דשן אורגני

אלי חדש

New member
דשן אורגני

בתוכנית הגינון ששודרה אתמול בערוץ הBBC PRIME השתמש אלן בדשן אורגני בצורת אבקה חומה (דומה קצת במרקם שלו לתערובת שבה מאכילים עופות).הוא קרא לזה GENERAL PROPOSE ORGANIC FERTILIZER חומר כזה לא בנימצא במשתלות בארץ. בביקור שלי באנגליה קניתי חומר זה .הוא מגיע ב3 גדלים שונים קופסת קרטון קטנה 1 קג . קופסת קרטון גדולה (כמו אבקת כביסה) 4 קג ושק גדול של 20 קג. משהו יודע מה הסיבה שחומר זה לא משווק אצלנו ? משהו פגש חומר דומה ? אני חושב שחומר זה מתאים לאורגנים שבננו מבלי להרעיל את הקרקע עם כימיקלים מיותרים.

אלי חדש

New member
מה שהוא קורא קומפוסט אצלנו זה

תערובת שתילה .ויש אצלם הרבה תערובות שתילה שכל אחת ממוספרת במספר מ1 2 3 וכדו. כל תערובת נבדלת מהאחרות במטרת השימוש והיעוד.

רוּפֵן

New member
לא יודע על מה "ההוא" דיבר, אבל..

בקומפוסט תוצרת עצמית שעבר את כל התהליך והפך לחומר "רגוע" ופריך, איני מהסס (ואני עושה זאת..) למלא עציץ בקומפוסט בלבד ולשתול בתוכו שתיל צעיר או ייחורים, או זרעים. דבר זה לא הייתי מעז לעשות עם קומפוסט קנוי. עירבבתי פעם 50% קומפוסט קנוי באדמה, ושתלתי וזרעתי בה כמה סוגים של צמחים. הכל מת ! גם השתילים וגם הזרעים. הריכוז היה גבוה מאוד, והקומפסט הקנוי, לא סיים את הבשלתו - עובדה שנבדקה שוב, ע"י הרטבת קומפוסט קנוי ו..אחרי יום הוא החל "לבעור".

צפנתי

New member
../images/Emo88.gifצר לי אבל...אורגני או לא קשור

למקור הדשן ולא לזיהום הנגזר ממנו. דווקא דישון אורגני הוא לעיתים מקור לא אכזב לזיהום מי תיהום עליים ותחתיים בגלל הביקרות המועטה שיש לחקלאי על צורת פיזורו וקצב הניטרפיקציה שהוא עובר.דשן כימי ואורגני הם אותה סכנה לסביבה, אותם מזהמים ואותם תהליכים. בקרקע תיפקודם מעט שונה, לקומפוסט יתרונות טיוב קרקע פיסקלי ומיקרוביאלי שאין לדשן כימי. אבל במסלולי ההתפרקות החנקן הופך לNOX-ים והופך גז חממה וניטריט במי התיהום. אמנם דשנים כימיים רבים הם מסיסים ומינונים גבוהים קל יותר להזיק איתם לחברת היצורים בקרקע אך גם בדישון אורגני כבד ובמינון גדול ניתן להגיע לנזקים דומים (בדשן אורגני צימחי קשה להגיע לנזקים הללו כי הוא מכיל פחמן רב ו"מדולל" באופן טיבעי אך בחומר מדגים, מרפתות ולולים זה ממש לא בעייה). כשהחנקות נודדות למי התיהום הם בכלל לא "זוכרות" האם מקורן בדשן אורגני או כימי. אלה אותן תירכובות. עיקרון האורגניות הוא עיקרון "קבליסטי". (כינוי שאני המצאתי, לדעתי הוא קולע ועוזר להבין את הדברים). חשוב המקור אך ההשפעה לא יכולה להיות נמדדת בצורה מוחשית (ממש כפי שאי אפשר למדוד שוני בבריאותו של מי שמתפלל וממלא תרי"ג מצוות כי השכר הוא רוחני/בעולם הבא וכו'.) התורה האורגנית היא רוחנית ואין לה קשר לזיהום. בחוות חקלאיות אורגניות רבות בארה"ב, בהם מתגאים שהם צורכים מים מקומיים, ומכינים את הקומפוסט שלהם לבד ו"מעגל" החומר והמים שלהם כביכול "סגור" וממוחזר (זה נחשב ל"שוס" גדול בעיני האמריקאים) התגלו לאחר כמה שנים זיהומי חנקות קשים במי השתייה שנובעים מהרפת האורגנית ומערימות הקומפוסט האורגני. חנקן הוא חנקן הוא חנקן. והוא מזהם כשהוא בעודף ללא קשר אם קודם עבר בקירביו של אורגניזם או לא (הגדרה האורגניות קשורה לאורגניזם). סליחה מכל האורגנים. (ואני בוגרת קורב גינון אורגני של איתן רוזנברג..). לדעתי הבשורה האורגנית היא בעניין חומרי ההדברה ולא בדישונים. אבל איך אומרים, עם אמונה לא מתווכחים. יש אנשים שמאמינים שדשן כימי הוא "כימיקל" ודשן אורגני הוא לא. מה אומר ומה אדבר? שילמדו כימיה טיפה. מלבש תירכובות החנקן המקובעות בצורה כימית, כל שאר האלמנטיים בדשן כימי הם טיבעיים לחלוטין (מחצבים, מינרליים וכו'). הם פשוט לא עברו "סיבוב" אצל דג/פרה/תרנגולת/צמח לפני שהוגדרו כ"דשן".

צפנתי

New member
תודה לאה...

מצידי שיכניסו את זה למילון. יש דבר אחד שהאורגניות שלו בתורה האורגנית היא יתרון ברור, וזה חומרי ההדברה. חומרי הדברה אורגניים הם שונים מהותית ומלא אורגניים, והשפעתם השונה על המערכת היא מדודה וברורה.

או שיש לך מליון חתולים או שאף אחד ל

שאף אחד לא מענין בחתולים שלך או שפשוטשהכת להוריד את הצעת החתולים

צפנתי

New member
אספתי אמא עם 5 גורים, מסרתי 2

ואת האמא, כעת נשארו 3 גורים. (ויש לי עוד 5 חתולים משלי, לא למסירה).

עדנה4

New member
מצטרפת לטסונמי, ולאלי, תגיד, אולי

תשאל את יואב גרטמן מיגור?

bel011

New member
צ'מעי...חתיכת תורה הרבצת בנו...תודה

על ההרצאה המאלפת...היה מרתק

bel011

New member
אני מתלבטת איפה...כבר כמה דקות

יש הצעה תחת איזו כותרת לשמור?

bel011

New member
קראתי את דבריך וביקשתי את צפנתי

להגיב כדי שיהיה לנו דיון שלם וממצה...יש זיהום או אין
אני מקווה שיסתבר שאין.....

אלי חדש

New member
אז אם הבנתי נכון

שימוש בדשן 20 20 20 זול (במידה הנכונה כמובן) זהה לשימוש באיזה נוזל יקר שעשוי מאצות ים או מאבקה שעשויה מקמח עצמות מזהם את הקרקע באותה המידה. בהנחה שבכל המוצרים נעשה שימוש נבון ומושכל בהתאם להוראות השימוש שלהם. האם לא קימים חומרים שהם יותר ירוקים ומזהמים פחות את סביבתנו ? ואני לא מתכון לקומפוסט או למרק סירפדים אלא ממש למוצרים מסחריים.

צפנתי

New member
קומפסוט והומוס הם מוצרים מסחריים

לכל דבר ועיניין. בדשן אורגני וכימי: אם מדובר באותם ריכוזים של חנקות ובאותם צורות (אמוניה, ניטראט), דשן אורגני לא שונה מבחינה זיהומית מדשן כימי, רק מבחינה "קבליסטית"/אנרגטית ושאר דברים שמדע לא הצליח למדוד. החנקן שנמצא בקופוסט לא תמיד זמין ולכן משתחרר לאט יותר, משפיע לאורך יותר זמן ויותר חלש ובסיטוציות מסויימות מזהם פחות מחנקן מסיס בדישון כימי. קשה לתת הכל על רגל אחת, והאמת אני לא יודעת הכל. יש קורס בטכניון שלקחתי פעם, שמו "אגרו-כימקליים וזיהום" או משהו כזה. הכל פה תלוי סיטואצייה. 20-20-20 הוא מסיס וכל השאריות שהצמח לא ניצל נשטפות די מהר (שוב, זה פונקציה של הקרקע, קרקע חרסיתית מחזיקה את הדשן וקושרת אותו אליה יותר מקרקע חולית למשל) אבל מה שהצמח לא ניצל והקרקע לא קושרת נשטף למעמקי האדמה. או לתת מינון מאד נמוך, או לתת דשן כימי שיחרור איטי במינון שמתאים לצמח ומפוזר בחלל או שטח גדול ככל האפשר סביב בית השורשים.

למעלה