דן בן אמוץ

דן בן אמוץ?

אני לא אוהב את הכתיבה שלו. אבל יותר מזה, ההאשמות נגדו (בנוגע לפדופליה) לא הועלו רק אחרי מותו אלה עוד בחייו ואם אני זוכר נכון הוא אפילו נשפט והורשע. ההאשמות בדבר גילוי עריות הועלו אחרי מותו. מי שרוצה יותר פרטים על האיש, שהיה אחד מאושיות התרבות בארץ בחיין, מוזמן לקרוא את הביוגרפיה שכתב אמנון דנקנר ושתוכנה גרם למחיקתו של בן אמוץ ממפת התרבות בארץ.

*GormE*

New member
רק השם "כליל תפארת המליצה" גורם לי

להזיל ריר ואני ממש נהנית מסוג הכתיבה שלו כי היא לא מתיימרת ליותר מדי ומעבירה באופן ברור ומתמצת רעיונות דגולים ומאידך גם מבטלת אותם כאילו שאינם חשובים, שזה דבר נפלא בפני עצמו. סטיותיו כבר היו ידועות טרם מותו שכן לפי ניסוחו הוא מודע לדעת הכלל עליו אבל פשוט לא איכפת לו במיוחד. ניסיתי לקרוא את "לזכור ולשכוח" אבל זה לא היה מעניין מספיק שאמשיך אולי מתישהו אני אנסה בשנית לקרוא אותו ושנה טובה!

Boojie

New member
"גרם למחיקתו"???

פחחח... לא הגזמנו בכלל, אה? עד הביוגרפיה, הספרים של דב"א הלכו למקום שרוב הספרים הולכים אליו אחרי כמה שנים טובות - המכירות שלהם צלעו ואפשר היה להשיג אותם בעיקר בספריות או במדורי המוזלים. הביוגרפיה, אם בכלל, גרמה קפיצה קטנה במכירות שלהם, עד שהם חזרו לעייפותם שלפני הביוגרפיה. היא לא הביאה למחיקתו של שום דבר. קראתי אותה, ואני רוצה להגיד על זה כמה דברים. קודם כל, אחד הדברים שהרשימו אותי בביוגרפיה הזו היא שברור שדנקנר כתב אותה מתוך חיבה והזדהות אמיתית כלפי בן אמוץ. הוא לא כתב אותה מתוך רצון להכפיש את שמו, אלא מתוך רצון ליצור הבנה גדולה יותר כלפי האדם והדור שבו הוא חי. החדירה שלו אל תוך הקונפליקטים שאפיינו את האדם המורכב הזה היתה מרשימה ונוגעת ללב. שנית, בניגוד מסוים לסעיף הקודם, הביוגרפיה הרשימה אותי כצהובה מדי. היתה שם יותר מדי חדירה אל נבכי קרביו של דן בן אמוץ, שלא השאירה דבר כשטח פרטי. אני יכולה להבין את הרצון לנתח ולהבין דברים עד הסוף, אבל קשה לי לקבל את הפלישה המוחלטת הזו. אנחנו נוטים לשכוח שהביוגרפיה שכתב דנקנר מפנה אצבע מאשימה לא רק כלפי האדם - היא מפנה אצבע מאשימה גם כלפי התרבות שבה גדל והדור שאליו השתייך. היו עוד אנשים ש"הופללו", לכאורה בסיפור הזה - האנשים שסיפקו לו, כביכול, נערות צעירות לתאוותו. קבוצה גדולה של אנשים שנקטה הבנה יתרה כלפי מעשים שאם אכן נעשו, עליהם היתה החובה לעצור ולמנוע אותם. ודבר אחרון: פדופיליה היא דבר יחסי. אחוז אדיר מהגברים שאני מכירה נוטים להמשך לנערות צעירות יחסית. כשאני אומרת "יחסית", אני לא מתכוונת לגיל עשר-שתים עשרה, אלא לגיל חמש עשרה ומעלה. לא חסרות פרשיות בין גברים מבוגרים (או לא מאוד מבוגרים) לבין נערות בגילים האלה. ומילא זה, אבל יש אפילו מקרים שזה לא היה מטריד אותנו במיוחד. כך שצריך לקחת מאד בערבון מוגבל את העניין הזה. אם מה שדנקנר תיאר היה נכון, הרי שבאמת היתה שם התנהגות חולנית מצד בן אמוץ, אבל היום אין לנו ודאות שזה נכון. "נשפט והורשע על פדופיליה" בהחלט יכול להיות גם מצב שבו גבר מקיים יחסי מין עם נערה בת שש עשרה, מתוך הסכמתה המלאה, ואז משפחתה מגלה את זה, מתרגזת ומחליטה לפנות למשטרה. לא חוקי, אך לא בהכרח מעשה מפלצתי כמו שההגדרה מרמזת.

*GormE*

New member
דן בן אמוץ

אחותי הציבה את הספר שלו "זיונים זה לא הכל" כספר השירותים החדש וגיליתי שהוא מעוד מעניין כך שמיקומו עלה והוא ניצב ליד מיטתי כספר לפני השינה. שאני קוראת את זה שוב זה נשמע קצת סוטה בהתחשב בכל תיאורי המשגלים אבל אני באמת נהנית מהרעיונות שבו (ויש גם כאלה). אני לא זוכרת שלימדו אותי בשיעורי ספרות על דן בן אמוץ אבל אני מאוד מחבבת אותו- יש לו ראש טוב והוא משעשע במיוחד. חבל שמשמיטים אותו בשיעורים. הוא לא אקצנטרי יותר מחנוך לוין.

ראש טוב?

ככל שמדובר בדן בן אמוץ, לא ממש נראה לי ש"ראש טוב" זאת ההגדרה בשבילו. ואגב: אם הוא היה חי היום הוא בטח היה שמח לשמוע שאת מחבבת אותו, בהנחה שאת בסביבות גיל 13-14. הרי ידוע שגם הוא מאוד אהב ילדות בגיל הזה...

אופס...

עכשיו הסתכלתי בכרטיס שלך וראיתי בת כמה את באמת. בכל אופן העיקר הכוונה.

Boojie

New member
גם אני אוהבת את הכתיבה שלו.

לגבי ההאשמות נגדו - קודם כל, ההאשמות הועלו אחרי שהוא מת, מה שלא ממש נראה לי חוכמה. שנית, להרבה אנשים יש דפקטים, ואנחנו עדיין קוראים את מה שהם כותבים. כי לפעמים, למרות הדפקטים, לבני אדם יש מה להגיד וכשרון להגיד את זה. אם דב"א היה חי, הייתי תומכת בבירור הנושא עד תומו ובמיצוי ההליכים נגדו. אבל הוא לא, אז מה בדיוק הטעם עכשיו בכל מיני חרמות וגינויים ואמצעי ענישה? האיש מת.

lady_anne

New member
דבר אחד קשה לקחת מדב"א

והוא אופי הכתיבה המשוחרר, ה"צברי" והבוטה שלו, שהיווה אנטיתזה למרבית הסופרים בעת ההיא (לפני כשלושים שנה). אם מתעלמים לרגע מהרכילות על העדפותיו המיניות ויחסיו המסובכים עם אימו, מגלים אדם אמיץ שהעז לשבור מסגרות ולחיות את חייו במקסימום השלמה עם עצמו. ספרו "לא שם זין" עורר סערה מפני שעסק בגלוי בגורלו של חייל משותק, בניגוד לגלוריפיקציה שאפיינה את העיסוק בצה"ל עד אז. חבל שעל צילו של סופר מוערך מעיבה רכילות זולה. איחולי שנה טובה לבאי הפורום ולמנהלתו,

בהחלט...

כשכתבתי למעלה, על דן בן אמוץ התכוונתי לאיש עצמו ולא ליצירה שלו. אין ספק שהכתיבה שלו מאוד ייחודית וגם אני אהבתי את הספר שלו "לא שם זין", שקראתי אותו לפני כמה שנים. אני לא מחרימה אף יצירה ספרותית ולא משנה מי כתב אותה. סך הכל אם אחרים אז רק אני אפסיד מזה. רק שאדם חביב עם ראש טוב זה לא בדיוק ההגדרה בשבילו בכל זאת, והכוונה היא כמובן לאיש עצמו ולא ליצירה שלו.

*GormE*

New member
מה שטוב בו- זה שהוא מנסה למצוא הסבר

הגיוני לסטיותיו וכמה שהן בעצם טבעיות זה מאוד בריא.

Boojie

New member
בזמנו, הגדרתי את בן אמוץ

"אדם שהפך את הסטייה שלו לאידיאולוגיה". מאוחר יותר, גיליתי שאותה הגדרה מתאימה גם למרקיז דה סאד. זה טוב, וזה רע. זה בעיקר רע, כי ההבנה שמדובר באדם ש"מתרץ" את נטיותיו הפרטיות קצת מקשה עלינו להתייחס לדעות שלו ולתהליכי ההסקה שהוא מציג באובייקטיביות. אבל מה, בהרבה דברים שהוא כתב היה הרבה הגיון, גם אם הם נכתבו כאפולוגטיקה פסאודו-רציונלית לנטיות שלא היתה לו עליהן שליטה...

amadad

New member
מה עלינו להבין?

האם מתיאורי החלפת מיקום הספר עלינו להבין שהוא משמש אותך ליותר מרק קריאה בו? אם כן ראשית תעשי חיים, שנית ניתן להמליץ לך על עוד ספרים רבים שיכולים לעשות את זה.

*GormE*

New member
אמצעים אמנותיים... לך תבין...

אני ממש לא מבינה את האנשים האלו שמסתכלים על הדברים הפשוטים בחייהם וחושבים על היופי המטאפורי שלהם... צריך פשוט לאשפז את כולם

למעלה