האם ברור מספיק?

kidron1

New member
האם ברור מספיק?

שלום, תמהתני אם המשפט להלן ברור די הצורך: באחת התחנות בדרך לחיפה עלה חייל במדים, ושביקש מהנהג שיסביר לו היכן התחנה לתל אביב. הנהג הסביר לו כיצד למצוא את התחנה וביקש ממנו שיראה גם לי את הדרך. תודה ושבת שלום אביבית

trilliane

Well-known member
מנהל
יש פה שני משפטים.

במשפט הראשון שי"ן הזיקה מיותרת, צריך להיות משפט מחובר (או כולל) כי אלה פשוט שתי פעולות זו אחר זו: "... עלה חייל במדים וביקש מהנהג...". מבחינה תוכנית אני לא ממש מבינה את הסיפור – האוטובוס בדרך לחיפה, החייל רוצה להגיע לתל אביב; אז האם הוא עלה על האוטובוס (ואז הוא צריך הדרכה באיזו תחנה לרדת) או שהוא רק הציץ פנימה ושאל את הנהג איפה התחנה שבה עובר האוטובוס לתל אביב? גם המשפט השני לא ברור לי תוכנית – הנהולמה "לי"? איך המספר קשור לעניין? משהו שם לא מסתדר עם הגופים והפעלים.

kidron1

New member
באמת....

את צודקת. צריך להיות 'וביקש' מהסיבות שהזכרת. מדובר בחייל שנסע לחיפה והתעתד להמשיך לנסוע לתל אביב. מדובר באישה שרואיינה. לכן 'יראה לי'. תודה ושבת שלום אביבית

trilliane

Well-known member
מנהל
טוב שהסברת כי מהמשפטים עצמם קשה להבין לבד

אם בטקסט יש די מידע שיבהיר את הסיטואציה אין בעיה; אחרת צריך לשנות אותם. (ועכשיו אני רואה שהשאלה בשורה התחתונה בהודעתי הקודמת מאוד לא ברורה; היה שם משפט שלם וכנראה נמחק לי בטעות חלק מהטקסט בלי ששמתי לב
).

kidron1

New member
מקריאה שנייה....

נראה לי שהסיטואציה ברורה. נראה מה יהיה בקריאה שלישית. שבת שלום אביבית

trilliane

Well-known member
מנהל
מקריאה של מה? של הטקסט המלא או המשפטים?

trilliane

Well-known member
מנהל
זה כי את כבר יודעת את ההקשר, זו לא חכמה.

שיפוט נכון של בהירות צריך להיות בקריאה ראשונה, כי את צריכה להעמיד את עצמך במצבו של הקורא, והמטרה בעריכת לשון היא להפוך טקסט לקריא ומובן בקריאה ראשונה (במידת האפשר). אם אני אומרת לך כקוראת "לא הבנתי את הסיפור מקריאה ראשונה" ואין לי רקע נוסף (כלומר, לא קיבלתי טקסט מלבד שני המספרים האלה) סימן שהם לא ברורים בלי הסבר, משמע יש לספק הסבר. שאלת אם ברור מספיק, התשובה היא לא. לא בלי רקע.

kidron1

New member
אז הנה....

אני מביאה כמה משפטים קודם לכן: מכיוון שהייתי אמורה לחזור לתל אביב, הביא אותי אחד החברים לתחנת האוטובוסים בקריית אתא, וביקש מנהג האוטובוס להראות לי היכן בחיפה נמצאת התחנה לתל אביב. באחת התחנות בדרך לחיפה עלה חייל במדים, ושביקש מהנהג שיסביר לו היכן התחנה לתל אביב. הנהג הסביר לו כיצד למצוא את התחנה וביקש ממנו שיראה גם לי את הדרך. תודה על הסבלנות אביבית

למעלה