דפי עד של יד ושם

דפי עד של יד ושם

מצאתי בטעות אשה שנתנה עדות על דוד שלי, אבל עליה לא שמעתי. ניסיתי לבדוק מי היא לפי דפי עד נוספים שהיא נתנה. היא רשומה כבת של שלושה אנשים שונים. נראה לי שזאת טעות של אלה שהעתיקו את הדפים, וניסיתי לקרא את הקירבה שלה בדפים המקוריים, אבל הכתב שם מאוד לא ברור. יש רעיון?

רעיון ראשון ו"מקורי" למדי

הפני אותנו בדיוק אל דפי העד המדוברים, או הביאי אותם כאן, וננסה להבין מה קורה שם. ארנון

תודה

מדובר בדפי העדה ינטה ינקוביץ מתל חנן. היא מציינת את מנדל לנדאו ,אשתו אסתר רוזנפלד וילדיהם. היא מופיעה כבתם של מרדכי ופשה רוזנפלד, בתם של יעקב ויוכבד שמיוביץ, ובתה של זלדה ליבוביץ. בנתיים חשבתי על רעיון אחר, התקשרתי ל144 וביקשתי ינקוביץ מתל חנן. קיבלתי מספר טלפון, אבל לא אתקשר בשעות כאלה. אצטרך לחכות בסבלנות למחר, אולי הם יוכלו להאיר את עיני...

segev018

New member
הדפים מן הסתם משנת 1956...

היי עדינה וזהירה בדברייך. בהצלחה!

masorti

New member
נתחיל מהשטות (של יד ושם) על זלדה...

הנה לך הציטוט מכרטיס העד, כפי שסוכם באתר של יד ושם: "זלדה לייבוביץ נולדה ב Tejca, Czechoslovakia בשנת 1912 לוולף וציפורה. היא הייתה סוחרת ונשואה לחיה. לפני מלחמת העולם השניה התגוררה ב Tejca, Czechoslovakia. בזמן המלחמה היא הייתה ב Tejca, Czechoslovakia. זלדה נספתה בשנת 1944 ב Auschwitz. מידע זה מבוסס על דף-עד (המוצג בצד ימין) שנמסר בתאריך 20/03/1957 על ידי הבת מישראל." בהנחה שזלדה ליבוביץ לא היתה לסבית, משהו בטקסט לא יכול להיות. (איך בדיוק זלדה היתה נשואה לחיה?) הפתרון נעוץ כמובן בדף העד המקורי. בדיקה קצרצרה תגלה שלא מדובר בזלדה אלא ב"זיידה".... שם זכרי אידישאי שמשמעותו "סבא". (מה לעשות. אנשים קראו לילדיהם בשמות משונים. אני כבר שמעתי על השם "בבה" לנקבה.) בקיצור... מדובר בסוחר בשם זיידה ליבוביץ שהיה נשוי לחיה. מבדיקת כרטיס העד גם לא ברור מהי הקירבה של ינטה ינקוביץ לבני הזוג ליבוביץ (הכתב פשוט לא ברור). יתכן שהקביעה שהיא בתם נובעת ממוחו הקודח של האיש שהעלה את החומר לאתר.

masorti

New member
אם תעברי שוב על כרטיס העד...ש

של זיידה ליבוביץ, תראי שבסעיף הקירבה של ינטה לנספה כנראה רשום "קר" שמשמעו "קרוב/ה" ולא "בת". כנ"ל לדעתי גם בכרטיס העד שמילאה ינטה על מרדכי רוזנפלד. לעומת זאת, בכרטיס על יוכבד שמאייביץ ינטה כנראה באמת רשומה כבתה. וזה גם מתאים לרישומה כאחות בכרטיסים של מרדכי שמאייביץ וברוך שמאייביץ (שעליהם נאמר שהוריהם היו יעקב ויוכבד). כנ"ל כנראה לגבי רישומה של ינטה כאחות בכרטיס של מנדל שמאייביץ. כמובן שיד ושם טעו בכרטיס של הלנקה שמאיביץ, והגדירו אותה כ"אחות" של ינטה, למרות שבכרטיס המקורי ינטה מצהירה שהיא גיסה של הלנקה. ואכן, מרדכי שמאיביץ רשום כנשוי להלנקה - וזה מתאים להגדרת ינטה כגיסתה של הלנקה. סיכום: ככל הנראה ינטה ינקוביץ היא בתם של יעקב ויוכבד שמאייביץ, אחותם של מרדכי, ברוך, ומנדל שמאייביץ, וגיסתה של הלנה שמאיביץ.

פתחתי

את העולם שלך, ובהתחשב בגילך אין פלא בסבלנות ובמידע. כשישבתי לקריאת החומר אתמול בלילה- בוקר, אחרי הרבה שעות חיפוש רצופות, כנראה הריכוז כבר לא היה משהו... בכל אופן, תודה רבה על הסיכום ! אשמח להכניס את כולם לעץ המשפחתי, שכרגע הולך מאוד לרוחב, כלומר לכיוון בני דודים שלישים רביעים והלאה. את העבודה כלפי מעלה, לסבים, כבר דוד שלי עשה את העבודה...

masorti

New member
../images/Emo51.gif רבה...

הגיל כמובן קצת שונה מהמוצהר. דרך אגב, זו לא היתה עבודה כל כך רבה. נכנסתי לאתר הקורבנות של יד ושם, הכנסתי את מילות המפתח Mendel Landau כשם הנספה, והתחלתי לסרוק את הכרטיסים בשם זה עד שמצאתי אחד שנכתב ע"י ינטה ינקוביץ. השלב הבא היה לבקש את כל הכרטיסים שנמסרו ע"י אותו עד, ולהתחיל לסרוק את הרשימה לפי שמות ההורים של ינטה שציינת. כל הסיפור לוקח חצי שעה - שעה. הסוד הוא לעולם לא לסמוך על התקצירים של יד ושם בעמוד המודפס אלא להתעקש ולקרוא את דפי העד המקוריים הסרוקים. בכל מקרה, אני הייתי מציע שתחזרי על הבדיקה שמא טעיתי + תשתמשי במידע להצלבות נוספות. למשל, תוכלי להכניס את בני משפחת שמאייביץ כמילות מפתח ולקבל באתר קורבנות השואה גם רישומים עליהם שאינם דפי עד. שימי לב שרישומים כאלה יכולים לכלול גם אנשים שניצלו מהשואה למרות שזה אתר של הקורבנות שנספו. מכיון שינטה ינקוביץ מסרה כמה עשרות דפי עד, יש רשימה די גדולה של קרובי משפחה שלה (...ושלך) שצריך לזהות ולמפות.

masorti

New member
והנה מידע נוסף...

הנה כרטיס עד על לאה שמאייביץ, שמוגדרת כאחותה של ינטה ינקוביץ. והנה התקציר: נולדה ב Chust, Czechoslovakia בשנת 1914 ליעקב ויורצה. היא הייתה תופרת ורווקה. לפני מלחמת העולם השניה התגוררה ב Chust, Czechoslovakia. בזמן המלחמה היא הייתה ב Chust, Czechoslovakia. היא נספתה בשנת 1944 ב Auschwitz. מידע זה מבוסס על דף-עד (המוצג בצד ימין) שנמסר בתאריך 20/03/1957 על ידי האחות. (לא לדאוג, בכרטיס המקורי האם היא יוכבד ולא "יורצה") והנה כרטיסו של הרש שמאיביץ (בנו של מנדל שמאיביץ), שינטה היא דודתו. והנה התקציר: Hersz Szmajewicz נולד ב Chust, Czechoslovakia בשנת 1922 למנדל ופייגה. הוא היה קצב ורווק. לפני מלחמת העולם השניה התגורר ב Chust, Czechoslovakia. בזמן המלחמה הוא היה ב Chust, Czechoslovakia. הוא נספה בשנת 1944 ב Auschwitz, Poland. מידע זה מבוסס על דף-עד (המוצג בצד ימין) שנמסר בתאריך 20/01/1957 על ידי הדודה. והנה כרטיסה של פייגה שמאיביץ (אשתו של מנדל), שינטה היא גיסתה. והנה התקציר: Fejga Szmajewicz נולדה ב Chust, Czechoslovakia בשנת 1899. היא הייתה עקרת בית ונשואה למנדל. לפני מלחמת העולם השניה התגוררה ב Chust, Czechoslovakia. בזמן המלחמה היא הייתה ב Chust, Czechoslovakia. היא נספתה בשנת 1944 ב Auschwitz, Poland. מידע זה מבוסס על דף-עד (המוצג בצד ימין) שנמסר בתאריך 20/03/1957 על ידי העד/ה. והנה המידע המקורי על יעקב שמאיביץ, אביה של ינטה: http://207.232.26.141/YADVASHEM/10031413_243_3710/104.JPG והנה התקציר: Jakob Szmajewicz נולד ב Chust, Czechoslovakia בשנת 1879 למושה ובילה. הוא היה סוחר ונשוי. לפני מלחמת העולם השניה התגורר ב Chust, Czechoslovakia. בזמן המלחמה הוא היה ב Chust, Czechoslovakia. הוא נספה בשנת 1944 ב Auschwitz. מידע זה מבוסס על דף-עד (המוצג בצד ימין) שנמסר בתאריך 20/03/1957 על ידי הבת. (אני אגב לא בטוח לגבי הזיהוי של השמות משה וביילה) לכאורה הוספנו מידע: ינטה היא... הבת של יעקב ויוכבד שמאיביץ האחות של מרדכי, ברוך, מנדל ולאה שמאיביץ הגיסה של הלנה שמאיביץ (אשתו של מרדכי) ושל פייגה שמאיביץ (אשתו של מנדל). והדודה של הרש שמאיביץ (בנו של מנדל). אלא שכאן צצה בעיה. אם לינטה היו 4 אחים ואחיות, יוצא שליעקב ויוכבד שמאיביץ היו 5 ילדים. הבעיה היא שבכרטיס של יעקב שמאיביץ מצוין שהיו לו 4 ילדים. הענין הזה מצריך עוד בדיקה.

bilen

New member
ארנון, בקשר לשם פרטי זיידע

יש לי בעץ אחד כזה. לפי אמא שלי, היו נותנים שם כזה לתינוק חולה או לתינוק שנולד אחרי תינוק קודם שנפטר. כי השם זיידע (סבא) "מגלם בתוכו" סימן לאריכות ימים ושיבה טובה.

oded 3

New member
מאיר שלו עשה שימוש בדיוק ברעיון הזה

בספרו, "כימים אחדים" שמו של המספר הוא זיידע. הנה ציטוט מתוך הספר: שמי התאכזר אלי יותר מנסיבות הולדתי. לא הייתי הילד היחיד בכפר או בעמק שנולד לאב לא ידוע או לאב לא לו, אבל בארץ כולה, ואלי גם בעולם, לא היה עוד ילד ששמו זֵיידֶה. בבית-הספר כינו אותי "מתושלח" ו"חתיאר", וכל פעם שחזרתי הביתה והתלוננתי על השם הזה שנתנה לי וביקשתי לדעת מדוע, הסבירה אמא בפשטות: "אם מלאך המוות בא ורואה ילד קטן שקוראים לו זיידה, תיכף ומיד הוא מבין שיש כאן טעות והולך למקום אחר."

bilen

New member
כשקראתי עוד לא ידעתי שיש לי "פרטי"

כזה בעץ... כן, מסתבר שהדבר הזה כנראה ידוע מדורי דורות. אנחנו בהתחלה חשבנו שזה קשור עם בד משי כי זה נכתב ב-JRI כ-SEIDE

זיידע כמו אלתר

ממה שידוע לי זה גם נגד עין הרע, זיידע = סבא, אלתר = זקן. כל טוב.

העתקה שגויה של נתונים מדף העד המקור

1.יש מקום להערות כשנתקלים בדבר כזה ו"יד ושם" מתקנים. כבר תיקנו מספר כרטיסים כשהערתי על חוסר דיוק בהעתקה. 2. בחיפוש מתקדם או מיוחד יש מקום (הכי למטה) שאפשר להכניס את שם מוסר העדות וזה פותח (ברוב המקרים) את כל הדפים שמסר אותו אדם. יש שם גם אפשרויות נוספות שכדאי לנצל.

למעלה