דת במדינה

Anna begins cc

New member
אני אחדד.

מבחינת החוק כל כלה חייבת לעבור שני דברים לפני החתונה. טבילה במקווה (כולל חתימת של בלנית או רב) ומה שנקרא "הדרכת כלה".
בגלל שיש כל הרבה אנשי דת שונים וכל אחד פועל בצורה אחרת, זה אף פעם לא נראה אותו דבר.
יש אנשים שעושים הדרכת כלה ב3 פעמים רק לבנות, אבל הרוב זה מפגש אחד של הכלה על הרבנית (לפעמים באופן אישי, לפעמים עם עוד כמה בנות) שאורך שעה בערך. או, יותר נפוץ וחביב, החתן והכלה מגיעים לפגישה עם הרב והרבנית. כל החברים שלי עשו רק פגישה אחת ולא יותר מזה.
לגבי המקווה- יש ערים בארץ שאם את מקושרת לאיש דת, או לחילופין אם את מרפדת את כיסו של איש דת, הוא ישיג לך חתימה של בלנית או של רב מבלי שתצטרכי לטבול.
עוד אופציית ביניים היא לטבול במעיין או במקור מים אחר בנוכחות אדם שיעיד לטובתך אחר כך וכך יחתמו לך.
על פי רוב- הדברים האלה לא עובדים ברבנות ירושלים. היא רבנות מחמירה, נדיר למצוא מישהו שיחתום לך מבלי שבאמת טבלת.

שרוני68

New member
מילא לטבול, את מחוייבת להיפגש עם הרבנית מספר

פגישות כדי שתסביר לך על הנידה. ובאותה הזדמנות,
היא שוטפת לך את המוח ומנסה להחזירך בתשובה.

אני רק חייבת לסייג את דבריי: כך זה היה אצלי כשאני
התחתנתי. לא נראה לי שזה השתנה אך ויתכן ואני טועה.

מוזר

חברות שלי+אחותי שהן חילוניות גמורות וחלקן כופרות מאה אחוז,
לא התלוננו על כאלו דברים.
כנראה שזה באמת לא משהו שקורה הרבה.

אני לא אוהבת את החפירות האילו,
אין לי בעיה להפגש איתה ולשמוע הסברים אבל לא נסיונות להחזיר בתשובה.

שרוני68

New member
טוב, זה עניין אותי והתקשרתי לשתי חברותיי

שהתחתנו לא מזמן. כדי לקבל את האישור להתחתן, את מחוייבת (!!) להיפגש עם הרבנית מספר פגישות לפני הטבילה במקווה.

אשכרה, כפייה דתית וניסיון להחזרה בתשובה בחסות החוק.
כך ראיתי את זה אז וכך אני רואה את זה היום.

אבל לא אמרתי שאין חיוב לכך

אמרתי שהן גם ככופרות וחילוניות גמורות זה לא הזיז להן ללכת לשמוע את הרבנית.
ושכנראה איפה שהן היו, לא עשו להן שיחות חזרה בתשובה וכנראה בגלל זה גם לא שמעתי מהן תלונות.

Aronsona

New member
נכון מאד.

הסיפורים שלי יש על המקווה והניצול לרעה שנעשה שם לעתים בהחלט
גורמים לאנטגוניזם ומקשים להתייחס לעניין כאקט סימבולי.

Anna begins cc

New member
טוב,

אנחנו לא רואות את הדברים בצורה זהה.
אני מסוגלת ללכת אחורה, להפשיט את המקווה מהמשמעות הדתית ולומר-
יש משהו מאד יפה באישה שמנקה את עצמה בטקס חגיגי לפני האיחוד עם מי שעתיד להיות בעלה.
לא כי ככה אמר אלוהים, או ישו או מוחמד. כי זה פשוט יפה בעיניי.
את עומדת להתחתן, להצהיר על האהבה שלך מול כל המשפחה והחברים שלך, ולפני שאת ניגשת לזה את הולכת למקום עם כל חברותייך הנשים, הן מלוות אותך לתוך מקור מים בו את נשטפת מן העבר ויוצאת נקיה אל העתיד החדש שלך עם בעלך.
יכול להיות שאני עיוורת. יכול להיות שהיופי שאני רואה לא קיים, או שבעינייך כל פעולה של רחצה או טבילה היא דתית. אני לא יודעת.
אני באמת לא מבינה.

אומר מה שאמרתי בכמה הזדמנויות בשרשור הזה.
אני נגד כפיה דתית
לא כתבתי את זה בהודעתי המקורית, כי לא על זה היה הפוסט של סוזי. בדיוק להפך, זה היה על הדברים היפים בדת שהולכים לאיבוד, ולא על הדברים המכוערים בדת שמונצחים. אני לא יודעת איך זה הפך להיות שרשור על כפייה דתית כן או לא.

אז אומר שוב- אני נגד כפיה דתית.
יחד עם זאת אני מוצאת שיש סיטואציות בהם אתה נדרש לבחור את המחיר שאתה רוצה לשלם באותה סיטואציה מול הרווח בתקבל ממנה.
בסיטואציה כמו המקווה יש לך שתי אופציות- או לטבול, או לא להתחתן. תבחרי את עם מה את חיה בשלום.
מלחמות נגד הכפיה? בוודאי. אבל זה לא יביא תוצאות מיידות. לא תצליחי לשנות את הדת כולה ב4 חודשים שנותרו לך עד החתונה. או שתטבלי או שאל תתחתני.
מעוות? מחפיר? מקומם? מתסכל? ללא ספק.
זה המצב.

אגב, נתתי גם דוגמאות מהכיוון השני. נתחיל בזה שאני חושבת שזה אבסורד שהדרך היחידה להתחתן היא בחתונה דתית, שצריך לבטל את ההדרכת כלה, לבטל את המקווה, לתת לכל אחד להתחתן בדרך שלו.
מעבר לזה גם נתתי דוגמה קטנה לזה שאני גרה בעיר שהיא חילונית לחלוטין, עם אוכלוסיה דתית קטנה מאד, אבל עדיין אין שום מקום שפתוח אצלנו בשבת וצריך לנסוע כמעט חצי שעה כדי לקנות סיגריות או חלב בשישי בערב.
אני יכולה לתת לך עוד אלף דוגמאות,
אבל זה קטנוני. זה לא עניין של אנחנו נגד הם, או מי יותר צודק. זה לא עניין של "אנחנו מתגמשים בשבילם, למה אף אחד לא מתגמש בשבילנו".
כל אדם צריך לקבל את האופציה והחופש לחיות במדינה שלו, על פי אמונותיו ועל פי ראות עיניו.

רינתי77

Well-known member
לא טענתי באף מקום שכל פעולה של רחצה או

טבילה היא בעייני פעולה דתית. העניין הנדון היה עניין ספציפי-
טבילה במקווה לפני חתונה. הנקודה הייתה שאם רוצים להתחתן,
חייבים לטבול במקווה. כלומר, גם מי שלא רואה את היופי שבזה,
מחויבת לבצע את הטקס. כלומר, אין בידה את החופש לחיות
במדינתה על פי אמונתה וראות עיניה.

Aronsona

New member
נתחיל בזה שאת ממש מובנת. פוסט נהדר.

גם אני גדלתי בבית שבו סבא היה עושה קידוש כל שבת ולוקח אותי לבית הכנסת בעיקר בחגים אבל לעיתים הייתי מצטרף אליו גם בשישבת.
אבי כבר לא הקפיד כל כך. ואני כשיצאתי מהבית הלכתי רק בימי כיפור וקצת שילדי היו קטנים. הם כבר לא עושים כלום ולא בטוח שהם מכירים את הכל. הם בגילך. לפחות הבכור.
אז לצערי, את צודקת והשורשים הולכים ונעלמים ואני די מתחבט בנושא מדי פעם. אלא שהנציגים של הדת אותם אני רואה, לא עושים לי חשק.
מעבר לכך אני מאד אוהב שיש לי את טיב טעם אם פתאום חסר לי משהו.
ברית אני מניח שנמשיך לעשות גם לנכדים כשיגיעו אלא שנעשה זאת כנראה עם רופא\מוהל בבי"ח. גם לתורה ובר מצווה כהלכתה לא נוותר.
אני לא בטוח שאני יכול לומר בבירור מה הייתי רוצה שיקרה, בוודאי שלא הייתי רוצה שהמורשת תיעלם לגמרי.

זה מה שחבל לי

שאנחנו נותנים לאותם "נציגים" לעוור אותנו ולהרוס לנו את טיפת השורשיות שהייתה לנו.

למה שלא נתעלה מעל זה?

Aronsona

New member
אני לא ממש יודע מה לומר.

צריך כנראה להתעלות כדי לשמר קצת שורשים

רינתי77

Well-known member
תראי, בתור חילונית גמורה שגדלה בבית

חילוני ובתור אתאיסטית אני כמובן מתנגדת לחלוטין לכפיה.
לדעתי זה משיג את ההפך וגורם לאנשים לאנטיגוניזם שרק מרחיק
אותם מכל דבר בעל ניחוח של דת ומסורת. וזאת הנקודה שלי-
למרות חילוניותי ולמרות היותי אתאיסטית, דעתי היא שחשוב לדעת
מושגים בסיסיים ביהדות ובמסורת. זה עניין של שורשים, של הכרת ההיסטוריה
הרוחנית של העם אליו אני שייכת. אם להשתמש בלשון התנכית, אדם צריך
לדעת מאין הוא בא ולאן הוא הולך.
אז קודם כל צריך להכיר ולדעת. בהמשך, כל אחד יחליט מה הוא עושה עם זה.

אורישקי

New member
הוצאת את המילים מהפה

poseidon111

Active member
נדמה לי שפעם אמרתי לך שכשאת רוצה את מוציאה

פוסטים יפהפיים, שבמילים ספורות נותנות לי את המתרחש בנבכי ליבך. עשית זאת שוב,
ואין לי אלא להזדהות עם דברייך, למרות שאני מגיע מהצד השני.
הסוגיה של שילוב הדת בחיינו המודרנים ושילוב מסורות בנות אלפי שנה לאנשים ציניים
שחיים בעידן הדיגיטלי, בעידן שמקדש את קידמה, בין אם טובה היא או לא, נמצא בבסיס
של דברייך.
האם מה שהיה טוב ומתאים לפעם, יכול להיות מתאים גם היום? אני חושב שתלוי באדם
ששואלים אותו. לא ניתן כמעט לאחוז את האמונה ולכופפה למציאות העכשווית, מבלי
לגרום נזק לבסיס האמונה שאומר "ראה וקדש", דהיינו, אל תתווכח, אל תשנה ואל תנסה להיות
יותר חכם מאלו שציוונו על המנהגים.
הדילמה שלך נוגעת לכל אחד מאיתנו, תלוי בנקודת השקפתו. כחילוני גמור, אני מצר על אנשים כמוני
שלא מזדמן להם לחוות את הצדדים היפים ביהדות, כתוצאה מהתערבות של גורמים חשוכים
שטוענים שאם איני עושה כך וכך, הרי איני יהודי שלם. האנטגוניזם שזה מעורר בי, מערער את
אמונתי ביהדות כבסיס אמוני והתנהגותי.
אני מצר על כך שבני כבר לא יושב לליל הסדר וקורא בהגדה, אלא לליל הסדר כארוחה חגיגית
נטולת ציוויון מסורתי בלבד. יחד עם זאת יש דברים שלא אוותר עליהם ולא ויתרתי כמו ברית המילה
(למרות שלא יכולתי לצפות באקט, וחיכיתי בחדר סמוך).
נראה לי שלכל אדם שמורה הזכות להחליט מה הוא רוצה לקיים מהמסורת ומה לא, מבלי להרגיש אשמה על כך
שהוא לא עושה את מה שמצופה ממנו על ידי אחרים.
שוב, אהבתי מאוד את הודעתך.

בהחלט שמורה הזכות להחליט

אם רוצים בכלל, לא רוצים, או מעט.
וגם המעט שכל אחד מאיתנו מכיר/עושה זה עולם ומלואו.

פשוט כואב לי הקטע שכבר לא רוצים, או שפשוט לא מכירים ואז מחליטים מה רוצים, וכמו שאביעד אמר, זה הולך ונעלם.

פוס

אורישקי

New member
אני אמנם אתאיסט

אבל באתי מבית מסורתי. אני מאד מתחבר לדת ולערכים של העם שלנו.
ברית מילה הוא מנהג מוצדק לדעתי ואני אעשה זאת לילדיי!
בית כנסת אני לא אוהב כי זה קצת עושה לי כאב ראש אבל מבין למה אנשים אוהבים את זה,
לשמור שבת לא הייתי מסוגל ובעיני המטרה של שבת ויינפש זה לעשות מה שטוב לך פשוט.
קידוש עם המשפחה בחגים ובשבתות אני אוהב מאד.
תנ"ך - אחד השיעורים האהובים עליי, מפתח מאד את יכולת הפרשנות והמחשבה, מחזק את עולם הערכים שלך וזו ההיסטוריה של העם שלנו - אני מאמין שרוב הסיפורים בתנך אכן קרו אבל לא מאמין באלוהים באמת, הפרדוקס שלי עם אלוהים זה שאולי אלוהים הוא מאין מחשבה כזו בדימיון שיש סוג של כוח עליון ששומר עלינו, אני לא מאמין שיש כזה דבר אבל מצד שני אני לא יכול להגיד שהסיפור של העם הזה הוא לא נס, יש בי אמונה שיש איזה משהו ששומר עליי למרות הכל אבל אני לא מאמין שאלוהים קיים. מסובך משהו.
כשר - פחות אכפת לי מזה. בגלל שהשחיטה היהודית נחשבת הומנית יותר אני מעדיף את זה אבל אני לא יודע עד כמה אפשר לקרוא לדבר כזה הומני. זה סותר את עצמו בתכלס. בכל אופן שרימפסים או חזיר אני לא אוכל כי זה די מגעיל אותי, בלי קשר לכשרות, אבל זה אולי נובע מהבית שגדלתי בו. חלב ובשר גם לא משנה לי ואני אוכל מתי שנראה לי, אבל לערבב ביחד מראש נראה לי קצת מכביד על מערכת העיכול אז אני מעדיף שלא.
עלייה לתורה - עשיתי ונהנתי מאד, הייתי ממש תותח בזה האמת

לא חושש שהמדינה תאבד את הצביון היהודי - מה שכן נורא הוא השתלטות של גורמים פנאטים על הדת היפה שלנו שגורמים לה להראות כמו הפנאטים המוסלמים.
לא - לא צריך ללכת עם השקים האלה באוגוסט ולהסריח את כל האוטובוס
לא צריך לא לשים פיסטוקים עם גרעינים בצלחת בשבת כי זה ייגרום לאנשים "לברור בשבת" (המצאה מטומטמת של דודיי החרדים
)
לא צריך להפריד בין גברים ונשים בחתונות ובאוטובוסים
לא צריך לגרום לאישה לגזוז את צערה
לא צריך לקבל כסף מהמדינה על חשבון אלה שמגנים עליה בגופה וכורעים תחת הנטל הכבד שלה
לא צריך לכפות לאנשים להתחתן בדרך שהם רוצים, בטח לא אם מדובר בהומואים שגם אם יירצו לא יוכלו להתחתן ככה.

זה הורס את הדת שלנו והורס גם את היחס של אנשים חילוניים כמוני וכמו רבים אחרים אל הדת. דת אמורה להיות משהו יפה, לא משהו פנאטי וקיצוני.

למעלה