דרגות קמ"א

lemon3432

New member
דרגות קמ"א

מדי פעם אנשים מזכירים בפורום הזה את דרגות קמא, האם מישהו יכול לפרט ולהסביר את כל המשמעויות של דרגת קמ"א? הבדל במשכורת? הבדל בתפקיד? הבדל בסמכויות מול חיילים? האם יש הבדל כלשהו מבחינת היוםיום הצבאי בין קמא וקצין רגיל? תודה מראש - עתודאי להנדסת חשמל.

berrale

New member
דרגת קמ"א

הייתי קמ"א (ואני שמח שכך) ואח"כ קא"ב. ובכן: רקע קמ"א = סגן, אין הבדל במשכורות באופן עקרוני (ראה סעיף ב´). אם תחליט לצאת לבה"ד 1 במהלך השירות תקבל דרגת סגן אם יצאת במהלך החובה וסרן אם יצאת כקבע, קרי כשאתה כבר קא"ב. מבחינת מעמד,שכר וכו´ קמ"א מקביל לסגן ע"פ פקודת מטכ"ל. יחד עם זאת: א. אין כאמור הבדל במשכורות, אבל בה"ד 1 מעניק לך (נדמה לי יחד עם השלמה חיילית אותה אתה יכול לבצע בח"א בלי שום קשר לבה"ד 1) 400 שעות לגמול השתלמות == כ- 400 ש"ח תוספת למשכורת הקבע. כך שמי שלא יוצא לבה"ד 1 ומעוניין להשיג גמול זה צריך לעשות קורסים במסגרת אחרת, בדר"כ בשעות אחר הצהריים. ב. מבחינת תפקידים יש גם יש הבדל. מדיניות הצבא ככלל לשלוח בעדיפות בוגרי בה"ד 1 לתפקידי פיקוד (משאיר לך להסיק מסקנות בנדון), מהטעם הפשוט שבוגר בה"ד 1 כנראה מתאים יותר והוכשר יותר ("רכש כלים פיקודיים מתאימים) בקורס הקצינים, כמו כן מהטעם של דוגמא אישית לחיילים ואיך נראית דרגת הקמ"א כלפי החיילים. כך שלעיתים רבות, כך קרה לפחות במחזור שלי, הקמא"ות קיבלו דוקא תפקידים מקצועיים בהצבה הראשונה, והקצינים ברובם קיבלו תפקידים פיקודיים כתפקיד ראשון. ג. אין הבדל בסמכויות מול חיילים פרט לכך שלקמאו"ת אין סמכות שיפוט. ד. אל קצין ההסתכלות של המפקדים שונה --> מעקב המפקדים אחר הקצין --"קידום" למטה, אפשרות מהירה יותר לקבל תקן רס"ן (הרבה כסף) ותפקידי קפ"טים (קציני פרויקטים). לא שמעתי על קמ"א שקיבל תקן רס"ן. לעומת זאת קמאות בדר"כ נתקעים (לטוב ולרע) באותם תפקידים כמו במצ"א, כלומר פחות ממהרים להעביר אותם תפקיד. ה. בחיי היוםיום- איש איש ע"פ אמונתו ואישיותו. כקמ"א ואח"כ קא"ב פיקדתי על מעל 10 חיילים בחובה ובקבע + 300 שוחרים. לא מצאתי שום הבדל לא מבחינת התיחסות החיילים ולא מבחינת התיחסות המפקדים בחיי היוםיום בין הדרגות, אני מניח שהדבר תלוי רבות באישיות שלך וביחידה הספציפית. ו. יש יחידות שבהן הקצינים מקבלים יותר מטלות כמו קצין מטווח, קציני אבטחה שקמאות לא יכולים לבצע. סיכום : אין מסקנה/עצה ברורה. תלוי מאוד בכך,ביחידה,בכוונותיך. אישית, אם הייתי יוצא לבה"ד 1, סביר להניח שהיום עוד הייתי בצבא ...

root locus

New member
האם אתה יכול בבקשה לספר על

סדר היום הכללי שלך בתור עתודאי בצבא? זה פשוט נושא שכרגע נורא מרתק אותי. האם יצא לך להתעסק בדברים שבהם למדת, ומה עשית בשאר הזמן?

berrale

New member
רבות נכתב ונאמר

רבות נאמר ונכתב בנושא, אישית לא עסקתי לרגע במקצועי למרות שעברתי שני תפקידים. בתפקיד השני היתה לי הזדמנות לעסוק "בזמני החופשי" כלומר במקביל לעבודה/לתפקידי המוגדר בדברים מעניינים, קרי פרויקטים של הנדסאים (מדובר במכללה של ח"א), אך כאמור זה לא היה חלק מהתפקיד. תכלס עסקתי: הרבה בשטויות (מסמכי WORD, דיונים,טיפול בחיילים = פיקוד), ושאר הזמן - ביצוע עבודות תואר שני.

ramil

New member
טיפול בחיילים זה לא "שטויות"!!

אין לי הרבה פרספקטיבה מהאזרחות (לא ממש יצא לי "לנהל" לפני הצבא), אבל נדמה לי שבכל מקום מי שבתפקיד ניהול מקדיש הרבה זמן לטיפול בכפופים אליו: חניכה, מתן הוראות, וידוא ביצוע, טיםול בבעיות אישיות, כיבוי שריפות וכו´. ברור שבצא זה הרבה יותר דומיננטי, בגלל האופי הטוטלי של המסגרת, שמחייב דאגה גדולה יותר לפרט, ובגלל הדרישות הגדולות יותר (כולל שעות פעילות לא שגרתיות, סיכון החיים וכו´). בקיצור- יש מקומות שבהם קצין, אפילו אקדמאי, הוא גם (ואולי קודם כל) מפקד. קחו את זה בחשבון. לדעתי, זה חלק מהתפקיד, ואני אוהב את זה...אבל איש באמונתו יחיה.

paradan

New member
נכון זה לא אבל...

מסכים טיפול בחיילים זה לא שטויות. הבעיה שמהנדס עתודאי לא צריך להתעסק אך ורק וגם לא בעיקר בדבר זה - וזה לרוב כל מה שהוא עושה בפועל. אני עתודאי לרפואת חירום וראש ענף טראומה, סא"ל , אחראי על פאראמדיקים אמר שזה בדיוק מה שאני הולך לעשות, רק שאני לא מהנדס, מה שאני אוכל לעשות לא יכול לעשות אף אחד אחר... ותחשבו על זה דני

אני לא בטוח שכולם הבינו מה זה עתודה

הרעיון הוא שאתה עובד אחרי הלימודים בצבא אז מן הסתם התפקידים הם כאלה... זה ברור מאליו ואני לא מבין איך מישהו נכנס לתוכנית בלי להבין שהתפקידים לא מקבילים למה שהולך באזרחות (רוב התפקידים לפחות) ולי אישית זה ברור לגמרי. וכמו שכתב מישהו אחר שכבר בתפקיד, גם אני מצפה לתפקיד כזה שבו אהיה אחראי על אנשים וכו´ ואעסוק פחות במקצוע ספציפית וסבבה... כי מראש ידעתי שאני חותם על חוזה עם הצבא וזה העבודות שיש בצבא. וזה ברור ומובן מאליו.

root locus

New member
לא זה לא,

בכל זאת הצבא שלח אותך לקבל השכלה של מהנדס (או משהו אחר..), ברור שיכול להיות שתהיה אחראי על חיילים, אבל לא צריך להיות מהנדס בשביל זה.

ramil

New member
זו אחריות כוללת, וגם אחריות מקצועית

לדוגמא: כשאני מפקד על קורס אני מתעסק גם במנהלות ובבעיות אישיות של חניכים, אבל גם אחראי על התכנים המקצועיים שמועברים שם. אני מניח שגם כשאתה מפקד על פראמדיקים אתה נושא גם באחריות המקצועית.

אז זהו

שאני לא אומר שכל התפקיד זה להיות אחראי על חיילים... פשוט הגיוני שזה חלק חיוני מהתפקיד כי המסגרת שבה אתה עובד היא מסגרת של אנשים שמתחלפים יום יום וכו´ ומסגרת שבא אתה אחראי על חיילים. מה לעשות, זה ההבדל בין הצבא לעבודה רגילה באזרחות שבה איכפת לך רק מתפקידי ההנדוס שלך. ולפי מה שהבנתי מהפורום רוב המקצועות שבהם עוסקים בצבא שונים לחלוטין ממה שהיית עוסק "במקצוע" באזרחות. וסבבה, כי זה הגיוני...

0רחלי

New member
"אחראי על חיילים" ???

נו באמת. "אחראי על חיילים" == תפקיד ניהול. בכל תפקיד ניהול יש מגע עם אוכלוסיית האנשים שאתה מנהל, ובצבא זה חיילים/קצינים/נגדים. זה לא נכון ש-"רוב המקצועות שבהם עוסקים בצבא שונים לחלוטין ממה שהיית עוסק "במקצוע" באזרחות" - זה מאוד תלוי במקצוע אותו רכשתם. אני, כעתודאית למדעי המחשב, לא רק שעובדת בצבא במקצועי, אלא גם זכיתי לקידום מהיר הרבה יותר מאשר הייתי זוכה לו באזרחות. וכשהייתי ראש צוות פיתוח, מלבד לעסוק בניהול הפרויקט עסקתי גם בניהול הצוות - משמע להיות "אחראית על חיילים". בדיוק כמו באזרחות. ובכל אופן, לדעתי, צריך לאמץ כל תפקיד ניהול שנותנים לכם (לא חשוב איזה) - זו התנסות טובה. גם לרזומה וגם במסגרת המקצוע.

berrale

New member
מודיעין - חיים אחרים

ציינתי כבר כי ידוע לי שהמצב טוב יותר מבחינת שיבוץ מקצועי במודיעין, וגם ידוע לי שבמדעי המחשב המצב הרבה יותר טוב מהטעם הפשוט שבכל הקשור בתוכנות הצבא מפתח וע"פ רוב לא משאיר את כל הפיתוח לתעשיה אזרחית. ויחד עם זאת: א. לציין כי אני הגעתי לראיונות במודיעין ואף התקבלתי (למיטב ידיעתי) למרות ממוצע נמוך (לבסוף ח"א "משך" אותי אליו, לצערי בדיעבד) ב. דיברתי אודות פיקוד על חיילים. מובן מאליו כי פיקוד שונה מניהול. פיקוד בצבא פירושו, ע"פ ניסיוני, טיפול בבעיות משמעת, אסט"שים ותורנויות שונות, השתתפות בדיוני סרק, בקיצור שום דבר שיש לו זיקה כזו או אחרת, אפילו מקרית, למקצוע. גם "אחריות על פראמדיקים" או "אחריות על הנדסאים" בצבא אין משמעה אחריות מקצועית של ממש (כמו מנהל מחלקה בביה"ח או ראש צוות פיתוח תוכנה) אלא אחריות על ארון תרופות/פגות תוקף, תורונוית חובשי המרפאה, מסדרי יום/צהריים/לילה, נקיון שירותים. בקיצור: בין 0 ל- 10% שירות מקצועי הדורש מהנדס או לחילופין פראמדיק והשאר פיקוד נטו שכל חוגר ללא השכלה יכול לבצע (אני טוען לעניין פראמדיק לפי מדיניות ראש ענף טראומה כפי שהוצגה ע"י עמיתי דני, ולמיטב היכורתי את הצבא...למרות ששיבוצם טרם החל הלכה למעשה). כבר ציטטתי מדבריו של נציב קבילות החיילים אשר עמד בצורה ברורה על הבעיה של העתודה האקדמאית. משתמע מדבריו, ומשתמע עוד יותר מהפקודות המפורשות, שלא זו היתה כונת המשורר שהוציא לאור את מושג העתודה האקדמאית (להבדיל, ראה עתודה קרבית שעברה כבר מן העולם ולא בכדי). הכונה היתה: 51% עיסוק במקצוע, עיסוק הדורש מהנדס/פראמדיק/רופא/משפטן ו עד 49% לכל היותר עיסוק בפיקוד וכל השאר. המצב בפועל שונה לחלוטין, וע"פ רוב המפקדים כלל לא מכירים את הפקודות בעניין, מנסיוני. שום דבר ממה שעושה מהנדס בח"א או בחיל הים לא דומה כהוא זה למה שעושה מהנדס בהי-טק או באוניברסיטה, לא מבחינת תנאים ובעיקר לא מבחינת עיסוק מקצועי. הצבא פשוט לא יודע לנצל נכונה את כוח האדם האיכותי ביותר שלו, והוא שולח רבים לעתודה רק בכדי לזכות באנשים איכותיים במחיר זול ובהתאם לכך הוא מנצל אותם. לסיכום, פיקדתי בתפקידי האחרון בצבא על חיילים/הנדסאים ברמה אישית גבוהה ביותר, היה לי כיף לעבוד איתם, חוויה לכל החיים(אף שכבר ניהלתי באזרחות לפני כן ואין דין ניהול באזרחות כדין פיקוד בצבא) , ואף על פי כן לא לשם כך הלכתי לעתודה, ולא זאת שהבטיחו לי (חוזה/פקודות/הצהרות) כשהחלטתי להקריב משנותיי הטובות ביותר לטובת העניין.

paradan

New member
כן, וזה לא שווה לניהול

זה שווה לפיקוד שהוא דבר אחר לגמרי. אולי עוסקים המקצוע גם מבחינת אחריות מקצועית כשעוסקים בתפקידים כמו ראש צוות פיתוח אבל כמה כאלה כבר יש. בראלה לדוגמה היה ראש (מפקד...) מחלקת אלקטרוניקה בטכני ושם רוב האנשים עליהם פיקד היו ילדים בני 14-18 להם גם עשה משפטים. וגם אם היה רוצה להתערב בתחומי ההדרכה זה היה ברמה של חוק אום, דלגלגים, רבי רטטים, אפנון... אני הייתי מאותם שוחרים בזמנו של בראלה ואני אישית מעיד הקשר היחיד בין מקצוע האלקטרוניקה לבין מה שהוא עשה מסתכם בשם המחלקה. למרות שלא התנגדתי לכך שהיכרתי טוב את המפקד
ותשבו על זה שוב
דני

0רחלי

New member
לא כל "אחריות על חיילים" היא פיקוד

ביחידות המחשב השונות, ראש הצוות בהחלט אחראי על חייליו מבחינה מקצועית נטו! אני כמעט ולא עסקתי בעיניני הת"ש השונים ובהחלט לא פיקדתי, אלא ניהלתי. צריך להבדיל בין המקצועות, התפקידים והחילות השונים בבכל מה שקשור לנושא הפיקוד.

berrale

New member
כך בדיוק עשיתי

ואכן הבחנתי בין התפקידים והמקצועות השונים. כפי שכבר הדגשתי, כיוונתי בעיקר להנדסת חשמל/אלק´ ולעתיד לבוא, ע"פ מיטב ידיעתי והצהרות הצבא, לגבי פראמדיקים כדוגמא נוספת. כפי שכבר אמרתי ההבדל בין המקצועות טבעי שכן לעניין תוכנות כל הפיתוח או לפחות רובו מתבצע בצבא ע"י ממר"מ ובוגרי מדעי המחשב, ולעניין מערכות אלקטרוניות/חשמל כמעט ואין פיתוח בצבא, במקרה הטוב יש תחזוקה ברמת דרג ב´ ולעיתים ד´. בהצלחה.

למעלה