האם אני מבינה נכון?

מרב נוב

New member
האם אני מבינה נכון?

במאמר המצורף יש הסבר לשאלה מדוע יש לאכול ירקות צבעוניים.

http://www.foodsdictionary.co.il/articles/158
כוח הצבע – מהי חשיבותו? בשנים האחרונות נמצא כי כל קבוצת צבע של ירקות (גם פירות) מכילה תרכובות אחרות של פיטוכימיקלים בעלות חשיבות בריאותית אחרת, ולאור זאת החלו רשויות הבריאות בעולם ובארץ להמליץ על צריכה מגוונת מכל קבוצות הצבע של ירקות ופירות. מהמלצה כללית להגברת צריכת הירקות עברו הרשויות להמלצה מעשית לצריכה של 5-9 מנות ירק מ- 5 קבוצות הצבע.
מנת ירק = 100 גרם
, ספל ירק חי, חצי ספל ירק מבושל או חצי ספל מיץ ירק.

חמישה צבעים. חמש מנות. 100 גרם מכל צבע. 500 גר' סלט מינימום

כמות ומגוון ירקות מומלץ

אכן הבנת נכון שמומלץ לאכול בין 5-9 ירקות ליום מכל קבוצות הצבעים.
אני מבינה ששאלתך היא כמה זה מנה?
מנה זה פשוט יחידה. ולא הייתי נכנסת לענייני גרמים ואם זה חצי או ספל שלם, הרי לא נעלה כל ירק על המשקל לפני שאנחנו אוכלים ולא נעביר את השעועית הירוקה לצלחת דרך הספל. ואגב, ירק ממוצע שוקל יותר מ 100 גרם.
כדי להפוך את ההמלצות האלה לפרקטיות אני ממליצה לאכול 3-4 יחידות של ירק בארוחת הצהריים ו 3-4 יחידות ירק בארוחת הערב (בארוחת הבוקר בהחלט שווה לצרף אבל לרוב האנשים אין זמן לחתוך סלט ולאכול בבוקר, וגם לא תמיד אוכלים ארוחות על בסיס כריכים- לפעמים אוכלים דייסת קוואקר או קורנפלס).
השילוב של הירקות עם הארוחות העיקריות הוא החשוב כדי להאט את ספיגת הפחמימות וליצור שובע בזכות ארוחה עם נפח טוב ושהסוכרים שלה נספגים לאורך זמן. לכן זה לא הרעיון לנשנש ירקות סתם ככה אלא בעיקר לשלב בארוחות האלה

אבי519

New member
זאת עוד נקודה שסותרת את תאוריות התזונה שמבוססות על העבר

תאוריות הפליאו והתאוריה של "אכול לפי סוג הדם" מבוססות על כך שהמזון שהאדם אכל במהלך התפתחותו הקדמונית הוא המזון הכי בריא לאדם.
בהקשר זה רוב הירקות הצבעוניים שיש היום הובאו מיבשת אמריקה חלקם פותחו במאות האחרונות כך שלא היו מצויים אפילו לפני אלף שנה בכל היבשות אפריקה אירופה ואסיה.
האדם הקדמון מהמערות ומישובי הקלונסאות ואבותינו מכל סוגי הדם לא הכירו בכלל את הפלפל העגבניה הגזר ועוד הרבה ירקות בריאים שיש היום (הגזר המקורי היה לבן , הכתום פותח בהולנד במאות האחרונות) אם הבסיס לתאוריות הללו היה נכון העגבניה והפלפל ועוד ירקות היו אמורים להיות רעילים לשוכני יבשות אפריקה-אסיה- אירופה. שלא לדבר על כל הפירות האקזוטיים האחרים מיבשת אמריקה ויתר המזונות שהובאו מיבשת זאת, כמו הקפה והקקאו שמסתבר עכשיו שהם מאד טובים לבריאות.

למרות שהכל נכון , לא סותר כלל

האדם הפלאוליטי אכל הרבה יותר מ 5 או 9 סוגי ירקות, למרות שלא היה באמריקה וגם לא בסופר. אז אכלו שורשים ועלים רבים שלא הית נוגע בהם היום כי הם מרים ולא טעימים אך מלאים בפיטוכימיקלים. הירקות של היום נבררו לתכולת סוכר גבוהה וצורה מושכת עין ולא דווקא ע"פ התועלת הבריאותית , למרות שזו קיימת.

אבי519

New member
מעט מאד ידוע על מה שהם אכלו

לפי ממצאים לייד מערות ראו שהם היו מפצחים עצמות של חיות מתות ואוכלים אותן.
כנראה שהיו מחוסנים נגד הזהומים והרעלים שיש בבשר נבלות כמו בוטוליזם וכ"ד.
חדבי תזונה צמחונית כמעט לא ידוע כלום נמצאו קצת גרעינים מאובנים באיזו מערה אבל צמחים לא נשארים כלכך הרבה שנים ( 2-3 מליון שנה) ולכן לא ידוע אם אכלו חיטה או לא אכלו , או אם אכלו קטניות או לא .
בכל מקרה כנראה שהגנטיקה שלהם היתה שונה לחלוטין משלנו, אף אחד לא יודע איך היא התפתחה עם השנים, בקושי יודעים איזה זנים מינים של פליאוליטים היו בכלל ולכן אין שום בסיס לתאוריה שטוב לבריאות שלנו לאכול מה שהם אכלו, וללכת לבסס על זה תאוריה כלכך מפורטת של תזונה זה הזוי לחלוטין.
והתאוריה של אכול לפי סוג הדם עוד יותר הזויה.

אתה טועה ומטעה לגבי הפלאו

נכון - לעולם לא נדע מה אכל הפלאולית אחלת לאחת אבל מתוך ממצאים ומאובנים אנחנו מניחים שאכל א,ב, וג'. מה שבטוח הוא לא ספר קלוריות/נקודות, לא אכל לחם קל, לא התיז ספריי שמן על האוכל שלו ולא קינח בחטיף אנרגיה דל קלוריות ושומן.
מה שהתנועה הפלאוליתית נכון להיום דוגלת בו היא אכילת מזון אמיתי, לא מתועש שאיכשהו אם תחקור קצת או תנסה בעצמך לאכול כך תבין שזהו המזון הכי טבעי לגוף שלנו שאיתו הגוף יודע להתמודד לפרק נכון ולהפיק ממנו אנרגיה מיטבית לכל האברים. כל המרכיבים באוכל המתועש שאתה בקושי יודע להגות אותם (חפש את המרכיבים בחטיף שהאנרגיה שלך - זה של ה-99 קלוריות ליחידה) אינם מוכרים לגוף.
זו לא כת, זו חשיבה בחזרה לקופסא....תפסיק לאכול אוכל שסבתא שלך לא היתה מזהה כאוכל. מאוד פשוט. עכשיו תגיד לי כמה זה יכול להזיק לך.
אה, ודובר חשוב - שומן בריא (לא טרנס, לא שמני גרעינים למיניהם) חשוב לכל מערכת בגוף. צא ולמד קצת.

אבי519

New member
לעולם לא תדעי אם הפלאוליט היה בכלל בריא

מה שידוע דווקא שהם לא האריכו חיים. וגם הציידים הלקטים של היום גם לא מצטיינים בתוחלת חיים ארוכה וסובלים מתת תזונה .
אבל זה לא מה שמשנה מה שחשוב זה הדיטה שהם ממליצים עליה :
הדייטה שדווקא רוב הרופאים ממליצים עליה לאריכות ימים על סמך מחקרים, היא דייטה ים תיכונית ( יוון איטליה ספרד ודרום צרפת - ולא ישראל בגלל הפרדוקס הישראלי) ולא דיטה פלאוליטית.
אני בעצמי בעד דייטה טיבעית כמה שיותר ועם כמה שפחות כימיקלים אבל לא צריך להיות פליאוליט בשביל להגיע לתובנה הזאת, הרבה לא פלאוליטים משקיעים הרבה כסף באוכל אורגני והם לא פלאוליטים בכלל .
לפלאוליטים יש כמה שגיאות תזונה עיקריות שהן
קודם כל אכילה רבה של כבד ואברים פנימיים עתירי כולסטרול ורעלים ( כל הרעלים שאוכלת חייה מצטברים בכבד)
אכילה מוגזמת של בשר , הם גם שוכחים שבשר של היום מכיל את כל הכימיקלים (תרופות סטרואידים אנטיביוטיקות חומרי הדברה חומרי שימור) שבעלי החיים לבשר מקבלים .
ההמנעות מוחלטת מדגנים ומקטניות - לדעתי טעות קשה.
על כל היתר אין לי שום ויכוח איתם.
רוב הרופאים היום יודעים שכמעט אין בעיה לאכול במידה שומן רווי מהחי, (אבל לא כבד בכמויות) ושדיטה של 30 אחוז חלבון 30 אחוז שומן ו 40 פחממות (זה בערך מה שהפלאוליטים אוכלים) היא דיטה בריאה.

אבו זקן

New member
כמה תיקונים

1. יש כמה סימנים לכך שתוחלת החיים של הפליאוליתים שהצליחו להגיע לבגרות היתה די גבוהה. רק אם לוקחים בחשבון תמותת תינוקות וצעירים מקבלים תוחלת חיים נמוכה (פרטים אצל ג'ארד דיימונד ודומני שגם אצל יובל הררי).
2. אין מה להשוות לציידים-לקטים המודרניים שנדחקו לאזורים נידחים שקשה להתקיים בהם.
3. אם *כל* הרעלים היו מצטברים בכבד (שאחד מתפיקידיו הוא לפרק אותם) היינו כולנו מתים בגיל צעיר מאד.
4. "כל הרופאים יודעים..." 0 הלוואי. אתה מאד אופטימי כאן.
5. אני משער שיש לך ויכוח עפ הפליאו' לפחות בעוד נקודה אחת: הם אומרים שאם כבר אוכלים אורז וחיטה, הזן ה"לבן" עדיף על ה"מלא" (לטענתם הרעלים מצטברים בקליפת הזרע).

אין לראות בהודעה זאת יותר ממה שיש בה, כלומר אין להסיק ממנה שאני תומך בדיאטה פליאוליתית.

תודה אבו זקן

תוספות למה שרשמת:
1. הדוגלים בפלאו לא אוכלים 3 ארוחות ביום שמורכבות מבשר. יש עוד מאכלים בריאים ומזינים כמו ביצים, גבינות שמנות (למי שלא רגיש לחלב) ירקות (לא עמילניים) , פירות יער, שוקולד 85-90%, ועוד.
2. גם אם לא נאכל פחממות מחיטה יותר לעולם, לא יחסרו לנו ויטמינים. להפך - בקמח יש כמה סוגים של אנטי נוטריאנטים שמעכבים ספיגה של חומרים מזינים שיש בארוחה.
בתזונה חסרה יש מצבים של הפרעות בריאותיות שנגרמות בגלל חוסר בחלבונים, או חוסר בחומצות שומן חיוניות אבל אין מצב שבו מחסור בפחממות יגרום לנזק בריאותי.

אבי519

New member
מאמר טוב ונכון מאד.

למרות שאין הוכחות מדעיות לכל המידע שיש בו .
אגב בירוקים יש גם את כל מה שיש בכתומים.
וכל זה לא חד משמעי כי בירקות כהים יש גם מהצבעים האחרים (וגם כמובן האנטיאוקסידנטים) שרק מסתתרים מאחרי הצבע השולט.
למשל פלפל ירוק כהה למשל מכיל את כל המרכיבים שיש בפלפלים בצבעים האחרים , כי בשלב שהוא ירוק הכלורופיל מכסה על הצבעים האחרים שמופיעים בהבשלה שלו , בשלב ההבשלה הכלורופיל הירוק נעלם ואז נחשף הצבע שלו ( אדום , צהוב, כתום, סגול, לבן, ירוק בהיר... ) .

בואו נפשט את הדיון

פשוט כדאי להיות בשאיפה לגוון כמה שיותר בסוגי וצבעי הירקות. בכלל אכילת ירקות זה חלק מהתמונה הרחבה של שמירה על בריאות, תפקוד תקין ומשקל. יש כל כך הרבה על מה לשים לב כדי לשמור על כך וזה מאוד לא קל באורח החיים המודרני. ותחום הירקות הוא בהחלט חלק עיקרי וקודם כל בכלל צריך להקפיד על אכילת ירקות מספקת, שזה אומר 6-8 ירקות ליום. ובתור דיאטנית שמנחה אנשים ובודקת באופן צמוד מה אנשים אוכלים אני יכולה להגיד שזה בכלל לא מובן מאליו שאוכלים את כמות הירקות הזו. להרבה אנשים זה ממש לא מסתדר בקלות לאכול את הכמות הזו כל יום. וכיוון שלירקות יש ערך לא רק של חומרים בריאותיים וחיוניים אלא גם של אספקת סיבים ואיזון רמת סוכר אני קודם כל הייתי מתמקדת בכך שאנשים בכלל יצליחו להגיע למכסת הירקות הרצויה. ובשלב הבא ישאפו לגוון כמה שיותר

למעלה