דישון - מה עדיף

אלי חדש

New member
כמו כל דבר בחיים צריך לתת את המינון הנכון

כאשר נותנים את המינון הנכון ולא מפציצים בדשן הצמחים גדלים בצורה נורמלית.הם גדולים וחסונים והגינה נראת נפלא. אתה מוזמן לבקר בגינתי שם מערכת דישון פועלת כבר מספר שנים ולבחון את הצמחיה.

צפנתי

New member
מה צורת ישום הדשן? יש לך מדשנת או לא?

ומה המטרה? הגינה ב"גודל המטרה", או שיש דברים שצריכים לגדול כדי להשיג את המטרה? (למשל גדר חיה או מטפסים שעדיין לא מעניקים פרטיות וכו' ואת רוצה שהם יגדלו). לא הבנתי מה זה עצים עונתיים, כנראה ההגדרות שלנו שונות
אני מכירה עשבוניים חד שנתיים ורב שנתיים, (ובני שיח, שיחים, עצים, מטפסים...שכולם רב שנתיים) שקלת קומפוסט? כל עוד הקרקע אינה ממש דלה והצמחים לא ניראים מורעבים, הוא יכול למלא הרבה חוסרים והשלמה בדישון כימי-רק למי שבאמת יש מטרה להגדיל את נפחו או למי שנראה שסובל מחוסרים, ובמינון מופחת מהמלצת היצרן.

היי צפנתי

לא ניקדתי: עצים, עונתיים ו... יש לי רק עץ עונתי אחד שאני מקווה שיחליט שהוא לא עונתי (פאפיה) :) הגינה בב"ש. אדמה שזקוקה לדישון אין מה לעשות. נראית מצויין. העצים בני שנתיים וחצי חלקם צמחו יפה מאד, חלקם מתקדמים יותר לאט. אני רוצה ללשמור על הקיים ולראות ירוק בריא מול העיניים. וכן, יש משאבת דישון שכרגע מואכלת בKF30. לדעתי לא מספיק. האדמה בסיסית ויש חוסרי ברזל שמטופלים נקודתית. הייתי רוצה לדשן הכי מעט שאפשר ולקבל תוצאה הכי טובה שאפשר. מה המלצתך?

צפנתי

New member
מה הכוונה "לדשן כמה שפחות"?

בגלל המחיר? בגלל השלכות סביבתיות? לא מבינה למה את רוצה לדשן כמה שפחות
(לא שאני לא בעד לדשן פחות, אבל לא הבנתי את השיקולים שלך, וכן לא יכולה להכניס את עצמי לנעלייך). דישון עם משאבת דשן נחשב למאד אינטנסיבי (כל השקייה והשקייה, חוץ מהגשם כמובן שיורד בלי דישון
) עוד שאלה: למה לדעתך הדישון לא מספיק כרגע? מה את רואה בשטח?

לדעתי תמיד כדאי לדשן כמה שפחות

כמה שיותר טבעי יותר טוב אבל האדמה אצלינו די דלה אז חייבים להאכיל אותה. כבר שמתי קומפוסט והומוס. הגינה לדעתי תקינה, אין כמעט מחלות, יש תולעים שלשולים וגם אדומים שפעם שמתי בקומפוסט וחלקן נדדו לגינה. יש חיים באדמה. סימנים בשטח: כלורוזה, לעתים עש המנהרות (בהדרים), הנענע גוססת אבל הבנתי שזו העונה. אני צריכה המלצה לדשן קבוע לשמור על הגינה ושוב שואלת בעצם מה עדיף, אוסמוקוט או שפר 3 שעליו קיבלתי המלצה חמה מהמשתלה בה אני רוכשת די הרבה...

צפנתי

New member
עש המנהרות לא קשור לדישון.

מי יודע, אולי אפילו יש לו העדפה לנבור בתוך צמחים שבעים ומדושנים. כלורוזה (ממחסור בברזל, יש עוד כלורוזות מהרבה סיבות אחרות) לא תפתר ע"י דישון כללי שמכיל מעט מאד ברזל אלא הפתירון הוא מתן תוספת ברזל נקודתית (או גופרת אמון שמכיל הרבה ברזל יחסית וגם נותן מאזן כימי טוב יותר לקליטת ברזל מהקרקע). זה שהנענע גוססת יכול להיות מאלף ואחת סיבות, ולא חייב להיות קשור לדישון. כלומר את רואה דברים שלא מוצאים חן בעיניך אבל הם לא בהכרח קשורים לדישון. ואת אפילו מדשנת כרגע, אז אני מתקשה להאמין שהתופעות השליליות שאת רואה קשורות לחוסרים. ההמלצה שלי היא להצניע כמות גדולה של קומפוסט בגומות העצים, סביב גזעי השיחים וכו'. (10 ליטר למ"ר, ולתחח קלות לעומק של 10 ס"מ). כעיקרון כל הדשנים דומים, ולקרקע מקומית ביחוד חשובים האלמנטים הראשוניים (חנקן, אשלגן, זרחן). יש הבדלים קלים ביחסים בניהם ויש הבדלים במיקרו אלמנטים (ברזל, נחושת, מולבידן, אבץ וכו') שלא כולם מכילים. כמו כן יש הבדלים במחירים
ויש הבדלים בצורת הישום (דשן מגורען מול דשן נוזלי במדשנת וכו'). מקווה שעשיתי לך קצת סדר בשיקולים, אם יש עוד שאלות, העלי אותן

הפורום לימד אותי המון המון

ועוד המון ואני כל הזמן ממשיכה ללמוד ברור לי שעש המנהרות אינו קשור. אבל שאלת על מה אני רואה אז עניתי :) בהתחלה בשנה הראשונה היו לי יותר מזיקים מאשר עכשיו והשתמשתי בהדברה. עם הזמן למדתי להגיע למצב של כמה שפחות מזיקים ואני לא משתמשת ברעלים בכלל. למדתי לעשב ביד והגינה די נקיה כי אני מקפידה לעשות תרפיה מדי יום :) למדתי להשקות יותר את העצים ולרווח את הזמן בין ההשקיות... הגינה מחזירה לנו אהבה. הפקעות פורחות והעצים גדלים. עדיין אני גרה באזור עם אדמת סיד כבדה ולא מחלחלת. חשבתי גם על אמון גופריתי כי הבנתי שבגלל שהאדמה היא בסיסית הברזל לא נקלט טוב בצמחים למרות זמינותו. לא מצאתי אמון גופריתי למשאבת דישון. יש בכלל דבר כזה? אני גם מחפשת דשן שמכיל מיקרו אלמנטים כי גם הם חשובים. תודה על סיעור המוחות זה תמיד מעלה עוד שיקולים ורעיונות. אני חושבת שאלך על נוזלי, בגלל המשאבה. כנראה יהיה שפר 3 כי זה מה שהומלץ לי ואני לא מבינה כלום בדשנים נוזליים. יש פה מישהו שיש לו נסיון טוב עם דשן נוזלי שיכול להמליץ?

צפנתי

New member
ושוב-אני לא יודעת מה מטריד אותך בגינה.

אם כל מה שראית זה עש מנהרות, ודברים שלא קשורםי לדישון, אני לא באתמ מבינ מטריד אותך בהקשר של הדישון. אולי די בדישון שהיה עד כה? עד כמה שידוע לי אין גופרת אמון למדשנת. ואולי הכלורוזה שלך לא קשורה לברזל? יש הרבה סיבות לכלורוזה. ודישון לא יפתור בד"כ את בעיית הכלורוזה גם כשהיא כן קשורה לברזל כי כמויות הברזל בדישון כללי הן מזעריות ואינן עוקפות את בעיית הזמינות.

צפנתי

New member
שוב, השאלה היא מה המטרה.

ההגיון שלך יפה, אבל בעיני הוא משול לאדם שיקח את כל סוגי התרופות ותוספי המזון כדי "להקדים תרופה למכה". אולי הדוגמא שלי קצת קיצונית, כי דישון הוא תזונה ולא תרופה, אבל השאלה בדישון, שוב, הוא מה היא המטרה. צמחים נבדלים זה מזה רבות בכושר קליטת הנוטראינטים, כושר קליטת הנוטרינאיטים, תגובת הצמח בפיזיולוגיה מפצה על מצבי חוסר ועוד ועוד. אם רוב הגינה בגודל מייטבי, ורק כמה צמחים צריכים לצמוח קצת יותר, הייתי נותנת רק להם תוספת נקודתית בדמות דשן מגורען, מנה קטנה כל 3 חודשים. אם כלל הגנה צריכה עוד להתפתח לטעמך-מדשנת עם דשן נוזלי במינון נמוך זה יופי טופי. אם נחזור לשאלה המקורית שלך-מה עדיף-דשן נוזלי או אוסמוקוט יש לה הרבה פנים. של מחיר, יתרונות וחסרונות בישום (דישון במדשנת הוא כללי לכל הגינה, אוסמוקוט שמים רק למי שצריך) האוסמוקט משתחרר בכל מיני עקומות שנכונות לכל מיני תנאי לחות, לחץ אוסמוטי, מועד הפיזור, טמ"פ, כמה זמן הוא מורטב, משטר ההרטבה וייבוש ועוד ועוד. לכן אין לי שורה תחתונה נחרצת. כמעט כל הדשנים הכלליים הם אותו דבר-בעיקר חנקן, אשלגן וזרחן (לעתים יש מעט שוני בפילוח) ואם הדשן מלא יש כמויות קטנות של יסודות קורט. השאלות שאת צריכה לשאול הם מה את רוצה להשיג. אגב, שורה לסיום-גינה שצומחת לאט כי יש פחות נוטראנטים זמינים אינה בעייה בעיני. לפעמים זה המצב האידיאלי. שוב-השאלה היא המטרה, כל גינה וכל צמח לגופו ולתפקידו בגינה, ומה הגודל שרוצים שיגיע אליו.

הילהל

New member
אני משתמשת באוסמוקוט

ורואה תוצאות יפות אני רואה שאלי כותב שהוא יקר..אני קונה אותה יחסית באריזות גדולות (שימוש עסקי ולא פרטי) ואולי לכן אני לא מרגישה שהעלות כבדה, יחסית לתועלת

הילהל

New member
לגבי הקלטיאה ספציפית..לא יודעת

באופן ספציפי לא מדשנת עכשיו, אלא את השתילות הטריות דישון לצמחיה קיימת? אמצע מרת תחילת אפריל

למעלה