דיקלום סיפורים. תיקון

אייל 2580

New member
דיקלום סיפורים. תיקון

לחפש ביוטיוב פרופסור דרומי אתי. כנס אוטיזם

לא הבנתי, מה לא מומלץ?

לא מומלץ שילד ידקלם סיפורים? ואיך בדיוק הפרופסור חושב שאפשר למנוע את זה?
לדעתי זה שילד מדקלם סיפורים זה סימן טוב, זה אומר שיש לו זכרון טוב ובזכותו הוא יוכל ללמוד.
לבן שלי זכרון פנומנאלי, הוא זוכר את כל הסיפורים וסרטים שאי פעם שמע (ויש מאות ואולי אפילו אלפים) בעל פה. בינתיים זה רק עוזר לו להתקדם. זאת דרך נהדרת להכנס לעולמו. זאת דרך נהדרת ללמוד על נושאים שונים (בן שלי בעל ידע כללי הרבה יותר רחב מבני גילו ואפילו מחלק ממבוגרים).
שפה של בני עשירה מאוד כי למרות שקשה לו להרכיב משפטים משלו הוא משתמש במפשטים מוכנים מספרים וסרטים בסיטואציות מתאימות ואפילו אני כבר לא יודעת מתי זה משפט שלו ומתי זה משפט מספר, וזה לא ממש משנה הרי.

אני חושבת שהבעיה של ציטוט

היא רק כשזה לא לעניין.

אבל אם הילד נשאל למשל
מה שלומך?
ועונה: אין חדש תחת השמש, זה ציטוט ולא רק שזה לא יהיה בעייתי, אלא כל בר-דעת יעריך יותר את הילד, כי הציטוט היה נכון בהקשר.

ואם הילד גם יודע לשנות משפט, כדי שיתאים למציאות, אז זו דרגה גבוהה יותר.
למשל, אם את השאלה היה נשאל בשעות הערב והיה עונה:
אין חדש תחת המנורה
או אין חדש תחת הירח

הרי זה מעורר התפעלות מהילד וחכמתו.

אבל אם הילד בתשובה לשאלה 'מה שלומך?' יענה בציטוט מדורה
או אפילו "בצאתך למסע נקמה, חפור שני קברים."
זה ציטוט מאוד חכם של קונפציוס, אבל כדי להבין איך הוא קשור לשאלה צריך קורס מבוא לפילוסופיה, זה יראה לאנשים לא לעניין.
במיוחד אם אחר כך ישאלו אותו
איך היה בגן?
וגם אז הוא יענה אותה שאלה.
וכן, השאלה איך היה בגן היא שאלה כללית.
וקשה לענות עליה.
זה היה רק דוגמה.
גם הוא יענה על שאלה יותר מדויקת תשובה שנראית לא קשורה בציטוט מקסים ואם הוא כל הזמן עונה אותה תשובה, זה לא ייראה טוב.

לא מדוייק....

כפי שציינתי בשרשור אחר בטעות, הבן שלי עד לא מזמן היה מצטט כל כך הרבה שלא היה ברור מה שלו ומה ציטוט. הסיבה שלא היה ברור כי זה היה בהקשר נכון ועדיין זה בעייתי כי זה תבניתי ולא יצירתי. זה עדיף על לצטט בלי קשר אולי אבל עדיין בעייתי בגלל התבניתיות, החברתיות וחוסר היצירתיות.
כאמור לא הפסקתי לספר וזה פשוט התקדם מעצמו.
אגב, נקודה למחשבה, בלי ספרים אפשר לצטט מהטלוויזיה ואף אחד לא יטען שטלוויזיה עדיפה על ספר ואף אחד לא באמת מצליח למנוע מילדים לראות טלוויזיה לגמרי.... אם הילד יצטט הוא ימצא ממה, אין מה לדאוג לילדים שלנו, במציאת מקורות הם מקוריים בהחלט.

תראי, זה עניין של השקפה.

לדעתי, זה ממש חמוד.

לי תשובות כאלה לא מפריעות בכלל.

להפך, לדעתי זה חמוד נורא.

מסכימה אתך לגמרי

הרבה פעמים גם הייתי עונה אותה תשובה כשהוא היה שואל אותה שאלה. ציטטתי דעה שנתנו לי בגן, לא שלי. ׳נחשב׳ לא תקין גם בקונטקסט נכון... כמו בכל דבר, לכל הורה משהו אחר מפעיל את הכפתורים.

dina199

New member
יש מקרים שטלוויזיה עדיפה על ספר.

כמו שאמרה לי פעם מאבחנת דידקטית ומורה להוראה מתקנת של הבן שלי - לכל אחד יש ערוץ קליטה שונה.
ויש כאלה שהקליטה שלהם מהטלויזיה הרבה יותר טובה מהקליטה מספרים.

אבל זה שלבים פשוט

בהתחלה גם בן שלי היה מצטט בלי קשר או ככה זה היה נראה למי שלא יודע מה הוא מצטט, אבל בגלל שאני ידעתי מאיפה הוא מצטט אז היה לי ברור שהוא מתקשר איתי בעזרת זה כי למרות שמשמעות מילולית של מה שהוא אמר הייתה בכלל לא קשורה לסיטואציה אבל מבחינה רגשית זה דווקא היה תואם מאוד (כלומר הוא ציטט משפטים מספרים עם סיטואציות רגשיות דומות למה שהוא הרגיש באותו רגע). זה היה מדהים בעיניי איך בלי להבין שפה הילד מצליח לתקשר איתי ולהעביר מסרים נכונים. לדעתי עבור ילד שלא יכול להרכיב משפטים לבד זאת דרך לגיטימית מאוד לתקשר. בלשבים יותר מאוחרים, ככל שבן שלי הבין יותר טוב את השפה הדיבור שלו נעשה יותר ויותר קשור גם מבחינה מילולית. היום דרך אגב הוא מדבר חופשי, שפתו עשירה מאוד, הדיבור שלו זורם חופשי אבל הוא עדיין מצטט הרבה (למרות שזה לא מורגש בכלל, כלומר חוץ ממני אף אחד לא מבין שהוא מצטט)
ולגבי להקריא ספרים, אז ילד שמצטט, ילד שזאת הדרך היחידה שלו לתקשר ימצא ממה לצטט במידה ולא יקריאו לו ספרים, לכן לוותר על ספרים זה ממש טיפשי בעיניי)

אז גם לדעתך כן היה לזה הקשר.

והקשר נכון. רק שלא תמיד הבינו אותו. ומזל שאת כן הבנת שהוא אמר וציטט נכון ובהקשר.

ולא כתבתי בשום מקום נגד הקראת סיפורים.

לדעתי, אם הילד אוהב צריך להקריא לו, ואם הוא לא אוהב, אז אולי לא. ומצד שני, אולי כדאי כן להקריא לו, כדי שילמד לאהוב ספרים. אני חושבת שהספרים מוסיפים המון בחיים, וגם לצטט זה דבר שמראה על חכמה.

למעלה