האם מגיע דמי תיווך ???

האם מגיע דמי תיווך ???

מעשה שהיה כך היה: אישתי יצרה קשר עם מתווך דירות עבור דירה בשביל בתנו ובעלה. בעבר המתווך הזה הראה לנו דירות. היא שאלה אותו האם יש לו משהו חדש, והוא אמר לה שיש דירה שהוא טרם ראה אותו והוא אמר לה שזה דירה מאוד זהה לדירה שהוא פעם הראה לנו ושזה בבנין או אחד או שניים לפני הבנין ההוא וגם בקומה העליונה. אישתי אוהבת, אם אפשר, לראות קודם את הבנין בעצמו ולנסות לדבר עם דיירים וכו וכו. אז היא יצאה לשטח. תוך כדי שהייתה היא שמה לב לפתק על לוח מודעות של אחד מהבנינים על דירה למכירה עם מספרי טלפון\נייד. היא התקשרה ומתברר שהדירה בבנין הזה ומכל התיאורים היא היא הדירה שעליה ספר המתווך! השאלה היא, האם במקרה כזה אם נרכוש את הדירה הזאת יגיעו למתווך דמי תיווך? כמובן ששאלנו רב שיושב בבית דין של ממונות בשכונה שלנו, ויש לנו כבר פסק, אבל מענין אותי לדעת מה אתם, משתתפי הפורום יגידו. אז תשימו את כובעי "חושן משפט" על הראש ותגידו מה אתם חושבים.

D BOOK

New member
השאלה היא

אם כתוצאה מהמידע של המתווך סגרתם על הדירה. או במילים אחרות אם הייתם מגיעים לדירה הזו ללא המתווך ?

העובדה...

שבעצם הגענו לדירה דרך הפתק! אבל הגענו לפתק בגלל שאישתי ביקרה בבנין בגלל שהמתווך נתן מספיק מידע.

D BOOK

New member
אם ללא שיחה

עם המתווך לא הייתם מגיעים לדירה, אתם חייבים לשלם לו דמי תיווך. ככה פסק דיין במקרה דומה שהיה לי.

הפסק שלנו די דומה...

אבל הנימוק היה טיפה אחרת: הנימוק היה שהמתווך נתן לנו מספיק מידע להגיע לדירה וא"כ הוא הראשון שהציע לנו אותו ולכן הוא זוכה בדמי תיווך. לפי הנימוק הזה אפילו אם הדירה הזאת נמצאת ב"ישא ברכה" (ואנחנו לא ראינו אותו לפני שהוא הציעה) או שהפתק היה בלוח מודעות כללית, הוא עדיין זוכה בדמי תיווך כי על פי המידע שהוא נתן היינו בקלות יכולים לאתר את הדירה ובכן הוא זוכה. לפי הנימוק שאתה הבאת אינני בטוח שתגיע לאותו מסקנה.

D BOOK

New member
לא הבנתי כ"כ מה שונה בשני הפסקים

הרי לולא שיחה עם המתווך ,לא הייתם יודעים מקיומה של הדירה בכלל.

זה נכון !

אבל תאר לעצמך שאחרי השיחה עם המתווך אישתי הולכת לסופר לקנות משהוא ובדרך היא רואה פתק על לוח מודעות על דירה למכירה עם טלפון וכו. והיא מתקשרת להתענין ורק אחרי השיחה עם בעל הדירה היא מגיעה למסקנה שזו אותו דירה שעליה דיבר המתווך. מה היית אוצר במצב הזה? עדיין נגיע למתווך? לפי הנימוק של הרב ששאלנו התשובה שמגיע לו כי הוא הציע ראשון - לפני שאישתי התקשרה. לפי הנימוק שלך, לפחות איך שאני הבנתי ממה שאמרת, הרי אישתי הגיע לבעל הדירה בלי שום קשר ובלי שום עזרה מהמתווך. מה דעתך?

אלי ו.

New member
השאלה היא האם זו באמת "הצעה"

או ליתר דיוק, מה מהווה הצעה? האם ההצעה היא עצם האזכור של דירה מסוימת או האם ההצעה היא עצם הצגת הדירה או אולי יצירת הקשר בין הקונה לנכס. D BOOK אומר שעצם יצירת הקשר (או האפשרות ליצירת הקשר) מהוה הצעה. החוק הישראלי בד"כ אומר שהצגה פיזית של הדירה מהוה "הצעה". (כשחיפשתי דירה, קרה מקרה שסוכן הביא אותי לדירה מסוימת ולפני שנכנסנו סירבתי לחתום או להכנס מכיון שסוכן אחר כבר הראה לי) והפוסק שלך אומר שמספיק אזכור של הדירה. ואני אקשה על דעת הפוסק שלך ואשאל שאלה עקרונית. נניח שאשתך היתה שואלת את הסוכן "יש לך משהו חדש?" והוא היה אומר לה "כן, הגיעו לי כמה דירות באיזור בית שמש". גם סוכן אחר אומר לה שבשבוע הבא יהיו דירות בבית שמש. אשתך שאינה מכירה את בית שמש, חושבת שבעצם בית שמש זו אפשרות שלא חשבה עליה קודם, הולכת לשוטט שם ומוצאת דירה מלוח המודעות. האם היא חייבת לחזור לסוכנים ולברר אם אותה דירה משווקת על ידם, ואם כן, לשלם תיווך לשניהם?

D BOOK

New member
במקרה של הליכה לסופרמרקט

זה עניין אחר. עצם הליכת הגברת לאזור של הדירה בגלל המידע של המתווך מראה על העובדה שהמידע שלו שווה משהו. מעניין שאין לזה דין דומה כמו של "המנקף בראש הזית"

למעלה