האב דורש הדירה

nschs

New member
האב דורש הדירה

לפני כשמונה שנים קנינו דירה שעלתה 900,000 ש"ח
700,000 ש"ח קבלנו מאבא של בעלי (העביר לנו כסף לבנק ללא שום הערה),
ואת ה-200,000 ש"ח הנוספים אנחנו מימנו.
הדירה נרשמה על שמנו בצורה רגילה (לא כמתנה).
לפני כשנה יחסינו עם אביו עלו על שרטון ויש בינינו לאביו יחסים קשים.
כעת הוא דורש את הדירה.
האם יש לו קייס משפטי?
5555o

ritibuz

New member
קייס מוסרי

פחות מבינה בדינים וחוקים ולמרות זאת לא נראה לי שיש לו קייס משפטי.
אבל נראה לי שמדובר פה יותר בקייס מוסרי מאודדדדד
האב נתן מתנה מאוד יקרה. אני משערת שחסך והזיע רבות בשביל סכום נכבד זה, ונתן אותו במתנה באהבה (לא כי הכריחו אותו אני מניחה ) כי רצה לפנק את בנו ולעזור לו. אני מניחה שיכול היה לעשות המון דברים אחרים עם הכסף למען עצמו אבל לא בחר בכך.
כעת כשהיחסים לא תקינים הוא רוצה את הדירה.
לדעתי עליכם להחזייר לו את כספו צמוד מהיום שנתן לכם ועד היום.
אם אתם מסוכסכים מדוע שתרצו להנות מכספו ועזרתו ?ועוד בכח - במישפטים וחוקים ?

h a j b i

New member
את מדברת כאילו זה מובן מאליו שיש סכום כזה

700,000 ועוד עם הצמדה? מאיפה יביאו לו סכום כזה?

ritibuz

New member
זה לא נראה לי רלוונטי מהיכן יגיעו הכספים

על כך היו צריכים לחשוב לפני שהיחסים התערערו
לפי ראות עיניי בלבד לא ניתן לאחוז את המקל משני קצוותיו מבחינה מוסרית לפחות , שוב אינני מתייחסת לפן המישפטי
בכל זאת מדובר בהורים הראויים לכבוד מילדהם , וכמו שכתבו פה מוטב להרכין ראש בפני האב ולכבדו ובכך גם להנות משלום המישפחה וגם לא לבזבז כספים על עורכי דין שרק ייצרו קרעים נוספים במישפחה ובוודאות מישהו יינזק מזה כלכלית האב או הבן, שלא לדבר על הפן הבריאותי והכעסים של להתמודד מישפטית בסוגיה טעונה כזו

פרל דוד

New member
מדובר כאן במפורש על מתנה.

מבחינה משפטית "טהורה" אין לאב סיכוי במידה וידרוש זאת באמצעות תביעה בביהמ"ש אלא אם החתים אתכם על הסכם מתן הלוואה שבה אתם מחזירים לו מדי חודש בחודשו , אחרת מדובר על מתנה כספית.
איני מתייחס כלל לענייני מוסר או מחוייבות מצפונית, שציין קודמי.

סוגייה נוספת שעלולה להגיע לפתחה של רשות המיסים
בימים אלו ניתן פסק דינו של ועדת ערר בעניין נדב מועלם (ו"ע 16810-04-10) (להלן: "העורר"). הסוגיה המשפטיות הנדונה בפסק הדין, האם כספים שקיבל העורר מאביו לשם קניית דירה היו בגדר הלוואה או מתנה, לעניין הפטור ממס שבח. ע"פ הוראות סעיף 49 ב' לחוק מיסוי מקרקעין (להלן: "החוק"), ובהתייחס להוראות סעיף 49ו לחוק המסייגים את הפטור ממכירת דירת מגורים אשר נתקבלה במתנה (או נתקבל % 50 ממחיר רכישת הדירה במתנה מהורה.]
עובדות המקרה בהפניה - http://ahec-tax.co.il/wp-content/uploads/2010/11/374.pdf

TheIL

New member
נושא המס שבח

שציינת - לא רלוונטי כאן.
כי , מבלי לקרוא, הבעיה היא שמנסים למכור דירה שהתקבלה במתנה (או יותר מ 50% מהכסף לרכוש אותה), לפני שעוברת תקופת הצינון.
פה מציינים כי זה בוצע לפני 8 שנים ולכן אם זו דירתם היחידה - יכולים למכור בלי בעיה ובלי מס שבח

h a j b i

New member
על הדירה בטח לא, על הכסף גם ככל הנראה לא

כפי שכבר כתב דוד.
&nbsp
לפני הפן המוסרי אני מציע לחשוב על הצד המעשי. אם האב יפתח בהליכים, זה יגזול כסף וזמן משני הצדדים והיחסים ייפגעו אף יותר, אולי עד למצב בלתי הפיך. לא לשכוח שהוא בכל זאת משפחה והכל יוצא בסוף מאותו כיס. גם אם תשקמו את היחסים את הכסף שהלך לעו"ד לא יהיה ניתן להשיב.
&nbsp
מציע לנסות לדבר איתו, להגיע להבנות.

ככל שהכספים ניתנו במתנה

יש לפנות לחוק על מנת לברר את מעמדם:
החוק קובע שמתנה היא הקניית נכס שלא בתמורה. דבר-המתנה יכול שיהיה מקרקעין, מטלטלין או זכויות.
מתנה נגמרת בהקניית דבר-המתנה על-ידי הנותן למקבל תוך הסכמה ביניהם שהדבר ניתן במתנה. בעלות בדבר-המתנה עוברת למקבל במסירת הדבר לידו.
ככל שהנכם עומדים בתנאים דלעיל הרי שהמתנה הייתה גמורה ומוחלטת ואיני צופה שבית משפט כלשהוא יפסוק כי עליכם להשיב אותה עפ"י דרישת האב.

עד כאן הפן המשפטי.

על אף ואולי דווקא בגלל שאני חיה את עולם המשפט אני יודעת עד כמה גבולותיו ברורים והיכן לא רק שכליי המשפט אינם יכולים להועיל אלא שהם אף עלולים להזיק.
ברור שניפנוף בחוות דעת משפטית שאומרת שטענת האב "לא תחזיק מים" בבית המשפט רק תחריף את הקרע ולא תועיל לכם משום בחינה שהיא.
מתוך היכרותי עם עולם הגישור וכמגשרת בעצמי, אני מציעה לכם לפנות למגשר שהתמחותו בתחום המשפחה. במצב כפי שאת מתארת גישור יכול לעשות פלאים.
אם תרצי המלצה על מגשרת בחסד עליון (!) בתחום הזה, פני אליי.

Cמן רשום

New member
אני רוצה לצנן קצת את הסחף מעליי

האב עשוי לטעון שהסכום ניתן כהלוואה ולא כמתנה והוא ציפה שתחזירו אותו כשתתבססו מבחינה כלכלית. כמובן שהוא יכול לטעון עוד שמאז יצא לפנסיה והא זקוק לכסף, שנקלע לקשיים כלכליים, או פשוט שלאור הקרע בינכם הוא חושש שלא תשיבו לו את הכסף.

מציע להגיע לאיזו פשרה, למשל שהדירה תרשם על שם ילדיכם אם יש (נכדיו) או משהו דומה.

טענה בע"פ מול מסמך בכתב

לטעון כמובן אפשר הכל.
בית המשפט ודאי ישאל את השאלות המתבקשות: מדוע לא נערך הסכם הלוואה? מדוע במשך כל שמונה השנים לא שולם סכום כלשהוא ע"ח ההלוואה? מדוע האב לא דרש קודם לכן את ההחזר ההלוואה? מדוע לא נרשמה הערת אזהרה כלשהיא לטובת האב על זכויות הלווים.
&nbsp
יחד עם כל זה אני הולכת איתך ובוחרת לסייג את דבריי ולומר לשואלת: "אל יתהלל חוגר כמפתח". מוטב שלא תתנהגו כמי שאין לו מה להפסיד, לכו בדרכי שלום, גם אם זה אומר הרכנת ראש בפניי אבא ומובטחכם כי תראו בכך ברכה.
&nbsp

TheIL

New member
חוק

יש בחוק התיחסות לביטול מתן דירה במתנה, במקרה של יחס מחפיר ממקבל המתנה לנותן המתנה.
אבל לא ראיתי התיחסות למקרה בו ניתן כסף מזומן...

TheIL

New member
בבקשה

חוק המתנה, תשכ"ח-1968
&nbsp
http://www.nevo.co.il/law_html/Law01/300_001.htm
&nbsp
=================================================
&nbsp
מהות המתנה
&nbsp
1. (א) מתנה היא הקניית נכס שלא בתמורה.
&nbsp
(ב) דבר-המתנה יכול שיהיה מקרקעין, מטלטלין או זכויות.
&nbsp
(ג) מתנה יכול שתהיה בויתורו של הנותן על זכות כלפי המקבל או במחילתו של הנותן על חיוב המקבל כלפיו.
&nbsp
מתנה לאלתר
&nbsp
2. מתנה נגמרת בהקניית דבר-המתנה על-ידי הנותן למקבל תוך הסכמה ביניהם שהדבר ניתן במתנה.
&nbsp
חזקת הסכמה
&nbsp
3. חזקה על מקבל המתנה שהסכים למתנה, זולת אם הודיע לנותן על דחייתה תוך זמן סביר לאחר שנודע לו עליה.
&nbsp
תנאים וחיובים
&nbsp
4. מתנה יכול שתהיה על תנאי ויכול שתחייב את המקבל לעשות מעשה בדבר-המתנה או להימנע מעשותו; נותן המתנה רשאי לדרוש מהמקבל את מילוי החיוב, ורשאי לדרוש זאת מי שהחיוב הוא לזכותו, ואם היה בדבר ענין לציבור - היועץ המשפטי לממשלה או בא כוחו.
&nbsp
התחייבות לתת מתנה
&nbsp
5. (א) התחייבות לתת מתנה בעתיד טעונה מסמך בכתב.
&nbsp
(ב) כל עוד מקבל המתנה לא שינה את מצבו בהסתמך על ההתחייבות, רשאי הנותן לחזור בו ממנה, זולת אם ויתר בכתב על רשות זו.
&nbsp
(ג) מלבד האמור בסעיף קטן (ב), רשאי הנותן לחזור בו מהתחייבותו אם היתה החזרה מוצדקת בהתנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי הנותן או כלפי בן-משפחתו או בהרעה ניכרת שחלה במצבו הכלכלי של הנותן.
&nbsp
דרכי ההקניה
&nbsp
6. בעלות בדבר-המתנה עוברת למקבל במסירת הדבר לידו, או במסירת מסמך לידו המזכה אותו לקבלו, ואם היה הדבר ברשות המקבל - בהודעת הנותן למקבל על המתנה; והכל כשאין בדין אחר הוראות מיוחדות לענין הנדון.
&nbsp
ביטול
&nbsp
7. הספר השביעי של המג'לה - בטל.
&nbsp
תחילה והוראת מעבר
&nbsp
8. תחילתו של חוק זה ביום ט' בתשרי תשכ"ט (1 באוקטובר 1968); על מתנה, ועל התחייבות לתת מתנה, שנעשו לפני תחילת חוק זה יוסיף לחול הדין הקודם.
&nbsp

כמו שאמרתי

החוק קובע אפשרות של חזרה מהתחייבות (!) לתת מתנה אם היתה החזרה מוצדקת בהתנהגות מחפירה של מקבל המתנה כלפי הנותן או כלפי בן-משפחתו.
שוב, לדידי מדובר בהתחייבות לתת מתנה ולא במתנה שכבר הושלמה.

יורם2205

New member
הסיפור לא מובן=האבא נתן כסף ועכשיו הוא רוצה דירה?כנראה שהוא

כועס על משהוא,והדרישה לקבל הדירה (ולא לקבל את כספו)זה רק ביטוי לכעס עמוק.
תטפלו בכעס של האבא ולא בעניין המשפטי שהוא נתן כסף לבן שהחליט להכעיס אותו ואכל אותה.
אתם צריכים לקום כל בוקר ולהתקשר לאבא ולומר תודה.
כבד את אביך ואת אמך למען יארכון ימיך על האדמה.
מרבית הצעירים רוכשים דירות מכספי הורים ולא שמעתי על מקרים שהגיעו לבתי משפט של אבות נגד שני בני הזוג-כפי שלא שמעתי על תביעות להוצאות מזון ומגורים של אבות שגידלו ילדיהם במשך שנים.
מומלץ לפנות לפורום משפחה.

למעלה