האימפריה הרומית

הלדין

New member
האימפריה הרומית

עיון בערכו של תאודוריך באנציקלופדיה העברית שהוצאה לאור בשנת 1977 והמשפחה שלי קבלה בצוואה מקרובת משפחה שנפטרה לפני כמה שנים, העיר בי מעט מחשבה. בשנת 476 גירש אודואקר את רומולוס אוגוסטוס, הקיסר הרומי האחרון, ואולי אף רצח אותו. העניין, שאני לא ידעתי עליו לפחות, הוא שאותו אודואקר קרא לעצמו "פטריציוס" מטעם הקיסרות הרומית המזרחית. לאחר שהקיסר זנון התעשת(השם המקורי ארוך מדי לכתיבה), הוא שלח מלך אחר בשם תיאודוריך, בחור מחונך שהעריץ את התרבות הרומית המזרחית וניסה לכוננה בכוח בממלכתו לאחר שניצח את אודואקר. תיאודריך היה אריאני ועל רקע זה נתגלע לקראת סוף ימיו סכסוך עם מיטיבו, זנון. על כל פנים, למה אף אחד לא מתייחס לאימפריה הרומית המזרחית כאשר צריכים לתת סיבות לנפילת האימפריה הרומית המערבית?(נראה שהגותים כיבדו מאד את זנון)

Marinette

New member
עוד לא עסקנו כאן מעולם בצורה יסודית

בנפילת האימפריה הרומית המערבית, אז אני בכלל לא בטוחה שלא היו מתייחסים פה לאימפריה המזרחית
בעיקרון, היה קשר פשוט: לקיסרי האימפריה המזרחית הייתה שיטה, הם נהגו לשלם לברברים כדי להיפטר מהם בלי פשיטה אלימה ובזיזות. היו משלמים להם ומפנים אותם שימשיכו הלאה ויפשטו על האימפריה המערבית. מעניין שבמקרים אחרים בהיסטוריה, שיטות כאלה לא הוכיחו את עצמן במיוחד - ראה נסיונותיו של המלך Ethelread לשחד את הויקינגים כדי שיעזבו את לונדון. המדיניות שלו רק גרמה לדנים לחזור ולפשוט על לונדון מדי שנה ולדרוש סכומים יותר ויותר גדולים ממנו ומהאצולה האנגלו-סכסית. אבל במקרה של הברברים והאימפריה המזרחית, נראה שזה אכן היה הרע במיעוטו, כלומר הטקטיקה די הוכיחה את עצמה...

אני חושב שגיבון בהחלט התייחס לזה

אבל אני לא משוכנע, ולצערי העותק שלי לא שרד את נדודיי.

nazgulheir

New member
הגרמאנים מילאו באימפריה המזרחית

תפקיד דומה לזה שהם מילאו במערבית - חיילים (ובעיקר שומרי ראש).

כן, אבל בניגוד לאימפריה המערבית

במזרחית הם לא תרמו לנפילתה באופן מיוחד.

איזה יופי שאתם פה...

לראשונה אני שמה לב שיש פורום היסטוריה... ועכשיו לשאלה: כמספרת סיפורים אני זקוקה לסיפורים טובים על רומא לכיתות ה´ ו´. ("טובים" - סיפורים שיש בהם עניין - לא רק הרצאה היסטורית) כבר סיפרתי את הסיפור על האווזים שהושיעו את רומא וגם את הסיפור על המעגל ששירטט פומפיוס לאונס סביב אנטיוכוס. אשמח לעוד...

Marinette

New member
ברוכה הבאה! ../images/Emo39.gif

לא חסרים סיפורים ´שערורייתיים´, עסיסיים וכאלה שמציתים את הדמיון בהיסטוריה של רומא, רק שהסיפורים שבאים לי לראש כרגע הם די מזעזעים ותלוי גם איזה פרשיות ואילו תקופות את רוצה להאיר בהיסטוריה של רומא. אבל כרגע באים לי שני הסיפורים האלה שאולי יעניינו אותך: הסיפור על הפארתים, שהרגו את קראסוס - שנשלח לדכא את המרד שלהם - בשפיכת זהב מותך לגרונו כסמל להיותו עשיר ורודף בצע. והסיפור על פליניוס הצעיר, שמת על מזבח סקרנותו המדעית כשהתקרב יותר מדי ללוע של הר געש במטרה ללמוד על כוחות הטבע שפועלים בפעילות הוולקאנית. (זה אם את רוצה לדבר על רומא המאוחרת יותר).

תודה רבה!

אשמח לקבל לינקים לסיפורים אם יש לך זמינים. אם לא - אחפש לבד. ואשמח גם לעוד כמה רעיונות (לא המזעזעים, אחרי הכל מדובר בילדים) דווקא לסיפורים שמספרים על ימיה היפים של רומא והאיכויות שהפכו אותה למעצמה. יפעת

Marinette

New member
אויש, הערה קטנה לעצמי

בסיפור עם פליניוס, אני בעצם לא זוכרת אם מדובר בפליניוס הצעיר או פליניוס הזקן... אני לא בטוחה. אם אני אזכר בעוד סיפורים ומהסוג שציינת, אני אוסיף אותם.

hastings

New member
נסי גם

את הספרים של צבי יעבץ. יש לו רביעיית ספרים על השושלת היוליו-קלאודית (סוף המאה הראשונה לפנה"ס ותחילת המאה הראשונה לספירה): 1. אוגוסטוס - נצחונה של מתינות; 2. יוליוס קיסר - תהפוכותיה של כריזמה; 3. טיבריוס וקליגולה - מהעמדת פנים לטירוף; 4. קלאודיוס ונירון - משיטתיות לחובבנות. אלה ספרי הסטוריה רציניים (ומולצים בחום) אבל יעבץ מפליא להשתמש בסיפורים שונים להארת אישים ומאורעות. [שתי הערות - א. סדר הספרים הוא סדר פרסומם, לא סדר הקיסרים הכרונולוגי; ב. הספר על יוליוס הוא יבש ומשעמם למדי.] יש לו גם ספר בשם "מקומו של הרופא בחברה הרומית" שאולי יכיל חומר שמאים לך, אם כי לא קראתי אותו. והנה סיפור חינם ששמעתי ממנו בהרצאה: תעיר מבני האצולה של רומא ששירת אצל אוגוסטוס קיסר פישל ואוגוסטוס היה צריך להיפטר ממנו. הבחור בא לפני אוגוסטוס ושאל אותו מה להגיד לאביו, שיראה בכך בושה גדולה. אוגוסטוס אמר "פשוט תגיד לו שנמאס לך לעבוד בשבילי."

../images/Emo13.gif אנקדוטה חמודה

אף שחסרים לה כמה פרטים שמרכיבים סיפור. אבל אנבור בשאר הספרים, ותודה. וזו הזמנה נוספת לכל מי שיש לו לינקים לסיפורים מחיי רומי העתיקה.

היי תיאו

היות ואני לא מכיר אתה חומר על רומא העתיקה (וכמעט ולא מעניין אותי חוץ מאשר קטעים מסויימים) אבל אם את רוצה סיפורים אנקדוטות על האסלאם הקאלסי אז כמו שנאמר אצלנו תפצ´ל

רוצה סיפורים טובים באופן כללי

אמנם לא לשימוש מיידי, אבל סיפורים טובים יתקבלו בברכה.

אהלן תיאו. אנחנו שמנו לב לפורום

המגניב שלך כבר לפני כשבועיים, ופשוט לא היה לנו עדיין זמן להציע לכם שת"פ. עכשיו, רומא היא התחום שלי, אבל אני עסוק עד מעל לראש, וכרגע פשוט לא עולה לי שום דבר. אולי מחר יהיה לי זמן לשוטט באתרים הלא מעטים על רומא ששמורים לי בבוקמארקס. חלק נכבד מהם הוא אתרים לתלמידים ומורים.

שת"פ יכול להיות נהדר ../images/Emo39.gif

אנחנו בהחלט זקוקים להסטוריונים, ונוכל להעמיד לרשותכם תיאולוגים במידת הצורך
בתור סיפתח: לנושא שאין לנו מספיק ידע עליו בפורום תיאולוגיה דרוש לנו היסטוריון שיוכל לעמוד על התפתחות הפלגים הפרוטסטנטיים ועל ההבדלים ביניהם. נושא נוסף שנזקקתי לו היה: התאריך המדוייק של חריטת ה-Chart of Dendera ובכלל מתי התפתח מדע האסטרולוגיה/אסטרונומיה במצרים, אשור או בבל והאם הוא קדם להופעת היהדות או הופיע אחריה? ותודה למרינט שהסכימה להרשות לי לפרסם בקשות אלה כאן. בתודה על זמנכם, יפעת

ממה שכתבת ../images/Emo141.gif

ממה שכתבת עולה, שהאימפריה המזרחית (ביזנטיון) אולי בחשה קצת בהתרחשויות ברומי (קצת כמו שצרפת בחשה במלחמת העצמאות של ארה"ב), אבל לא הייתה גורם עיקרי בהתמוטטותה. אולי משום כך לא מדברים עליה כל כך הרבה.

למעלה