האם זוהי חרדה?

ד12345

New member
האם זוהי חרדה?

שלום,יש לי פחד כלשהו,אני לא יודע אם הוא הגיוני,או אם הוא מופיע אצל עוד אנשים,וזה בדיוק מה שאני רוצה לשאול:איך נפתרים ממנו,והאם אתם מכירים עוד אנשים שפחדו מזה - כי אני חושש שאולי רק אני מפחד מהדבר הזה בכל העולם,ושזה דבר שלא אמור להיות. הפחד הזה זהו פחד מדבר אשר קשור באופן הדוק לחיים.זהו פחד מפני הירדמות.קשה להסביר את זה,אבל זה פשוט מטריד אותי:מנגנון ההירדמות והשינה.מה שמטריד אותי הוא בעצם המעבר הזה ממצב של עירות מוחלטת,למצב של שינה.שפתאום אני עובר למצב שבו אני לא מרגיש כלום.מצב שאני לא זוכר בו כלום,ממצב שבו אני מודע,מרגיש ופעיל.בכל פעם שאני עוצם את העיניים,הפחד הזה תוקף אותי:באיזה שלב אני אירדם,מתי תיפול עליי התרדמת - אולי עוד דקה,אולי עוד שתיים,אולי עוד עשר דקות,ואני מפחד שאני ארגיש משהו בשלב הזה,זאת אומרת גם מטריד אותי איך אני ארגיש בדיוק בשלב שזה יקרה,למרות שלא מרגישים כלום.מטריד אותי איך זה קורה,איך זה יכול לקרות,איך אני יכול לעבור ממצב של עירות,למצב של שינה.זה מטריד אותי ממש,מה גם שרציתי קצת לקרוא על עוד אנשים שיש להם את הפחד הזה,והגעתי לאישה שרשמה שיש לה אותו וכבר 6 שנים יש לה אותו,ושהיא פשוט שכחה איך נרדמים,שהיא לא מצליחה יותר להירדם לא משנה מה,ושהיא ניסתה את כל הדברים ושום דבר לא עזר לה,ושהיא כבר לא רוצה לחיות יותר.ואני ממש מפחד שאני אגיע למצב שאני לא אוכל יותר להירדם,שהמנגנון הזה לא יעבוד. עכשיו,איך נפתרים מזה?זה לא משהו שאפשר להיפתר ממנו,אתם מבינים?כי זה פשוט חלק מהחיים.אני לא יכול ללכת לישון עם המחשבה של איך זה יקרה ומתי,ומה אני ארגיש.אני סתם לחוץ(למרות שזה לא מפריע לי להירדם,אין לי קשיי שינה,אבל אני חושש שיהיו לי).

ד12345

New member
ובנוסף אותה אישה שדיברתי עליה אמרה

שהיא עייפה מאוד,והיא ממש רוצה לישון - אבל היא גרמה לעצמה לדבר כזה שהיא פשוט לא יכולה להיכנס למצב שינה,שכאילו היא שכחה איך נרדמים,שזהו - זה לא בא לה יותר בטבעיות,ולכן היא רוצה למות ושגם היא ניסתה פעם אחת.אני פשוט מת מפחד שגם לי זה יקרה,הרי אני גם מפחד מהשינה כמוה.

גרא.

New member
ד12345,פוביה היא פחד לא הגיוני מאובייקטים

מסויימים או ממצבים מסויימים.במצב כזה,התנהגות מתבטאת בתחושת חרדה חזקה כאשר הוא מנסה להתחמק מהמצב הפובי.במקרה שלך,נסיונות ההתחמקות מהירדמות.פוביה משינה מכונה קלינופוביה,והטיפול בה נעשה כמקובל בטיפול בפוביות בגישת CBT.

ד12345

New member
אפשר מעט פירוט על קלינופוביה,האם זה מה שאני

מתאר(פחד מהירדמות),או שזה מעט שונה? לא מצאתי פירוט על זה באינטרנט.

גרא.

New member
ד12345,אין בגוגל התיחסות לפוביה הזו מעבר

לפירוט הסימפטום.ככלל,מה שחשוב זו לא ההגדרה הלשונית אלא עצם קיום הפוביה,והקשיים שהיא גורמת.

ד12345

New member
אבל אני עדיין לא מבין איך אפשר להוציא

אותי מזה.הרי זה פחד מדבר שקשור קשר הדוק לחיים,והוא קורה רק כשאני הולך לישון:החשש הזה מההירדמות(שאני עוצם את עיניי,ובאיזשהו שלב אני אעבור למצב שבו אני לא זוכר כלום,למצב שבו אינני מודע,ושהמצב הזה קורה כשאני עירני ומודע).הפחד במהלך היום הוא מכך שאני צריך שוב לעבור את אותו התהליך בכל לילה,ומהפחד שאני לא אירדם.איך בדיוק אני אצא מזה?

nutmeg

New member
אתה לא אמור להבין

איך מתגברים על פוביות, אלא זה שמטפל בך אמור להבין איך מתגברים על פוביות. גש לטיפול ממוקד שיועיל לך.

גרא.

New member
דיבבלעס,מעניין,אדם חייב להבין הכל?אתה מבין

איך פועל טלפון סוללרי? איך פועלת טלוויזיה? והרשימה של פיציפקס שאמורים לעשות טוב לאדם,שמעולם אינה מובנת פרט לאחדים,גדולה ודחוסה.אין זה אומר שכל מי שמשתמש בהם הוא רובוט,אלא הדיוט.

ד12345

New member
תודה לכל העונים,עדיין אני קצת מפחד מהפפחד

מהסיבה שהוא מקשה לי מאוד על השינה ובנוסף הוא מוזר יחסית,חיפשתי בכל האתרים ומצאתי רק אישה אחת שהיה לה אותו(רשמתי עליה בהתחלה). אני מקווה שהמטפלים מכירים את הפחד הזה.

גרא.

New member
ד12345,הפחד שלך ממה שקורא לך,מובן.בטיפול עצמו

המטפל שלך יתייחס לכך ויעבוד איתך על כך.

דיבבלעס

New member
אני סבור

שיש הבדל מהותי בין עניינים טכנולוגיים לענייני הנפש ואם אתה כפסיכולוג לא מבין זאת, צר לי...

גרא.

New member
דיבבלעס,למעט העניינים הטכניים,בעיניי הנפש,

אפשר להבין הכל? בכלל ממתי אדם המקבל עזרה נפשית כל שהיא מבין כיצד טיפול עובד? נכון, אפשר להכיר דרך הספרות את עקרונות הטיפול.אבל האם זה מספיק?

nutmeg

New member
עקרונות הטיפול בפוביה

ידועים ואתה יכול לקרוא עליהם ברשת. ועדיין גם כשיודעים את העקרונות קשה להבין איך זה עובד. זה כמו לבקש מתכון לעוגה [שיש ברשת בלי סוף] ולנסות להבין דרך המתכון את התהליך כימי שמתרחש בין מרכיבי המתכון השונים בתהליך האפייה. כמו שאי אפשר ללמוד כימיה דרך מתכונים, אי אפשר ללמוד פסיכולוגיה דרך קריאת עקרונות. קריאת העקרונות יכולה לעזור לך לעשות החלטה אם נראה לך שמה שמציעים כטיפול מתאים לפוביות זה משהו שאתה מעריך שתוכל לעמוד בו... בדיוק כמו שמעריכים על סמך רשימת המרכיבים במתכון אם אתה מעריך שהעוגה תהיה לך טעימה.

דיבבלעס

New member
יש להתעניין ולדעת ולהבין

שאתה לא חייב להבין עד הסוף ויש כמו שכתבת לו ואני לא חושב שזה נכון "לא צריך להבין". מה שאני חושב זה שאדם כן צריך להבין אם ע"י זה שהוא שואל או מתעניין ע"י חיפוש באינטרנט, זה שהוא יבין חלקית-אוקיי.

מישוהית

New member
אם זה עוזר

אני מכירה שתי בחורות שמפחדות לישון ומנסות להמנע משינה, אחת ממש קיצונית, שותה מיליוני כוסות קפה ועוד וגומרת את עצמה, מסוגלת לא לישון כמה ימים... מצב ממש חולני ולא בריא... השניה פחות קיצונית (היא גרה איתי בדירה)... אני לא בטוחה אם זה אותו מקרה, הן חוששות לישון בגלל סיוטים ופלאשבקים

ד12345

New member
זה לא אותו מקרה..החשש שלי זה לא מהשינה עצמה

וממה שקורה שם,אלא מההירדמות(מהרגע שבו אני נרדם).זה אולי נשמע דפוק,אבל מפחיד אותי לעצום את עיניי,ולדעת שאני באיזשהו שלב אירדם(אני תמיד מפחד ממה שאני ארגיש,איך זה בדיוק יקרה אם אני ער וכו',אך אני נותן לעצמי לישון,אני עוצם את העיניים ובסוף נרדם).מה גם שהמעבר הזה מעירות לשינה מפחיד אותי,אני לא יכול להסביר את זה.....אני נראה לי אולי האדם היחידי בכל העולם אשר מפחד מהדבר מהסוג הזה,אבל זה פשוט מפחיד.....שאני עוצם את עיניי ובאיזשהו שלב אני כבר לא ארגיש את עצמי,ואני אכנס למצב שבו אני לא שומע,לא מרגיש וכו'...ושעוד זה קורה לי כשאני ער.....

גרא.

New member
ד12345,אתה מתאר כנראה פחד מאובדן שליטה עצמית,

השיח גם אצל אחרים.אם כי הסיטואציה בה אתה נמצא,הפחד מאובדן הערות עקב השינה,היא יחודית לך..אם החלטת שאתה רוצה,חייב לעצמך לרכוש את היכולת להתמודד עם הפוביה הזו,לך לטיפול.

למעלה