האם ד"ר מנור תענה השבת על שאלות?

זהבה נ

New member
פירוט על " תסמונת טורט"

אתמול נכנסה אם לילד שאובחן כסובל "מתסמונת טורט" הייתי שמחה אם יש לך אפשרות לספר על התסמונת ועל הסימפטומים של ודרכי הטיפול בה. תודה לך,

טורט

תסמונת טורט היא תופעה נדירה יחסית, השייכת לקבוצה של הטיקים. הרבה ילדים סובלים מטיקים, אבל בד"כ אלו טיקים חולפים. טיקים יכולים להיות מוטוריים, כמו כל מיני עויתות בפנים ובגוף, או קוליים, כמו שעול מיוחד, גניחות, וקולות אחרים שקשה מאד להסביר בכתב. טורט היא תסמונת כרונית, תורשתית, המאופיינת בזה שמופיעים בו זמנית טיקים משני הסוגים (מוטוריים וקוליים). צורת ההופעה שלה היא גלית - זה כל פעם מתלקח ודועך כאשר הטיקים "נודדים" ממקום למקום, ולא קבועים דוקא לסוג אחד. הטיפול נעשה ע"י פסיכיאטרים או נוירולוגים לילדים וכולל תרופות. איריס

זהבה נ

New member
מה ההבדל ואם יש כזה בכלל

בן "אספרגר " ובן הפרעת קשב קשה מאוד עם כל המשתמע מכך שגובל בחוסר תפקוד חברתי התפרצויות וכדו... יש אומרים היום שכמעט לא קיים הבדל, האמנם??

2 1 2

New member
לד"ר מנור

מהו הקשר בין ADD ל OCD ? האם מה מהם עובר לאחר הילדות? מיהו המוסמך לקבוע על OCD? נורולוג או פסיכיאטר? המדובר הוא בבני הקטן בן ה6.5 . תודה מראש

OCD

שלום לך. OCD הוא תסמונת אחרת לגמרי מADHD (אני רואה שאנחנו עוברים היום על כל האבחנה המבדלת, אם תראי את השאלות הקודמות. חסרים רק עוד כמה ועברנו על הספר...). מדובר בהפרעה השייכת לקבוצת הפרעות החרדה, והטיפול בה הוא משולב התנהגותי ותרופתי. היא יכולה להופיע לצד הפרעת הקשב, אם כי אין ביניהן קשר אתיולוגי (ככל הידוע).זאת, כמו כם תסמונת טורט, אבל בניגוד לאספרגר עליה נשאלתי קודם. כאשר שתי ההפרעות מופיעות, צריך לטפל בשתיהן במקביל. לא ברור אם קיימת החלמה ממש מ OCD או שמא מדובר ברמיסיה, רגיעה, עם אפשרות להתלקחות חוזרת. הפרעת קשב ודאי איננה עוברת עם הגיל. זו תכונה קיצונית. המוסמך ביותר לאבחון של השילוב הזה הוא פסיכיאטר ילדים, היות והנוירולוגים אינם מתמצאים בד"כ בהפרעות חרדה, דיכאון וכדומה, ואילו הפסיכיאטרים מתמצאים בשתיהן. לגבי ילד בן 6.5 שנים ודאי כדאי לפנות לפסיכיאטר ילדים, ואם ניתן במסגרת מרפאה, המאפשרת טיפול מלא ואינטגרטיבי יותר כמו רוב המרפאות לברה"נ של קופ"ח. איריס

אספרגר

שלום זהבה. בודאי קיים הבדל, ואפילו חשוב מאד בין שני הדברים. הפרעת קשב היא הפרעת קשב, ואילו אספרגר היא תסמונת השייכת לקבוצת הפרעות התקשורת PDD, שהצורה החמורה ביותר שלהן היא אוטיזם. המשותף היחיד הוא שילדים רבים עם PDD כולל אספרגר מראים מאפיינים של הפרעת ריכוז המגיבה יפה מאד לריטלין. עדיין אין מדובר בתסמונות קרובות. המאפיינים העיקריים של אספרגר הם אחרים. נכון, שלא פעם מבלבלים בין האבחנות, היות וילדים הסובלים מאספרגר הם ילדים אינטליגנטיים מאד מאד, המפצים בזכות יכולותיהם על חלק מקשייהם. עדיין הקושי העיקרי הוא תקשורתי חברתי. גם כאן דרוש פסיכיאטר ילדים לביצוע האבחנה. איריס

ayeletaa

New member
לד"ר מנור -גז צחוק וריטלין

ד"ר מנור שלום הילד שלי, בן 4 , ADHD ומטופל בריטלין (וגם בטיפול התנהגותי) הוא אמור לעבור טיפולי שיניים עם גז צחוק. ביקשו מאיתנו במרפאה לבדוק האם מותר לתת גז צחוק כשנותנים ריטלין. האם גז צחוק וריטלין מתנגשים? האם מותר? אם לא, אם הוא לוקח כדור בבוקר והטיפול אחה"צ, זה בסדר? תודה! איילת

zivadina

New member
איילת, מנסיון שלי

עם הבן שטופל בריטלין, הנוירולוג אמר לנו לא לתת ריטלין לפני טיפול בגז צחוק, כי הריטלין מעורר, והגז אמור להרדים את הכאב. לפי זה, אני חושבת שמותר לתת ריטלין לפני הטיפול רק אם יש מרווח שבו השפעת הריטלין תפוג עד הטיפול בגז. את אמורה לדעת כמה זמן מחזיק הריטלין אצל בנך. באופן כללי, הריטלין הרגיל מחזיק כ-4 שעות והריטלין ארוך הטווח (SR) מחזיק עד 8 שעות. כמובן שאינני איש מקצוע, והכי טוב שתשאלי את הנוירולוג שנתן לכם את התרופה, או את ד"ר איריס במסרים. היא עונה גם משם.

ayeletaa

New member
ועוד שאלה- ריטלין בחופשות

לד"ר מנור, לאחרונה שקלנו לתת ריטלין גם בחופשות, בגלל הקושי הרב לעבור את החופשה. האם מומלץ לעשות הפסקות? האם יש הדבל בין חופשות ארוכות וקצרות? מה דעתך? תודה איילת

carpediem1

New member
לד"ר מנור - אוכל והשפעתו על ADHD ?

האם יש מאכלים שמנטרלים את ההשפעה של רטלין ,ואיך בכלל משפיע מזון לסוגיו על ADHD ?

דליה.ד

New member
מה ההבדל בין adhd ואפילפסיה מינורית

אם כבר עוברים על כל הספקטרום של אבחנה מבדלת..... האם תוכלי לציין אפיונים של אפילפסיה מינורית ואיך יודעים שזו לא הפרעת קשב add? יש לי בכיתה ילד שאני תוהה לגביו, בכל מקרה שלחתי אותו לנוירולוג ילדים עם שתי השאלות...

אפילפסיה

שלום דליה,אם את מתכוונת לאפילפסיה שאני חושבת (בד"כ יש לה שם אחר) מדובר באמת בהפרעה שמופיעה בסביבות גיל 6 שנים, כאשר אז הילד אכן לגמרי מנותק לשניות עד דקות, אינו זוכר מה היה בתקופות בהן היה מנותק, ואין לו בכך שליטה. זה לא קשור לעניין, רצון וכדומה. במקרי חשד, האבחנה פשוטה - עושים EEG. יש לאפילפסיה הזו צורה אופיינית מאד וקלה לאיתור. איריס

שמה Petit Mal שפרושו: החולי הקטן.

למה ´החולי הקטן´? א. כי יחסית לסוגים אחרים של אפילפסיה מדובר בבעיה קטנה. ב. זה מופיע לרוב אצל ילדים קטנים.

אוכל

שלום רב. בניגוד למה שחשבו העבר, היום לא קיים כל קשר בעל חשיבות בין האוכל להפרעת הקשב ובין האוכל לריטלין. אנחנו בבדיקת TOVA מבקשים להימנע ממאכלים מסוימים כדי שהבדיקה תהיה מדויקת ככל הניתן, אך אין לכך כל מניעה בחיי היומיום. איריס

גז צחוק וריטלין, חופשות

שלום איילת. העדפתי לענות בפורום כדי שעוד אנשים יוכלו לראות את התשובה. לא מומלץ לתת יחד גז צחוק וריטלין, אך לא נראה לי שיש בעיה כאשר הריטלין ניתן בבוקר והגז בשעות אחה"צ היות והשפעת הריטלין תפוג כבר מזמן. לגבי נושא החופשות, אין כל מניעה לתת ריטלין בזמן חופשות וההחלטה היא לשיקולך ולנוחותך בלבד. אחדד ואומר שהמקובל כיום בעולם הוא לא לעשות חופשות כלל. אנו כאן שמרנים יותר ולכן משאירים זאת לשיקול ההורים. בכל מקרה לפי הידוע לנו אין בכך כל סיכון. איריס

r66

New member
ריטאלין וגדילה, הודעה

של גילגולית, אנא התייחסותך. יש לי קצת השגות בקשר לבעיות הצמיחה שעליהן כתבת. אם נותנים ריטאלין לילד בשעות אחה"צ והערב , הילד לא ישן ! ומאחר והגדילה מתרחשת דווקא בלילה ובחושך היא יכולה להיות מושפעת ממתן ריטאלין בשעות מאוחרות. הגדילה מתרחשת רק בלילה ובחושך. הריטאלין שהילד מקבל בבוקר משפיע על שעות עירות ארוכות יותר, לפני התחלת מתן הריטאלין הוא הלך לישון בסביבות השעה 20:00 בערב. היום , עם הריטאלין הוא בקושי נרדם ב- 22:00 . תודה מראש רנה

דליה.ד

New member
עד כמה שידוע לי הקשר בין ריטלין

וגדילה הוא בעקבות העובדה שכאשר הילד נוטל ריטלין אין לו תיאבון ולפעמים הוא מחסיר ארוחה. במקרה הפרטי שלי, למשל הם באמת לא אוכלים במשך היוןם, אבל בהחלט משלימים הכל אחר הצהריים ובערב...יורדים רצח על המקרר. במחקר שנערך בבית חולים שערי צדק נמצא שילדים שלקחו ריטלין השיגו את הגובה הגנטי שלהם ולא היה הבדל מבחינת הגדילה בינם לבין ילדים שאינם מקבלים ריטלין. כלומר, ממי, אם את גמדה (
) ובעלך זעיר(
P בנך לא יהיה ענק...! בלי קשר לריטלין!

למעלה