דמי אבטלה ליזם

הצנובר

New member
דמי אבטלה ליזם

אני מהנדס בחברת הייטק ובוחן אפשרות לצאת לדרך חדשה כיזם, יחד עם שותף שמביא כסף ראשוני (SEED).
אנו מעוניינים לחתום על הסכם שותפים בינינו אך לא למשוך שכר בהתחלה אלא להשתמש בכסף לצרכים אחרים (עיצוב, שרתים וכו').

האם בתקופה זו, שבה אהיה חתום על חוזה שותפות אך לא אקבל שכר, אהיה זכאי לדמי אבטלה? לכמה זמן?

user32

Well-known member
מנהל
זה די פשוט

כל עוד אתה לא שכיר באף מקום, לא עצמאי (אין תיקים על שמך במע"מ, מס הכנסה, בט"ל וכו'), ולא בעל שליטה (אין חברה בע"מ שאתה רשום כבעלים או שותפים) אז אתה זכאי לאבטלה לפי החוקים של ביטוח לאומי. הזכאות תלויה באם פוטרת או התפטרת והתקופה והתנאים מושפעים גם מהגיל ונדמה לי גם מהמצב המשפחתי. על כל פנים, אם אתה עוזב את עבודתך נדמה לי שאתה יכול להתחיל לקבל אבטלה רק אחרי חצי שנה. ואל תשכח שאם ינסו למצוא לך עבודה בלשכת האבטלה ואם במקרה אתה עם מקצוע מבוקש תצטרך להתמודד עם פקידים לא ידידותיים במיוחד שינסו לכפות עליך כל מיני עבודות (ואולי בצדק מסויים).

בהצלחה

Lhuna1

New member
תיקונים קלים ושאלה

א. דמי אבטלה למתפטר - אחרי 3 חודשים (90 יום).
&nbsp
ב. מניסיון אישי קרוב: אין מה לחשוש מפקידי הלשכה יותר מידי - חלקם נחמדים, חלקם פחות (תלוי גם עד כמה אתה נחמד אליהם), אבל בכל מקרה אין להם כמעט בכלל הצעות "עבודה מתאימה" למהנדסים בהיי טק (אם הוא מעל גיל 35 ניתן להציע לו רק עבודה מתאימה). רוב הפעמים ההתיצבות נגמרת בחתימת טביעת אצבע במכונה אוטומאטית שמוציאה לך הודעה "אין לנו הצעות עבורך, חזור בשבוע הבא". רק כפעם בחודש נדרשים לשבת להפגש ממש עם הפקיד/ה, שמראה לך (אולי, גם זה לא תמיד) רשימה של משרות שהם ליקטו איפשהו, אך ברובן ככולן יש לפחות דרישה אחת שאינך עונה עליה ולכן לא תופנה כלל, (וגם אם היית מופנה, קל היה לך לא להתקבל.)
&nbsp
כל מה שכתבתי נכון בהנחה שהוא בן 35 ומעלה. לצעירים יותר ניתן אחרי תקופה די קצרה להציע כל עבודה.
&nbsp
אבל - האם בתנאים שכתב הוא לא נחשב בכלל עצמאי?
&nbsp
&nbsp

user32

Well-known member
מנהל
עצמאי זו הגדרה משפטית פורמלית

בשביל להיות עצמאי אתה צריך להיות בעל עסק או בעל שליטה בחברה. אחרת אתה לא עצמאי. אם הוא לא מקבל משכורת ולא בעל עסק אז הוא יוכל לקבל אבטלה. בסוף הפקידים מסתכלים במחשב ולא שולחים בלשים לעקוב אחרי סדר היום שלך.

Lhuna1

New member
זה ברור... אבל הוא מקים עסק, לא?

חותם על חוזה עם שותף, משלם על שירותים או ספקים לצרכי העסק, שאולי ירצה לקבל עליהם זיכוי מס, אולי אפילו יעסיק מישהו...
&nbsp
כמובן שאם הם יעשו הכל מהבית בפיג'מה בלי לדווח, בלי להעסיק אף עובד ובלי להזדכות על כלום, אז המדינה לא תדע. אבל יש הבדל חוקי מן הסתם בין "לא בעל עסק" ובין "בעל עסק שמסתיר את העסק שלו מהמדינה"...
השאלה היא האם עצם חתימת החוזה + קבלת סכום ההשקעה (מהשותף) לא הופכת אותו לבעל עסק לפי ההגדרה החוקית.
&nbsp

user32

Well-known member
מנהל
בלי להיות משפטן, כן ולא

כלומר, אתה צודק. אם אתה חותם על הסכם שותפות על כל המשתמע מכך אז במידה וזה יגיע לרשויות או לבית משפט אפשר יהיה לטעון שהוא בעצם עבד בשחור.

אבל...

בהנחה שההסכם נשאר ביניהם ושהם דוחים את הצעדים הפורמליים עד לאחר סיום תקופה האבטלה (כלומר, רישום המניות על שמו או פתיחת התיקים וכו') אז אין דרך לגלות את זה. אני מכיר כמה וכמה יזמים שהקימו סטארטאפים בזמן שחתמו אבטלה. להגיד לך שזה בסדר? כנראה שלא. החוק היבש מגדיר מי זכאי לדמי אבטלה ומדובר במי שלא עובד ולא עצמאי. מי שמנהל עסק ולא מדווח עליו הוא בתחום האפור כי כל עוד אין לו הכנסות הוא לא חייב לדווח ואם השותף שלו יעביר את סכום ההשקעה ויקים את העסק רק אחרי סיום האבטלה אז הוא לא צריך לדווח שום דבר לאף אחד.
הבעיה היחידה היא שדה פקטו הוא יילך כל יום לעבודה בלי שזה מדווח וזה יכול סיכון מסויים לשניהם. בגדול, הסיכוי היחיד שיקרה משהו זה במידה והם יסתכסכו ועו"ד יתחילו לשלוח מסמכים לבית המשפט ואז כל הקומבינה עלולה להסתבך.

izackv

New member
תיקון קטן, שכיר שפוטר יכול להיות עצמאי ולקבל אבטלה.

העניין הוא פשוט - מחשבים את כל ההכנסות שלו כעצמאי על פני השנה ומחלקים לתקופה הרלוונטית עבורה דרש דמי אבטלה.
את השכר שהרוויח, יקזזו מדמי האבטלה ששולמו לו.
&nbsp
המשמעות?
אם אתה עצמאי, אבל חסר הכנסות, אין שום פגיעה בתנאים האבטלה.
כמובן שהזכאות לדמי אבטלה מחייבת שתהיה לפני כן X חודשים שכיר וכדומה.
וכמובן שההכנסות מחושבות באופן שנתי ואז מחולקות לזמן הזכאות. כך שאין שום משמעות ל"דחיית הכנסות" להמשך השנה.
&nbsp
אפשר בשקט להתאגד ולהיות בעלים בחברה או עצמאי.
בעיקר אם החברה לא מרוויחה עדיין ובעיקר אם לא מושכים שקל ואין שום הכנסות.
התארגנות כזאת תאפשר כנראה להתחיל לרשום הוצאות על חשבון החברה כדי להכיר בהן בשלב שיתחילו להיות רווחים.
&nbsp
וכמובן, שבכל צעד של הקמת חברה או מיזם, מומלץ מאוד להתיעץ עם רואה חשבון שמבין בתחום.
לא רק בגלל דמי האבטלה...

user32

Well-known member
מנהל

rj111

New member
עיצוב ושרתים לא אמורים לעלות הרבה

אפשר לשכור שרת VPS בסיסי בלינוד או digitalocean ב-10$ לחודש. ניתן לשדרג את השרת בלחיצת כפתור.
לעיצוב משתמשים בד"כ בטמפלטים ובסיפריות איקונים מוכנות בעלות חד פעמית של כמה עשרות דולרים.
האם השותף מביא עימו ערך מוסף פרט לכסף?

הצנובר

New member
נכון, זו לא הנקודה

הסיפור מעט יותר מורכב (כפי שכתבתי: "עיצוב, שרתים וכו'") ופחות רלוונטי לעצם העניין.
הנק' היא שאני לא מעוניין למשוך משכורת כל עוד אני יכול לקבל דמי אבטלה.

למעלה