certified.woke
Well-known member
ד"ר גאבור מאטה יודע למה אנחנו נהיים חולים. וזה לא מהסיבות שאנחנו חושבים - I
ראיון עם הסופרסטאר של עולם הרפואה
מאטה. כוכב בינלאומי שהתמחה בהתמכרות ובטראומה; צילום: Gurudayal Khalsa
דני בר-און
לעקוב
03 בדצמבר 2025
הרחבה
תקציר הכתבה ב-92 מילים
את החלק המבריק ביותר בספרו החדש של הרופא והסופר ד"ר גאבור מאטה קשה לתרגם. מאטה כותב על מצע שנועד לעודד התפתחות של אורגניזמים מסוג מסוים. כאשר המצע מתאים, נהנים האורגניזמים מ"חיים שמחים ובריאים"; אם, מנגד, הם מתחילים להפגין פתולוגיות בקצב מהיר, זה אומר שכנראה המצע הזדהם, או שהוא לא היה מתאים להם מלכתחילה. הדבר הזה, שעליו גדלים אותם יצורים היפוטתיים, נקרא באנגלית culture — מילה שפירושה גם תרבית וגם תרבות. ספרו עב הכרס של מאטה מוקדש לשאלה מה הפך את צלחת הפטרי שבתוכה גדלה אוכלוסיית המערב לכל כך מזוהמת. לדידו — וקשה שלא להסכים איתו — אם אנחנו חולים, צריך לחזור ליסודות. רוב המחלות, הוא כותב, הן "לא מפנה אכזרי של הגורל או תעלומה מרושעת, אלא ההשלכות הצפויות, ולכן הנורמליות, של נסיבות בלתי־נורמליות ולא טבעיות".האזינו לפודקאסט:הארץ על הדרך
האזינו לכתבה
ניגון
כאשר מדברים על סביבה רעילה, האסוציאציה המקובלת היא הסביבה הפיזית — זיהום האוויר, הקרינה הסלולרית, החומרים המתחלבים בלחם הפרוס. אבל לא בזה עוסק רב המכר של מאטה, "מיתוס הנורמלי" (שמהדורתו העברית פורסמה בספטמבר בהוצאת רדיקל, תרגום: דפנה לוי). הרעילות שהספר מדבר עליה היא פסיכולוגית, סוציולוגית, כלכלית ופוליטית. הספר, שמאטה כתב עם בנו דניאל, מבקש להציב סימן שאלה לגבי הרבה נורמות בחברה, שכשבוחנים אותן בעין ביקורתית מבינים שהנורמליות שלהן אינה אלא מיתוס. "למילה 'נורמלי' יש שני מובנים", הסביר מאטה באחת מהפגישות הארוכות עמו בזום. "בגרמניה, שנאת יהודים היתה נורמלית. זו היתה הנורמה. אבל המשמעות האמיתית של נורמליות, בעיניי, היא טבעי ובריא. התרבות המודרנית הגלובלית היא לגמרי אבנורמלית בכל הנוגע לצרכים של בני אדם".
כתבות קשורות
- הכל בגלל טראומה? גאבור מאטה, הסכסוך הישראלי-פלסטיני וטיפול בהתמכרות שאולי לב-רן
- גאבור מאטה הגיע לישראל באיחור אופנתי, והוא מרתק עמליה רוזנבלום
- תשכחו כל מה שידעתם על הסיבות להתמכרות נטע הלפרין
מאטה מעיר שטראומה יוצרת בין היתר ניתוקים פנימיים, שעשויים להופיע דווקא בצורה של "כוח לכאורה, כמו היכולת שלי לתפקד ברמה גבוהה כשאני רעב, או לחוץ או תשוש". נדמה לי שאנשים רבים שנמצאים על הקשת הטראומטית יזדהו עם התיאור הזה.
העיסוק של מאטה בטראומות נשמע מוכר ואפילו שחוק, עד שהוא מתחיל למתוח קווים בינן לבין מחלות קשות. הוא מצטט מחקר ידוע, שעקב אחרי כמעט 10,000 בריטים מלידתם ועד גיל 50, ומצא שמצבי מצוקה בגיל צעיר, כמו התעללות או קשיים סוציו־אקונומיים, ניבאו אצלם סרטן כמבוגרים; נשים שחוו שני מצבי מצוקה ומעלה היו בסיכון כפול. מחקר בריטי נוסף מצא שהורים שכולים נטו לחלות יותר בסרטן דם, עור וריאות.
מאטה מציין שהקשר בין מצבים מעוררי סטרס כאלה לבין סרטן אינו רק מתאמי: במחקר שנערך באוניברסיטת הרווארד, למשל, הוזרקו תאי סרטן שחלות לשתי קבוצות של עכברות; אלה מביניהן שחיו בתנאי לחץ פיתחו הרבה יותר גידולים מאלה שחיו ברווחה פסיכולוגית. "לחץ עלול לנטרל את יכולת מערכת החיסון שלנו לשלוט בממאירות ולחסל אותה", מסביר מאטה את מסקנות החוקרים. הוא מציין גם שנתיחות שלאחר המוות מצאו בגופותיהם של גברים ונשים רבים תאי סרטן שד וערמונית, שלא התפתחו לכדי מחלה קלינית כי מערכת החיסון הצליחה למנוע זאת. ברוח זו מופיע בספר אפיגרף מהדהד, ציטוט שהופיע בכתב העת היוקרתי "Lancet" לפני 63 שנה: "סרטן אינו מחלה של התאים יותר מכפי שפקק תנועה הוא מחלה של מכוניות".
רכבת בניו ג'רזי. "התרבות המודרנית הגלובלית היא לגמרי אבנורמלית בכל הנוגע לצרכים של בני אדם"; צילום: ALEXI J. ROSENFELD / Getty Images / AFP
מאטה אפילו מצטט מחקרים שמקשרים בין דפוסי אישיות מסוימים לבין מחלות. לדבריו, מומחים שמטפלים ב–ALS כבר למדו לזהות קשר בין נחמדות לבין תחלואה במחלה, עד כדי כך שישנם אנשי צוות שרושמים בתיקם הערות כמו "אני חוששת שיש לה ALS, היא יותר מדי נחמדה". מאטה עצמו הגיע למסקנות דומות כרופא. "שוב ושוב", הוא נזכר, "היו אלה האנשים 'הנחמדים' — אלה שהציבו באורח כפייתי את הציפיות והצרכים של אחרים לפני אלה שלהם, ושהדחיקו את הרגשות השליליים לכאורה — הם שהגיעו למרפאה שלי כשהם חולים במחלות כרוניות, או שהגיעו לטיפולים במחלקה הפליאטיבית שניהלתי בבית החולים. הבנתי פתאום שחולים אלה נטו יותר לחלות בסרטן ולפרוגנוזה קודרת יותר".
יש להבהיר שמאטה לא מצפה מאנשים להיות מנוולים ואנוכיים. הוא פשוט חושב שבריאות תלויה באיזון הנכון בין שני הקטבים של ההוויה האנושית — מצד אחד הרצון להיות "אותנטי" ולעמוד על שלך, ומצד שני הצורך לשמור על קשר עם אחרים, למלא את רצונם ולהתחשב בהם. הוא סבור שרבים מאיתנו קברו בילדות את הכעסים שלהם כדי לזכות באהבת ההורים, וכך אנחנו "ממירים את האני האמיתי שלנו, חלק אחר חלק, בעסקה הטרגית שבה אנחנו מבטיחים את ההישרדות הגופנית או הרגשית שלנו על ידי ויתור על מי שאנחנו ועל הרגשות שלנו". בד בבד הוא מדבר על תרבות שמדרבנת הבעת שמחה בכל מחיר (מישהו אמר "עוד יותר טוב ועוד יותר טוב?"), מעלה על נס את הזורמים ומוקיעה את ה"כבדים". מאטה מציג שאלה טיפולית לקוראים, ומזמין אותם להשיב עליה בינם לבין עצמם: "עם מי ובאילו מצבים הכי קשה לי לומר לא?"
אתה מדבר על דיכוי רגשות? שם הבעיה?
"הדחקה, לא דיכוי. זה הדבר שמוביל למחלה. אם אני פלסטיני שתקוע במחסום ואני כועס מאוד, אבל אני מבין שזה לא רעיון טוב להביע את הכעס שלי, אז אני מדכא אותו. זה דיכוי. אבל הדחקה פירושה שאני לא מודע לכעס שלי בכלל. מחקרים מראים שהדחקת כעס משביתה את מערכת החיסון. כאשר חושבים על זה, זה הגיוני, כי מה התפקיד של כעס? הוא מסמן את הגבולות שלנו. זה כעס בריא, ואנחנו מחווטים לחוות אותו. הוא הכרחי להישרדות שלנו. תפקיד מערכת החיסון שלנו הוא זהה — להרוס או להדוף את מה שהוא מסוכן ורעיל. זה לא רק דימוי — זה נובע מאותה מערכת. זה מה שהמדע מראה. מערכת העצבים, מערכת החיסון, המערכת ההורמונלית — כולן מערכת אחת. ויש גם תחום מדעי שחוקר אותה, פסיכונוירואימונולוגיה".
מאטה רואה בקשרים האלה מעין אמת נשכחת, שמדענים רבים הכירו בה כבר לפני עשרות ומאות שנים. הרופא הצרפתי הנודע ז'אן־מרטן שארקו שיער למשל, עוד בשנת 1872, שטרשת נפוצה נובעת מ"צער ורוגז ממושכים מאוד". את השפעתה הספציפית של ההדחקה של רגשות כאלה מדגים ניסוי שהוא מתאר, שנעשה על חולי מלנומה (סרטן עור), חולי לב ואנשים בריאים. לשלוש הקבוצות הוצגו הצהרות מעליבות או מזלזלות כמו "מגיע לך לסבול" ו"אתה מכוער". הנבדקים התבקשו לדווח עד כמה הם הרגישו אי־נוחות, ובמקביל נמדדה רמת הלחץ הפיזיולוגי שלהם, שהתבטא בפעילות החשמלית בעור. התברר שבקרב חולי הסרטן היה ההפרש הגדול ביותר בין שני המשתנים, כלומר הם לא חוו את הלחץ שגופם הרגיש. במילים אחרות — הם הדחיקו הכי הרבה.מאטה מציג מחקרים שקושרים בין סטרס לתחלואה בסרטן. לדבריו, "מערכת החיסון, העצבים וההורמונים — זה הכל מערכת אחת. אם אתה מתמודד עם המצוקות שלך, הסיכוי שלך לחלות יקטן. לדוגמה, נשים עם פוסט־טראומה חמורה נמצאות בסיכון כפול לסרטן שחלות, אבל הגינקולוג הממוצע בכלל לא יודע את זה. הוא יציע רק טיפול פיזיולוגי ותרופות"
נערך לאחרונה ב: