האם זה OCD או טיק?

חגית35

New member
האם זה OCD או טיק?

הילד מתאר משהו חדש: "הלב שלי מדבר אלי ואני לא שולט בזה וזה מעצבן אותי". טענתו שזה מפריע באמצע ריכוז או פעולה כגון הכנת שיעורים ומאוד מרגיז. לשאלה מה אומר לך הלב? התשובה: "כל מיני דברים" ???

mickya

New member
האם זה טיק?

חגית היקרה הילד מתאר לך משהו חדש שמעסיק אותו מחשבתית. שימי לב עד כמה המחשבות האלו מטרידות אותו והאם הוא יכול לפרט לך יותר. באם תחושי שזה מפריע לתפקודו, עדכני את הנירולוג/פסיכיאטר שמטפל בו. בברכה ד"ר מיקי אברמוביץ

חגית35

New member
תודה מיקי היקרה

ספרך חרות על לוח לבי, כמו גם שיחתי הטלפונית עמך לפני כשנתיים, אין מישהו שלו נגיעה כלשהיא לטוראט או לחינוך (מורות, גננות, יועצות, אחות בי"ס, הורים ועוד) שלא העברתי לו לקרוא (כל מורה שמרימה גבה מקבלת ממני אותו לקריאת שבת...כולן המומות אח"כ שלא ידעו שיש "כזה דבר") ואין מקום בו לא המלצתי עליו ושמחתי לראות את השתתפותך הפעילה כאן ואת אתרך- כן ירבו ויישר כוח, הישארי עמנו! לעצם העניין, הוא מסביר, שרק עכשיו הוא מספר לי על כך אך זה כבר מזמן. הוא מסביר לשאלות הדורשות פירוט שלי כדי להתחקות אכן אם זו חרדה או כפייתיות, כי למשל, הוא מנסה לפתור תרגיל בחשבון כמו 5*8=40 וכל הזמן המחשבה שלו נתקעת על = וזה חוזר ללא הרף ומדבר אליו מהלב ואינו יכול לעצור זאת וזה מטריד ומפריע לו להמשיך לשלב החישוב של התרגיל, כאילו "תוקע" אותו במחשבה במין לופ כזה שאינו יכול להשתחרר ממנו. זה גורם לו לתיסכול. כאילו משהו משתלט עליו ועל רצונו לחשוב ועוצר בעדו. אציין כי הוא מטופל תרופתית כבר 4 חודשים בשילוב של קונצרטה וקלוניריט. שמעתי לעצתך המושכלת בדבר אימוץ חיה ואכן הכנסנו הביתה כלבה מעוקרת, לצערי הדבר הסתיים במסירתה עקב התעללות קשה בעיני והצקות מצד אחיו הקטן שגם לו יש לא מעט הסתבכויות על רקע התנהגות והיפראקטיביות ובנוסף, הכלבה הרסה לנו את הבית והרסה ריהוט ומשקופים שטיחים וגרמה נזק רב. הניסיון הסתיים בעוגמת נפש רבה לכל המשפחה אך לדעתי בנסיבות שנוצרו מוטב היה שכך. לבני הגדול יש גישה ואמפטיה רבה לחיות אך זה פשוט לא יסתדר לא כל עוד נגור בבית דירתי על קומות. אשמח לשמוע דעתך על מה שתיארתי.

mickya

New member
אימוץ חיית מחמד ,

חגית היקרה ראשית תודה על הפרגון. באשר לתיאור המחשבות האובססיביות של בנך רצוי לעקוב ולשתף את הרופא שמטפל בו יתכן שימצא דרך לעזור לו. באשר לעוגמת הנפש שנגרמה לכם בעטיו של הכלב שגרם לכם חורבן בבית ,הוא שאמרתי, כדי לאמץ חיה ולהנות ממנה יש להכיר ולדעת הכל על המגבלות, ההרגלים והתכונות של כל בני המשפחה הסובבים את החיה. בטוחה אני שחיית המחמד הנכונה תביא אור לבית. חיית המחמד יכולה להיות כלבה בוגרת כבת שנה לאו דוקא גור. הציבי לעצמך מטרות ויעדים חינוכיים שהיית רוצה להגיע עם ילדייך. האמיני לי שניתן להגיע אליהם באמצעות חיות המחמד. כמובן שצריך לדאוג לרווחת החיה שלא תהיה חשופה להתעללות. וזאת גם מטרה חינוכית. בברכה ד"ר מיקי אברמוביץ

הלנה

New member
יש לי מקרה דומה

תחילת ה"סיפור" של הבן שלי היתה כשהוא אמר לי שמישהו אומר לו לעשות כך וכך,,, וזה התבטא בהתנהגויות כפייתיות. בעקבות זאת לקחנו אותו לפסיכולוג שמאוחר יותר הביע חשד שלבן שלי יש טוראט. הוא טען בהתחלה שמדובר באובססיות על רקע של חרדה. אחרי שאובחן כלוקה בטוראט זה הפך להיות בלתי מוגדר, האם זה "יושב" על חרדה או על OCD שנובע מהטוראט. האם הדברים ש"הלב אומר" לבו שלך גורמים לו להתנהגויות אובססיביות?

kermi1234

New member
הביצה והתרנגולת

ocd וחרדה הן כמו הדילמה על הביצה התרנגולת - מי גורם למי . . .ומי קודם למי. מכיוון ש - ocd מורכב מאובסיסיות וקומפלסיות שהן מעשים ומחשבות כפייתיים. שניהם נגרמים על מנת להימנע מחרדה, כלומר "אני חייב לדפוק 10 פעמים כדי שאמא שלי לא תמות" וכן הלאה. דרך אגב, מעניין כי כילדים קטנים יש לכולנו (גם לא לטורטניקים) מעין מחשבות ומעשים כאלו שנעלמים ומתמעטים ככל שהזמן עובר. מכיוון שטורט, בין אם הוא מופיע עם ocd ובין הוא לא הוא גם מתאר פעולות חוזרות ונשנות - האם הן מתרחשות רק על רקע הפרעה פיזית או שמא יש לכך גם אחיזה נפשית, זו השאלה. עובדה שכאשר אנו בחרדה, הטיקים מתגברים . . . . עוזר לברר את הסיבות מאחורי הסימפטומים לחשיבה המתערבת הזו ולכן טיפול פסיכולוגי עוזר מאוד לפעמים, להקלה סימפטומטית יש כמובן את התרופות וטיפולים קוגנטיביים או ביופידבק (שגם עוזר מאוד, אך לפעמים מעמסה כבדה על ילדים).

הלנה

New member
פסיכולוג קליני או פסיכולוג התנהגותי

שלום KERMI, הבן שלי היה בטיפול אצל פסיכולוג קליני מעולה שעשה לו אבחון ובעצם זיהה שלבן שלי יש תסמונת טוראט. הוא היה בטיפול מספר שבועות, אבל אחרי שאובחן סופית כלוקה בתסמונת ולאחר התייעצויות החלטנו להעבירו לטיפול אצל פסיכולוג התנהגותי (הוא סובל בעיקר מ- OCD). הפסיכולוג הקליני, קיבל כמובן את רצוננו, אבל הציע שאחרי שנסיים את הטיפול ההתנהגותי נחזור אליו לטיפול יותר מעמיק. מה דעתך? האם הטיפול ההתנהגותי באמת מטפל יותר ברובד החיצוני והקליני יותר מעמיק?

kermi1234

New member
כמו שלובה אומרת: קשה, קשה.

למען הגילוי הנאות אני פסיכולוג קליני. כמו שכתבת בחכמה אפול התנהגותי מטפל בסימפטומים וטיפול קליני-דינמי מטפל ברבדים העמוקים. כל זה טוב ויפה אבל שזה מגיע לטורט יש שילוב של שני שאלמנטים ביחד. על אחת כמה וכמה שזה מגיע עם ocd. הטיפול האידיאלי הוא הטיפול המשלב - טיפול שביסודו הוא קליני אך משלב בתוכו חלקים קוגנטיביים. הווה אומר: בצד "טיפול פסיכולוגי רגיל", המטפל/ת ילמדו את הילד שיטות התנהגותיות להורדת הקופמלסיות והאובססיות ויחד עם זה הורדת הטיקים. אוסיף עוד דבר אחד: כאשר מדברים על חרדה המעצימה את התסמונת - טיפול התנהגותי לא יטפל בחרדה עצמה , אבל יכול לחסל את הסימפטום (בואי נגיד מחשבות מפריעות), הבעיה היא שמכיוון שהחרדה , שמקורה במבני עומק באישיות, גורמת לסימפטומים, היא תשאר והסימפטומים יתחלפו (יתכן באופן יותר נוח . . .). כל הנאמר פה עדיין נאמר באופן כללי, אני צריך להכיר את אופן הטורט של ילדך כדי להבין יותר. אשמח לעזור לך גם מעבר לפה. ולבסוף, לילדך יש המון המון מזל שיש לו זוג הורים שכך אוהבים אותו ומטפלים בו, זה ממש לא מובן מאליו . . .

הלנה

New member
עשית לי טוב על הנשמה

השורה האחרונה שכתבת עלינו מאד ריגשה אותי, תודה. אנחנו באמת משתדלים לעשות הכל בשביל הילד המקסים שלנו. לפי מה שאתה אומר, ישנם פסיכולוגים קליניים שיודעים לטפל גם בשיטות קוגניטיביות? תודה רבה על הכל הלנה

רונן999

New member
פסיכולוג קליני יכול להיות התנהגותי

מי שעוסק בפסיכולוגיה התנהגותית (או כל שיטה טיפולית אחרת- קוגנטיבית או דינמית) עובר את המסלול של פסיכולוגיה קלינית ולכן פסיכולוג התנהגותי הוא קודם כל פסיכולוג קליני. תחום הפסיכותרפיה בארץ קצת פרוץ. כדי לדעת אם המטפל הוא איש מקצוע מוסמך (פסיכולוג קליני) אפשר לבצע חיפוש בפנקס הפסיכולוגים.

יעלבל

New member
הי חגית,

יתכן, אבל כל עוד הדבר לא מפריע ברמה תיפקודית - הניחי לזה...רק פיקחי עין..לפעמים זה מגיע כרעם ביום בהיר.. להשתע יעל

השגיא

New member
מענין

כי בדיוק אתמול הבן שלי סיפר לי שיש עוד משהו שמאוד מפריע לו בעיקר במבחנים. הוא ניסה להסביר ולא כ"כ הצליח ואמר :"זה.... כמו... עצלנות... פתאום באמצע המבחן ואני לא יכול לחשוב על השאלות והתשובות וזה מבזבז לי זמן.." ועכשיו שכתבתם את הדברים לעיל אנסה לכוון אותו, להסבר מדויק יותר ואולי יוסיפו לו זמן במבחנים [אם בכלל הוא ירצה] .

מוצארט

New member
על דברים כאלה

בהחלט מקבלים תוספת זמן במבחנים, ואפילו יש אפשרויות של מבחן בע"פ. בזמני, קיבלתי תוספת זמן של 33 אחוז. בקושי יכולתי להתרכז אז, כל מיני דברים רצו לי בראש... זה היה סיוט.

גם לי הייתה בעיה במבחנים

זה היה כאילו נתקעתי באמצע המבחן פתאום הריכוז שלי נעלם ובזבזתי המון זמן במבחן וזה היה בעיה עוד יותר רצינית בגלל שגם ככה אני מבזבזת זמן בגלל הטיקים בידיים שלי שמפריעים לי לכתוב עכשיו יש לי מבחנים בע"פ ותוספת זמן של 25% וזה עוזר מאוד גם לריכוז וגם ללחץ של המבחנים שגרם להתגברות הטיקים שלי בזמן המבחן

אולי זה יעזור...

אני אתחיל בהסתייגות – אני לא מבינה בזה הרבה ואפילו לא בטוח שמה שיש לי זה אכן טוראט אז אני לא יודעת אם מה שאני מציעה בכלל מתאים ויכול לעזור – אבל אני כותבת בכל זאת כי אולי שווה לנסות. קרה לי הרבה, מה שאתן מתארות. באמצע מבחן התחלתי לחשוב על משהו לא רלוונטי והמספרים או המילים של השאלה פשוט לא נכנסו לי לראש – כאילו הם בשפה זרה או בג'יבריש. לפעמים חזרתי במחשבה שוב ושוב על שורה אחת מתוך שיר או פרסומת. אני קראתי לזה חרדת בחינות ולא קישרתי לטוראט שאולי יש לי. ומה שעשיתי זה – הפסקתי מיד לפתור את המבחן, שתיתי שמה שלוקים של מים מבקבוק מי עדן קטן שאני סוחבת איתי לכל מקום, כיסיתי עם הידיים את העיניים ואת רוב הפרצוף וניסיתי כמה שניות לא לחשוב על כלום ואחר כך כאילו לנער את עצמי במחשבה. אחרי איזה חצי דקה כזאת חזרתי להתרכז בשאלה. אולי לילד אפשר לתת ממתק במקום מים. העיקר לעזוב את המבחן לרגע. וכשזה קרה בשיעורי בית שאז יש פחות לחץ זמן, השתדלתי פשוט לקחת לי הפסקה של שתי דקות - ללכת לשירותים או לסדר את המחברת, העיקר לא לחשוב במשך שתי דקות, ואז לחזור לעבודה.

למעלה