האבקות מונגולית

fa jing

New member
האבקות מונגולית

ישנם בעולם כמה מסורות ממש יפות שהשתמרו עד עצם היום הזה. כמה ממסורות אלו קשורות האחת לשניה בקשר היסטורי למרות שהן נבדלות גיאוגרפית האחת מהשניה. מסורת שכזו היא מסורת ההאבקות הסינית (שוואי ג'יאו) האבקות המונגולית והאבקות התורכית לכולן אב משותף והוא קרוי shou Bo הכי קרוב לשואו בו היום זה ההאבקות הסינית. בעקבות שלטון שושלת יואן והיא האימפריה המונגולית שהיתה אחת האימפריות הגדולות שידע העולם, "יובא" השואו בו לחצר הקיסר המונגולי ועד היום ניתן לראות את המתאבקים המונגולים נותנים מופעי ראווה באחד הטורנירים הגדולים שלהם בפסטיבל האביב/קיץ הלא הוא פסטיבל הנדאם(הגדול ביותר מתרחש באולן באטר בירת מונגוליה אך מתקיימים פסטיבלים כאלו בכל רחבי מונגוליה (למרות שרובה כרי מרעה ובלתי מיושבת). ההאבקות התורכית הושפעה מזו המוננגולית וכנראה אף שיובאה ע"י המונגולים לאזור צפון אגן הים התיכון שהיה בשליטת האימפריה. עד כאן ההיסטוריה תהנו מהסרטון חנן

ננדין

New member
תודה חנן!!!

זה אחד הסירטונים היותר מענינים שראיתי בפורום!!! בויקיפדיה רשום שהמונגולים קוראים לזה בוקה (boke) שזה פשוט האבקות במונגולית ויש לזה מספר סגנונות וחוקים שונים... אגב, אני שמעתי תיאוריה שהמקור העיקרי לג'יו ג'יטסו ביפן הוא בכלל מהאבקות המונגולית...

fa jing

New member
אני דווקא מכיר תאוריה שאומרת

שמקורו מהשוואי ג'יאו, כיוון שיש שם שימוש מאוד נרחב בבריחים לפני ההטלות ובהרבה "מכות" זעזוע בידיים וברגליים. אך תמיד חששתי לפתוח דיון בנושא זה. בשוואי ג'יאו ההטלה היא רק הצ'ופר ולמעשה זו לא רק הטלה אלא למעשה הטחה אל הקרקע בעוצמה רבה. ההטלה(הטחה) באה לסגור פינה
, כמעט תמיד לפני ההטלה תהיה שבירה או פריקה של איבר אחר בגוף וזה יוביל להטלה בכדי לסתום עליו את הגולל. חנן

Tonjin

New member
כמובן שהכל יתכן.. אבל עד כמה שידוע

לי, רוב טכניקות ההאבקות (שזה החלק בג'וג'טסו שאני מניח שאליו אתם מתכוונים כשאתם אומרים שהושפע מהאבקות מונגולית או סינית ולא לחלק שעוסק בחרב או נגינטה למשל) המקורית בג'וג'וטסו היו מוגבלות ופרימיטיביות מאד בשל המשקל הגדול של השריון (אאז"נ עד 25 קילו בתקופות הקדומות יותר)... רובן הגדול של הטכניקות פותחו בשדה הקרב וכללו בעיקר הטלות בסיסיות ביותר ואז נחיתה על היריב עם מלוא משקל השריון שלך במטרה לפצוע אותו ולעקם או לשבור את השריון שלו בצורה כזו שתגרום הגבלת-תנועה, חבלות פנימיות או חנק.. עם הירידה במשקל השריון, הוויתור עליו לחלוטין והתפתחות ה"SHOMIN YAWARA" (ג'וג'וטסו לפשוטי העם, סגנונות שהותאמו מאוחר יותר לאזרחים שלא ממעמד הסמוראים/אצולה שלא הורשו לשאת חרב ולמצבים "אזרחיים" יותר...) התווספו והשתכללו טכניקות ההאבקות ובהחלט יתכן שהתקיימה אף זליגה של ידע בתחום ממונגוליה וסין... וסתם קוריוז, ל"קלאסיים" שביננו: הסאוורי-וואזה (טכניקות המבוצעות מישיבה בסייזה) גם הן התפתחו בתקופה מאוחרת יותר, טכניקות סווארי-וואזה קדומות התבצעו ממצב כריעה מאחר שקימה למצב עמידה לא הייתה אפשרית משום מצב אחר..

ננדין

New member
חנן, קצת איבדתי אותך...

ולמה חששתה לפתוח דיון על נושא כל כך מעניין??? אני קצת לא מבין למה התכוונתה... הצורה שתיארתה את השוואי ג'יאו זה בדיוק מה איך שאני רואה ג'יו גיטסו בדגש על שיטות קוריו ולא על שיטות מודרניות כמו ג'ודו ו BJJ... אני באמת לא מבין מה השוני בין מה שתארתה לבין שיטות ג'יו ג'יטסו קלאסיות (מתקופת EDO)

fa jing

New member
אחת הטענות

אומרת כי הג'יו ג'יטסו היפני התפתח בעקבות השוואי ג'יאו וכנראה גם הסומו. אני ממש לא בקי בהיסטוריה של הנ"ל וגם מודע לעובדה כי ג'יו ג'יטסו הוא שם גינרי להרבה אמנויות לחימה. מה שכן אני יודע זה שהיתה השפעה סינית על "האיים במזרח" וגם ששוואי ג'יאו הינה אחת מאמנויות הלחימה המוקדמות שיש. הסיבות שנמנעתי מליצור דיון שכזה הוא שלעיתים זה מעורר יותר סערה מאשר דיון פורה (עיין ערך בה גוואה ואיקידו שיכלו ליצור דיון מעניין ובמקום זאת יצרו דיון הגנתי עד כמה זה לא נכון). רון למען האמת אני לא הבנתי מה לא הבנת.... ואני מצטט:"הצורה שתיארתה את השוואי ג'יאו זה בדיוק מה איך שאני רואה ג'יו גיטסו בדגש על שיטות קוריו ולא על שיטות מודרניות כמו ג'ודו ו BJJ... אני באמת לא מבין מה השוני בין מה שתארתה לבין שיטות ג'יו ג'יטסו קלאסיות (מתקופת EDO) ". חג שמח, חנן

ננדין

New member
טופ...

מלמד העובדה שהתנסחתי בצורה קצת נמוכה אני מניח שמה שכתבתי די ברור... בכל זאת אני אנסח מחדש: רשמתה מספר אלמנטים טכניים בשואי ג'יאו שכביכול מדגישים את השוני בין השואי ג'יאו לבין הJJ כמו: "בשוואי ג'יאו ההטלה היא רק הצ'ופר ולמעשה זו לא רק הטלה אלא למעשה הטחה אל הקרקע בעוצמה רבה..." "כמעט תמיד לפני ההטלה תהיה שבירה או פריקה של איבר אחר בגוף וזה יוביל להטלה בכדי לסתום עליו את הגולל..." ו... "יש שם (אני מניח שהכוונה שלך היא ל JJ...) שימוש מאוד נרחב בבריחים לפני ההטלות ובהרבה "מכות" זעזוע בידיים וברגליים..." ואני פשוט לא מבין מה ההבדל בין הצורה שאתה תיארתה את השואי ג'יאו לבין ה JJ...אני חושב שטכנית וטקטית הם מאוד מאוד דומות... אגב, לגבי המקורות ההיסטורים אני בכלל לא מתווכח איתך...בעיקר בגלל שאין ממש ידע קונקרטי הנושא ואני בכלל לא מבין למה זה אמור להכעיס מישהו... אני רק שמעתי תיאוריה מסויימת על ההשפעות של ההאבקות המונגולית על הא"ל היפניות וזהו, אני באמת לא יודע עד כמה היא נכונה... תעשה לי טובה אישית, כל סרטון האבקות מעניין מכל סוג ומוצא שאתה מוצא תעלה לפורום או לפחות תשלח לי למסרים! אני מאוד לראות כאלו דברים...

fa jing

New member
../images/Emo41.gif ננדין הבנתי מהיכן נבעה אי ההבנה

במשפט:"יש שם שימוש מאוד נרחב בבריחים לפני ההטלות ובהרבה "מכות" זעזוע בידיים וברגליים..." הכוונה שלי היתה לBJJ מכיוון שאיני מכיר BJJ בכדי לקבוע קביעה שכזו, הכוונה שלי היתה לשוואי ג'יאו. בשוואי ג'יאו יש שימוש נרחב בכח הקרוי Dou Jing בשפת העם אני מכנה אותו, עוצמת ההרעדה, אלו הן מכות מבוג מסויים הגורמות לא לכאב כמו מכות אחרות אלא מטרתן ליצור זעזוע והרעדה פנימית וחיצונית (פנימית- מורגשת בד"כ כהרגשת טלטול איברים פנימיים ומאוד מורגש בעמוד השדרה בעיקר הצווארי, חיצונית- זעזוע וניעור של גוף היריב בצורה קיצונית, כגון טלטולי השב"כ), לזה התכוונתי כשכתבתי "מכות זעזוע בידיים וברגליים בהודעתי המקורית. חנן

fa jing

New member
אופב תיקון

המשפט:"הכוונה שלי היתה לBJJ מכיוון שאיני מכיר BJJ בכדי לקבוע קביעה שכזו" צ"ל:" הכוונה שלי לא היתה ל-BJJ מכיוון שאיני מכיר BJJ בכדי לקבוע קביעה שכזו". סליחה

roy33itc

New member
וואו יפהפה

כמה נקודות שעלו אצלי מצפייה בסרטון. 1) שמתם לב שבערך דקה לתוך הסרטון מתאבק אחד נכנס מתחת לזרוע של חברו ומסובב אותו על ציר האורך מלמעלה למטה? (מדהים) 2)בתור אחד שהתנסה מעט בהאבקות לא העלתי במחשבתי שאם תפשו אותך באיבר מסוים תוכל להשתמש באיבר התופס של חברך כבסיס ולהסתובב עליו וכך לבצע בריח מנוף או פריקה על איבר שלני שניה הפעיל אותו דבר עלייך. 3) למרות שזה טורניר ותחרות,היתה תמונה בסרט שאחד המתאבקים נפל מהטלה על ראשו וחברו שהטילו ניגש אליו מיד לשאול לשלומו. מחמם את הלב תודה חנן

ש מים

New member
בקשר לסעיף 2

ככה זה עובד (בכל שיטה שעובדת עם בריחים). זו הרמה המעט יותר גבוהה של עבודת-נגד מול בריחים.

ש מים

New member
וזה גם הדבר המגניב עבודת בריחים

"הקונטרות", ההתחמקויות, ההתפתלויות, המשחק האין-סופי (הוא עושה לך בריח, אתה עושה לו קונטרה והוא עושה "רה-קונטרה").

ננדין

New member
זה מה שמשך אותי לג'יו ג'יטסו

עבודת השח מט הזאת כאשר לכול MOVE יש COUNTER MOVE וCOUNTER לCOUNTER... בBJJ זה מתבטא על הקרב בעיקר ובמודרני/קלאסי בעבודת עמידה...

איך משרשרים נכון../images/Emo26.gif

הקישור הזה להסבר איך משרשרים נכון נמצא בטאגליינס וכן במאמרים תחת עזרה למתחילים. יש שם תמונה + קישור למאמר בעניין.

ש מים

New member
ינעל דינו, עכשיו ראיתי את הסרטון!

הביא את האטרף לנסוע לשם ולהכנס לקרב כזה! (כוסאמו, משכורת של ...ח..ה!)

למעלה