דתיים ממוצא יהודי

דתיים ממוצא יהודי

החברה החרדית לקחה על עצמה את תפקיד שמירת היהדות מפני המציאות המתירנית של העולם המודרני. האמצעי שננקט על-ידם הוא ליצור הפרדה בין החברה החילונית לחברה הכללית. לעניות דעתי, התנהגות שמרנית זו גרמה לאבדן הדרך היהודית המקורית. החברה החרדית הפכה לכת דתית ממוצא יהודי. כפי נטייתם הטבעית של בני אנוש, גם בחברה היהודית המקורית עסקו במגוון שטחי החיים. מי שנפשם נטתה לכיוון הרוח, הפכו לסופרים, משוררים ואמנים ומי שנפשם נטתה לצד הריאלי, הפכו למדענים ובעלי מקצועות חופשיים. הגיוון והפלורליזם היוו השראה ליהודים ולשאינם יהודים. לעומת זאת, החברה החרדית קבעה וקיבעה את לימוד התורה כעיסוק הראוי הבלעדי. העיסוק בשאר מלאכות נחות הוא ומותר רק לשם השלמת הכנסה, מעבר לקיצבאות הניתנות ע"י המדינה. הציבור החרדי מייעד את כל בניו למסלול קבוע מראש ללא כל אבחנה ומיון. אין כל ניסיון לבדוק את כישוריהם של הילדים או את נטיותיהם האינטלקטואליות והמעשיות. העובדה שאין מסגרות מתאימות לאלו שאינם משתלבים באותו מסלול קבוע מראש, יוצרת מצב של נוער-שוליים חרדי המסתובב חסר מעש ברחובות ומהווה אות קלון לחברה החרדית. החברה החרדית בחרה לא להיות שותפה לעשייה התרבותית של עם ישראל. היא אינה יוצרת תרבות אלא ממחזרת חומרים ישנים. אין לה ספרות עברית, אין שירה ואין מוסיקה חדשה, למעט הלחנה של טקסטים מן המקורות. לאור מציאות זו של הפקרת תחום האומנות מצד החברה הדתית, מדוע מתפלאים החרדים, שהאמנות הישראלית בעת החדשה יונקת ממקורות חילוניים-אוניברסליים? המצב הגיע לכדי אבסורד, שארונות הקודש בישיבות החרדיות המפורסמות עוצבו ונבנו בידי אמנית חילונית. בצאת ישראל ממצרים, שכנדרשו לבנות את המשכן לעבודת הכהנים והלויים, הוטלה המשימה על האמן בצלאל ולא היה צורך לחפש אדם מחוץ למחנה. היתכן, שבניה של חברה שלימה מתאימים ומוכשרים שתהיה תורתם אומנותם? ודאי יש ביניהם תלמידי חכמים, שאותם יש לעודד ולטפח להגדיל תורה ולהאדיר. אין עיני צרה בהם כשם שעיני אינה צרה באותם יחידי סגולה מבני הציונות הדתית, שיושבים בישיבות הגבוהות הציוניות ולומדים כל עוד חפצה נפשם בלימוד, אלא שאין זו דרכו של הכלל. כמעט בכל רגע נתון, עסוקים אלפי תלמידי ישיבות-הסדר בלימוד תורה בעוד חבריהם עומדים על המשמר. בבוא העת יתחלפו אלו באלו ולא ישתמט איש מחובתו האזרחית. אגב, באותה מידה שאני מצדיק שחרור לומדי-תורה עילויים אני בעד מתן פטור משירות צבאי לאמנים וספורטאים מצטיינים. עד כאן על הסטייה שעשתה החברה החרדית מדרך המלך היהודית, ועוד לא נגעתי בבעייתיות היחס הטפילי בין החברה החרדית לחברת הרוב הישראלי. מתי יתפכח הרוב הפרודוקטיבי ויסרב להיות בן-ערובה בידי החרדים?

פלסטיק

New member
מסכים עם כמה מגבלות

אני מסכים שזוהי דת שמוצאה מהדת היהודית עם כמה סממנים דומים. אבל הקשר בינה לבין היהדות הוא בערך כמו הקשר בין הנוצרים הקאתולים ליהדות (גם הנצרות יצאה הרי מהיהדות) ואני לא מתכוון רק בענייני היום יום אלא גם בענייני דת.... למשל איפה ביהדות נקבע שרב הקהילה (קרי אצלהם האדמו"ר) תוארו עובר מאב לבן? איפה ביהדות יש אנשים שמקבלים הוראות מהקב"ה ומעבירים אותן ישירות אלינו? (כמו שאלי ישי מאמין שעובדיה יוסף עושה) את האמונה שהרבי מלובוויטש הוא המשיח (הם עוד לא התעדכנו, הוא מת...) אני יכול להביא עוד המון דוגמאות של כפירה בעיקר, אבל פשוט זהו זרם שמוצאו מהיהדות אבל הדת שלו היא ניצול וטפילות (שזו לא הדת היהודית).

למעלה