האם יש קשר

streetball

New member
האם יש קשר

בין שלוש הצורות השונות בבנין קל בעבר לבין שתי הצורות השונות בעתיד? זאת אומרת כלל שמייחס לכל משקל בעבר משקל בעתיד.

אִיתַי

New member
דניאל... ../images/Emo26.gif

עליך להתאזר בבקשה בסבלנות, עד שחבר פורום, שיודע את התשובה, ישיב לך. אני באופן אישי אינני יודע על חוקיות מסוימת במעבר בין המשקלים השונים בין עבר לעתיד. מוטב שנמתין לחבר או חברה שיודעים קצת יותר בעניין זה. שבת שלום וחג שמח

Yuvalenko

New member
טחחח..... זה נשמע קצת סובייטי -

נמתין שחבר שיודע את התשובה יגיב, בסדר קומראד?

אִיתַי

New member
פספסתי משהו? ../images/Emo8.gif

מה זה בדיוק קומראד? ובקריאה שנייה, באמת השימוש במילה "חבר" נשמע קצת סובייטי...
.

streetball

New member
איך מנקדים

מילה מיודעת בה' הידיעה כאשר המילה מתחילה באות גרונית? תשלום דגש או דיגוש בכוח?

Yuvalenko

New member
אני משער שכוונתך לשאול מה הניקוד של

ה"א הידיעה, כשלאחריה תבוא אות גרונית. באות גרונית לא יבוא דגש, ולכן ישנו תשלום דגש - לרוב יבוא קמץ במקום פתח. לפני ע' בקמץ (ולא רק ע', פשוט לא זכור לי איזה אילו עוד אותיות גרוניות) במקום קמץ יבוא סגול.

אִיתַי

New member
../images/Emo45.gif נכון, ותוספת...

ניקודה של ה' הידיעה בד"כ הוא אכן פתח, ודגש באות שאחריה. באותיות גרוניות הכלל אומר כך:
לפני א', ר' ו-ע' שאינה קמוצה בקמץ גדול לא מוטעם - תנוקד ה' הידיעה בקמץ (תשלום דגש).
לפני ה' ו-ח' שאינן קמוצות בקמץ גדול - לא יהיה תשלום דגש, ו-ה' הידיעה תנוקד בפתח (למעט המילים: הָהֵם, הָהֵן).
לפני ה', ע' ו-ח' הקמוצות בקמץ גדול, וכן ח' בחטף קמץ - תנוקד ה' הידיעה בסגול (בידול תנועות). ישנן 6 מילים מקראיות, אשר ניקודן משתנה, כאשר מתווספת להן ה' הידיעה: עַם -> הָעָם. חַג -> הֶחָג. אֶרֶץ -> הָאָרֶץ. אֲרוֹן -> הָאָרוֹן. הַר -> הָהָר. פַּר -> הַפָּר.

streetball

New member
מדוע

עם, חכ,הר ופר מנוקדות בפתח, הן סגורות מוטעמת למה אינן קמוצות בקמץ גדול?

streetball

New member
שאלה בתחביר

על אף ההתפתחות הטכנולוגית העצומה בתחום תעשיית המזון והחקלאות מיליונים עדיין צפויים למות ברעב. סימנתי לפי הסדר-תאור ויתור, לוואי תואר, לוואי תואר, לצ"י, לוואי סומך, לוואי סומך, לוואי סומך, נושא. מה ההמשך, "עדיין צפוים למות ברעב", האם זה מודאלי? נשוא מורחב, ומה תפקיד המילה : "עדיין". עזרו לי בבקשה. ושאלה נוספת: "המשטרה גילתה איפוק רב", נשוא מורחב נכון? בתודה מראש, דניאל

streetball

New member
ועוד כמה דברים:

אחרי קריאת העיתון צפיתי בסרט. האם: "אחרי קריאת" תאור זמן? ראיתי ספר מונח על מדף. האם על מדף זה לצ"י כי הוא מתאר את הספר? ואם הוא מתאר את המונח, הוא גם לוואי צרוף יחס? *מתי נודעו לכם תוצאות הבחינה הפסיכומטרית? האם "נודע לכם"זה סביל סתמי? ז"א- נשוא+נושא נסתר? מה התפקיד של "לכם" ומה של "תוצאות"? אני חושב ש"שנודע לכם", לכם-מושא עקיף, אבל זה גם סביל היוצא למילת יחס. בקיצור, תוכלו לנתח את המשפט הזה בבקשה ולהסביר מדוע זה כך?

אִיתַי

New member
ניתוח תחבירי (2) ../images/Emo26.gif

משפט 1: "אחרי קריאת העיתון צפיתי בסרט" - משפט פשוט. אחרי קריאת - תיאור זמן, העיתון - לוואי, צפיתי - נשוא + נושא, בסרט - מושא. משפט 2: "ראיתי ספר מונח על מדף" - משפט פשוט. ראיתי - נשוא + נושא, ספר - מושא, מונח - לוואי, על מדף - תיאור מקום. שים לב: המילים "על מדף" מתקשרות ל"מונח", והרי זהו פועל. עליך לזכור שלפעלים מתקשרים תיאורים או מושאים בלבד, ללא קשר לניתוחם התחבירי של אותם פעלים במשפט (לוואי, במקרה זה). כמו כן, השאלה שנשאלת כאן היא "היכן מונח הספר?" - ולכן "על מדף" זהו תיאור מקום. משפט 3: "מתי נודעו לכם תוצאות הבחינה הפסיכומטרית" - משפט פשוט. מתי - תיאור זמן, נודעו - נשוא, לכם - מושא, תוצאות - נושא, הבחינה - לוואי, הפסיכומטרית - לוואי. לא תידרש להבחנה בין מושא ישיר לעקיף.

אִיתַי

New member
ניתוח תחבירי

שלום דניאל, מדובר במשפט כולל (לוואי). הניתוח התחבירי הנכון הוא: על אף ההתפתחות - תיאור ויתור, הטכנולוגית - לוואי, העצומה - לוואי, בתחום - לוואי, תעשיית המזון והחקלאות - לוואי כולל (שניהם לוואים של "תחום"), המזון - לוואי בתוך הלוואי הכולל. מיליונים - נושא, צפויים למות - נשוא מורחב, מרעב - תיאור סיבה או מושא. לשאלתך, לא מדובר כאן בדגם של "אסור לעשן", משום שקיים נושא מפורש במשפט: "מיליונים". אינני בטוח לגבי ניתוחה התחבירי של המילה "עדיין". אני חושב שניתן לצרפה לנשוא "צפויים למות", או להשאירה ללא ניתוח תחבירי (גם תופעה כזו קיימת, לעתים נדירות ובמקרים בודדים). באשר למילה "מרעב", נראה לי, שניתן לקבל את שתי האפשרויות שהצעתי.

streetball

New member
האם במקום

לוואי כולל אני יכול לסמן כל אחד מחלקי הסמיכות(מלבד הנסמך הראשון) כלוואי סומך? ובאשר ל:מתי נודעו לכם תוצאות הבחינה הפסיכומטרית? עד כה חשבתי כי כל סביל שלאחריו תבוא מילת יחס(סביל סתמי) הוא נשוא+נושא סתמי? האם באמת יש לומר כי "תוצאות" נושא ולא מושא ישיר? למשל: נודע על הילדים. נודע- נשוא+נושא סתמי, הילדים-מושא עקיף. למה במשפט הזה זה שונה?

אִיתַי

New member
../images/Emo41.gif 2 הערות חשובות ../images/Emo41.gif

1. לעניין המושגים שהזכרת: "לוואי סומך" ו"לוואי צירוף יחס" - עליי להודות כי אינני מכיר מושגים אלה ומעולם לא השתמשתי בהם (וגם לא נדרשתי לכך). בבחינות הבגרות לא נדרשים להגדיר באיזה סוג לוואי מדובר (אלא אם כן תכנית הלימודים שונתה לאחרונה). אתה לא יכול להתעלם מ-ו' החיבור שמופיעה במשפט, ולכן עליך להגדיר את הצירוף "תעשיית המזון והחקלאות" כלוואי כולל, המתקשר ל"תחום" (ואולי מוטב היה לנסח זאת: "בתחומי המזון והחקלאות"?). 2. לעניין הפועל בסביל, אותו אתה מגדיר אוטומטית כ"נושא סתמי" - מדובר בשגיאה חמורה. השאלה שנשאלת במקרה זה על הפועל "נודעו" היא: "מה נודעו?", והתשובה - התוצאות. על כן "תוצאות" תשמש כנושא המשפט. לעומת זאת, במשפטים דוגמת "נודע על הילדים" - אכן מדובר בנשוא + נושא סתמי (מישהו הודיע על הילדים...).

streetball

New member
אוסיף את כל השאלות שלי

כאן כדי לא להטריד בעומס הודעות. 1.איזה שביל מוביל מכּאן אל שמורת הטבע הסמוכה? האם התפקיד התחבירי של "איזה" יכול להיות גם לוואי רמז וגם לוואי תואר? האם "מכאן" ו"אל שמורת" הם מושאים עקיפים או תאורי מקום? מיליות היחס נראות מוצרכות כאן. 2. האם "להגיע ל" מוצרך? ז"א- תאור מקום או מושא עקיף? 3.הנסיעה הזולה ביותר היא באוטובוס של אגד, מה התפקיד התחבירי של: "ביותר" והאם לסמן " באוטובוס" כנשוא? 4. מצאת חן בעיניי" האם כל זה נשוא מורחב או ש "בעיניי" זה תאור מקום לנשוא המורחב "מצאת חן". 5. היא הייתה נסתרת. האם אני יכול לסמן " הייתה נסתרת" כנשוא מורחב? זה נראה ככה. 6.מסיבת הסיום אשתקד הסתיימה. איזה סוג לוואי "אשתקד"? 7. האם אפשר להתייחס ללואים מצמצמים כלוואי תואר? אלה כל שאלותי סליחה שזה בא בבום אבל זה מקיף את כל השאלות שנתקלתי בהן עד כה בתחביר שלא הבנתי אז אשמח אם תענו. ושאלה אחרונה,בהמילה "שִכְבָה" מדוע אין דגש קל בב'?

streetball

New member
התוכל לענות על אילו השאלות איתי?

או כל חבר(comrade)אחר בפורום?

למעלה