דלק למנועי טיסנים

noam weissman

New member
דלק למנועי טיסנים

לכל המעונינים אין הרבה סודות בדלק לטיסנים וכל מי שאומר אחרת רק מאכיל אותכם בלוקשים. למנועיי פלג יש שניי מרכיבים עיקריים ונדון בהבדלים ואיכויות החומרים. מרכיב הדלק הראשי למנועי פלג הינו מתנול. מתנול דומה לאלכוהול אבל בניגוד לאלכוהול הינו חומר רעיל מאוד. במקרה של בליעה, כ 10 גרם יכולים לגרום לנזק קשה לקרנית עד אפילו לעיוורון. כ 30 גרם יכולים לגרום למוות. פשוט יש להיזהר !! מאחר שמתנול הינו חומר היגרוסקופי (סופח לחות) יש חשיבות רבה לאיכות החומר וצורת האריזה. בארצנו אין תקן למתנול טכני שמחירו שקלים בודדים לליטר לעומת עשרות שקלים למתנול נקי (CP). יצרן המתנול בארץ הינו פרוטרום ועיקר היצור הוא לשימושים טכניים. מיים בדלק באחוזים נמוכים יגרום לבעיות יציבות והספק נמוך של המנוע אבל בדרך כלל לא לנזק. מרכיב הדלק הנוסף הינו שמן. באופן מסורתי משתמשים בשמן קיק. שמן קיק הינו חומר סיכה מעולה רב דרגתי. בניגוד לשמנים אחרים שמן קיק בעליית הטמפרטורה משתנה והופך דביק יותר. בטמפרטורות גבוהות (200 או יותר) השמן מתפלמר ויוצר חומר שימון קשה. פולימר זה אינו פיח ובעצם אינו מפריע. כמות גדולה של הפולימר החשופה לטמפרטורות גבוהות בסופו של דבר תשרף ואז נקבל פיח. שמן קיק מתחמצן בקלות. חשיפה לאויר לאורך זמן תיגרום לעליה ברמת החומציות בו. שינוי זה גורם להדרדרות של איכות השמן. שימוש בשמן חומצי יגרום להופעת חלודה במנוע. נקודה חשובה שאינה ידועה לציבור הרחב. ישנם שני סוגים עיקריים של שמן קיק: * שמן קיק מכבישה ראשונה (FIRST PRESSING). * שמן קיק מזוקק (השאריות שעברו זיקוק). השמן שנמכר בארץ הינו ברוב המיקרים השמן השני. אבל השם מטעה השמן אינו מתאים לדלק טיסנים מכיוון שכמות התאית והסיבים האחרים בו גבוהה. שמן זה משמש לתעשית הקוסמטיקה והרפואה. אים ברצונכם שמן קיק איכותי קנו אך ורק שמן קיק מכבישה ראשונה !!! מכיוון שכל נסיונותי (בארץ) למצוא ספק מתאים נכשלו אני יכול לומר די בודאות שניתן לקנות שמן קיק מכבישה ראשונה רק בחנויות טיסנים המייבאות שמן כזה. קנו רק שמן של חברות הדלקים SIG, MORGAN, POWER MASTER... שמן קיק הינו אחד השמנים הבודדים אשר עמיד עד טמפרטורה של 295 מעלות. שמן סינטטי של חברת MOTUL עמיד עד 212 מעלות (MOTUL MICRO) שמן הקרטינג שלהם עמיד עד 292 מעלות ולפי הריח הוא כנראה שמן קיק.

מה בדבר תהליך DEGUM ו..

היי, הייתי שמח לשמוע אם יש לך גם מידע על שמן קיק שעבר תהליך DEGUM שנהוג בשימוש בדלק תוצרת חוץ מכובד (שכפי שידוע לי מעולם לא יובא לארץ) ומה דעתך על שמן סינטטי סטנדרטי ושמן סינטטי LOW VISCOSITY ומה דעתך על התוספים שמכניסים מספר יצרנים לדלק כדי לשפר יציבות, למנוע קורוזיה, הצטברות פיח ועוד. ולענין מיים בדלק, שמעתי תאוריה שמכיוון שהמיים מתפוצצים (רותחים/מבעבעים) בטמפרטורה אחרת (בנפרד מן הדלק) זה גורם לחיספוס פני השטח של הבוכנה והשרוול - האם יש למישהו משהו לומר כדי לחזק או להפריך דעה זו. וגם מה השפעת המיים בדלק על תופעות חלודה בכל המערכת הפנימית (גל ארכובה, מיסבים וכו´) וסתם הערה כללית, לדעתי, הבעיה העיקרית מעבר לאיכות החומרים היא שאני באופן אישי לא סומך על רוב המערבבים שישימו את היחס הנכון בן מתנול(3-5 שקלים לליטר) ובין שמן/ניטרו (50-60 שקלים לליטר), הפיתוי גדול מידי ואנחנו ישראלים מידי. וגם אם נמצא צדיק אחד בסדום אז אני חושב שבתהליכי יצור דלק בארץ הדומים לתהליכי יצור קאסם בעזה, אין אחידות במרכיבי הדלק ממיכל למיכל מה שמקשה על הטסה ממשוכת ללא התעסקות עם כיוונים. גם אם הייתי סומך על יושרם של המערבבים, אני יכול גם לספר על מקרה שחבר שלי שמערבב דלקים עם שמן ייבוא מאוד איכותי, עבורו ועבורי (עבור מנועים שעלות האחד מעל 2000 שקלים והשני כ3500 שקלים) עשה טעות בערבוב הדלק וגרם לעצמו להריסת מיסב במנוע ולי גרם להשבית את המנוע שלי (4 פעימות YS) ועוגמת נפש של כשלך מנוע בתחרות F3A. וזו אחת הסיבות לעדיפות שלי לדלק מיובא ממפעלים רציניים עם תהליכי ייצור ממוחשבים, בקרת איכות וכו´. אבל בסופו של דבר כמובן הכל יחס של מחיר והצרכים האישיים של כל אחד. בברכה אבי ורטהיימר בברכה אבי ורטהיימר

noam weissman

New member
DEGUM...

היי אבי לפי מיטב ידיעתי DEGUM זה לא תהליך אלה שמן אשר כמות הסיבים, הגומי וכל מה שלא טוב בשביל המנועים הינו בכמות נמוכה. שמן סינטטי זה סיפור אחר. מנועי טיסנים פועלים בסל"ד גבוהה ובדרך כלל גם מתחממים הרבה יותר ממנועי אופנועים... השמנים שאנו משתמשים מגיעים מעולם הממונע (מכוניות אופנועים...) לפי מיטב ידיעתי איין כמעט שמנים מיוחדים לטיסנים. איין ספק ששמן קיק איכותי הוא הטוב ביותר. אז למה להשתמש בסנטטי ישנם מספר סיבות והשתיים העיקריות הן: * ניטרו לא מתערבב עים שמן קיק, שימוש בניטרו באחוזים גבוהים יוצר בעיה. * שמן קיק עמיד בטמ"פ גבוהות ויוצר לכה (VARNISH). שמנים סינטטיים נשרפים בטמ"פ נמוכות והטיסן נקי יותר (גם המנוע). רוב השמנים הסינטטים לא עמידים בטמ"פ העבודה של המנועים שלנו ושימוש רק בשמנים אלו נותן לנו טיסן ומנוע נקיים אבל בלאי מואץ של המנוע. זאת אחת הסיבות לשימוש בדלקים מעורבים קיק + סנטטי. במנועי המרוץ שלנו המצב גרוע יותר בגלל טמ"פ העבודה הגבוהות יותר. יש לי 2 ליטר של MOTUL MICRO שאני כנראה לא אשתמש בו. אם מישהו רוצה אותו אני מוכן להתפטר ממני במחיר נוח. הצעה כללית לזהירות, שימוש בשמנים סנטטים רק בכאלו שיש לך דפי נתונים עליהם ואתה יודע שהם לא נשרפים ב 80 או 100 מעלות. השמנים הטובים ביותר למנועים קטנים הינם בשימוש של מנועי הקרטינג. לא מזמן קניתי שמן מאנגליה (בעצה של חבר מאיטליה) SHELL ADVANCE M זהו שמן "סנטטי" כאשר הבסיס הוא שמן קיק. טרם הספקתי לנסות. לגבי המיים, במלחמת העולם השניה המציאו פטנט של הזרקת מיים למנועי המטוסים אני לא זוכר מה זה עשה בדיוק אבל זה גרם להעלאת ההספק. זה שונה מסתם מיים בדלק. מיים בדלק גורם לחלודה אבל בעיקר לעבודה לא סדירה של המנוע. הם גורמים לקירור ולהפרעה כללית. לגבי תוספים לדלק איין מידע מדוייק וכל יצרן טוען שהתוספים שלו טובים יותר. בפועל אף אחד (מהמישתמשים) לא יכול לדעת מה באמת שמים או לא.

hifly

New member
אולי אריה פישמן יעשה הסטוריה

בגלל שהוא הלך על עירבוב בחברה רצינית,ולא בשיטת העירבוב בחדר האחורי בחנות. אני רק מקוה שהוא יפרסם את אחוזי השמן וסוגי החומרים שנהיה בטוחים שהדלק טוב לאורך זמן. אמיר

מה שבאמת מטריד אותי בכל הענין

בכל החברות שמיצרות דלקים יש סדרות שלמות של ניסויים על נסויים..לדעתי מאות מנועים נבדקים בלי עומס ותחת עומס... ואצלנו קמה לה חברה שאינני מזלזל בה...ותוך כמה חודשים או אולי שנה הינה יש לה דלק..דלק זה תהליך המורכב מהמון ניסויים, תקלות ידע בתחום לכן אני שואל את כל השאלות - כבר היה לנו לנו דלק שלמראית עין בלבד היה"בירון" זוכרים או שכבר שכחתם....לכן אני מוטרד...קשה לי להאמין שבכמה חודשים מפתחים דלק חדש....מה שעשו אולי פשוט למדו בכל מיני סוגי דלקים מה הם המרכבים ומנסים פה להרכיב קומפוזיציה דומה..או טובה יותר או רעה יותר אי לי שמץ של מושג.... לכן אני חשדן...ואשמח עם כל חששותי לשווא...

חיספוס פני הבוכנה והשרוול=קביטציה

בועות מיים הנוצרות ומתפוצצות כתוצאה מעירבול יוצרות חורים זעירים במתכת. ראה להבי מנועים של אוניות או אפילו משאבות מיים של מכוניות. תהליך זה נקרא קביטציה- סוג מסוים של קורוזיה. איני יודע אם במנועי GLOW של טיסנים הדבר קשור לטמפרטורה...

noam weissman

New member
תגובה לדניאל דקל

קוויטציה הינה לא הבעיה !!! קוויטציה הינה תופעה הידרודינמית ואנו נדמה לי מדברים על שריפה במנוע !. מיים בדלק גורמים לקרור המנוע (בזבוז הספק) ולשריפה לא טובה. לא זכור לי שמיים בוערים... פרט לכך יכול להיות שהמיים גם גורמים לחלודה. פרט לכך לא ידוע לי שהמיים ממש גורמים נזק. לגביי השמן יש כן חשיבות. שמן קיק לא מאיכות טובה (או ישן וחומצי) לא יבצע את תפקידו ויגרום לבלאי מואץ.

ההסבר שלך לא משכנע...

המיים הרי מתאדים במהלך פעולת ה"פיצוץ" ובועות מיים כידוע גורמות לקביטציה. מה לא ברור כאן?

noam weissman

New member
מיים בדלק,

טוב דניאל אני מבין שאתה אחד מאותם שבעה חכמים !. לפי מה שאתה אומר אז גם המיים בקומקום החשמלי שלי שרותחים ומבעבעים להם גורמים נזק אדיר ?. דני אני לא מתכוון להיכנס לויכוח ארוך אבל: קוויטציה הינה תופעה הידרודינמית הנוצרת ממערבולות ואו מתיכנון לקוי של מדחף בנוזל. מדחף המסתובב בנוזל במהירות גדולה מדיי יוצר מערבולות וכיסי תת לחץ (ואקום) המיים פורצים בכוח לאותם כיסי תת לחץ והפגיעה שלהם היא שגורמת את הנזק. מכיוון שאתה אינטיליגנטי לך תקרא את ההסבר בלינק (הסבר מלא) יכול להיות שאני טועה אבל קשה לי להאמין שגם הם טועים. שיהיה לך יום טוב.

noam weissman

New member
דלק איכותי...

חברה המצב הרבה יותר פשוט ממה שזה נראה. אני חושב שכתבתי מספיק ואני לא רוצה לגרום לסיכסוכים. יש טונה של כתבות באתרים בחו"ל על דלקים. חפשו וקראו. מה שכתבתי מבוסס על מידע אישי והרבה מידע שקראתי. איין צורך בתוספים מיוחדים כל מה שצריך זה מתנול ניטרו ושמן קיק נקיים. כל השאר נחמד אבל לא חובה. ראו את הדלקים הסטנדרטיים של ה FAI עים טיסן מהירות מסוגל לטוס 300 קמ"ש רק עם מתנול ושמן קיק אז מה צריך עוד. בחוקה הבינלאומית מדובר על שמן קיק מכבישה ראשונה או באיכות דומה...

למעלה