דת כהפרעה נפשית

לא על זה אני מגיבה

כבר הגבתי לגבי התפיסה שלי את הדת,אמרתי כבר שאני חושבת שלכולנו יש הפרעה נפשית מסויימת. בין אם מורגשת ובין אם לא. בין אם מודעים אליה ובין אם לא.אבל אני שואלת אותך- כל כך נורא להאמין? כל כך נורא לחיות את חייך למען משהו? למרות שלא אתכחש לעובדה ואודה שגם אני חושבת לא מעט פעמים שהם מבזבזים את זמנם.להודות לבורא עולם על עצם קיומם וקיומו. להתעסק בזה כל הזמן... אבל הם אוהבים את זה. הם חיים בשביל זה. הם לא רואים דרך אחרת ראויה יותר לחיות את חייהם.קיומם של אנשים שמאמינים וחיים למען האמונה הזאת או מאידך אנשים המקיימים את צרכיהם בו ברגע. פועלים לפי דחפים.אני נמנית על המגזר השני, ללא הרבה אמונה, נתונה לדחפים, כמרבית החילונים. מי יותר מופרע? אישית אני חושבת שפטישיסט כי אני לא יכולה להתכחש לעובדה שהתיאור שאתה מעלה כאן הוא דוחה אותי. כן, דוחה!!! אבל לא אכפת לי. אתה מבין? זאת לא הבעיה שלי. לך כל כך אכפת ואתה מעניק יותר מידי חשיבות ויותר מידי מתעסק בבעיות של הדתיים. בהפרעות הנפשיות שלהם. אתה רוצה להוכיח שהם בעלי הפרעה נפשית, סבבה, נגיד והוכחת. קיבלתי. יכול להיות דבקות באמונה והתנהגות דתית זה סוג של הפרעה נפשית, אבל אישית, אני חושבת שזה הרבה יותר יפה לחיות למען אמונה למען מצפונך השקט , לעומת האחר שמאונן כל היום על גרבי ניילון. עשה טובה, רד מהם. אולי בסוף עוד תחזור בתשובה, אתה יודע...? עם כל האנטי הזה אולי מסתתר בפנים איזה מאמין ששואף לפרוץ החוצה... חחחחחחחחחחחחח. אל תיקח אותי יותר מידי ברצינות. לא בא לי לעמוד למשפט כאן. יום נעים.
|

ניהיליזם וערכים ?

האם לניהיליסט אין ערכים ? האם ניהיליסט מונע רק על ידי אינטרסים אישיים משום שהאמונה לא מהווה מרכיב בתהליך המחשבה שלו ?

One Echoe

New member
חס וחלילה.

זו שטות גמורה להגיד את זה. אתאיסטים מאמינים בהמון דברים, רק לא באלוהים.

One Echoe

New member
נכון. סליחה, התבלבלתי.

ניהיליסטים הם נגד אמונה, באופן כללי. הם מעדיפים לדגול בעובדות. אבל זה לא אומר שאין להם ערכים, אני לא רואה את הקשר אחד בין השני.

giladon2

New member
ל -GO LEO GO

מנימת דבריך נשמע שאתה מונע מתוך אינטרסים אישיים של מעין "שנאת דתיים" שרק אתה יודע כנראה מהם שורשיה, לכן גם אם הנושא עמוק ומעניין, העמדה הקיצונית שלך בעניין לא מותירה כמעט מרחב תימרון בפיתוח הנושא וחבל שכך.

וחוץ מזה..

.. הדמיון בין הדתיים לחילונים, המאמינים לאפיקורסים, וכל בני האדם מכל התרבויות, הוא רב מהשוני. בסה"כ הדתיים בתפילותיהם רוצים להיות חלק ממסורת מסוימת שנותנת נחמה בתלאות החיים. אז הם משקיעים בזה שעתיים (או הרבה יותר), אז מה? אפיקורסים לא משקיעים שעתיים ביום בדברים שאין בהם כביכול הגיון? אלכוהול, סמים, אובססיה עם אוכל, מעקב אחר סרטים, פורומים
יו ניים איט. וקצור, כל אחד והשריטה שלו. ולא, אני לא דתי, לא מאמין באלוהים כמשמעותו במונותאיזם, אבל למשל מתוך מסורת לא אוכל לחם בפסח. האם עלי להתאשפז?

מון שרי

New member
פסיכוזה להמונים?????

לדעתי זה היה אופיום להמונים, מה שכמובן לגמרי משנה את התמונה, אבל למי שנעול על הסבר כלשהו ממש לא משנה מה אמר מי, נכון?

andreysh

New member
אם נתיחס להגדרות...

כדי לססווג התנהגות כלשהי כלא נורמלית מקובל להתיחס לכמה היבטים: 1) נורמה סטטיסטית - ההתנהגות נדירה סטטיסטית בתוך אותה (תת-)תרבות 2) נורמה חברתית - התנהגות לא מקובלת חברתית (שוב במסגרת התרבות) 3) התנהגות לא סתגלנית - התנהגות יוצרת הפרעה לתפקוד הפרט או החברה 4) מצוקת הפרט - ההתנהגות גורמת סבל לפרט הגדרה נוספת היא לומר שאדם לא נורמלי הינו נמוך במדדים הבאים מאדם נורמלי: תפיסת מציאות, ידע עצמי, שליטה רצונית על התנהגות, ערך עצמי וקבלה, יכול ליצור קשרים חברתיים אנשים דתיים לא עונים לאף אחת מההגדרות האלה במסגרת התרבות בה הם חיים - התרבות הדתית, אלא אם שופטים לפי אמות מידה של התרבות החילונית במקרה הטוב אפשר להגיד שהתנהגות דתית היא לא רציונלית, מטופשת ועוד אלף ואחד דברים שעם חלקם אני אפילו יכול להסכים, אבל זו בהחלט לא הפרעה נפשית

../images/Emo140.gifואולי...

כל דבר שעושה לאדם טוב, ובכלל זה אמונה , באשר היא, וכן, גם דת ה''כובלת '' בחוקים נוקשים ובמיגבלות שכלפי חוץ נראים כמו ''פסיכוזה קשה '', אבל מעניקים לאדם עוגן, היא דבר חיובי ? הפרעה נפשית או לא, כל דבר שמחזק את האדם, שמרגיש לו , אינדיווידואלית וספציפית , נכון,- ניראה לי חיובי. אמונה ...דת...אתאיזם...סטיות....כ ל דבר, כל עוד אין הוא פוגע באחר, וכל עוד הוא נכון לאדם עצמו - חיובי. כנאמר, '' איש איש באמונתו יחייה '' , וגם...'' חייה ותן לחיות '' . וזה נכון לכל תחום.

../images/Emo9.gif דעתה של חוזרת בשאלה...

בגיל העשרה חזרתי בתשובה יצאתי מעולם חילוני-מסורתי לעולם חרדי (בצורה הכי קיצונית שיש) ושוב אני בעולם החילוני... החזרה בשאלה היתה קשה הרבה יותר מהחזרה בתשובה, הפחדים ש'חיזקו' אותי בדת רדפו אחריי, פחדתי מהגיהינום ה'מובטח' לי,האמונה השלתלטה על כל כולי על מחשבותי על כל צעד ושעל, כי כך 'חינכו' אותי בסמינר לבעלות תשובה, שאין לי שכל לחשוב אפילו נתנו לי משלים ונמשלים מבוקר עד ערב על צדיקים שהיו נעזרים ברבנים על שאלות קטנות, סיפרו לי שדוד המלך אמר על עצמי 'ואנוכי תולעת ולא אדם..וכו' , נתנו לי להבין שאם אדם דגול כמו דוד המלך חושב על עצמו כך על אחת כמה וכמה אני ה'קטנה'. אחרי שראיתי מספיק 'עקמימויות' בעולם שחשבתי לטהור, מאסתי בשקר שמחופש לצדק, מאסתי בסבל, אני מודה שהדת לא ממש תרמה לבריאות הנפש שלי, כל השיעורים וההלכות לא ברות ישום לפי דעתי. אני לא נגד אנשי הדת, אני נגד הדרך, וגם אני הגעתי החודש למסקנה שהדת היא מחלה, אני הייתי שם ויש לי עדיין חברות חרדיות 'הכי חרדיות שיש' אני רואה את הדת אצלהם כמחלה, שומעת את החשיבה המעוותת ושמחה שניצלתי. ומצד שני,נושא הדת נחקר, ונמצא שאנשים שמחזיקים בו ומאמינים בו, עוברים את החיים ביתר קלות, כי הם משליחים את כל יהבם והסיבות לרוע הגזירה על היושב במרומים שלבטח יודע מה הוא עושה והכל עושה לטובה. וכשמאמינים בטוב מרגישים כך. אמונה זאת תקוה, ותקוה = חיים. אני לא מחזיקה בדת, לצערי ולשמחתי גם יחד, בדת יש משהו יפה מנחם מאזן אם יודעים לקחת את הדת על דרך הישר ולא בצורה חרדית, בדת יש דברים שהתכוונו להועיל לאדם, למשפחתיות לבריאות הנפש ולפי דעתי מחזיקי הדת והרבנים שצצו בכל דור והנחיתו עוד הלכה, ועוד הלכה שצריכים ללכת על פיה, נתנו לה מקום גדול מידיי, עודדו נשים להיות בתי חרושת לילדים ובעלים להיות אוכלי חינם, עודדו לחברה עניה ותלותית, נטרלו אנשים מהשכל שלהם כך שיוכלו לשלוט בהם, אני הייתי שם בעומק העומקים של הדת,גרתי חמש דקות הליכה מ'מאה שערים' (לא שהעובדה הזאת מקנה להאנשים שגרים בשכונה הזאת כרטיס כניסה חינם לגן עדן
) אני נקראת "בן אדם של רגש" הדת אצלי באה מהלב, עד שהשיעורים הרסו לי את האמונה הטבעית והאמיתית שהיתה בי, השיעורים החכימו אותי בדת יש חוכמה כניראה אין סופית ... ודווקא אז .. בתוך כל החוכמה והאווירה,הגיעו השאלות שלא נענו. גם אני ראיתי את הפינוי בכאב, כאבתי ובכיתי מול הטלויזיה כל יום מול החדשות, כאב לי שהרבנים שהיו אחראים על הציבור שלם ועל מה שעבר בגלל שהרבנים שהיו אחראים על המוח שלהם לא שמרו עליהם מספיק, על טראומות של ילדים שיפגעו בהם לאורך שנים. דת בצורה כזאת היא חולנית ועקומה. יש שם אנשים חכמים וחכמים מאוד שלקחו להם פשוט את המוח. אני עברתי סמינריונים וסימפוזיונים של חוזרים בתשובה, זה בדיוק כמו בכת אנשים שם לא חושבים, הם נסחפים, מוכרים את הנשמה שלהם בצורה שיווקית מפחידה ביותר. אני התעוררתי מהחלום בלהות עם כמה צלקות בנשמה,אני רואה את האחים שלי שעדיין חרדים, את התפילות סלש מילמולים כל היום נטילות ידים כמעט על כל צעד ושעל לפני/ואחרי,נגיעה בנעלים ומקומות מכוסים בגוף שמצריכים נטילת ידיים תפילות שחוזרות על עצמם כל יום,הדברים האלה נועדו ל'גנוב' לאנשים את המוח שלא יחשבו באופן עצמאי שיהיו משועבדים לעבודה בעינים. כמו שמשהו כתב כאן יפה,אני לא שוללת את החרדים בתור אדם (כן שוללת את הרבנים שאחראים לציבורים שלמים), שכל אחד יעשה מה שטוב לו,כל עוד זה לא מפריע לשני, אם זה גורם לו עושר,שיהנה, לבינתים רוב החברות שלי מלבד אחד שגם ככה לא היתה מספרת לי אף פעם את הצרות שלה כי החיים שלה 'מושלמים' (-: כולן סובלות. לסיכום: דת זאת מחלת נפש נקודה.

victoria777

New member
אני לא מהפורום הזה אבל הדיון הזה

מעניין. לדעתי בדת יש היבט תרבותי חיובי דווקא ויש חוכמה.אבל הבעיה נעוצה באנשים שעיוותו אותה לחלוטין והפכו את הדת למשהו שהיא לא נועדה אליו במהות שלה. כל ההגזמות האלה,ההסתה נגד כל צורה שונה של אורח חיים והיחס לרבנים כאל יודעי כל בעיני זאת עבודת אלילים.רבנים הרבה פעמים זוכים להערצה ברמות שלא מגיעות להם.

IsraeliDude1

New member
ישר כוח

לא סתם פרויד אמר שהדת היא משהו שלא רואים לעיתים אפילו במקרים של פיגור שכלי קשה ביותר.

GrrArrg

New member
לא לא לא.

הציטוט המדויק הוא "הדת מורכבת ממערכת של הזיות ודחיית המציאות מהסוג שמוצאים רק במקרים קשים של פיגור שכלי."

IsraeliDude1

New member
סליחה על העיוות

חבר שלי ציטט זאת באוזני לאחרונה ולא זכרתי במדויק.

Signals

New member
דיון מעניין ושאלה יפה

אך אין ברצוני בזמן זה לתת את דעתי בעניין, אלא, רק לתרום לפורום תת שאלה לגביי אדיקותו של מאמין שפגשתי. הייתי בכתל. שעת ערב, בא אדם לבוש שחור להכנס לכתל. שם פגש בחיילות המג"ב שביקשו ממנו לעבור את בדיקת המטענים ולעבור בין גלאי מתכות ששתיהן עמדו מצדדיו. האיש, שסירב לעבור בין שתי נשים וכן לעבור את בדיקת הגלאי לא הוסכם להכנס לרחבי הכתל. -לבסוף, האיש הדתי נשא את רגליו והלך מבלי להכנס כאשר הוא יורק בין שתי הנשים, אחת טובה. אז איזו דת זו? אם דרכו היא לכבד את אלוהיו דוגלת בלא לעבור בין שתי נשים וגם לירוק לעברן, אחת טובה, במחאה? לדעתי זו לא רק אובססיביות, אלא גם כן בהמתיות וחולניות. מה דעתכם? ילד\ה דתי שלא הולך בדרכי ההורים,לרוב מגורש\שנוא\מוזנח ולא אהוב לא רק על ידם אלא גם על ידי שכניו חבריו ומכריו. וזה לא מקרה אחד או שתיים אלא רבים, ורבים עוד יותר - מה שרואים בחדשות, אלו באמת החדשות אבל בחצי שעה של סיקור לא יכולה תכנית בטלוויזיה להתמיד עם כל המאוראות של אותו יום, יש עוד הרבה מקרים אחרים.

IsraeliDude1

New member
הם מחונכים ככה

ופועלים ע"פ דפוסי התנהגות של בע"ח בטבע ממש. הנה כמה רשומות מהבלוג שלי שעוסקות בנושא: http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=477964 http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=474138 http://www.tapuz.co.il/blog/viewEntry.asp?EntryId=463328 ואיך לא התמונה האחת והיחידה: http://i13.photobucket.com/albums/a255/israelidude1/evla.jpg xD

הסבר מדעי אלמנטרי להתנהגות הדתית

לאחר שראיתי שרוב התגובות לטענתך העניינית היו ריגשיות וחסרות יסוד, הרשתי לעצמי להביא ניתוח אלמנטרי שכתבתי על הדת: מבחינה פיסיקלית- מדובר ביראה של האורגניזם מישות דמיונית וכך התנועה הפיסית היא של התמדה בציות למצוות- זו תוצאה פיסית מוטורית הניתנת לאיפיון במונחים של תנועה, מסה, מהירות וכ"ו. מבחינה כימית- ההליכה בדרכי האל יוצרת רגש של העזה מתגברת, מדובר על מנפולציה על הכימיה של האורגניזם אשר בדיוק כמו ספורט, יוצר תחושת ביטחון עצמי ואנרגיה מתפרצת באמצעות מניפולציה כימית הנקראת אימון שרירים (אגירת מולקולות טעונות אנרגיה בשרירים וכ"ו). מבחינה פסיכולוגית- האהבה לאלוהים יוצרת מחשבה קלילה, כי היא מעניקה ביטחון פסיכולוגי בשל האהוב הכל כך חזק ומשחררת ממועקות החיים (לעיתים גם משחררת מהחיים עצמם מרוב קלות ראש...) מבחינה קוסמולוגית- "שלמות הלב", כלומר ביצוע המצוות באופן "נקי", התמסרות חסידית לביצוען, וקידושן מעל לכל הדברים מגייסת להט מיני פנאטי (ראה מקרה שאהידים) אשר משנה את מיניותו של האדם וכך את מצבו הקוסמי בתור יצור החי על פני כדור הארץ ואשר מיניותו היתה אמורה להיות מוכתבת על ידי גורמים קוסמים כגון עונות השנה, מחזוריות הכוכבים וכ"ו כמו אצל כל חיה אחרת. כל הבחינות הללו מגדירות את המודל האלמנטרי של הדת שהוא שמירת כל המצוות אשר גורם לאינסטינקטים להיות "מותכים" למצב של תמימות או אהבה שאינה תלויה בדבר.

למעלה