האינתיפדה

גרי רשף

New member
האינתיפדה

אינתיפדה אינה מלחמה שהפיקוד העליון מכריז עליה, אלא התפרצות ספונטנית של מעשי איבה ללא תיאום: פה זורקים אבנים, שם חוסמים כביש, כאן מבצעים פיגוע וכך הלאה.
בד בבד- במקומות אחרים השגרה נמשכת: אנשים קמים לעבודתם, עוסקים בעניניהם, המערכות מתפקדות באופן כללי..
בקיצור - יש מקום לתהות מה ההבדל בין אינתיפדה לשיגרה? בשני המקרים יש תקריות ואירועים שאין יד מכוונת מאחוריהם וכל אחד עומד בפני עצמו, ובשני המקרים עולם כמנהגו נוהג.
רוצה הדבר לומר שההבדל בין אינתיפדה לבין מצב בו אין אינתיפדה (כרגע אין) הוא בהיקף האירועים החריגים (גם כיום יש ידויי אבנים, פיגועים מזדמנים וכו'; אך פחות) ובתחושה שיש איזה הלך רוח משותף מאחוריהם ולא תיאום מלמעלה.

כל ההקדמה הזו היא בעקבות סרטו של אמנון לוי על השד העדתי, סרט שאולי לא חידש הרבה מבחינת התוכן למי שעוקב אחר מה שמכונה "אקטיביזם מזרחי", אבל לראשונה במלוא הדרו בפריים טיים בטלוויזיה.
http://panim.nana10.co.il/Article/?ArticleID=995592
באופן כללי המסר הוא שדבר לא השתנה: הייתה אפלייה עדתית בשנות ה-50 ויש אפלייה גם כיום, ומי שמעיז להתלונן ישר מאשימים אותו בהתבכיינות וכו'.

מצד אחד - לי נדמה שכמעט הכל בסדר: אני בתחום המחשבים ורואה סביבי הרבה מזרחיים, יש לי כבר קרובי משפחה מזרחיים, חברים מזרחיים מהפורומים בתפוז, חברים מזרחיים של הטף מהכיתה והגן, שכנים מזרחיים וכו'. אני מזהה אותם לפעמים לפי שמות המשפחה, לפעמים לפי מה שהם מספרים, ולעיתים לפי המראה החיצוני. במקרים רבים אני אפילו לא יודע מה מוצאם.
אני לא צריך להתלבט בתת מודע "מה מותר ומה אסור" לפני שאני מדבר איתם כפי שקורה לי לא פעם עם ערבים או חרדים ואולי לפעמים עם עולים מרוסיה - כל אלו אנשים שמשהו מפריד ביני לבינם, ולמען האמת אני בקושי מודע לזה שהם מזרחיים. נניח, אם אספר לאישתי איזו אנקדוטה מהעבודה אני עשוי לפתוח ב-"יש אצלנו אחת חרדית, אבל ממש בסדר.." אבל אין סיכוי שאפתח ב-"יש לנו בצוות מרוקאי אחד אבל דווקא אחלה בנאדם.." מכיוון שזה לא רלוונטי, בערך כשם שלא רלוונטי שהוא אוהד של מכבי או גר בגבעתיים.

מצד שני- מה אומר ומה אגיד? השבוע שמענו על אחד שזכה במשפט נגד התעשייה האווירית שלא קיבלה אותו לעבודה בגלל מוצאו, יש פערי שכר והשכלה משמעותיים בין אשכנזים למזרחיים, אנשים מרגישים מופלים ואנשים סוחבים צלקות על אפלייה שהם או הוריהם נפגעו ממנה בעבר, וכו'; וכמו באינתיפדה - לכל נתון כזה יש תירוץ מצויין, אבל כל כך הרבה אירועים - לא ניתן לתרץ בכך שמדובר בצירוף מקרים..

מצד שלישי- מאי נפקה מינה "מזרחיים שהם בדיוק כמוני"? הם בטח משתכנזים רחמנא ליצלן..
כאן עלי לגרד מעט בפדחתי ולתהות מה הכוונה במזרחי משתכנז? נניח- שהוא לא לובש גלביות וחובש מצנפות מוזרות כמו המרוקאים במימונה והרב עובדיה יוסף בשאר ימות השנה? שאינו מדבר בספניולית או בערבית מרוקאית/עירקית/תימנית? שהוא מאזין לזמרים משתכנזים כדוגמת מירי מסיקה או אהוד בנאי? שאינו מתנהג בגסות רוח אותנטית כמו ערס (לטעמו של הנאשם מהתעשיה האווירית)? שהוא הלך ללמוד באוניברסיטה עם כל הפרופסורים והחנונים שם? שבצהריים הוא אוכל המבורגר או גרוע מכך - סלט - ולא משהו ב-ח' ו-ע' גרוניות?
ואני- מה איתי? הרי אינני מדבר יידיש ואוכל גפילטע פיש כאבות אבותי האשכנזים, אלא מתנהג כקשיש מערב אירופאי או אמריקאי (או מזרחי משתכנז) טיפוסי בן גילי.. ווזווז דה לה שמטע!

זו ככל הנראה סוגייה אמיתית

אבא שלי היה מזרחי משתכנז בהכרה מלאה. הוא סלד מכל ביטוי של "עדתו" למעט במטבח. הוא הקשיב רק למוזיקה קלאסית, לשירה "ארצישראלית" אבל גם לתיאודורקיס ולשירה של רומנסות ספרדיות, ר"ל יצחק נבון היה מעין דמות חיקוי תרבותית, מערביות "מזרחית" כמו הפלמנקו, כידוע. השאלה הנשאלת היא - האם ילד יהודי באיזמיר שלמד בבית הספר הכללי בכלל נחשב כמזרחי, שהרי המזרחיות הפכה תג מסמן ומאפיין יוצאי עדות המגרב בעיקר, וגם עיראקים ואיראנים.
בעיקר אני מופתע מתגובות של מזרחים לתכנית של לוי ולא של אשכנזים כמוך וכמוני. שם אצל חלק גדול מהם יש התנערות וכעס רב על הוצאת ה"שד" העדתי. אגב, ישנם גם אשכנזים שנמאס להם מהשד הזה, כי גם להם יש שד לא קטן.

מוגג

New member
האמנוניזציה של התרבות.

אמנון לוי משוכנעז.
אמנון לוי פופוליסט.
אמנון לוי הוא דוגמא טובה לטלוויזיה גרועה.
הוא בטוח שהוא צודק, הוא משוכנע(ז) בכנותו, אבל הוא מניפולטור בינוני.
הוא מעלה מצג שווא כאילו אף אחד לא דיבר על השד העדתי עד שקמתי אני אמנון לוי המזרחי וחשפתי את פניו האמיתיות.
הוא מראיין את כל "החשודים הקבועים" (דרעי, בטיטו, אמיר, שנהב) שמצליחים לחלוק איתו את אותן תובנות.
כשהחל לשאול את חביבו, אריה דרעי, על הקשר המשולש בין המורשעים - דרעי, מרדכי וקצב, פקעה סבלנותי.
יש קיפוח ויש אפלייה, יש יותר מזרחיים בכלא ויותר פרופסורים ממוצא אירופאי. אך מה מטרת המלל שמטיח לוי בצופיו?
האם מטרתו לחשוף אמיתות חדשות או שכל מטרתו היא אותו כנס משפחתי של וידוי והכאה משותפת על חטא ההשתכנזות?!
הקטעים מהתכנית שראיתי הזכירו לי באופן משונה את סרטי "הדור השני" לשורדי השואה (למשל סרטו של דוד פישר ששה מליון ואחד).

ג רפאל

New member
סנסציה מיותרת ונושא שעבר עליו הכלח.

כל משפחתנו 'מעורבת' אנחנו אשכנזים - אבל כלותי וחתני -לא כולם מזרחים.- ולכולם יש תואר שני ושלישי [כמו לילדי]
גיסי נשוי למזרחית -תואר שני- ילדיהם שופטת ואדריכלית חתניהם 'אשכנזים' החתן המזרחי היחיד -דוקטור למדעים.

למה אני בכלל משתתף בנושא ההזוי הזה בהערה זו. אתמול היה כנס משפחתי, ובסופו שאל אותי בני הצעיר - צבר- אשכנזי. לדעתי. [אשתו סורית....] ומה יהיו נכדי . [כולם כאמור 'מעורבבים']

יש לי תשובה אחת. יש אצלנו מי שמרויח מלסכסך.
ותשובה חריפה - בתור לכבשנים הגרמנים לא ביררו את העדה. [טריפוליתני, סלוניקאי וורשאי היו ביחד]

כל כלותי שומרות לצד שם משפחתם האשכנזי החדש את שם נעוריהם. וכנ"ל בתי את שמנו האשכנזי יחד עם החדש-הספרדי
ויש והערימו ונתו לילד שני שמות פרטיים, שם אחד הוא בעצם שם המשפחה המזרחי.....

התוכנית על החייזרים בערוץ נשיונל גיאוגרפיק מעניינת יותר מהתכנית של אמנון לוי.

החותן שלי אללה ירחמהו

כשנשאל לעדתו, כלכך התעצבן וכתב - כורדי. מאז בת זוגי היא חצי כורדית [ הונגריה ] חצי רומניה

חחחחחחחחחחחחח

גרי רשף

New member
ומה עוד ניתן ללמוד מכך?

ניתן ללמוד למשל שאין בארץ בעיות של אלימות כי עובדה שהגברת רפאלי אינה מרביצה לבעלה עם הדוקטורט, והשופט המזרחי אינו חובט באדריכלית המעורבבת?

לא צפיתי בסדרה

אבל קראתי באינטרנט חומרים שקשורים לסדרה, והם מביאים אותי לברך על הפקתה ועל שידורה. איני חושב שהמסר של אמנון לוי הוא ש"דבר לא השתנה". אני חושב שהמסר שלו הוא שהשינוי הוא רק במינונים, ושאין אמת בטענה לפיה לא קיים יחס רע כלפי יהודים שהמורשת המשפחתית שלהם קשורה עם ארצות האיסלאם (שים לב כמה אני משתדל לדייק, במקום להשתמש במלה "מזרחים", שמן הסתם תקפיץ עלי מתחכמים למיניהם).

אני לא חושב שיש משהו שאני יכול לכתוב ושיסביר מדוע חשוב שימשיך להתקיים שיח ציבורי על היחסים בין קבוצות בחברה היהודית-ישראלית. גם אני לא הבנתי על מה מדובר, לפני שנהיו לי חברים מקבוצות מדוכאות, שבטחו בי מספיק כדי לספר לי על הערות שהם שומעים בקשר למוצא שלהם, וכמה שזה מעליב ופוגע.

ג רפאל

New member
ילדי "התערובת" הם הכי מסכנים
|בוקס

הצד האשכנזי מקפח את הצד המזרחי שלהם.
.

ג רפאל

New member
ה "כתם " נשאר

ומרוקאי כמו פולני - בכלל לא שייך למוצא העדתי-גלותי

חחחח, כשרק התחלתי עם הכלב הראשון

הבנתי שיש מיוחסים עם הרבה מחלות וישנם מעורבים ויפהפיים ובריאים. בברזיל הם מולטים. אשרי הכתם.

למעלה