האם "להקפיץ" לכיתה א'

LiatH

New member
האם "להקפיץ" לכיתה א'

שלום לכולם, זוהי פעם ראשונה לי בפורום הזה בתי בת 5 כמעט (בפברואר). מזה כמה שבועות אני מלמדת אותה לקרוא בעזרת הספרים הקטנים של ספרוני. לאט לאט בקצב שלה. היא מאוד מתלהבת וכל כמה ימים אני רואה אצלה קפיצת מדרגה. כאשר שואלים אותי מה היא תעשה בכיתה א' אני עונה ללא היסוס שהיא תלמד לכתוב, חשבון וכל השאר. היא הולכת לגן טרום חובה ומאוד בוגרת לגילה. בשבוע האחרון חל מיפנה. היא כותבת ופותרת תרגילים בחשבון גם חיבור וגם חיסור. היא מתחילה לכתוב לבד (עם המון שגיאות, כמובן והמילים אינן שלמות, האותיות לא תמיד כתובות נכון) אני יודעת שעד שנה הבאה היא תיקרא שוטף, בקצב הזה, גם ללא העזרה שלי, היא תסתדר עם רמה פשוטה (או קצת יותר) של חשבון והיא תכתוב. עכשיו גם אני אינני יודעת מה היא תעשה בכיתה א', בהתחשב בעובדה שחוץ מהשנה הנוכחית יש לה עוד שנה בגן חובה. אשמח לשמוע דעות והערות מנסיון אם יש תודה מראש ליאת

לאה_מ

New member
ברוכה הבאה אלינו, ליאת ../images/Emo142.gif

כיתה א' דורשת הרבה יותר ממוכנות קוגניטיבית של הילד/ה. לטעמי, היא דורשת בעיקר מיומנויות מסוג אחר - מיומנויות קשב, מיומנויות רגשיות, מיומנויות חברתיות... מורה רגישה בהחלט יכולה להתמודד עם ילדים שמגיעים לכתה א' קוראים ו/או פותרים תרגילי חשבון - ואני מכירה לא מעט ילדים כאלה. הרבה הרבה יותר קשה (לא רק מבחינת המורה, כמובן, אלא בראש ובראשונה מבחינת הילד) להתמודד עם ילד שאינו בשל רגשית, שמתקשה במישור החברתי, שאינו מסוגל לשבת על כסא במשך 45 דקות ברציפות ולבצע מטלות, וכיוצ"ב. זה באופן כללי, והבנת כבר שאני בעקרון לא בעד לדחוק בזמן - לדעתי כל דבר בעיתו. יתכן שבתך מוכשרת בצורה יוצאת דופן לגילה, ואם כן - בכתה ב' יש מבחנים ארציים לאיתור ילדים מחוננים, ואולי זה יהיה המקום המתאים עבורה. אבל לדעתי יהיה נכון לתת לה להנות מהיתרונות של שנה נוספת במסגרת החממה של הגן, ולא למהר ולדחוף אותה לכתה א'. אם יש מישהי מהגולשות שהיא מורה לכתות הנמוכות ויכולה לספר על התנסות כזו מהעיניים של מורה - אני אשמח מאד. באופן ספציפי - כמובן שאני לא מכירה את בתך, ואולי דוקא לה כן מתאימה מסגרת יותר תובענית ולימודית - את יכולה להתייעץ בנושא עם הגננת שלה ועם הפסיכולוגית שמלווה את הגן. אני מציעה לך לשים את הדגש על המוכנות הרגשית, המוטורית והחברתית שלה, ולא על המיומנויות הקוגניטיביות הגבוהות שלה.

LiatH

New member
תודה על התשובה המהירה

אני לא חושבת שבתי מחוננת, היא בהחלט מעל לממוצע, "פלפלית" והבחנות שהיא עושה מדהימות אותי כל פעם מחדש, אבל מגאונות אני מאמינה שהיא פטורה אין לה שום בעיה לשבת 45 דקות על כיסא, היא צמאה לידע והישגיות. אין שום בעיה במישור החברתי בין עם היא לבד, עם חבר או שניים או בקבוצה גדולה. אני לא רוצה למהר ודחוף אותה לכיתה א', אני לא חושבת שבריא להקפיץ ילד כיתה. אני פשוט לא יודעת מה היא תעשה בכיתה א'. יש לה עוד שנה ותשעה חודשים של גן ובקצב שהיא מתקדמת (וכעת הרוב בא ממנה) היא תגיע להרבה מעבר לכיתה א'. אני מתכוונת בהחלט לפנות ליעוץ בישוב בו אנו גרים ועם יהיה הספק ולו הקל ביותר היא תלך בשנה הבאה לגן חובה, אבל היא תימצא מתאימה לכיתה א', אני אהיה בדילמה אמיתית...

לאה_מ

New member
יכול להיות שזה מטריד אותך אבל לא

אותה - אני ידעתי לקרוא בגיל שנתיים. אל תשאלי אותי למה... אבל העובדה היא, שכשהגעתי לכתה א' היו לי בתיק לא ספרונים, אלא ספרים ממש, ובכל זאת, אמא שלי מדווחת שלא היו שום בעיות - אני חושבת שפשוט לא ידעתי שאני יודעת משהו שהילדים האחרים לא יודעים. מה שעשו בכתה נראה לי כמו שעשוע נחמד. המורה נתנה לי לעשות משחקי מילים בזמן שהילדים האחרים למדו דברים אחרים (למשל, היא חילקה לילדים כרטיסיות עם מילים לקרוא, ואני הייתי צריכה למצוא מילים אחרות מהאותיות של המילה שלי) - לא היתה לי שום בעיה, ואני חושבת שלא היה מתאים להעלות אותי לכתה א' לפני הזמן.

zimes

New member
אולי עדיף לוותר על כתה א,

ולא על גן חובה. סתם מחשבה - אבל אני לא בטוחה שכדאי להקפיץ, בכלל. > צימעס היתה שם <

יסמין@

New member
מסכימה מאוד עם לאה. ולכן

עצתי היא שתנסי לקדם את המוכנות הרגשית, המוטורית והחברתית שלה ולא את המיומנויות הקוגניטיביות. למשל, במקום להמשיך ללמד אותה לקרוא וחשבון, אתן יכולות ליצור ביחד יצירות שונות (לצייר, לכייר, לפסל בפלסטלינה ובחומרים שונים), את יכולה לשלוח איתה לחוג להתעמלות או לריקודים או למוזיקה או ליצירה, את יכולה ללכת איתה להצגות ולסרטים או-וגם לראות סרטים בוידאו וכו' וכו'. וגם לעודד אותה לשחק עם חברות וכו'. את יכולה לקנות לה חוברות עבודה שמטפחות את היצירתיות וכו'. כלומר, פחות דגש על קריאה, כתיבה וחשבון ויותר דגש על אמנות והתעמלות ויחסים עם ילדים בני גילה.

יסמין@

New member
ומשהו חשוב ששכחתי

בילויים בגינה ציבורית במשחקים עם ילדים, וכו'.

LiatH

New member
האמת היא שהרוב קיים

היא מציירת ציורים נהדרים (וברור שאני משוחדת). רק בשבוע שעבר היא ציירה לב וצבעה אותו מסגרות מסגרות פנימה ואחרי כן היא הפכה אותו לפרפר. אחרי כל טיול שאנחנו עושים, היא מציירת חוויות מהטיול (אחרי דרך הבשור היא ציירה מדבר עם נחל וקני סוף ורכב עם אנשים בתוכו) היא הולכת לחוג מחול דבר שעשה פלאים לביטחון העצמי שלה בגוף שלה עצמה, פיסולים היא עושה עם הסבתא (שהיא פסלת), הולכת להצגות רואה סרטים, חברותית ומתחברת בקלות עם ילדים אחרים, רגישה ומאוד (ואולי יותר מדי) בוגרת. אני לא רוצה לעצור לה את לימוד הקריאה. היא כל כך נהנית מזה ואני יודעת שהעולם שיפתח בפניה עם היכולת לקרוא יהיה ענק ויתן לה המון בכל מקרה תודה על התגובה, שלך כמו גם של אחרות, למרות שאגש בכל מקרה ליעוץ מקצועי, אני מקבלת את הנטייה שלא "לרוץ" איתה לכיתה א' - אני מניחה שאצטרך למצוא פטרונות יצירתיים בהמשך, כאשר היא כן תגיע לשם

קחי בחשבון שילדים רבים מגיעים

מגיעים לכיתה א עם ידע מרשים בקריאה ובחשבון, רוב הילדים שאינם מגיעים עם המיומנות (עקב הורים לא משקיענים, כמוני) מצליחים להדביק את הפער בתוך חודשיים. קימות היום מסגרות למחוננים (במידה וילדתך אכן כזאת) אשר פועלות לצד המערכת הלימודית הרגילה, אבל קחי בחשבון שנטיה למצוינות אינה נובעת ממידת השקעתך בפרויקט (פרויקט חינוך הילדה) אלא נטיה מולדת (גנים יקירתי) את היית מחוננת גם בעלך סביר להניח שגם ביתך.

אני נגד הקפצות באופן גורף

גם היא בוגרת בסביבה ההטרוגנית בגן, איך היא תרגיש כהכי קטנה בסביבה ההומוגנית של כתה א'? אל תתבלבלי בין בשלות לידע - רוב הילדים בחובה יודעים את האותיות וחלקם אף קוראים.

מכירה ת'תופעה

מבני ועכשיו גם מבתי בואו נודה באמת, ילדים שבאים קוראים כותבים ויודעים חשבון, משתעממים בכיתה א', ומידת השעמום תלויה במורה ובכיתה. לנו היה מעט מזל ואריאל קיבל כיתה ברמה גבוהה ומורה עם גמישות. הוא אינו משתעמם. גם בכיתה א' לא השתעמם. אבל מה? הלימודים בבית הספר לא מהווים עבורו אתגר אמיתי. ולמרות זאת, איני ממליצה להקפיץ. למה? 1. הנושא החברתי והרגלי הלמידה חשובים גם הם, ואויל חשובים יותר מרכישת מיומנויות שאותם הילד כבר רכש. 2. בשלות רגשית אינה תלויית קריאה-כתיבה, ולפעמים להורה קשה להעריך בשלות רגשית. 3. אם הבית נותן די אתגרים לימודיים (אריאל לומד גאוגרפיה ותנ"ך עם אביו, וחשבון לבד, ברמה של כיתות ד-ה) אין נזק אינטלקטואלי, עד כמה שאני רואה בינתיים. בהצלחה

מגנטה1

New member
כיתה א

אני לא הייתי מעלה מוקדם לכיתה א. מנסיון אישי עם ילד שהגיע לכיתה א עם ידע הרבה מעבר. איתי למד לקרוא בגיל 3, כתב סיפורים קצרים בטרום חובה, ועשה חשבון ברמה של כתה ב/ג ואולי יותר בגן חובה. הוא יליד חודש מרץ וגם אותי שאלו כל הזמן מה הוא יעשה בכיתה א. כיתה א היא הרבה מעבר ללימוד קריאה כתיבה וחשבון - לדעתי החלק החברתי, הסתגלות למסגרת ומטלות הן חלק לא פחות חשוב. מה שאני עשיתי היה לפנות לבית הספר כאשר איתי היה בגן חובה ולדבר עם היועצת, המנהלת ומרכזת המתמטיקה בבית ספר, בכדי לידע אותם וגם לתאם ציפיות שלי מהם ושלהם ממני. לשמחתי בכיתה של איתי היו 4 ילדים קוראים בתחילת א כך שיצרו מהם תוך שבועיים קבוצה נפרדת שסיימה את ליטף די במהירות (דגש רב על כתיבה והבנת הנקרא, וכן לימוד כתיבה בכתב), וכעת מתחילים מקראות. לימוד החשבון אצלו הוא פרטני לחלוטין, כאשר הוא מוערך כעת ברמה של כיתה ד ואולי קצת יותר בדברים מסוימים. לא ויתרו לו על מעבר סיסטמטי והוא גמר חוברת מסכמת של כיתה ב וכעת מסיים חוברת מסכמת של גימל (סה"כ ביסס לו ידע קיים) ועכשיו כנראה ימשיך ללמוד ולהתקדם פרטנית עם מורה לחשבון שפרשה לפנסיה ומתנדבת בבית הספר.(אני מקווה ) לא משעמם לו בבית הספר, הקטע החברתי חשוב ביותר. אך כניסה של של ילד עם כישורים כאלו לכיתה א דורשת הכנה הן מצד הבית והן מצד בית הספר. עצתי, אין מה לרוץ לכיתה א, הגן והמשחק חשובים ביותר, אך הערכי לכיתה א ידעי את בית הספר ותאמי איתם ציפיות.

למעלה