית), ואף מכנה אותי מפעם לפעם "גוי" מכיוון שאיני שולט באידיש על בוריה.

המוזרה

New member
כלומר

גם הסבתא שלך לא שאפה להיטמע כאן? במיוחד העולים מרוסיה? למה זה? בעיני לאמירה הזו יש ריח גזעני. אתה שומע הרבה רוסית ברחוב כיוון שהגיעו מאות אלפי עולים בבת אחת, לא כולם הצליחו להטמיע את העברית, אבל בניהם כבר מדברים עברית. נכון, יש שלטים ברוסית, אבל האם בעליות הגדולות הקודמות לא דיברו איש בשפת ארץ מוצאו? אולי גם היו שלטים ואולי לא, זה לא מה שחשוב. לדעתי מי שחי כאן, ברוב המקרים רוצה להיטמע. לא תמיד החברה הישראלית מאפשרת את ההיטמעות בקלות. כל אחד שרוצה להיות תקין-פוליטית, "מחזיק" חבר רוסי ליד החבר הערבי, החבר האתיופי, החבר העובד-הזר וכד' אבל תן להם לעולים מרוסיה שייטמעו לאט לאט ובקצב שלהם.

לא גזעני - עובדתי.

אחת הידידות הכי טובות שלי היא רוסיה. מלבדי אין לה אף חבר/חברה ישראלים. היא יוצאת בחברה של רוסים בלבד, למועדונים של רוסים. השפה המדוברת ביניהם היא רוסית בלבד. ההודעה הקולית במשיבון שלה היא ברוסית (כל פעם אני מבקש ממנה שתתרגם לי מה היא אומרת שם). למותר לציין שבבית, בחיק המשפחה מדברים רק רוסית. אין כאן שום דבר גזעני, רק עובדות.

שכחתי לציין דבר נוסף

אותה בחורה היא בת 20 והוריה עלו ארצה לפני 12 שנה. משמע היא נמצאת כאן מגיל 8 , עברה את כל שנות בית הספר בישראל ושירתה בצבא, והיא מדברת עברית שוטפת כמעט ללא מבטא. ועדיין החברה בה היא מסתובבת היא חברה רוסית סגורה. אלו אינם קשיי קליטה, זוהי בחירה מודעת שלא להטמע.

ק ו ב י ג

New member
רוסים

העלייה מרוסיה הביאה עימה גלים של עולים חלקם תרבותיים וחלקם לא המצב בארצנו הקטנטונת בכלל ובראשון לציון בפרט הוא שהתרבות פסה מן הארץ העולים מרוסיה הינם קליקה סגורה מרצון מאחר ולא לומדים בבתי ספר ישראלים נימוסים הליכות ריקוד ועוד ועוד זוגתי היקרה הינה רוסיה 7 שנים בארץ ואני אינני אלא תוצר של החברה בשנה וחצי הללו של הכירותי עמה נוספו לי מעט ידיעות על מורשת וערש התרבות הרוסית ואופיים של העולים רובם ככולם יודעים עברית מצוין אך חלקם הגדול מעדיף לדבר רוסית מכמה סיבות א. נוחות ( אי אפשר להגיע לרמת שיחה גבוהה - מושגים ניבים וביטויים בעברית מחוסר ידיעתם) ב. רצון לשמר את השפה הישנה ג. הימנעות ממה שנקרא מבטא האדם איננו שומע את מבטאו אולם הוא ער למבטאם של אחרים. לכן אבקש ממך לא להשליך עובדות באוויר ולא לשייך אותן לציבור שלם שהרי זוהי גזענות

אטיוד5

Active member
יייווו ...

יוצא שאני בלתי-תקין-פוליטית. כאילו שלא ידעתי.
את יכולה אולי להגדיר מהו גזעני במילון שלך? בא שומרון ואומר שהרוסים מהווים, מרצונם, קליקה סגורה. בלי קשר לשיפוט הערכי של התופעה הזאת - לדעתי, היא די טבעית, ואינני רואה בה טוב או רע, - מה גזעני באמירה מעין זאת?

גזעני

הוא אדם השופט את הזולת על סמך ההשתייכות הקבוצתית שלו, למשל מחליט שאם הוא ערבי אז הוא לוקה במגרעות האלה והאלה, ואם הוא רוסי אז הוא לוקה במגרעות אחרות, וכפועל יוצא מכך גם מחליט מה דינו של אותו אדם על סמך השתייכותו הקבוצתית. זה נדבק אליך? לא? אוקיי, אתה לא גזעני.

אם זוהי הגדרתך לגזענות

מדוע הגדרת אותי כגזען כאשר סירבתי לגנות את עוקרי העצים? בשום מקום בדברי לא השתמע כי אני שופט את הפלשתינים על סמך השתייכותם הקבוצתית, ולא כי הם לוקים במגרעות מסוימות בשל כך. טענתי רק כי אנו נמצאים איתם במאבק על הארץ הזאת ובמסגרת המאבק הזה אינני יכול לגנות צעדים שננקטים נגדם ,קיצוניים כל שיהיו, בין שהם ננקטים על ידי השלטונות ובין על ידי יחידים (ואפילו הסכמתי איתך כי גזל למטרות גזל בלבד הוא פסול). היכן כאן הגזענות (ע"פ הגדרתך שלעיל)?

מה אתה רוצה?

כשמתלוננים על התנצחויות אתה אומר "אבל הוא התחיל". כשלא נוגעים בך אתה מחפש בכוח את החיכוך הבא. אז מה השלב הבא? - אני מסביר לך מדוע על פי הגדרה אתה גזען - אתה מתרגז ואומר שאני לוקה בדברים גרועים הרבה יותר - אני מפגיע בך לתמוך את דבריך במראי מקום - אתה אומר שדבריי אינם שווים התייחסות ומאיים עליי בתביעת דיבה - חברי פורום מיוגעים מבקשים להפסיק עם ההתנצחויות - אתה טוען "אבל הוא התחיל" פספסתי משהו?

למעלה