האם היה שליט ישראל כלשהו שמשל

לגבי התוספת של ייקי

זה לא אבא שלנו שחתם על העיסקה וזהו, כולנו עמדנו בהר סיני וקיבלנו את התורה, עכשיו אנחנו חיים בגופים אחרים אך עם אותן נשמות... לכן אנחנו מחוייבים. ולגבי השאלה של גושניק, זה כבר לא רשמי, אני מאמין שהמפרשים מדברים על זה רק שכרגע אני ברכבת, בכל אופן נראה לומר שמה ש`הדור קיבלוה בימי אחשוורוש` לא מתפרש כקבלה חדשה~ראשונית אלא כוונת הגמרא שכיוון שראינו שקיבלוה בימי אחשוורוש ברצון זה מגלה שגם במעמד הר סיני הגם שכפה עליהם את ההר לא נצרכו לזה אלא קיבלו כבר אז מרצון ולכן נתחייבו בכל מצוות התורה כבר אז וממילא נענשו על אי קיומם... (ואולי אפשר למצוא סייעתא לדבריי מהמדרש שאומר בשעה שהקדימו ישראל נעשה לנשמע ירדו מלאכים וקשרו שני כתרים בראש כל אחד ואחד... משמע שקיבלו בשמחה ורצון, אחרת מה המעלה הגדולה במה שהקדימו נעשה הרי היו מוכרחים לזה... כנראה שיודע תעלומות ראה שזה נאמר מרצון גם ללא הכפייה ולכן היתה מעלתם גדולה וזכו למה שזכו... ) מה שכן נשאר לנו להבין זה מה באמת היה המהלך של הקב``ה בכפייה הזו, בפרט אם זה לא תופס כדי לחייב אותנו כמו שמשמע מהגמרא שגושניק ציין...

gushnick

New member
אני חושב שהוצאת את הגמרא מפשוטה לגמרי,

אבל גם אם לא ניתן להוסיף ולשאול: האם הקבלה בימי אחשורוש (איזו קבלה, למען ה'? שמישהו יראה לי פשט בנושא [מלבד פשט שיש לי כבר...
]) היא זו שמוכיחה על פעם? הרי כלמי שקורא את התורה רואה במפורש שבני ישראל קיבלו בשמחה את התורה בסוף פרשת משפטים, בלי הפחדות, קולות, ברקים, שופרות וגילוי שכינה (שזה למיטב הבנתי, דרך אגב, "כפה עליהם הר כגיגית"). אזי למה ללכת רחוק עד אחשורוש?

yaakii

New member
אני חושב שהתשובה לשאלתי היא

שלא מדובר פה, כמובן, בעסק רגיל. כמו שיש את המדרש (/אגדה?) שאומר שהקב"ה עבר בין כל אומות העולם ושאלם אם הם רוצים התורה, וכולם סירבו, כל אחד וסיבתו. נשאל: מה אשם אותו פלוני אלמוני שכיום הוא גוי, בכך שסבי סבו סירב לקבל התורה? מדוע הוא הפסיד את הזכות לקיים את מצוות ה'? תשובה: המשפט הראשון בהודעה. הרחבה: הרבה מדרשים הם משל ותו לא. הם באים להביע רעיון מסויים. במשל שהזכרתי: ניתן לומר שזה בא ללמד שהתורה לא מתאימה לגויים, משום שהם בעלי לב קשה ולא מתאים לתורה בעלת דרכי הנועם. ואם זוכרים שגם "כפה עליהם הר כגיגית" הוא רק מדרש חז"ל נפתרת הבעיה.. -בעצם אולי עניתי שתי תשובות בהודעה. היא די מסורבלת. מצטער. אני עיף עוד רגע
לילה טוב..חח

מודה

צדקתם שניתי את הגישה של הכפיה דתית אחרי ארוחת שבת מענינת בבית היו אצלנו דודים מכול הסוגים:דתים לאומים כמונו והיה חבדניקים וחלנוים וחרדים(אחי חזר מחו"ל לחודש אז כול העולם היה אצלנו) ודברנו על זה והגענו למסקנה שאם לפעמים אין כפיה דתית בנושאים מסוימם אז המדינה רק תלך ותדרדר יותר והעלנו מלא סטואציות מוזרות כאלה ובסופו של דבר כולם עזבו את השולחן כול אחד עם הדעה שלו

yaakii

New member
משפחה מעניינת../images/Emo13.gif

אני חושב שהמושג "כפיה דתית" לא קיים בדינתנו. אסביר את עצמי: יקום אדם ויגיד: "הפסיקו את כל פעילות המפעלים! הם מזהמים את כדור-הארץ! יהיה חור באוזון וכולנו נמות!" מבחינה הגיונית הוא צודק לגמרי. אך משום שרוב האנשים מעדיפים את הנזק המזערי מדי יום תמורת מפעלים פעילים שמייצרים עבורם מוצרים שונים, לא אוסרים על הפעלת מפעלים מזהמים. אני מניח שכמעט לכל חוק (אם לא לכולם), יש כאלה שיתנגדו לו. איך נחליט על-פי מה ללכת? טוב אז בעיקרון יש רשות מחוקקת ומאשרת. למזלנו היא מיימצגת פחות או יותר את אחוזי הציבורים השונים בארץ וכך מגיעים להחלטות המקובולות על רוב האולכלוסייה. בין השאר: החלטה כי חוקי המדינה יהיו ברוח חוקי התורה. יקום מתנגד ויגיד: "אני רוצה לפתוח את החנות בשבת!" יגידו לו: "חבל. כך נקבע. אני רוצה לזרוק זבל מהחלון-אבל מה לעשות יש חוק שאוסר.דעת הרוב."

benaymr

New member
אני

בתור אחד שחלק מכובד מחבריו חילונים או דתל"שים...אומר לכם אין דבר שיותר מרתיע חלונים מהדת,אפילו המסורתיים שבהם מחקיקה דתית מחייבת,יש להם מודעות גבוהה מאוד למה אסור ומה מותר יחסית,והם רוצים את זכות הבחירה-כמו שהיהדות בעצמה נותנת. הזכות לקיים חיי משפחה כראות עינהם,הזכות לאכול איפה ומתי שהם רוצים,הזכות ללבוש מה שהם רוצים, כל הגבלה כזו גורמת להרבה שנאה והתרחקות מהדת. אם המטרה שלנו לקרב את העם לדעת,צריך לעשות זאת בתבונה..

למעלה