האם השמאי צודק?

me1221

New member
האם השמאי צודק?

התמנה שמאי ע"י בית משפט לפי צו פירוק שיתוף.
השמאי הוצי דו"ח מחיר נכס כאשר הדו"ח קובע מחיר שנראה לי גבוה ב- כ - 30% מערך הנכס.
אני צד בעניין שמעוניין לקנות את הנכס (במחיר יותר זול שהוא לדעתי המחיר הריאלי ) .
םניתי למתווך ולמספר אנשים אשר אמרו לי כי חוות הדעת של השמאי בעניין ערכו של הנכס היא מופרכת.
האם עלי להגיש בקשה לבית משפט למינוי שמאי אחר?
או מה עלי לעשות בנידון? תודה רבה מראש .

Nachum Takum

New member
לצורך מה מינה בית המשפט את השמאי?

האם "הנכס" הוא דירת מגורים?
האם בית המשפט קבע שלב של התמחרות חיצונית/פנימית?
האם בית המשפט מינה כונס נכסים?

me1221

New member
מדובר בבית משפט לעינייני משפחה. הנכס הוא דירה שחלקה

שייכת לחסוי. שליש שייך לחסוי שיש לו אפוטרופוס.
האפוטרופוס רצה לפרק את החבילה ולכן בהסכם הפירוק נקבע כי
כי ימונה שמאי מטעם בית משפט שיקבע את שווי הנכס
לאחים של החסוי יש זכות לקנות את השליש של החסוי , וזה נקבע לפי מחיר גבוה
של השמאי .
אם האחים לא קונים אז לאחר 30 ימים תוצע הדירה למכירה .
עכשיו כשהמחיר גבוהה אין אפשרות לאחים לרכוש את הדירה.
אם היה המחיר נמוך בכדי כ- 25% אז האחים כן יוכלו לקנות .
מקווה שהבהרתי את העניין. תודה רבה מראש.
.

Nachum Takum

New member
אני יכול לומר לך מה נהוג "בדרך כלל" לעשות

אני כמובן לא מכיר את החלטת בית המשפט ואת שאר הפרטים בתיק.
אם התמחור הפנימי לא מצליח, הנכס יוצא למכירה חיצונית למרבה במחיר.
בדרך כלל, בית המשפט ממנה את באי כוח הצדדים לכונסי נכסים לצורך ביצוע המכירה. במקרים שבהם זה לא מתאפשר, ממונה כונס נכסים מטעם בית המשפט.
זה שהנכס יוצא למכירה חיצונית, לא אומר שהמחיר הסופי שיתקבל עבורו הוא המחיר שקבע השמאי של בית המשפט. כי זה כבר מחיר השוק. ולפי מה שאתה אומר (בהסתמך על חוות דעת המתווכים) מחיר השוק אמור להיות נמוך יותר.
אם האחים ירצו להשוות את המחיר שיתקבל מהמכירה החיצונית, הרי שבמידה ויש להם זכות קדימה כזו על פי החלטת בית המשפט, הם יוכלו לממש אותה.
יתכן, שהמחיר שיתקבל מהמכירה החיצונית יהיה נמוך מספיק כדי שהאחים יוכלו להשוות ולרכוש. כלומר, המחיר שקבע השמאי הוא לא סוף פסוק.

me1221

New member
נכון נחום--- אבל אם מחיר השמאי היה ריאלי -- לא היה צריך את

הכאב ראש עם מכירה חיצונית.
בכל אופן תודה רבה .

Nachum Takum

New member
מה אתה יכול לעשות

על פי תקנות סדר הדין, יכול בעל דין לעשות כמה דברים בקשר לחוות דעת של מומחה/שמאי מטעם בית המשפט.

וכך קובעות התקנות -

"חוות דעת של מומחה בעניני משפחה
258יב. (א) בית המשפט רשאי, אף שלא בהסכמת בעלי הדין, למנות מומחה מטעמו, שיגיש לו חוות דעת בכתב בכל ענין הנוגע לעניני המשפחה; המומחה ייבחר מתוך רשימת המומחים, כמשמעותה בסעיף 4 לצו בית המשפט לעניני משפחה (הקמת יחידות סיוע, דרכי פעולתן וסדרי עבודתן), התשנ"ו-1996 (להלן – צו ההקמה); בבחירת המומחה ייוועץ בית המשפט עם בעלי הדין; לא הגיעו בעלי הדין לידי הסכמה בדבר מינוי מומחה מסוים, יבחר בית המשפט את המומחה.
(ב) הורה בית המשפט על מינוי מומחה מטעמו, רשאי בעל דין להביא בפניו מסמכים הנוגעים לענין, תוך שבעה ימים מיום מינויו.
(ג) המומחה יגיש לבית המשפט, בתוך ארבעים וחמישה ימים מיום מינויו, את חוות דעתו, לפי הטופס שבתוספת הראשונה לפקודת הראיות [נוסח חדש], תשל"א-1971, ובו יציין את פרטיו של המומחה שעמו הוא התייעץ, כאמור בסעיף 4(ה) לצו ההקמה.
(ד) בעל דין רשאי להגיש למומחה שאלות הבהרה בכתב על חוות דעתו בתוך שבעה ימים מיום שקיבל את חוות הדעת, והמומחה ישיב על השאלות בכתב בתוך שבעה ימים מיום שקיבל את השאלות.
(ה) מומחה שמינה בית המשפט לא יוזמן להיחקר על חוות דעתו אלא ברשות בית המשפט, ובלבד שהוגשה בקשה מנומקת לחוקרו בתוך שבעה ימים מיום קבלת התשובות לשאלות ההבהרה.
(ו) בית המשפט יקבע מי מבעלי הדין יישא בתשלום שכרו של המומחה שנבחר, כאמור בתקנת משנה (א), ורשאי הוא לקבוע כי אחדים מבעלי הדין או כולם יישאו בתשלום שכרו.
(ז) בעל דין לא יגיש חוות דעת של מומחה מטעמו אלא לאחר שבית המשפט בחן אם ליתן צו על פי סעיף 8(ג) לחוק.
(ח) תקנה זו תחול גם על בית משפט הדן בערעור על החלטה של בית משפט לענייני משפחה או על החלטה בערעור או הדן בבקשת ערעור על החלטה בערעור."

ס' 8 (ג) לחוק ביהמ"ש לעניני משפחה קובע

" מונה מומחה או יועץ מטעם בית המשפט, לא יהיה בעל דין רשאי להביא עדות נוספת של מומחה מטעמו, אלא ברשות בית המשפט."

עליך לבקש רשות ביהמ"ש להגשת חוות דעת שמאי מטעמך. כדאי כמובן לבדוק פסיקה מהם שיקוליו של בית המשפט. לא מומלץ לפעול לבד.

למעלה